Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Jak se orientovat v Protiproudu?
Popisek: Slunce se prodralo mezi mraky | Autor: Ondřej Höppner

Jak se orientovat v Protiproudu?

3. 4. 2013

Tisk článku

Redakce Protiproud Tato otázka má tři roviny:

a) Ideovou

Jinými slovy – pokud patříte mezi ty, kteří již v protiproudu v obecném slova smyslu dávno plují, potřeba všestranné orientace v realitě je základním předpokladem obrany proti falešným prorokům typu pánů Babiše či Janečka a spol., o mainstreamových médiích ani nemluvě. Virtualita, která na nás působí, ač si třeba myslíme, že jsme proti ní imunní, potřebuje průběžný nezávislý popis, analýzu a výklad. Infozábavu, která sama sebe nazývá zpravodajstvím a sama sebe interpretuje, v našem názorovém „kontrarevolučním“ magazínu proto nehledejte.

Co naopak najdete, jsou komentáře, názory, poznámky i hlubší zamyšlení nad naší každodenností, stejně jako hledání souvislostí, osobností či zkušeností těch, kdo nežijí v umělých kulisách postdemokratické reality. A je nám při tom primárně jedno, zda ten či onen autor, událost nebo konflikt nálepkuje mainstream jako levicový či pravicový. Jde nám v první řadě o hledání skutečné reality jako nejvyššího společného jmenovatele, bez něhož věčný boj za život v pravdě jako základním předpokladu svobodného myšlení a rozhodování není možný.

b) Informační

Velké množství lidí však v jakkoli definovaném protiproudu – formálním či neformálním – necítí potřebu být. Nebo si to alespoň myslí. Odečteme-li ty, kteří už nad problémy naší současnosti zlomili hůl, nebo je prostě nezajímají, jde oběti velmi nebezpečné iluze: Všechno sice v pořádku není, ale já to stejně nezměním, tak co se tím mám zabývat. Rozměr této iluze může být často osudový. Být v protiproudu přece neznamená být nutně členem či příznivcem konkrétního hnutí, politické strany či fanklubu té či oné přitažlivé charismatické osobnosti. Jde o to, být informován, žít v realitě, nikoli v iluzi o ní.

Jenže informace už jednak z veřejného prostoru téměř zmizely a nahradila je změť nestrukturovaných dat, jednak to, co se za ně vydává, je nástrojem záměrné manipulací a mystifikací. Nejen v politice. Stejně tak v naší paměti, z níž čerpáme zkušenosti těch, kdo tu byli před námi a zanechali nám své poklady. V dílech všeho druhu, o nichž se nedozvíme, protože balast povrchnosti elektronické doby je před námi ukrývá. Ale třeba i v tom, co jíme, pijeme, jak se léčíme, netušíce, že naše rozhodování o našich životech, nemocech či smrti je ve značné míře výslednicí zájmů a manipulací celých průmyslových odvětví, které nás ovládají dramaticky více a s neporovnatelně horšími důsledky než to, čemu říkáme politický provoz. I když je to s ním často propojeno. Stejně jako to, za co vydáváme své těžce vydělané peníze, či jak snadno rezignujeme na principů tradičního rodinného zázemí, hlavního zdroje našeho bezpečí a svobody. Bez skutečných informací jsme jen nevědomými loutkami v rukou moderních manipulátorů, „otrokářů s lidskou tváří“.

Nechceme však jednu manipulaci nahradit jinou. Smyslem Protiproudu je především dát prostor informacím „z druhé strany“, vést o nich tvrdé spory a diskuse – a nechat nakonec na každém, aby si vytvořil vlastní názor. K tomu slouží také knihovna, v níž budou zájemci o hlubší souvislosti postupně nalézat také texty, dokumenty a díla, která se k nim jinak nedostanou. Budeme se snažit, aby bylo vše dosažitelné bez poplatků, k volnému stažení. Tam, kde to nebude možné, dáme k dispozici zdroj. Vycházíme při tom z naprosto kontrarevoluční myšlenky, že smysl médií primárně spočívá ve svobodně šířených informacích o realitě, jaká je, nikoli v manipulacích podle zájmů skupin, které stojí za mocnými vlastníky mainstreamových médií všeho druhu.

To je také hlavní důvod, proč na hlavní stránce PROTIPROUDU najdete  vstup do schránky na příspěvky. Inspirovali jsme se u nám blízkých nezávislých internetových časopisů, jakým je třeba slavný web Pata Buchana. Je totiž jasné, že inzertní vztahy s řadou velkých korporací, z nichž mainstreamová média žijí, s naším zaměřením navazovat nemůžeme. Budeme proto vděčni za jakoukoli podporu – ať periodickou či jednorázovou – od každého, kdo s naší prací bude sympatizovat.

c) Společenství

Protiproud není a nebude „názorovým ghettem“. Není a nebude ani „pražskou kavárnou“. Chceme být maximálně otevření každému, kdo přichází s čímkoli podstatným, co může jiné v protiproudu obohatit. Již v okamžiku startu máme řadu skvělých spolupracovníků v regionech naší země i v zahraničí. Naší ambicí je, aby se s naším logem či pod ním postupně spojovali organizátoři malých i větších akcí a podniků – nejen kulturních poznávacích – které jdou proti proudu. Dáme jim maximální prostor k informacím o jejich nelehké práci.

Kontrarevoluce je vždy konzervativní. Jde proti revoluci, která všude kolem nás naplno bují, která ničí základní lidské hodnoty, slušnost a zdvořilost a nahrazuje ji uřvaností, módními extrémními výstřelky a pahodnotami. To je důvod, proč pod články v Protiproudu nebudou otevřené takzvané diskuse, často prostor spíše pro zakomplexované psychopaty, vulgární a nechutné výkřiky – samozřejmě anonymní. Sprostoty, vulgarity a oplzlosti, jimiž je mediální prostor jak nasycený roztok, u nás nemají místo.

Diskusní či autorské příspěvky čtenářů – textové i obrazové – u nás samozřejmě místo mají a lze je zasílat na adresu uvedenou na hlavní stránce. Respektujeme i případnou nutnost vystupovat pod pseudonymem – za předpokladu, že redakce zná identitu autora. Budou zařazovány podle standardních klasických redakčních postupů – protože jsme Protiproud. Protože si myslíme, že:

 „Polemika je pouze prostředkem tříbení pravd. Je to nezbytná cesta hledání a ne věc prestiže.“

První, kdo odhalí autora tohoto kontrarevolučního výroku, dostane z našich skromných fondů odměnu 10 000 korun českých. Se zájmem pak budeme sledovat, zda je obratem vloží do „krabice na příspěvky“. To by bylo hodně... proti proudu.

 Proč a k čemu PROTIPROUD zde

CO JE PROTIPROUD zde

 




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky