Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Víme, co premiér Sobotka teprve zjistí: Dotované pivo i přímá volba lékařů. Zaorálek spěchá na majdan do Bystrice. Stropnický jde na vojnu. A Babiš kupuje televizi!

Víme, co premiér Sobotka teprve zjistí: Dotované pivo i přímá volba lékařů. Zaorálek spěchá na majdan do Bystrice. Stropnický jde na vojnu. A Babiš kupuje televizi!

29. 7. 2014

Tisk článku

Michal Fraiman přináší exkluzivní zprávu o skutečném průběhu inspekční cesty premiéra po jednotlivých resortech a škvírou v časoprostoru doplňuje informaci o tom, co nás teprve čeká

Premiérova letní inspekční cesta začíná na ministerstvu spravedlnosti, kde poněkud zkoprnělého předsedu vlády přijal vrátný František Nováček. Ten Sobotku ujistil, že ministerstvo je řízeno plně kompetentními lidmi a že veškeré zvěsti o naprostém chaosu a totálním rozkladu jsou jen neopodstatněné pomluvy. Nějakého náměstka by mu ukázal rád, ale bohužel neví, kdo to tento týden je. Na dotaz premiéra, zda by ho tedy alespoň neprovedl po té hezké budově, vrátný odvětil, že ani to nemůže, neboť je plně zaměstnán rekodifikací trestního řádu, kterou mu na jaře svěřila sama paní ministryně, ta paní Marvanová.

pp

Chládkova socha a němečkův Plumbex

Velmi krátce trvalo i přijetí na ministerstvu školství. Zde se konečně podařilo rozetnout letitý problém s čerpáním evropských fondů. Ministerstvo školství totiž vypsalo novou výzvu „Propagace významných osobností českého školství“, v které uspěl projekt ministerstva školství „Socha Marcela Chládka“. Dílo podle návrhu Marcela Chládka zhotoví Marcel Chládek. Socha, úředníky kdovíproč přezdívaná „Velký Potěmkin“, bude po dobu udržitelnosti projektu umístěna před budovou ministerstva. Poté počítá ministr Chládek s odstraněním nevzhledného kyvadla nad Letnou a přemístěním sochy na toto důstojné místo. „Jsem rád, že se podařilo zbylé prostředky z evropských fondů vyčerpat takto smysluplně“, uzavřel návštěvu premiér.   

Díky opatření prosazenému duhovým ministrem Dienstbierem v České republice mezi léty 2014/2015 rapidně stoupl počet dětí. Většinu přírůstků však pohříchu tvoří pejskové, kočičky a želvičky.

Ministr zdravotnictví Němeček přijal premiéra opět ve stavu nemocných. Podle zdrojů blízkých kabinetu ministra bývá Němeček poslední dobou značně zesláblý, apatický, bledý a stěžuje si na únavu a nechutenství. To vše se prý datuje od doby, co mu vicepremiér Babiš daroval k testování novou zubní pastu z produkce svého koncernu. „Znepokojuje nás, že po delším používání pasty Plumbex kartáček pana ministra zčernal“, uvedl šéf Státního ústavu pro kontrolu léčiv. V závěru návštěvy ujistil premiér ministra zdravotnictví, že ho považuje za zcela pevnou součást svého týmu a o jeho odvolání, či o výměně resortů ani v nejmenším neuvažuje. Od té doby je prý ministr Němeček bledší než po Plumbexu.

 pp

Čtěte ZDE: O velkém vítězství Ivo Ištvána, (ne)vinné Janě Nečasové, zajíci, lese, atomové bombě a jedné přátelské nabídce. Ukradli vám mobil? Víme, jak jej dostat zpět. Vyrazte do Olomouce!

Zaorálkův Kotleba a prachařův BLB

Podle mainstreamu přišel ministr zahraniční Zaorálek na společnou tiskovou konferenci s předsedou vlády zahalen do evropské vlajky, ušité z té nejmodřejší oblohy a zdobené osmadvaceti jitřními hvězdami, až zrak přecházel. Zaorálkovy nové šaty všichni hlasitě obdivovali. Pouze náš zdroj uvedl, že šéf diplomacie byl ve skutečnosti nahý. Když ovace utichly, popsal Zaorálek hlavní prioritu naší zahraniční politiky - řešení situace v Bánskobystrickém kraji. „Přiznejme si, že tady jde o jasné selhání těch standardních mechanismů. Nelze připustit, aby v čele jednoho kraje Evropské Unie stál nacionalistický šovinista bez základního respektu k našim společným hodnotám“, objasnil Zaorálek.

Po dotazu, zda oním „selháním standardních mechanismů“ myslí ministr výsledek svobodných voleb a „řešením situace“ vojenskou intervenci NATO, byl náš zdroj z tiskové konference definitivně vykázán. Z doslechu však víme, že v další části se šéf diplomacie zabýval svým dosud nejviditelnějším počinem: přestupkem, kterého se měl dopustit rychlou jízdou po dálnici D1. Zaorálek závěrem zdůraznil, že byl městským úřadem Bohumín zproštěn viny, neboť doložil, že pospíchal do Banské Bystrice „na majdan“.      

ministrem dopravy Prachařem diskutoval premiér především o prioritách ve výstavbě dopravní infrastruktury. Hlavní slovo v této diskusi však měl známý dopravní inženýr, uznávaný projektant a renomovaný technolog v jedné osobě Radim Tick Tack Jančura. Autor bestselerů Nechci změnu zadarmo (o změně technologie opravy D1) a Příbram-Sokolov-Liberec-Jihlava (o návrhu ještě lepší trasy pražského okruhu) představil premiérovi své další geniální nápady: zavedení dotací pro přepravce, jejichž dopravní prostředky mají žlutou barvu, bezdrátový výběr mýta prostřednictvím zaříkávání a konečně vybudování obřího plavebního kanálu Bečva-Litava-Berounka (BLB), které by výrazně odlehčilo dálnici D1. Ministr dopravy ihned vypsal výběrové řízení na poradce, který návrhy BLB a Jančury za 500 milionů Kč prověří.

pp

Čtěte ZDE: Zachytili jsme list z nedaleké budoucnosti: Spis „Mařka“ list 1 k nám propadl škvírou v temném časoprostoru Světlých zítřků.

Novelizovaná Jourová a duhový Dienstbier

Pravděpodobně odstupující ministryně pro místní rozvoj Jourová představila premiérovi svůj stěžejní počin – novelu novely, kterou se novelizuje novela zákona o veřejných zakázkách. „Novelizovaná novela by měla po novelizaci celý novelizovaný systém především novelizovat. Promiňte stabilizovat. Není vhodné, aby se pravidla pro zadávání zakázek často novelizovala“, uvedla ministryně. Zároveň popsala nové nástroje, které systém výběru dodavatelů dále zprůhlední a umožní ještě lépe bojovat s korupcí. Členy všech komisí pro hodnocení nabídek tak napříště budou: příslušník ÚOKFK minimálně v hodnosti plukovníka, příslušník ÚOOZ minimálně v hodnosti podplukovníka, státní zástupce územně příslušného vrchního státního zastupitelství, zástupce vydavatelství MAFRA a David Ondráčka. O výběru dodavatele nadlimitních veřejných zakázek se bude napříště rozhodovat v obecném referendu.

Z toho je velmi nadšen ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Dienstbier, který při setkání s premiérem přímo hýřil podnětnými návrhy. Jeho legislativní plány zasahují snad do všech resortů. Tak například domácím mazlíčkům, žijícím v rodinách homosexuálních párů, bude přiznán statut dítěte. Ministr se rovněž zasadí o volební právo pro náhodně projíždějící turisty, přičemž k pilotnímu testování byl náhodně vybrán senátní volební obvod Kladno.

Nejzásadnější změny však zasáhnou zdravotnictví: „Považuji za nepřijatelné, aby o obsazování funkcí ve veřejných nemocnicích rozhodovali věci tak diskriminační jako je vzdělání a praxe. Pokud jde o veřejné peníze, musí být k těmto místům zajištěn rovný přístup“, uvedl ministr. Konečně se tak dočkáme přímé volby lékařů. Dobrou zprávou pro stav lidských práv v České republice pak bezesporu je, že absence medicinského vzdělání nebude pro volitelnost lékařem překážkou. Ministr Dienstbier se údajně nechal slyšet, že díky Plumbexu nebude už brzy překážkou ani zpátečnický ministr Němeček. 

Experiment Marksové a Stropnického "rajóny"

Ministryně práce a sociálních věcí Marksová-Tominová prezentovala premiérovi výsledky pilotního projektu získávání práce pro dlouhodobě nezaměstnané formou výkonu pomocných prací v domácnostech movitějších občanů. V rámci prezentace se premiér i novináři mohli seznámit se stanovisky zainteresovaných subjektů: podnikatel Ivan T., v jehož domácnosti dlouhodobě nezaměstnaný Fero L. vypomáhal, uvedl, že se mu po dobu projektu ztratil (mimo jiné) krumpáč, kolečko a zlatý retrívr. Pokud by měl projekt pokračovat, je ochoten raději platit vyšší daně, nebo složit kauci. Rodina Fera L. hodnotí projekt jako přínosný, jen v guláši mohlo být více česneku. Sběrné suroviny, a. s. v B. žádají příště dodat více mědi, dodávka železného šrotu je dostačující. Správa železniční dopravní cesty se domáhá nahrazení 20 km chybějící kabeláže k signalizačnímu zařízení. Ministerstvo práce z projektu učinilo následující závěry: daně pro podnikatele se zvyšují a do domácností určených Finančním úřadem od 1. 10. 2014 povinně nastupují dlouhodobě nezaměstnaní. Výkupní cena mědi se zvyšuje.

Setkání s premiérem se bohužel nemohl zúčastnit ministr obrany Stropnický, který v rámci zvýšení kvalifikace dobrovolně plní dvouletou základní prezenční vojenskou službu. Podle našeho zdroje totiž ministr ve skutečnosti není ani v Afghánistánu, ani na Ukrajině, ale za zdmi stále neprodaných karlínských kasáren. Zde drhne zubním kartáčkem chodbu, dělá dobrovolně kliky a volá po chodbách „vrků, vrků“. „Je správné, že ministr obrany osobně ukazuje našim mladým, jak důležité je pro obranyschopnost Evropské unie zvažované obnovení všeobecné branné povinnosti a k čemu to v praxi povede“, chválí Stropnického předseda vlády. 

Naopak nepříliš spokojen byl premiér s prezentací výsledků ministra životního prostředí Brabce. „Chtěl bych vyzvednout, že několik po sobě jdoucích měsíců se mi víceméně dařilo dodržovat zákony a nenechat se nachytat u nějaké pitomosti“, uvedl ministr s tím, že takovéto výsledky ho současně výrazně odlišují od jeho vládních kolegů z ANO.

Jurečkovy dotace a mládkův krokoměr

Ministr zemědělství Jurečka se ve své práci hodlá dále věnovat podpoře tuzemských produktů. „Nesmí však jít o nějaké nahodilé kroky, zavánějící hloupým populismem“, ujistil premiéra ministr a doplnil: „Analýza, kterou jsme si s bratry a sestrami udělali na minulém zasedání volebního štábu KDU-ČSL jednoznačně ukazuje, že v období od začátku září do poloviny října neodůvodněně klesá spotřeba piva, vína a lihovin, což výrazně poškozuje naše zemědělce. Navrhuji proto, aby za každé vypité pivo, dvojku vína, či velkého panáka bylo spotřebiteli vyplaceno 5,- Kč ze Zemědělského intervenčního fondu“. Akce na podporu tuzemských producentů potrvá do 10. října 2014, na vybraných místech pak možná ještě o týden déle.

Ministrovi průmyslu Mládkovi zase leží na srdci trable českých spotřebitelů. Po obratném vyřešení problému se stáčením tachometrů zavedením registru ujetých kilometrů se ministr zaměří na nadměrně ochozené boty. „Spotřebitelé si masivně stěžují, že boty deklarované jako zánovní mají mnohdy ve skutečnosti nachozeno mnohem více“, uvedl ministr premiéra do problematiky. Inspirován řešením ojetých automobilů navrhuje Mládek vybavit povinně každou botu GPS vysílačem, který by on-line přenášel data o ujitých krocích do nového systému pojmenovaného po ministrovi průmyslu „Jeník – Chodec“. Proslýchá se však, že nápadem není nijak nadšen Mládkův stěžejní zahraniční partner – Čína, proslulá obuvnická velmoc. 

Chovanec a jeho "Akta X"

Naopak vysloveně nadšený byl Mládkovým návrhem ministr vnitra Chovanec. Většina oficiálního programu premiérovi inspekční návštěvy se proto vztahovala právě k systému „Johny Walker“ a k diskusi nad tím, zda jej pro ministerstvo průmyslu bude nezištně spravovat úřad Lenky Bradáčové nebo Šlachtova protimafiánská jednotka. Na náš dotaz, jaké jsou další priority resortu, ministr vnitra s úsměvem odpověděl: „Zhubnout dalších pět kilo“. Proslýchá se však, že neoficiální část jednání Sobotka-Chovanec byla o poznání delší. Ministr vnitra byl údajně viděn, jak v doprovodu premiéra míří do své pracovny s dvěma tlustými fascikly, přičemž na jednom bylo napsáno „Hašek“ a na druhém „Tejc“. Sám Sobotka prý vnitro opouštěl až kolem páté hodiny ranní, přesto však ve viditelně dobré náladě.

Poměrně krátké pak byly návštěvy u obou vicepremiérů.

Bělobrádkova pohoda a babišova televize

Pavel Bělobrádek se podle našich zdrojů na setkání s premiérem velmi těšil, neboť doufal, že mu Sobotka konečně vysvětlí, k čemu portfej vědy a výzkumu je a co by měl vlastně dělat. Premiér však jen pokrčil rameny, vypil s šéfem KDU-ČSL dvojku dotovaného vína, popřál mu pevné zdraví, rodinnou pohodu, klidnou sílu a návštěvu spěšně ukončil.

Vicepremiér a ministr financí Babiš pouze Sobotkovi nechal na vrátnici ministerstva obálku s následujícím vzkazem: „Němám na Těba čas. Kupujem tělevízu. Zavolaj inokedy. Bureš“. Zda jde o nákup televize s vypouklou obrazovkou (pro paní Moniku), nebo o nákup televize celoplošné (pro nás pro všechny) se zatím nedozvěděl ani Sobotka, ani náš zdroj.

Tak snad příště, pane premiére.

PS:

V září 2014 upozornili občané Prahy 1 na posmutnělého staršího muže v ošuntělých šatech, který se nápadně často pohybuje v blízkosti Úřadu vlády ČR. Přivolané hlídce Policie ČR se muž legitimoval jako Daniel Hermann, t. č. ministr kultury. Své podivné chování odůvodňoval tak, že chce mluvit s předsedou vlády, protože se na něj asi zapomnělo. Nalezený Daniel Hermann je asi stošedesátpět centimetrů vysoký, robustní postavy a hovoří jako lidovec. Policie vyzývá občany, kteří uvedeného muže znají, aby se přihlásili na nejbližší služebně.

Senátorem za volební obvod Kladno byl v říjnu 2014 znovu zvolen Jiří Dienstbier, kterému v druhém kole senátních voleb odevzdalo hlas 51% oprávněných voličů, tedy všech třicet jedna rumunských a bulharských účastníků poznávacího zájezdu „Za rudou září“ organizovaného Úřadem vlády.  

Ministerstvu obrany se konečně podařilo prodat karlínská kasárna. Místo netransparentních 580 milionů od jakési paní Tykačové získal resort milionů 30, ale úplně transparentních. Společnost Čapí hnízdo II. je získala z evropských fondů. V Karlíně za ně vznikne Centrum pro výzkum tvorby tmy, zbývající kapacitu bude společnost v souladu s podmínkami poskytnutí dotace tržně pronajímat.

Vicepremiér Babiš nakonec žádnou televizi kupovat nemusel. Výměnou za pytlík cvrnkacích kuliček podpoří zástupci sociální demokracie v Radě ČT zvolení Štěpána Košíka, někdejšího generálního ředitele AGF Media, generálním ředitelem České televize. Ve tvrdém vyjednávání musel nakonec Babiš Sobotkovi ustoupit a přidat k pytlíku hliněnek i jednu duhovku.     

A díky opatření prosazenému duhovým ministrem Dienstbierem v České republice mezi léty 2014/2015 rapidně stoupl počet dětí. Většinu přírůstků však pohříchu tvoří pejskové, kočičky a želvičky.

Veselé letní cesty přeje autor.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky