Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Projekt na kontrolu lidského myšlení se rozjíždí naplno: Zavedou nám do mozku elektrody. Nejprve zamést stopy, pak všechny zotročit. Včera, dnes a zítra

Projekt na kontrolu lidského myšlení se rozjíždí naplno: Zavedou nám do mozku elektrody. Nejprve zamést stopy, pak všechny zotročit. Včera, dnes a zítra

28. 5. 2014

Tisk článku

Redakce Protiproud komentuje nejnovější „báječný plán“ amerického ministerstva obrany a „jeho“ prezidenta Obamy

Před rokem prezident Obama vyhlásil projekt, kterým - pokud se mu podaří - změní historii. Přitom se zdánlivě tváří jako pokus „dohnat a předehnat“ ikonického Johna F. Kennedyho s „jeho“ člověkem na Měsíci. Ve skutečnosti je daleko nebezpečnější, i když s „měsíční iluzí“ má nepochybně řadu společných rysů. Včetně odvádění pozornosti od aktuálních problémů doby. Obama totiž chce, aby Amerika zmapovala lidský mozek. A nejen to.

Báječný projekt na výrobu otroků

Samotné mapování je samozřejmě - díky Bohu - zatím téměř nemožné. Mozek, jak víme, má přes sto miliard neuronů a možných spojení mezi nimi je více, než atomů ve známém vesmíru. Přesto však technologie pokračuje kupředu mílovými kroky, takže, jak se vyjádřil jeden z vědců: „Před pěti lety by to bylo nereálné – ale za pět let bychom si už říkali, proč jsme to vlastně neudělali dříve?“

PP

Samozřejmě, že je vše vydáváno za báječný filantropický projekt, který „nám nejen pomůže lépe pochopit, jak vnímáme, učíme se a pamatujeme si“, ale navíc napomůže léčbě Alzheimerovy choroby, traumat mozku i epilepsie. Které sice léčit dávno lze (nikoli však prostředky klasické „školské“ medicíny), ale to nikomu nevadí.

Především je na místě otázka, pročpak prezident Obama pokládá „mapování lidského mozku“ za tak naléhavou prioritu amerického národa? Je to pouze typické velikášství vůdce světové velmoci, či pokus zakrýt velkolepými plány vlastní žalostně selhávající politiku, například v oblasti zdravotní reformy? Nebo jde v celé věci ještě o mnohem hlubší plány? Nejspíš. Proč asi Obamu zajímá „jak si pamatujeme“?

Jak se zbavit svědka

Po „kampani mozek“ přichází další projekt, který naviguje Obamovu iniciativu do vod, do nichž nepochybně od začátku míří. Odstartovala jej americká Agentura pro výzkum pokročilých obranných projektů – DARPA – která Obamovu iniciativu od počátku podporovala. DARPA, která operuje pod ministerstvem obrany, hodlá začít na různých pokusných osobách, především však válečných veteránech, testovat přístroje, které budou umět měnit lidské vnímání a prožívání.

PP koláž

Čtěte ZDE: Co koupí Google příště? K čemu asi potřebuje bojové roboty? Abychom po dobrém konečně pochopili, že “nebudou zlí”?

Pochopitelně z „filantropických“ důvodů: přece jde o to, jak nebohým veteránům zpříjemnit život, který jim (kupodivu) kazí posttraumatické stresové poruchy, deprese a úzkosti. Jak lépe, než přístrojem zavedeným do mozku?

Celá „akce“ má evidentně několik různých účelů. Prvním je klasický problém školské medicíny: Místo toho, abychom se zabývali příčinou problému, nebo zkusili nekonvenční řešení, prostě vymažeme ubožákům mozek! Jenže „druhé patro“ problému může být o něčem úplně jiném: jak lépe se zbavit „nepohodlných svědků“ bojových operací, než „stimulací patřičných míst v mozku“? A u vojáků to nepochybně neskončí...

Oficiální místa: důvodem je „léčení“

Agentura pro výzkum pokročilých obranných projektů DARPA uvádí v život projekt za sedmdesát milionů dolarů, v němž chce pomoci vojákům s psychickými poruchami prostřednictvím elektronických přístrojů, implantovaných přímo do mozku.

Cílem pětiletého programu je vyvinout nové způsoby léčení problémů, jako je deprese, úzkost a posttraumatické stresové poruchy, což jsou problémy časté mezi vojáky, kteří bojovali v Afghánistánu a Iráku.

„Příliš často vidíme situaci, kdy mají příslušníci ozbrojených sil psychické problémy a nemáme je moc jak léčit,“ říká k tomu Justin Sanchez, ředitel programu v agentuře DARPA.

Dobrovolníci s drátky v lebce

DARPA je známá tím, že ráda zdolává velké technologické výzvy, ať už jde o protirakteové štíty, nebo byznysplán pro mezihvězdné cestování. V roce 2013 už agentura oznámila, že sehraje zásadní roli v iniciativě prezidenta Obamy zmapovat lidský mozek.

PP koláž

Čtěte ZDE: Společnost Google jako jeden z předních přisluhovačů Velkého Bratra: Naše děti by již měly mít čipy v hlavách. Co s tím můžeme dělat?

 

V rámci nového programu bude financován vývoj technologicky velmi vyspělých implantátů, schopných jak monitorovat, tak elektricky stimulovat specifické oblasti lidského mozku. Program povedou vědci z Kalifornské univerzity  v San Franciscu a Massachusettské všeobecné nemocnici.

Jednoduché stimulační přístroje jsou již využívány pro pacienty, trpící například Parkinsonovou nemocí. Ale DARPA chce vyrobit mnohem sofistikovanější produkt. Sanchez vysvětluje: „Jednoduché stimulační přístroje prokazatelně fungují, ale jsou postavené vlastně na principech, kterých využívá průmysl kolem pacemakerů. A všichni víme, že mozek je od srdce podstatně odlišný.“

Tým Kalifornské univerzity se nejprve zaměří na zkoumání dobrovolníků, kteří již v mozku mají zavedené sondy v rámci výzkumu léčení epilepsie či Parkinsonovy choroby. To vědcům dovolí „nahrávat data přímo z mozku v rozlišení, v němž jsme toho dosud nikdy nebyli schopni,“ jak říká Eddie Chang, neurochirurg, pracující pro univerzitu.

Stimulace mění prožívání

Dodává, že pokud budou sledovat elektrickou aktivitu jednotlivých buněk, mohou výzkumníci pochopit, jak se lidský mozek chová v reálném čase. A protože mnozí ze zmíněných dobrovolníků již trpí depresí, úzkostí, nebo jinými problémy, mělo by být možné pochopit, jak tyto problémy ovlivnily specifické „obvody“ v mozku.

„Pokud dokážeme pochopit, který obvod špatně funguje, může nám to dát klíčová vodítka k tomu, jak tento proces zvrátit,“ myslí si lékař.

Krásný nový mozek

Jakmile tato vodítka budou známa, doufají vědci přikročit k projektu miniaturního elektronického implantátu, který by stimuloval buňky vadných mozkových částí. „Víme, že pokud mozek stimulujete, změní se,“ říká Chang.

Tato schopnost mozku se měnit je zodpovědná za schopnost učení a adaptace během našeho života. Tím pádem by měl být přístroj, který „umí“ správným způsobem „stimulovat“ mozkové buňky, schopen „léčit“ náš mozek, pokud nepracuje, jak by měl, uzavírá lékař.

Program agentury DARPA se nejprve zaměří na pacienty s depresí, úzkostí a symptomy posttraumatické stresové poruchy. Později se má zaměřit i na další stavy včetně bolesti a následků úrazů mozku.

Na co se projekt "krásného nového mozku" zaměří nakonec, není těžké uhodnout. Naznačila to už společnost Google se svými kontroverzními brýlemi. My budeme podobné snahy na Protiproudu rozhodně dále monitorovat.

Zdroj.

PP




Tagy článku

Doporučujeme

Eucharistické zázraky: Tkáň srdce člověka v agonii. Vždy stejná krevní skupina AB. I na jižní Moravě. Věda v koncích. Co nám tím chce Pán sdělit? Nespekulujme. Jen v úžasu padnout na kolena. Velký okamžik se již opět blíží

Eucharistické zázraky: Tkáň srdce člověka v agonii. Vždy stejná krevní skupina AB. I na...

Postní naděje: Skutečnost nebo klam? Už i vědci souhlasí, že všechno vzniklo z ničeho. Víra v Něj je cesta zdravého rozumu. Stovky proroctví a stovky vzkříšení. Ateismus je rovněž víra - bez Víry. On žije a je přítomen mezi námi!

Postní naděje: Skutečnost nebo klam? Už i vědci souhlasí, že všechno vzniklo z ničeho....

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky