Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
„Evropa“ nefunguje
Popisek: Bybylónská věž | Autor: Ondřej Höppner

„Evropa“ nefunguje

11. 4. 2013

Tisk článku

Roger Helmer Člen Evropského parlamentu za stranu UKIP Roger Helmer se v následujících odstavcích věnuje pozoruhodné knize svého kolegy Tima Congdona.

Profesor Tim Congdon je jeden z nejvýznamnějších britských ekonomů a je pro nás ctí, že je i členem týmu Strany za nezávislost Spojeného království (UKIP).

Má toho dost co říci o bankovní regulaci a již dříve vydal studie o tom, že členství v Evropské unii stojí Velkou Británii 150 miliard ročně. Nyní přichází s další publikací nazvanou „Evropa“ nefunguje, což je titul odkazující na předvolební kampaň Konzervativní strany v roce 1979, které byla vedena pod heslem Labourismus nefunguje.

Čistě goebbelsovský přístup

Congdon se v této publikaci vypořádává s další lží, oblíbenou například Nickem Cleggem a podobnými, že vystoupení z Evropské unie by pro Británii znamenalo ohrožení tří milionů pracovních míst. Toto tvrzení údajně vychází ze studie Národního institutu pro ekonomický a sociální výzkum (http://www.niesr.ac.uk/), která však uvádí, že pracovní pozice ve Velké Británii do velké míry závisí na obchodu s (nikoliv na členství v) EU. Martin Weale, ředitel zmíněného institutu, popsal falešný výklad tohoto závěru ze strany zastánců členství v EU jako „čistě goebbelsovský přístup“.

Členství v EU momentálně vede k  zániku pracovních míst a snižuje konkurenceschopnost Velké Británie ve světě.

Tam, kde eurofilové hovoří o výhodách plynoucích ze členství v EU, Congdon uvádí, že v této oblasti existují tři hlavní mýty: vznik pracovních míst, rozvoj obchodu a celosvětová ochrana britských zájmů, Nicméně EU nenaplňuje ani jeden z těchto slibů. Členství Velké Británie v EU momentálně vede k zániku pracovních míst a díky restriktivní bruselské politice na pracovním trhu snižuje konkurenceschopnost Velké Británie ve světě.

EU pod úrovní, eurozóna ještě níž

Evropský pracovní trh je značně neefektivní, zejména z důvodu vysoké míry regulace pracovněprávních a obchodních vztahů. Congdon cituje zprávy OECD o poměru zaměstnaných k nezaměstnaným osobám v populaci, aby doložil, že EU je pod úrovní ostatních velkých ekonomik, a eurozóna jako taková ještě níže.

Kdyby se Británie „harmonizovala“

Pochopitelně ne všechny státy eurozóny jsou na tom tak špatně, ale kdyby se Velká Británie „harmonizovala“ na průměr zemí, kde se platí eurem, znamenalo by to ztrátu dalších 6 % pracovních míst, jinak řečeno bez práce by bylo dalších 1,8 milionu lidí. Více „Evropy“ znamená méně pracovních příležitostí.

135.000 nezaměstnaných Britů

Autor jasně popisuje, jak postupem let stoupala nezaměstnanost lidí narozených ve Velké Británii, zatímco stoupal počet zaměstnanců z řad přistěhovalců. Znovu je tak upozorňováno na celkový pokles zaměstnanosti rodilých Britů za posledních patnáct let, na čemž bude mít neomezený příliv zaměstnanců z ostatních států EU jistě svůj podíl. Congdon odhaduje, že 588.000 přistěhovalců z dalších států EU v letech 2004 – 2011 připravilo o práci 135.000 rodilých Britů.

S ohledem na vývojové trendy nezaměstnanosti v celé Evropské unii Congdon uzavírá: „Členství v Evropské unii likviduje pracovní místa a naopak nedělá nic proto posílení výrobní efektivity a obchodní konkurenceschopnosti naší ekonomiky.“

Opuštění Evropské unie není aktem izolace, ale návratem k ostatnímu světu.

UKIP je jediná politická strana, která dlouhodobě vyvrací mýtus o hrozbě ztráty tří a půl milionu pracovních míst v případě odchodu Velké Británie z EU. Skutečností je, že i mimo struktury EU by Velká Británie pochopitelně obchodovala s jejími členskými státy, protože ty nás potřebují více, než my je. Ostatně řada dalších států (USA, Čína, Japonsko a tak dále) obchodují s členy EU bez toho, aby byli jejími členy. Británie nebude ničím, pokud nezůstane světovou obchodní mocností. Opuštění Evropské unie tak není aktem izolace, ale návratem k ostatnímu světu.

 




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky