Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Porošenkova „západní fronta“: Protesty proti válce se šíří Zakarpatskou oblastí. Nejen Rusíni nechtějí umírat v bratrovražedné válce za cizí zájmy. Ženou je i košťaty

Porošenkova „západní fronta“: Protesty proti válce se šíří Zakarpatskou oblastí. Nejen Rusíni nechtějí umírat v bratrovražedné válce za cizí zájmy. Ženou je i košťaty

6. 8. 2014

Tisk článku

Alexandr Doněckij nahlíží do zákulisí protestů proti mobilizaci branců, které se stále častěji ozývají i na Západě země a uvažuje o tom, co se stane, pokud se do věci vloží Maďarsko a Rumunsko

Ztráty Porošenkovy „protiteroristické operace“ rychle rostou. Proto už „třetí vlna mobilizace“ naráží na stále tvrdší odpor. Zvlášť viditelné  je to v regionech, jež kyjevská vláda vydává za své bašty. Kyjev si koleduje o velké problémy hlavně na západě Ukrajiny v Zakarpatské oblasti. Nedávný pohřeb 70 padlých v Donbasu tu vyvolal protiválečné bouře, hraničící s lidovým povstáním.

pp

Někdejší součást Rakouska - Uherska a pak Československa – má pestrou národnostní strukturu. Žije tu početná maďarská, slovenská a rumunská komunita. Hlavně však Rusíni, jimž Kyjev odmítá přiznat status svébytného etnika a dodnes ignoruje i výsledky referenda z roku 1991, požadujícího zakarpatskou autonomii. Zdejší Rusíny nutí k přijetí ukrajinské identity i při sčítání lidu a v osobních dokladech.

Žluto modrý mor

Nový impuls dal rusínskému i maďarskému hnutí za autonomii únorový státní převrat v Kyjevě. A dvojnásob poslední Porošenkovamobilizace“, už třetí v pořadí. Rusíni argumentují i výsledky nedávného průzkumu: 90,9 % dotázaných obyvatel Zakarpatska Porošenka za legitimního prezidenta nepovažuje – a 76,9 % z nich je názoru, že fašismu se už nemá říkat hnědý, ale žluto-modrý mor.

Region prezidentovi, pohánějícímu do války jedny občany proti druhým, vyhlásil neposlušnost. Lidé tu začali organizovat blokády silnic, a to i mezinárodních tras. Okupovat mobilizační střediska a administrativní budovy. Ženy a děti mužů, kteří dostali povolávací rozkaz do války, zablokovali silnici v obci Těreblja v ťjačevském okrese. Auty zatarasila i trasu Mukačevo-Rogjatinv sousední vesnici Bedevlja. V obci Siněvir v mežgorském okrese rozřezali lidé pneumatiky šéfovi místní správy, když je 30. června celou noc přesvědčoval, aby povolávacích rozkazů uposlechli.

Zátarasy zablokovaly i mezinárodní trasu Čop - Kyjev v obcích Rakošino a Strabičevo, objížďku z Mukačeva do Užhorodu v obci Červeněvo i z Čopu do Mukačeva. Připravuje se i blokáda železnice v obci Goronda a v karpatském horském průsmyku Nižnije vorota, uzavírajícím průjezd oblastí z ukrajinské strany. K blokádám silnic došlo i v řadě jiných obcí mukačevského, chustského a beregovského okresu.

pp

Čtěte ZDE: 400 ukrajinských dezertérů prosí v Rusku: „Dejte nám najíst, pijeme vodu z kaluží, máme průjmy!“ Kyjevský voják líčí službu v rozpadající se armádě. Černý trh čeká

Děti papalášů do války nemusí

Nejmasovější protesty se odehrály ve městě Beregovo, okresním centru s kompaktní maďarskou komunitou. Zdejší vojenskou správu obsadily převážně ženy. 11 povolávacích rozkazů, doručených mužům od 18 do 45 let, demonstrativně roztrhaly a zablokovaly silniční trasu směrem k maďarským hranicím.

Při „mobilizaci“ se nestaví na zadní jen Rusíni a Maďaři. V Mukačevu, druhém největším městě oblasti, začali stavět barikády Romové, odmítající vraždit obyvatele Donbasu. Protesty obyvatel Mukačeva přiměly šéfa zdejší vojenské správy prohlásit mobilizaci za nezákonnou a na území v jeho kompetenci ji zrušit. Prohlášení, jímž to zdůvodnil na kameru, už bylo z YouTube staženo (pro porušení autorských práv). Z Kyjeva následoval příkaz situaci normalizovat stůj co stůj a obnovit mobilizaci nejpozději do 5. srpna. 

Alexandr Turčynov, vykonávající donedávna pravomoci hlavy státu, nechal před pár dny suspendovat náčelníka vojenské správy, který si troufl vydat povolávací rozkaz jeho synovi.

Lidé se ptají: zač mají jít do boje jejich nejbližší? Proč do války nepovolávají synáčky papalášů a nutí umírat jen nás, chudé? Podle jedné z dívek, zapojené do silniční blokády, dostal jen v její rodině povolávací rozkaz jak otec, tak jeden z bratrů.

Hnali ho košťaty

Úřady, vydávají protestující za „agenty Moskvy“, slídí po celé Zakarpatské oblasti po ruských novinářích, separatistech a agentech FSB. 10 lidí obviněných z blokády komunikací už zadržely. Centrální ukrajinská média, podrobená cenzuře, která si říká cynicky moratorium na kritiku moci, dění v Zakarpatsku nejen kompletně zamlčují, ale novináře, kteří se informace o lidových protestech snaží přiblížit veřejnosti, za asistence jejich místních kolegů perzekvují.

1. srpna byla z Ukrajiny deportována státní příslušnice USAa reportérka videoagentury RTR UPTLY Alina Eprimjan. Natáčela tu dokument o protestech proti mobilizaci v obci Rakošino. Ukrajinské bezpečnostní službě ji udali, její ukrajinští kolegové a příslušníci zvláštní služby pak všechen materiál, který natočila, zničili a ji samu deportovali. Připomeňme, že právě tak SBU naložila i s redaktorem RT Grahamem Phillipsem, když celý jím pořízený materiál zlikvidovala, novináře deportovala do Polska a na tři roky mu zakázala vstup na Ukrajinu.

Represe ovšem rozhořčení obyvatelstva jen dál vyhrocují. V rachovském okrese účastníci protestního mítinku, který se střetli s policií, podplukovníka Jaremčuka zbili. Mítink u budovy užhorodské městské rady donutil Viktora Ščadeje, pověřeného dočasným výkonem postu primátora, k abdikaci. Rezignační dopis podepsal i jeho náměstek Alexandr Volosjanskij. Zaměstnanci komunálních služeb ho hnali košťaty.

Dvojí metr Západu

Zato bývalý primátor Sergej Ratušňak vyzval na facebooku obyvatele oblasti k blokádě všech čtyř komunikací, spojujících ji s okolní Ukrajinou, včetně letiště. Cílem je dosáhnout touto cestou autonomie, kterou si místní odhlasovali už v roce 1991. Svébytnost podle něj Zakarpatsku zajistí renta ze sedmi plynovodů, jimiž přes oblast proudí do Evropy ruský plyn, a bezpečnost zbraně z regionálních skladů.

Specifikem Zakarpatska je vazba jednotlivých národnostních komunit na sousední země. Pokud protesty proti mobilizaci porostou dál a kyjevský režim sáhne po trestech typu těch z Donbasu, svých lidí se zřejmě zastanou Maďarsko i Rumunsko. Spojeným státům a jejich evropským spojencům pak, má-li se předejít rozkolu v NATO a EU, nezbude než buď podporu „separatistů“ z Budapešti a Bukurešti mlčky tolerovat, anebo Kyjevu zakázat západní frontu.

První varianta ukáže dvojí metr Západu v celé nahotě. Před šrámy, které tím utrpí image USA i EU, nebude úniku. Už proto, aby jim z euroatlantických struktur nevypadly Maďarsko, Rumunsko a Slovensko, však tu ztrátu zřejmě budou muset skousnout. Druhá varianta zase definitivně zdiskredituje dnešní ukrajinskou moc, postaví proti ní i jiné regiony, zlomí vaz Porošenkovým militaristickým plánům i pokusům Washingtonu a Bruselu o démonizaci donbaské domobrany a Ruska.

Kyjev se dostává na rozcestí. Otevření „západní fronty“ by znamenalo pro Porošenka a jeho kamarilu tvrdý úder, ze kterého by se již nemusel vzpamatovat. Jistý Adolf Hitler by o tom mohl vyprávět…..     

Zdroj.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace. Existence českého státu není samozřejmostí.  Zrada? Zájmy velkých hráčů. Gaučoví generálové a novodobí andělé. Dáme se rozpustit v biočaji EU?

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace....

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky