Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Kyjev zabředá do „vietnamského scénáře“: Doněck se připravuje na vleklou válku. Demonstrace před ukrajinskou ambasádou v Praze. Naše média o tom mlčí

Kyjev zabředá do „vietnamského scénáře“: Doněck se připravuje na vleklou válku. Demonstrace před ukrajinskou ambasádou v Praze. Naše média o tom mlčí

8. 7. 2014

Tisk článku

Redakce Protiproud komentuje poslední události na Ukrajině v souvislosti s občanským protestem, který ukazuje, že nejsou všichni zmanipulováni propagandou hlavních médií

Boj Kyjeva proti východu země dostává stále více charakter „vietnamského“ scénáře. Za obrovských materiálních a lidských ztrát sice zničil a ovládl menší města jako je Slavjansk a Kramatorsk, z nichž se jednotky domobrany stáhly, ale hlavní bitvy kyjevské okupanty teprve čekají. Současně je naprosto zřejmé, že kdyby i v těchto válečných operacích svou absolutní materiální a technickou převahu dovedl k „vítězství“, bude to vítězství Pyrrhovo: Na řadu přijde partyzánská válka po celém území. V ní, jak ukazuje zkušenost od Vietnamu až k Iráku, vojenská převaha nic neznamená.

pp

Výroba pro „frontu“

Dobýt milionový Doněck a půlmilionový Luhansk bude pro Kyjev mnohem složitější operace než všechny předchozí. Domobrana obě města opevňuje a ničí komunikace v jeho okolí, aby armáda nemohla k městům přesouvat posily. Do povětří byly vyhozeny hlavní silniční i železniční mosty a přístupové cesty. Podle nezávislých odborníků může dobývání těchto center nových republik trvat i několik měsíců či dokonce let a bude stát i obrovské množství obětí především civilního obyvatelstva.        

Informace také ukazují, že Kyjev si nemůže oddychnout ani v dobytých městech. Kromě nepřátelství místních vůči okupantům, které si mnozí z nás ještě dobře pamatují ze sovětské invaze v roce 1968, se okupační moc potýká i s partyzánským odporem malých ozbrojených skupin operujících především na předměstích v Kramatorsku a Slavjansku, které tak narušují přesuny techniky nepřítele k Doněcku a Luhansku.

Co však víc: Partyzánské skupiny začínají působit na stále větším území Ukrajiny a diverzní akce především na silničních a železničních trasách se již objevily i v Charkovské a Chersonské oblasti. Západoukrajinský prezident Porošenko varoval před unáhleným optimismem. „Není čas na vítězné ohňostroje,“ prohlásil v ukrajinské televizi. Zřejmě ví, co říká. V Doněcku a Luhansku místní továrny už jedou na plné obrátky a začínají vyrábět munici a granáty například tam, kde se dříve vyráběla hnojiva.

Symbolické odhodlání a trpkou ironii vyjadřuje dnešní oznámení představitelů Luhanské republiky, že začíná budovat vlastní letectvo. Jeho základem se stal kyjevský stroj SU-24, který nouzově přistál právě u Luhanska. Vše nasvědčuje tomu, že pokud Spojenými státy řízený Kyjev s prezidentem Porošenkem nezasednou k jednacímu stolu s představiteli východních republik, válečný konflikt, mnohem strašnější a vleklejší než dosud, je teprve před oběma bojujícími stranami.

pp

Čtěte ZDE: Donbas se nevzdává. Na územích dobytých Kyjevem probíhá „filtrace“ občanů  a přesun odpůrců do koncentračních táborů. Podaří se USA vyprovokovat Rusko?

Oficiální média mezitím intenzivně pokračují v propagandistické válce v boji o veřejné mínění v zemích Západu. Ani jim se příliš nedaří, a také je v případě pokračování bojů na Ukrajině čeká „vietnamizace“. I u nás je stále více lidí, kteří si skrze nezávislá média přesně uvědomují, o co skutečně jde a veřejně volají po okamžitém ukončení kyjevské agrese. Včera odpoledne například proběhla manifestace před ukrajinskou ambasádou v Praze. Účastníci zveřejnili výzvu k okamžitému ukončení bojových operací. Kyjevský velvyslanec si její text ale nevyzvedl, „protože bylo po úředních hodinách...“

Vzhledem k tomu, že všechna hlavní česká média demonstraci pochopitelně ignorovala, a o akci neinformovala, zveřejňujeme v plném znění výzvu, kterou přednesl Daniel Solis:

pp

                     Daniel Solis čte výzvu před ukrajinskou ambasádou v Praze

„My, zde shromáždění občané,

potvrzujeme, že národy České republiky a Ukrajiny jsou spojeny vzájemným dlouholetým přátelstvím, provázaným společnou historií, podobností jazyka, kultury a tradic. Jsme Slované a máme k sobě blízko. Udržujeme spolu vřelé a srdečné vztahy.

Vyjadřujeme všem lidem Ukrajiny, kteří si přejí mír a pokoj, naše vřelé a srdečné pozdravy, tak jako upřímné přátelství a soucit nad současnou tragickou situací jejich země a pociťujeme hluboký zármutek nad zbytečnou smrtí a krveprolitím mnoha synů a dcer jejich země.

Litujeme, že se Ukrajina stala nástrojem agresivní politiky západních mocností (zejména USA a EU), cílené na provokaci a izolaci Ruska a na uchvácení surovinového bohatství Ukrajiny západními korporacemi prostřednictvím osvědčených predátorských nadnárodních monetárních politik.

Odmítáme akceptovat skutečnost, že v rámci západem diktované politiky nyní trpí část populace Ukrajiny, obývající východní oblast země, která se rozhodla uplatnit právo na sebeurčení. Podle dostupných informací byla proti těmto lidem, kteří hájí svoji svébytnost a svoji kulturu, nasazena těžká vojenská technika, prostřednictvím které jsou vražděni a vyhlazováni civilisté, ženy a děti a je ničen soukromý i veřejný majetek v oblastech Doněcka a Luhanska.

Ukrajinská armáda podporována paravojenskými oddíly ultrapravicových milicí a oddíly žoldáků soukromých dodavatelů, zabíjí občany Ukrajiny naprosto bezprecedentním způsobem, který připomíná řádění nacistických jednotek během druhé světové války, hrůzný odkaz, který je nyní vyvoláván některými extremistickými elementy, které se zcela nedemokraticky, prostřednictvím ozbrojeného převratu, infiltrovaly do nejvyšších míst v Ukrajinské vládě a ozbrojených složkách, a páchají válečné zločiny na konkrétní populační skupině na východě Ukrajiny. Toto musí být okamžitě zastaveno. Politické různice musí být řešeny diplomaticky, nikoliv násilím!

Vyzýváme proto ukrajinský lid, ukrajinské politické a správní orgány, aby okamžitě zastavily ozbrojené operace proti obyvatelstvu východní Ukrajiny, aby zabránili dalšímu prolévání slovanské krve. Vyzýváme ke stažení ozbrojených sil z inkriminované oblasti a k zahájení mírových jednání se zástupci nespokojených obyvatel.

Doporučujeme Ukrajinskému lidu nedopustit, aby jejich země, prostřednictvím nelegitimních politických struktur, zamořených extremistickými nacisticky smýšlejícími fanatiky, sehrála tragickou roli užitečného idiota západního korporátního expanzionismu, který lidem Ukrajiny přinese jen chudobu a vazalství.

Již nyní byla jejich země nesmyslně zadlužena vůči MMF částkou 17 mld. dolarů. Ukrajina zaprodala svoji nezávislost, svébytnost, svobodu a mírumilovnost, díky několika poblouzněným fanatikům a několika vypočítavým vlastizrádcům hledícím pouze na svůj vlastní profit, kterého hodlají dosáhnout i za cenu stovek až tisíců lidských životů nevinných obětí své vlastní chamtivosti, společně s licoměrností západních velmocí a jejích soukromých průmyslových korporací, které usilují pouze o dosažení svých vlastních geopolitických cílů, a kterým je osud Ukrajiny a jejího lidu naprosto lhostejný, jak můžeme vidět na příkladech podobných nedávných ozbrojených konfliktů v režii západu, v Libyi, Sýrii, Afghánistánu, Iráku, Jugoslávii a mnoha dalších zemí.

Odmítáme veškeré projevy neonacismu a neofašizmu, neokolonializmu a imperializmu, které se manifestují na Ukrajině, ale i po celém světě. Akceptace zločinů proti lidskosti první a druhé světové války a jejich pokračování na území Evropy i jinde je trestuhodné, neakceptovatelné a odsouzeníhodné.

Přejeme ukrajinskému lidu, aby co nejrychleji ustal ozbrojený konflikt a vraždění bratra bratrem, aby bylo okamžitě zahájeno mírové jednání a hledání východiska z probíhající krize, aby se Ukrajina zbavila co nejrychleji militantních ultranacionalistických elementů, prosáklých do vysokých funkcí státního aparátu.

My, zde shromáždění občané, jsme přáteli míru a porozumění mezi národy, přáteli té Ukrajiny, která se pyšní úžasnou kulturou a nebývalou krásou a civilizovanými tradicemi, které jsou v rozporu s vražděním, s násilím a s ničením. Přejeme Ukrajině brzký návrat k humanistickým hodnotám a demokratickému řízení a přátelskému soužití se svými sousedy a s ostatními národy světa!

Nenechte se vyprovokovat k podlostem!

S pozdravem a nadějí na mír a pokoj, který Vám přejí Vaši přátelé!“

Další občanský protest se chystá na středu 9.7. ráno od 8 hod před úřadem české vlády.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky