Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Společenská sebeobrana proti vládě se již rýsuje: Ukrajina umírá - ale pořád ji Západ ždímá. Z jedné kapsy do kapsy druhé. Zlato už září jako skutečný maják odporu. Nejen pro celé státy. Každý se jím můžeme účinně bránit! Jak?

Společenská sebeobrana proti vládě se již rýsuje: Ukrajina umírá - ale pořád ji Západ ždímá. Z jedné kapsy do kapsy druhé. Zlato už září jako skutečný maják odporu. Nejen pro celé státy. Každý se jím můžeme účinně bránit! Jak?

29. 8. 2024

Tisk článku

Marta Sadová popisuje, jak si ze zbídačené Ukrajiny dělají západní finanční kruhy dojnou krávu - a vysvětluje, proč je zlato v současnosti neotřesitelné a bude dál stoupat - což je zajímavá informace hlavně pro nepodvolené, kteří spolu s Protiproudem do něj ukládají znehodnocované koruny - a pomáhají tím i nám

Válka Západu proti Rusku na Ukrajině ničí životy a způsobuje obyčejným lidem materiální škody, jiným však přináší nebývalé zisky. Ukrajina, která je již třetím rokem v ozbrojeném konfliktu, přinesla jednomu fondu nejvyšší výnosy, a překonala tak konkurenční investory.

Fond Arkaim Advisors profitoval z nákupu dluhů tří ukrajinských společností - státního Naftogazu, ukrajinských železnic a těžební společnosti Metinvest. Dluhopisy těchto ukrajinských společností přinesly v letošním roce jedny z nejvyšších výnosů na rozvíjejících se trzích - přibližně 73 %, 52 % a 19 %, zatímco průměr u podobných dluhopisů s rizikovým ratingem činí obvykle jen  9,4 %, vyplývá z údajů agentury Bloomberg. Fond se specializuje mimo jiné na junk bonds rozvíjejících se trhů. Co je to za dluhopisy a jak se daří na nich vydělávat tak šílené úroky?

Zázračný "odpad"

Dluhopisy jsou obecně poměrně konzervativním investičním nástrojem, protože obvykle přinášejí mírné výnosy, na rozdíl od akcií, které jsou považovány za rizikovější. Proto se investice do akcií často „překrývají“ s investicemi do dluhopisů jako pojistka. Většina investorů samozřejmě dává přednost americkým dluhopisům - výnos je sice malý, ale riziko minimální - nebo do dluhopisů jiných vyspělých zemí s vysokým úvěrovým ratingem.

Ale „junk“ neboli „odpadní“ dluhopisy jsou úplně jiná záležitost. Jde o dluhy zemí nebo společností s úvěrovým ratingem nižším než investiční stupeň nebo bez jakéhokoli ratingu. To znamená, že půjčovat takovým společnostem je ekonomicky velmi nebezpečné - mohou nesplácet a být v prodlení. Aby přilákaly investory, musí zvýšit ziskovost.

Zahraniční investoři začali nakupovat ukrajinské dluhopisy již na jaře 2022, kdy míra nejistoty byla maximální. Jejich kalkulace však byla taková, že jakmile skončí ruská "speciální operace", ceny ukrajinských dluhopisů prudce vzrostou. Ale přestože operace stále probíhá, tito investoři s ocelovými nervy již kalkulují s kolosálními zisky. Odkud se tedy tyto zisky nyní berou?

DOPORUČUJEME:

pp

Zdraví v Protiproudu: Báječná Třetí říše: Houbový Indiana Jones. Jsou víc, než se zdají být? Sbírat a jíst i s podhoubím? Kombinace, které v lese nenajdeme. Zdroj zázračných látek. Výživa není magie: Jsme tím, co jíme. Houba nejen pro šachisty

Vyváženou kombinaci tří hub - TRITON MRL - objednávejte zdeBalíček HERICOR MRL (hericium a coriolus) a CHAGA MRL - objednávejte zde.

Jsou to peníze, které na Ukrajinu každoročně posílají její západní protektoři. Veškerá tato obrovitá pomoc ovšem většinou nejde do reálné ukrajinské ekonomiky, jak by se mohlo zvenčí zdát, ale na splácení dluhů stejným zahraničním protektorům. Jde o cirkulaci kapitálu - z jedné západní kapsy do druhé západní kapsy - zatímco dluhy Ukrajiny se jen zvyšují, a to jak na úrovni země, tak na úrovni ukrajinských státních podniků.

Na konci roku 2021 činil veřejný dluh země 48,9 % HDP a na konci roku 2023 vzrostl na 85 % HDP. Celkový veřejný dluh země se zvýšil z 97,95 miliardy USD v roce 2021 na 152,2 miliardy USD v červnu 2024 (meziroční nárůst o téměř 20 %).

Dluh jako hrom

Podle OSN a ukrajinské statistické služby si jen splátky úroků vyžádají v roce 2023 7,9 miliardy USD (v roce 2022 to bylo 5,9 miliardy USD). V přepočtu na obyvatele se ukrajinský dluh zvýšil 1,5krát a v absolutním vyjádření o třetinu. A to i přesto, že země G7 a několik věřitelů poskytlo Kyjevu dluhové prázdniny.

Pokud jde například o ukrajinský Naftogaz, společnost restrukturalizovala své dluhy a nedávno získala další finanční prostředky od Evropské banky pro obnovu a rozvoj. Restrukturalizace dluhu znamená, že společnost dluhy odložila na delší dobu - a v konečném důsledku zaplatí více úroků. Ani Evropská banka pro obnovu a rozvoj neposkytuje Kyjevu prostředky jen tak z dobroty srdce, ale ve formě půjček s úroky, a to pravidelně. Naftogaz tyto peníze z půjček používá mimo jiné na nákup plynu.

Na konci roku 2023 se „Ukrajinské železnice“ dohodly na odkladu splátek eurobondů o dva roky - do ledna 2025 (dluhopisy za 895 milionů dolarů). „Metinvest“ využívá volné peněžní prostředky ke zpětnému odkupu dluhopisů, kdykoli je to možné, čímž si získává přízeň investorů. Například v květnu společnost vyhlásila tendr na odkup části svých eurobondů splatných v letech 2025-2026 až za 70 milionů USD.

DOPORUČUJEME:

Zdraví v Protiproudu: Fantastické houby. Zkušenost patologa s vyléčením cirhozy jater. Pro nádory zhoubné i nezhoubné. Překvapivý detox. Jak na mozek, paměť a kognitivní schopnosti? Bambus a cévy. Čokoláda nejen pro děti. Pomozme si!

SUPERPOTRAVINY A ZÁZRAČNÉ HOUBY SUPRAMEDEX
objednávejte zde

Hra o peníze

Jednou z nevýhod junk bonds je, že jsou nelikvidní, tj. o jejich koupi má zájem jen málo lidí, takže je někdy obtížné takové cenné papíry prodat. Proto je tak cenné, že dluhopisy, které vypovídají o její dobré finanční kondici, odkupuje sama společnost.

Dmitrij Griko, investiční ředitel fondu, vysvětluje, že dluhy Ukrajiny rozhodně nejsou jejím jediným aktivem. Do portfolia fondu nevyhnutelně patří i vysoce výnosné (tj. „junk“) dluhopisy společností z jiných zemí. Aby v případě, že něco nesplní očekávání, mohly ztráty kompenzovat jiné společnosti. 

Ve skutečnosti až do května 2024 nebyla největším cílem fondu Ukrajina, ale Argentina se svými podnikovými a provinčními úvěry. Nyní však větší podíl v portfoliu fondu zaujímá právě Ukrajina. V říjnu 2023 činil podíl Ukrajiny ve fondu 8 % a nyní je to více než 10 %. Tato strategie zhodnocování „junk“ dluhopisů není ničím novým. V USA podíl dluhopisů s vysokým výnosem (spíše image název) přesahuje 15 %.

Amerika má dokonce svého „krále junk bondů“, který „zabodoval“ v 90. letech minulého století - Michaela Milkena. Podstatou strategie při nákupu „junk“ dluhopisů bylo zpočátku najít mezi společnostmi s nízkým nebo neinvestičním ratingem, které jsou důvěryhodné - a půjčit jim peníze. Společnosti, které peníze získaly, se měly rozvinout v ziskové velké podniky.

Právě díky takovému nástroji se v USA svého času rozvíjely telekomunikace, hazardní hry, filmový průmysl a dokonce i maloobchodní a energetické společnosti. To znamená, že investoři v podstatě pomohli malým podnikům dostat se z kolen.

Nyní však nabyl jiný charakter a připomíná spíše hru o peníze v ozbrojených konfliktech nebo před velkými fúzemi a akvizicemi. Například dva velké podíly - Colombia Telecomunicaciones a MC Brazil Downstream - přinesly fondu v letošním roce dvouciferné výnosy, částečně díky spekulacím na akvizice.

NEPŘEHLÉDNĚTE:

Jak si uchovat zdraví a zlepšit vyhlídky na plný život - navzdory pokusům Schwabů, Gatesů a Big Pharmy o opak - a současně podpořit Protiproud?

 

Některé zásadní odpovědi najdete v rozhovoru Petra Hájka s ing. Jiřím Černotou - nejen na téma jednoho zcela mimořádného prostředku na posílení těla i ducha - a dosažení praktické dlouhověkosti

Bezplatný účet u BEWITu pro nezávazný přístup ke slevám si můžete vytvořit zde. Výrobky BEWIT si lze také prohlédnout i zakoupit zde. Nákupem přes tyto odkazy  pomůžete nejen sobě, ale i další existenci Protiproudu!

Ale co je to všechno proti zlatu!

Podle údajů z obchodování cena zlata v úterý odpoledne poprvé v historii vzrostla nad 2 550 USD za trojskou unci. To znamená, že každý zlatý prut má nyní poprvé v historii hodnotu více než 1 milion dolarů. Zlaté pruty obvykle váží přibližně 400 trojských uncí, což je asi 12,5 kilogramu.

Od začátku roku zlato vzrostlo o 21 %, což z něj činí jedno z nejvýkonnějších aktiv z hlediska investiční výkonnosti mezi hlavními komoditami, poznamenává agentura Bloomberg. 

Tento měsíc se zhroutil carry trade. Jde o systém, v němž si velcí investoři berou levné úvěry v japonských jenech (Japonsko má historicky velmi nízké úrokové sazby), převádějí je do výnosnějších měn, nebo i do stejných dolarů, protože FED (centrální banka USA) v posledních letech zvyšuje sazby. Tím, že poskytují levné půjčky v jenech a vydělávají na tom v dolarech, vydělali na tom biliony dolarů.

Bank of Japan však 31. července nečekaně zvýšila úrokové sazby, což nikdo nečekal. To způsobilo propad japonského akciového trhu, což vyděsilo i samotné japonské úřady, které se snažily slovně uklidnit investory.

Braňme se, nepodvolení!

Jak v padající ekonomice ochránit své peníze - a k tomu ještě současně podpořit další existenci Protiproudu? Jednou z možností je spoření či "konzervace" svých financí právě ve zlatě. Nepodvoleným nabízíme bezpečnou metodu (zdaleka ne všechny totiž bezpečné jsou).

 

Mnozí naši čtenáři, diváci, příznivci a podporovatelé již ke své spokojenosti tuto možnost využili, mnozí o ní ale stále nevědí. Jak na to? Stačí si pustit některý z rozhovorů, který jsme nedávno odvysílali.

Sledujte ZDE: Občanská sebeobrana nepodvolených: Že klesla inflace? Lež! Necpat peníze fialové černé díře do chřtánu! Banky zběsile nakupují. I ta česká. Proč? Zlatý standard pro každého. Co se zlatem ve válce? Národ sobě i Protiproudu!

„Investoři však dospěli k závěru, že měnová politika v Japonsku se zpřísní a že tento carry trade se zhroutí. Mnozí proto prudce snížili své pozice v jenech a na trhu se objevila velká masa dolarové likvidity, z níž byla část investována do zlata. To vedlo k poslednímu cenovému skoku na 2 550 dolarů za unci. 

A druhým důležitým faktorem, který zvyšuje cenu zlata, je očekávání snížení sazeb na nadcházejícím zářijovém zasedání Federálního rezervního systému USA. O tom, že ke snížení sazeb dojde, již pochybuje málokdo. „Obsluha amerického státního dluhu, který tvoří třetinu rozpočtu země, se stává téměř neudržitelnou. Je to jako v Rusku v roce 1998. USA musí urychleně snížit úrokovou sazbu, a tím i zátěž rozpočtu v důsledku vysokých úrokových sazeb, aby nemusely vyhlásit platební neschopnost,“ říká Viazovsky. Snížení sazeb Fedu je pro zlato dobré, protože zlato je proticyklické vůči nákladům na kapitál: čím více dolar klesá vůči ostatním měnám, tím levněji může být financován, tím více roste cena zlata, dodává expert. 

Pojďme do společného boje!

„Z fundamentálního hlediska ceny zlata nadále rostou pod vlivem faktorů, které se projevily již dříve. Jsou to aktivní nákupy světových centrálních bank a rostoucí napětí ve světě. „Pravděpodobně existuje určitá prémie v cenách zlata v důsledku intrik ohledně výsledku prezidentských voleb v USA,“ říká Vitalij Manžoš, burzovní expert společnosti BKS Investment World.

Centrální banky, které zlato nakupují ve velkém, nikam neodešly. Čína formálně už přestala nakupovat zlato, ale začala ho ve skutečnosti nakupovat pouze prostřednictvím rafinovaných schémat, nikoliv okázalým vyhlašováním těchto obchodů. Z ruské zkušenosti Peking vyvodil, že devizové rezervy je Západ schopen zablokovat pouhým kliknutím myši. Rezervy lze zachránit nákupem zlata a jeho dovozem na své území. 

Zlato se stává stále atraktivnějším aktivem jako bezpečný přístav v době zvýšené globální nejistoty. Odborníci očekávají další růst jeho ceny. K novému cenovému skoku může dojít již v září po zasedání amerického FEDu.

„Dalšími střednědobými cíli mohou být hranice 2 600 a 2 700 USD. Těch však nemusí být dosaženo v nejbližších dnech, ale až po korekčním odvíjení. V každém případě zůstává dlouhodobý růstový trend futures na zlato zachován,“ uvedl Manzos. Banka UBS Group AG předpovídá 2 700 USD za unci do poloviny roku 2025. Goldman Sachs očekává stejnou částku v roce 2025. Někteří investoři předpovídají, že kov v příštím roce dosáhne 3 000 USD za unci.

Za Protiproud dodáváme: Víme, proč radíme i malým střadatelům uložit své prostředky do zlata - pokud možno "naší" bezpečnou cestou, protože tím současně podporujete provoz Protiproudu. V příštích týdnech představíme s firmou FireGold úplně novou možnost, která umožní pro "zlaté nepodvolené" nejen uchránit své prostředky před šílenou vládou, která už neví, jak nám zbytky našich peněz ukrást. Ale přímo platit mezi sebou bez zlodějských bank.

Dejte se překvapit.

Nedáme se!

Zdroj.

Tagy článku

Doporučujeme

Německo obrací na obrtlíku: Proč náhle chce být Scholz mírotvorcem Ukrajiny? Hospodářství mu jde ke dnu. I celá EU se mění na Třetí svět. Vše vysávají USA. Nejen Draghi chce vyřešit kvadraturu kruhu. Jinak se prý EU rozpadne. Kéž!

Německo obrací na obrtlíku: Proč náhle chce být Scholz mírotvorcem Ukrajiny? Hospodářství...

Náš člověk v USA: Výzkumná výprava do 21 států rozdělené země. Venkov versus velká města. Zfetovaní černoši vás vítají ve městech a v baru transky. Podpora Trumpa na venkově. Prezidenta budou volit Američané. Inspirujeme Texas?

Náš člověk v USA: Výzkumná výprava do 21 států rozdělené země. Venkov versus velká města....

Na začátek stránky