Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Nejen žerou, ale teď i hlasitě mlaskají: Hradní, vládní a poslanecké platy byly už nyní nemravné. Jejich další zvýšení otevírá nejen okradeným důchodcům kudlu v kapse. Srovnání tu obscénní drzost dokládá. Mafie se nám chechtá

Nejen žerou, ale teď i hlasitě mlaskají: Hradní, vládní a poslanecké platy byly už nyní nemravné. Jejich další zvýšení otevírá nejen okradeným důchodcům kudlu v kapse. Srovnání tu obscénní drzost dokládá. Mafie se nám chechtá

10. 10. 2024

Tisk článku

Michal Svatoš analyzuje platy politiků u nás a ve velikostně srovnatelném Portugalsku a na konkrétních číslech dokazuje známý fakt vyjádřený bonmotem klasika už z První republiky o našich "elitách": "Nejenže z našich peněz žerou, ale přímo nesnesitelné je, že teď při tom ještě hlasitě mlaskají..."

Vláda Petra Fialy hodlá zákonem znovu značně navýšit platy a prebendy našim politikům. Podívejme se tedy na srovnání s obdobnými plány jiných evropských politiků. Je jasné, že se to Fialovi, ani jeho hradním, parlamentním a senátním nohsledům líbit nebude, protože i na tom se ukazuje, co je současná vládní koalice zač.

pp

Ve dvou srovnatelných zemích 

Pro portugalskou prezidentskou kancelář pracuje 140 zaměstnanců, a provozuje stejně jako ČR dvě státní rezidence: Palácio Nacional de Belém a Palácio da Citadela de Cascais, přičemž “Citadela” se před lety stala hlavně veřejně přístupným muzeem.

Finanční náklady na celou činnost Kanceláře portugalského prezidenta, včetně všech zaměstnanců a údržby obou sídel, jsou jen 3 343 190 eur v letošním roce, a s jejich zvýšením se zatím nepočítá. Při kurzu 25 Kč za euro tak činí 83 579 750 Kč.

Pokud se podíváme na rozpočet prezidentského úřadu Petra Pavla portugalským pohledem, hned se nám údivem protočí oční panenky. Prezident Pavel jen letos na chod svého aparátu spotřebuje 424 890 297 Kč, tedy 508 % všech výdajů na chod úplně stejné Prezidentské kanceláře Portugalska. A příští rok už dokonce hodlá utratit 503 314 592 CZK, tedy 602% (!) všech portugalských prezidentských výdajů.

Zatímco počet zaměstnanců portugalské prezidentské kanceláře není obtížné zjistit, v ČR v počtech zaměstnanců prezidentského aparátu panuje značný zmatek, a jsou rozděleni mezi hradní a lánskou správu, a kancelář prezidenta, a často hrají oblíbenou hru všech byrokratů, škatulata hýbejte se, a mění při ní hradní správy, pro které pracují - a přitom se nenápadně množí. Celková data tak Hrad de facto před naší veřejností důmyslně skrývá, aby ji ještě více nepopudil.

NENECHTE SI UJÍT!

pp

Petr Hájek s historikem a publicistou Milanem Macákem v pořadu Rub a líc odhalují skutečné pozadí Velké říjnové socialistické revoluce v Rusku.

Kdo financoval Trockého a Lenina? Jaký byl zájem Rothschildů a Rockefellerů a dalších západních bankéřů na vzniku SSSR? Hodil jim do toho vidle Stalin - a proto ho dodnes tak nenávidí? A jak to vše souvisí s naší dnešní realitou, kterou ovládají tytéž mocné síly a bankéřské rodiny?

Sledujte Protiproud TV v sobotu 12. 10. od 18 hodin!

 

Inspirativní je přitom činnost portugalských politiků, kteří na rozdíl od těch českých, každý výdaj Prezidentské kanceláře Portugalska bedlivě prověřují, a růst nákladů pečlivě střeží. Z jejich neustálé veřejné kontroly prezidentských výdajů vyplývá, že se jim nelíbí, že 40 % všech výdajů polyká údržba prezidentských budov, a navrhují prezidentský nemovitý majetek dále omezit.

Kontrolují prezidenta i kancelář

Pečlivě kontrolují také výdaje za hostiny, za úklid, za nákup počítačů i softweru a vrtají se nemilosrdně třeba i do počtu aut, která má celá prezidentská kancelář k dispozici. Portugalští politici prostě drží transparentní přístup a jejich striktní kontrolu, narozdíl od fialové smečky, která se sice demokracií všude hlasitě ohání, ovšem jen do okamžiku, než začne ohrožovat její prebendy, apanáže, platy a požitky - vše z našich krvavých daní.

Platy všech portugalských důležitých státních zaměstnanců se vypočítávají z platu prezidenta země. To je oproti ČR podstatný rozdíl, který umožňuje portugalskému státu s veřejnými platy lépe hospodařit. Plat portugalského prezidenta letos činí se všemi apanážemi 11 471 eur měsíčně (286 775 Kč), ale pozor, v Portugalsku se vyplácí 14 měsících platů. Údaje jsou tedy přepočítány na v ČR běžných 12 platů.

Manželka portugalského prezidenta (Primeira-dama de Portugal) je sice zákonem na rozdíl od české manželky oficiálně postavena na úroveň svého manžela-prezidenta, když jej doprovází. A stejně - jako to bylo dosud u nás - jí nenáleží plat. Ale na rozdíl od nejnovějšího českého fialového nápadu se jí nevyplácí ani žádná apanáž, ani nemá žádnou vlastní kancelář. Je jí k dispozici úřednictvo tzv. Civilní domácnosti portugalského prezidenta, (Casa Civil), která je integrální podsoučástí portugalské Prezidentské kanceláře.

NEPŘEHLÉDNĚTE!

Je tu dlouho očekávané pokračování rozhovoru Petra Hájka s výjimečnou osobností české (a již i světové) "alternativní" zdravotní scény Jiřím Černotou

V pořadu Zdraví v Protiproudu se kromě jiného dozvíte o unikátních novinkách ve vývoji a produkci fascinujících zcela přírodních prostředků na posílení těla i ducha - včetně dosažení praktické dlouhověkosti.

 Bezplatný účet u BEWITu pro nezávazný přístup ke slevám si můžete vytvořit zde. Výrobky BEWIT si lze také prohlédnout i zakoupit zde. Nákupem přes tyto odkazy  pomůžete nejen sobě, ale i další existenci Protiproudu 

Pávek bere téměř 300% platu portugalského prezidenta!

Ve srovnání s prezidentem Portugalska, je Petr Pavel vskutku "nemravná vyžírka”. Součet jeho apanáže 361 000 Kč a platu 388 000 Kč má podle Fialova návrhu v roce 2025 činit celkem 749 000 Kč. Jeho manželka k tomu má získat apanáž za dalších téměř 100 000 Kč. (Pávek lže, že o to nežádal, ministr Jurečka prozradil, že o tom s Hradem naopak jednal, pozn. PP.)

Podle některých výpočtů má součet platů a apanáží prezidenta dokonce vzrůst na 900 000 Kč. Součet příjmů našeho prvního páru tak má příští rok činit nejméně 850 tisíc korun, tedy 296% příjmů prvního páru Portugalska!

Zatímco v ČR v posledních dnech dominuje debata, proč se musí politikům v době nejvyšší ekonomické krize zvyšovat platy, v Portugalsku ve stejné době dominuje debata, o kolik se mohou obyčejným zaměstnancům zvýšit platy, protože portugalské ekonomice se na rozdíl od české daří. Debatu o platech politiků v době krize mají v Portugalsku vyřešenou už od roku 2011. To zavedli opatření, že každý politik v době krize automaticky platí dodatečnou daň ze svých příjmů ve výši 5%, a toto opatření platí doposud, protože přes letošní růst tamní ekonomiky o 3%, a roční přebytek státního rozpočtu letos ve výši 3% HDP, se střídmým portugalským politikům nejeví, že by krize už skončila.

Cílem Portugalců je primárně nízkými státními útratami za politiky a vysoké úředníky snižovat státní dluh. Fiala jde opačnou cestou klasického deformátora. Český státní rozpočet má od začátku jeho vlády trvalý deficit okolo -3% HDP, česká ekonomika podle posledních údajů ČSU roste jen o 1%, a státní dluh drasticky roste. Fiala však nemyslí na nic jiného, než jak by politikům a vysokým státním úředníkům zvýšil jejich vzhledem ke krizi, kterou vláda způsobila, nemravné platy a prebendy.

Středula v tom jede s Fialou

Portugalsko tento týden oznámilo, že zvyšuje minimální mzdu z 820 eur na 870 eur. Za tuto mzdu pracuje 20% portugalských veřejných a státních zaměstnanců. Ke mzdě jim náleží ještě 6 eur, což je nejnižší povinný příplatek na stravování za každou odpracovanou směnu. V Portugalsku je obvyklé, že odbory ještě při schvalování konečné podoby rozpočtu dosáhnou zvýšení platů, a nebo stravného nikoli pro politiky, ale pro zaměstnance.

DOPORUČUJEME:

Zdraví v Protiproudu: Fantastické houby. Zkušenost patologa s vyléčením cirhozy jater. Pro nádory zhoubné i nezhoubné. Překvapivý detox. Jak na mozek, paměť a kognitivní schopnosti? Bambus a cévy. Čokoláda nejen pro děti. Pomozme si!

SUPERPOTRAVINY A ZÁZRAČNÉ HOUBY SUPRAMEDEX
objednávejte zde

 

Na rozdíl od našich odborů, jsou tamní odbory při vyjednávání mnohem tvrdší. Přepočtem zjistíme, že nejnižší portugalský plat bude v roce 2025 činit 22 185 Kč a 3 366 Kč bude hodnota zákonného nároku na stravenky. Minimální mzda veřejných zaměstnanců mít v Portugalsku hodnotu 25 551 Kč. V ČR vláda ústy ministra Jurečky před pár dny oznámila, že zvýší minimální mzdu na jen na 20 800 Kč.

Pekarová, Vystrčil a další "nadlidi"

Došlo tak k zajímavé situaci. Portugalská vláda zvyšuje mzdy zaměstnancům o slíbených 6%, ale nezvyšuje mzdy politikům. Česká vláda zvyšuje mzdy nejhůře placeným veřejným a státním zaměstnancům o 11% (1 400 Kč), a slíbila, že platy ostatním zvedne o méně než 6%, protože nemá peníze. Ale politikům a vysokým státním zaměstnancům zvedne platy o více než 13% (v průměru o 14 000 korun, pozn. PP)..

Portugalský předseda parlamentu, tak bude mít příští rok, po odečtení 5% krizové daně měsíční plat 6227 eur (155 675 Kč), zatím co jeho české protějšky Pekarová-Adamová a Vystrčil dostanou 312 500 Kč, (+201%). Zatímco řadoví portugalští poslanci, předsedové výborů, a místopředsedové parlamentu budou mít po odečtení zvláštní daně -5%, příští rok stejný měsíční plat ve výši 3 892 eur (97 300 Kč) bez ohledu na funkci, kterou v parlamentu zastávají, v ČR si místopředsedové parlamentu a senátu přijdou na 222 000 Kč (+228%).

Předsedové nekonečného počtu zbytečných parlamentních výborů, komisí a delegací si zvýší platy na 163 800 Kč (+168%). Místopředsedové všech těch výborů a předsedové podvýborů na 140 000 Kč, (+144%). Zbylí řadoví poslanci (bez funkcí ve výborech je jich minimum, pozn. PP) si přijdou na 116 400 Kč (+120%) - a to vše bez dalších apanáží, náhrad a požitků, které si také hodlají podle fialového plánu zvýšit. (U portugalských politiků jsme pro srovnání odečetli jejich apanáže a požitky, protože v platech českých politiků nejsou obsaženy.)

Fiala přivedl naši zemi cugrunt

V Portugalsku bylo ještě v roce 1980 každých 23 ze 100 obyvatel starších 14 let analfabety. Zemědělci tam místo traktorů a kombajnů zapřahali za pluhy a žací stroje koně a voly, průmysl prakticky neexistoval a lékařů byl naprosto směšný počet. Dnes s námi Portugalsko soutěží v životní úrovni i v ekonomickém, průmyslovém a technickém rozvoji.

Braňme se, nepodvolení!

Jak v padající ekonomice ochránit své peníze - a k tomu ještě současně podpořit další existenci Protiproudu? Jednou z možností je spoření či "konzervace" svých financí právě ve zlatě. Nepodvoleným nabízíme bezpečnou metodu (zdaleka ne všechny totiž bezpečné jsou).

pp

Mnozí naši čtenáři, diváci, příznivci a podporovatelé již ke své spokojenosti tuto možnost využili, mnozí o ní ale stále nevědí. Jak na to? Stačí si pustit některý z rozhovorů, který jsme nedávno odvysílali.

Sledujte ZDE: Občanská sebeobrana nepodvolených: Že klesla inflace? Lež! Necpat peníze fialové černé díře do chřtánu! Banky zběsile nakupují. I ta česká. Proč? Zlatý standard pro každého. Co se zlatem ve válce? Národ sobě i Protiproudu!

Od nástupu deformátora Fialy se v tomto směru váhy přiklánějí stále více v portugalský prospěch. Země snižuje státní dluh, rozpočet je v přebytku, reformuje se, a roste její ekonomika - v minulosti těžce zasažená americkou hypotéční krizí. Portugalsko a Irsko, byly kdysi proti Československu i Klausově ČR zaostalé státy. Dnes nás drtí i ve farmaceutickém průmyslu, který v dobách, kdy naše ekonomika ještě za něco stála, ani neměly.

Jediné, v čem Portugalsko dnes jasně porážíme, je nemravná nenažranost našich nejvyšších politiků. Jestli v minulosti v českých dějinách platilo, že politik se má státu vyplatit, pak za Fialy už definitivně platí, že stát je tu od toho, aby se politikovi vyplatil. Dokud tohle nezměníme, nemáme šanci na lepší budoucnost.

Co za měsíční plat udělá?

Pokud srovnáme činnost prezidenta Pavla a portugalského prezidenta Marcela Rebela de Sousa, jde o dvě naprosto nesrovnatelné kategorie politiků. Rebelo de Sousa byl lidem zvolen hned v prvním kole, kdy obdržel 52% hlasů, Pavel až ve druhém. De Sousa se nerozpakuje a uděluje nejvyšší portugalská státní vyznamenání jako Ordem do Mérito i obyčejným lidem, třeba lokálnímu zemědělskému družstvu producentů mléka, a jeho letitého předsedu jmenuje Velkým Comandérem Řádu de Mérito.

pp

Trička Protiproudu ve velikostech M, L, XL a 2XL si můžete objednat na adrese: [email protected]. Možnost po dohodě vyzvednutí osobně v redakci, nebo zasíláme poštou na dobírku. Cena 300 Kč + poštovné. Pro osobní odběr volejte na redakční telefon 737 461 817. Po dohodě vám trička připravíme k vyzvednutí v Praze v Opletalově ulici.

Přijímá delegace místních vinařů a oslavuje jejich práci a propaguje jejich víno. Vyráží ze svého sídla za odboráři, a účastní se otevření jejich nového archivu, který byl vybudován za dotace EU v bývalé továrně. Přijímá a vyjadřuje veřejnou podporu novinářům provozujícím časopis na podporu lidí bez domova a sociálně handicapovaných. Otevírá malá muzea portugalským spisovatelům. Navštíví 50 000 město Viseu, a beseduje tam s 1500 školáky místních škol, a jednu školu vyznamenává Řádem Ordem da Instruçao Pública.

Objíždí několik měst a okresů zasažených lesními požáry a všude, v 69 obcích jedná a zdůrazňuje, že stát bude všem postiženým pomáhat, protože to je ve státním zájmu. Účastní se mezinárodního fóra ekonomů a na nich rozdává portugalská státní vyznamenání. Přijímá a vyznamenává členy nejslavnější portugalské rockové kapely. Slavnostně předsedá největšímu kongresu psychologů. Účastní se cvičení robotických sil Portugalského loďstva. Otevírá novou galerii moderního umění a uděluje jejím budovatelům vysoký řád da Ordem de Cristo. Navštěvuje Galavečer Portugalské školy jezdeckého umění a uděluje řád Ordem Militar de Sant’Iago da Espada. To vše stihne za posledních 30 dní.

Kolik toho stihnul Pavel ze stejnou dobu to vám moc času nezabere.

Zdroj.

pp

Tagy článku

Doporučujeme

NEJČTENĚJŠÍ

Na začátek stránky