Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Hromadné hroby obětí kyjevské junty u Doněcku: Jak si s tím poradí propaganda? Obama volá po protiruské koalici. V Německu se už „ukrajinské lži“ smějí. Na východní frontě klid jen naoko

Hromadné hroby obětí kyjevské junty u Doněcku: Jak si s tím poradí propaganda? Obama volá po protiruské koalici. V Německu se už „ukrajinské lži“ smějí. Na východní frontě klid jen naoko

30. 9. 2014

Tisk článku

Václav Danda se zamýšlí nad domnělým „uklidněním situace“ během příměří v Donbasu a dovozuje, že jde pouze o skrytou přípravu další protiruské operace Spojených států

Boje na Ukrajině neutichají, pouze se o nich v médiích méně mluví a píše. Pozornost máme nyní poslušně věnovat bojům v Iráku a v Sýrii. Kyjev potřebuje po katastrofálních porážkách přeskupit síly a dozbrojit. Donbas zase stabilizovat situaci v rozbombardovaných městech. A Spojené státy hledí dát dohromady novou protiruskou koalici, která se v rozhodujících evropských zemích už značně drolí. Až nadejde správný okamžik, oznámí nám to něco podobného, jako byla operace „sestřelený boeing, let MH 17“. Nejprve se však bude muset propaganda vyrovnat s kauzou objevených masových hrobů, do nichž kyjevští nacisté uklidili své oběti.

pp

Na východní frontě klid?

I přes dojednané křehké příměří dochází stále častěji k bojům na frontové linii, kde se jen pomalu tvoří nárazníkové pásmo pod dohledem pozorovatelů OBSE. Kyjevská armáda se snaží za každou cenu udržet strategicky důležité letiště v Doněcku, které pokládá za hlavní nástupiště pro novou ofenzívu proti domobraně, až dorazí čerstvé posily a zbraně. Je velmi pravděpodobné, že k tomu dojde ještě před blížící se zimou.

Zprávy, které přicházejí z dobytých území ovládaných juntou jsou již několik měsíců hrůzostrašné. Masové popravy a budování koncentračních táborů, které má za cíl vyhladit ruskojazyčné obyvatelstvo jsou na denním pořádku

Boje o letiště trvající již přes měsíc a stály o víkendu ukrajinskou armádu desítky mrtvých. Domobrana nasadila na obranu svého území i tankové jednotky, které zničily několik obrněných transportérů a jejich posádky. Ztrátu jednoho obrněnce se sedmi mrtvými přiznala i ukrajinská junta, a po ní informaci převzala i naše média.

                                               Boje o letiště v Doněcku

Z Doněckého letiště kyjevská armáda neustále ostřeluje obytné čtvrti města. Jen o víkendu bylo takto zabito dalších deset civilistů a na dvacet ostřelování těžce zranilo. Z přímých těžkých frontových střetů se nyní boje omezují spíše na jednotlivé výpady a ostřelování pozic nepřítele. Navzdory tomu dále probíhají výměny zajatců. Také ty se však dále komplikují.

pp

Čtěte ZDE: Válka Západu proti „neposlušnému“ Putinovi pokračuje: „Majdan“ se má přenést do Ruska. Porošenkovy nabídky Donbas odmítá. NATO cvičí na Ukrajině a dodává pučistům zbraně

Podivné výměny

Na rozdíl od domobrany, která zadržuje více než 800 ukrajinských vojáků, nemá Kyjev při nastavené výměně jeden za jednoho již příliš co „nabídnout“. Nasazuje tedy do výměn náhodně zatčené lidi, které bez soudu vězní pouze z „podezření na pomoc separatistům“. Ti jsou často ve velmi zbědovaném stavu a nesou stopy mučení. Někteří mají dokonce žhavým železem vypálené hákové kříže na těle.

pp

                             Stopy mučení ukrajinské junty na tělech civilistů

Zprávy, které přicházejí z dobytých území ovládaných juntou jsou již několik měsíců hrůzostrašné. Masové popravy a budování koncentračních táborů, které má za cíl vyhladit ruskojazyčné obyvatelstvo jsou na denním pořádku. Právě z těchto koncentračních táborů jsou přiváženi zajatci k výměnám za zajaté kyjevské vojáky, neboť příslušníci domobrany jsou juntou při zatčení stříleni většinou na místě, proto Kyjev žádné skutečné bojovníky na výměnu nemá. Příběhy, které vyprávějí vyměnění civilisté, kteří prošli kyjevskými vyhlazovacími tábory u Kramatorska a Slavjanska, jsou otřesné. Zejména svědectví vězněných žen a dětí si nezadají s líčením vězňů z Osvětimi či Majdanku.

                  Otřesné příběhy vyměněných vězňů z ukrajinských koncentráků

Masové hroby

Na územích, odkud byla vytlačena ukrajinská armáda a nacistické trestné oddíly, domobrana nachází stopy hrůzy v podobě masových hrobů. V okolí Doněcka, kde operovaly nacistické oddíly Azov, Dněpr a Ajdar, byly vypleněny celé vesnice. Masové hroby se 400 těly byly objeveny v nedalekém lomu, kam zavražděné vesničany svážely nákladní automobily. Vesměs šlo o umučené ženy a jejich zastřelené muže. Podle přeživších svědků byl scénář vždy stejný: Muži byl zastřeleni a ženy ponechány „pro zábavu“ pekelným kolonám „čistících oddílů“, složeným z těžkých kriminálníků.  

Identifikace mrtvých bude dnes již velmi obtížná. Například masový hrob u obce Nižněj Krinky je pouze vrcholek ledovce. Daleko větší hroby se mají nalézat na územích kolem Slavjanska a Kramatorska a také v okolí Mariupolu, která jsou stále pod kontrolou ukrajinské  junty.

Ruští vyšetřovatelé na základě těchto skutečností včera oznámili, že začali vyšetřovat „genocidu ruskojazyčného obyvatelstva” na východě Ukrajiny. Moskva viní ukrajinské vedení ze smrti nejméně 2500 lidí. "Vyšetřování zjistilo, že nezjištěné osoby z nejvyššího politického a vojenského vedení Ukrajiny vydávaly rozkazy k úplnému vyhlazení ruskojazyčných občanů," sdělil mluvčí ruských vyšetřovatelů Vladimir Markin. Připomněl také, že za genocidu hrozí v Rusku až 20 let vězení nebo i trest smrti, a že počínání těch z ukrajinského vedení, kteří rozkazy vydávali, je trestné nejen v Rusku, ale i podle platných mezinárodních norem.

Kyjev je tak opět ve složité situaci. Málokdo dnes už pochybuje o tom, že sestřelení civilního letu MH 17 proběhlo v jeho režii. To ovšem dokázal Západ zatím zastřít či alespoň „odložit“. S mrtvými v masových hrobech to bude mít složitější. Pokud mezinárodní pozorovatelé označí ukrajinské nacisty za jejich původce, bude muset propagandistická mašinérie nasadit nejvyšší obrátky. Zdůvodňovat nezdůvodnitelné je sice její denní chleba – ale veřejnost jej už zdaleka nepolyká tak oddaně jako zpočátku. Kyjev jí to ostatně dvakrát neusnadňuje.

Žádný zvláštní status Donbasu nebude

Západoukrajinský prezident Petro Porošenko v neděli odmítl federalizaci Donbasu, na které se vyjednávači obou stran shodli v Minsku: „O žádné federalizaci Donbasu se ve schváleném zákoně o zvláštním uspořádání samosprávy v oddělených regionech Doněcké a Luhanské oblasti nic neříká. Mohu vás ujistit, že ani otázka suverenity, ani územní celistvosti nebo nezávislého státu v nabídce dne není. Ukrajina je a bude unitární stát. Žádná federalizace."

                                            Zvláštní status Donbasu nebude

V tomto případě se kupodivu shodne s obránci Donbasu – jenže z úplně opačného konce. Ti totiž od začátku opakují, že dnes již spolužití v jednotném státě s kyjevskými vrahy tisíců svých spoluobčanů zcela vylučují.  

Den po Porošenkovi proto vystoupil v úterý v ruské televizi vicepremiér Doněcké lidové republiky Andrej Purgin s tím, že žádný politický svazek už možný není, a to ani federace. Se samostatností počítá i Luhanská lidová republika. „O žádné federaci nemůže být řeč,” řekl doněcký předák v ruské televizi. „Jsou možné ekonomické vztahy, částečně i spolupráce v bezpečnostních otázkách. Politický svazek vylučujeme,” konstatoval. Toto stanovisko podle něj sdílí drtivá většina obyvatel Donbasu.

"Lidé se v květnovém referendu vyslovili pro samostatnost lidových republik a v ozbrojeném konfliktu s ukrajinskou armádou ztratili 4000 spoluobčanů. Návrat pod správu Kyjeva je nepředstavitelný,” zdůraznil doněcký vicepremiér. Pevný kurz na samostatnost v úterý potvrdil i premiér sousední bratrské Luhanské lidové republiky Igor Plotnickij.

Amerika „velkou válku“ nevzdává

Je stále zjevnější, že příměří nic nevyřeší a konflikt začne brzy znovu eskalovat. Spojené státy mají sice nyní plné bombardéry problémů, které způsobily a vytvořily v Iráku a Sýrii, ale i pro ně je podle všeho příměří mezi Kyjevem a Donbasem jen příležitostí pro přeskupení sil. Stejně jako nyní na Blízkém východě potřebují také proti Rusku v mezidobí zorganizovat nějakou formální „koalici“, která by jejich válečné plány před veřejností „legitimizovala“.

S tím souvisí víkendová výzva Baracka Husajna Obamy ke sjednocení celého světa proti Rusku. Jak řekl v tradičním provolání k národu, proti „ruské agresi“ hodlá spojit celý svět. USA jsou podle něho „na správné straně dějin“, a proto se musejí na tuto stranu postavit jim po bok všichni ostatní. Jako by z hrobu promluvil Leonid Brežněv.

Je zde patrná nepřímá úměra: O co slabší je bombardování Doněcka a Luhanska kyjevským dělostřelectvem a raketami, o to zběsilejší kampaň proti Rusku je třeba udržet dostatečně „ohřátou“. Obamova slova ukazují, že mocné síly NWO prostě za každou cenu chtějí „velkou válku.“ Současně však platí i úměra přímá, která Washingtonu radost nedělá: Oč zběsilejší je americká protiruská hysterie, o to více se začíná v Evropě zvedat vlna nesouhlasu s tímto „cinknutým scénářem“.

Němci se už aspoň své propagandě smějí

Snad nejsilněji znějí tyto hlasy v sousedním Německu, kde tamní mediální rada ostře kritizovala jednostrannost mediální protiruské a prokyjevské kampaně. A to přitom například druhý kanál německé televize ZDF vysílá už řadu měsíců satirická pásma zesměšňující oficiální ukrajinskou propagandu a protiruskou hysterii. Poslední pořad byl cele věnován informační válce. Nechybělo v něm nic z ukrajinských desinformačních kampaní, včetně sestřelení letu MH 17, ruských humanitárních konvojů nebo legendárních družicových fotografií údajných ruských vojsk na ukrajinském území. Stojí určitě za shlédnutí (má české titulky), i když jde o smích hodně mrazivý.

                                             Satirický pořad televize ZDF

Umí si někdo něco alespoň vzdáleně podobného představit v České televizi? Perou nám do hlav stále totéž. A naše mediální rady buď mlčí, nebo dokonce tyto manipulace výslovně schvalují. Navzdory nesčetným  protestům, které jim občané zasílají – a nám dávají na vědomí.

Lze proto dokonce mluvit o třetí úměře. Podobá se časům „perestrojky“, jen v ní naši současní bolševici zaměnili Moskvu za Berlín: Čím více se uvolňuje cenzura v Německu, tím více se utahují obruče u nás. Havlistické mediální a politické elity, oddaní „imitátoři“ washingtonských zájmů, dále přitvrzují  kampaň. Má zastrašit stále přibývající „neposlušné“ politiky i stále aktivnější veřejnost, aby se nepokoušeli narušit oficiální dogma „ukrajinské lži“. Německo dává alespoň demonstrativně najevo, že má i své vlastní zájmy. Naši „pokrokoví válečníci“ naopak přitvrzují a snaží se k nám přenést novou vlnu „mccarthismu“, kterou zvedají neokoni v Americe.

Jinými slovy: Nová studená válka zámořských sil „Nového světového řádu“ proti vzpurnému Rusku pokračuje na všech frontách. Neměli bychom si jí přestat všímat. Neměli bychom si nechat zakrýt oči jejich „stínovou“ válkou v Iráku. Pouze si tam odskočily – a pokrytecká hlavní média s nimi. Brzy se na „evropské bojiště“ vrátí. Kyjev už netrpělivě čeká, až ho dozbrojí a dají mu povel. Buďme na to připraveni.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky