Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Porošenkův „mírový plán“: Válka pokračuje. Prezident Putin vyzval Kyjev, aby zastavil palbu a zahájil jednání bez ultimát. Na podporu Donbasu se sešli občané i v Praze

Porošenkův „mírový plán“: Válka pokračuje. Prezident Putin vyzval Kyjev, aby zastavil palbu a zahájil jednání bez ultimát. Na podporu Donbasu se sešli občané i v Praze

23. 6. 2014

Tisk článku

Václav Danda komentuje situaci na Ukrajině po vyhlášení „mírového plánu“ a dochází k závěru, že občanská válka nedaleko našich hranic spěje spíše k „vietnamizaci“

Západoukrajinský prezident Petro Porošenko sice vyhlásil svůj „mírový plán“, ale boje na východě dále pokračují. Jsou tedy jen dvě možnosti: Buďto kyjevský prezident nemá své ozbrojené síly pod kontrolou, nebo jde opět o pokrytecké předstírání úsilí o mír, které má posloužit jen k přeskupování armád a přípravě závěrečného útoku. Nejhorší a také nejvíce pravděpodobná možnost – jde o kombinaci obojího. O tom je zjevně přesvědčena také Moskva.

Telefonická diplomacie

Vladimír Putin vyzval Petro Porošenka, aby okamžitě zastavil palbu a zasedl s představiteli východních regionů k jednacímu stolu.  Obvinil Kyjev, že i přes vyhlášení „mírového plánu“ používá proti obytným čtvrtím stále nejtěžší zbraně včetně dělostřelectva.  „Bohužel, z toho co vidíme... je zřejmé, že boje pokračují a v noci se do nich na ukrajinské straně aktivně zapojilo dělostřelectvo,“ řekl Putin televizní stanici Rossija 24. "Je třeba zajistit, aby boje ustaly," zdůraznil. O situaci jednal telefonicky s německou kancléřkou Merkelovou a francouzským prezidentem.   

PP

„Telefonická diplomacie“ pokračovala včera rovněž mezi Ruskem a USA. Americký ministr zahraničí  John Kerry a jeho ruský protějšek Sergej Lavrov se kupodivu shodli, že zabíjení by mělo skončit. To je sice dobré, ale evidentně nikdo není schopen či spíše ochoten přinutit Kyjev, aby v boji skutečně ustal. Podle Lavrova se kyjevská vláda musí zříci předkládání ultimativních požadavků a zahájit rovnoprávný dialog s představiteli Doněckého a Luhanského regionu, a tak se pokusit dosáhnout skutečného urovnání. Ruský ministr rovněž trval na tom, že důležité je hlavně skutečné dodržování příměří.

Porošenkovi východ nevěří

„Mírovému plánu“, východ země nevěří. Podstatou návrhu je totiž ultimátum, které má vést k totální kapitulaci a jednostrannému odzbrojení domobrany. Co by následovalo poté si není těžké domyslet. Odevzdání Doněcké a Luhanské republiky do rukou „mírotvůrců“ jako je gubernátor Dnětropetrovska Igor Kolomojský, hledaný za válečné zločiny ruskou prokuraturou, by znamenalo vydání země v plen jeho hrdlořezům.

Igor Kolomojskij

Igor Kolomojský

Ne nedarmo se právě Igor Kolomojský nechal slyšet, že ho žádný mírový plán nezajímá a že bude bojovat se svou soukromou armádou Dněpr a Pravým sektorem až do konečného vítězství. Tím nemyslí nic jiného, než totální vyhlazení a fyzickou likvidaci politických odpůrců, kteří dnes mají důvěru tamního obyvatelstva. Není se proto divit, že o tom na východě země nechce nikdo ani slyšet a žádnému „mírovému plánu“ – ve skutečnosti jednostrannému ultimátu – obránci nevěří.

PP koláž

Čtěte ZDE: Ukrajina: Dočasné příměří a vražda ruských novinářů spolu souvisí. Kolomojskyj a Avakov obviněni z válečných zločinů. V Praze bude demonstrace na podporu Donbasu

Bojiště se stává mezinárodním

Donbas se tak nadále brání obrovské přesile nejen pravidelné ukrajinské armády, ale také jednotkám fašistické Národní gardy i soukromým armádám oligarchů. Stále častěji jsou hlášena i nasazení celých zahraničních bojových jednotek. Prostě řečeno – ukrajinská válka se dále internacionalizuje, což je další z nebezpečných rozměrů tohoto konfliktu.

I na stranu domobrany se totiž stále častěji přidávají „dobrovolnické sbory“. Přicházejí z Ruska, z pravoslavného Srbska, Řecka ale i dalších evropských států včetně jednotlivců z ČR. Jde především o jednotky ruských a čečenských válečných veteránů, kteří se svolávají na pomoc Donbasu pomocí sociálních sítí a osobních kontaktů.

Kromě jednotlivců přicházejí však na pomoc již i dobrovolnické jednotky s těžkou technikou. V sobotu ráno do Luhanska vjela pod svatojiřskými prapory tanková jednotka, zřejmě z Krymu či Jižní Osetie. Čečenský vůdce Kadyrov se nechal slyšet, že „Čečna“ je schopna poskytnout až osmdesát tisíc zkušených bojovníků aby pomohla bratrskému Donbasu v jeho těžké hodině. Jen stěží si lze představit, co se stane, pokud se pro Západ východ Ukrajiny změní v nový Vietnam.

V obležení

Odhodlání lidí v obležených městech navzdory nedostatku pitné vody, základních potravin i nebezpečí dalšího bombardování dále roste. Tisíce demonstrantů, kteří se včera shromáždili na hlavním náměstí v Doněcku a dalších městech, aby protestovali proti kyjevské agresi, volaly „Strelkov, Strelkov“. Tak se jmenuje velitel domobrany, bránící proti obrovské přesile Slavjansk. Mnozí z místních obránců tvrdí, že tento muž se již zařadil po bok hrdinů z občanské války proti bolševikům, jakými byli admirál Kolčak či generál Děnikin. I oni vzdorovali obrovské přesile. I proti nim stáli místní „Kolomojští“, a když jim došly náboje a potraviny, šli proti bolševickým těžkým kulometům pouze s bodáky. Ta paralela vůbec není nadnesená. A mnoho lidí si to uvědomuje i na Západě, přes pokračující masívní propagandistickou mediální kampaň.

To jsme mohli vidět i včera v Praze, kde občané přišli protestovat proti pokračující kyjevské agresi ve východní Ukrajině a lživému obrazu, který o válce vytvářejí česká média, zvláště ta veřejnoprávní. Je potěšitelné, že alespoň několika stovkám občanů již stojí za to vyjít do ulic  s jediným cílem: Dát najevo nesouhlas s vražděním v Donbasu a propagandistickou válkou, která k míru na Ukrajině rozhodně nepřispívá. K míru, který navzdory „plánu“ Petro Porošenka se Ukrajině a celému světu spíše vzdaluje, než naopak.

PP




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky