Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Vymývání mozků v Americe: Testy s ovlivněním myšlení a jednání probíhají stále ve velkém. Zkoušeli to i na Rayi Charlesovi? Psychiatrie jako vlajková loď CIA

Vymývání mozků v Americe: Testy s ovlivněním myšlení a jednání probíhají stále ve velkém. Zkoušeli to i na Rayi Charlesovi? Psychiatrie jako vlajková loď CIA

23. 1. 2015

Tisk článku

Redakce Protiproud informuje o experimentech k manipulaci s lidskou myslí, které nejen podle Johna Rappoporta neskončily v sedmdesátých letech, jak jsme měli věřit

Tomu, kdo se pokouší poukazovat na systematické vymývání našich mozků, které (bohužel poměrně úspěšně) provádějí oficiální média a celá „popkultura“ stojící za nimi, bývá často spíláno do „konspiračních teoretiků“.  Méně často (a podstatně méně hlasitě) však zazní zpráva o tom, že experimenty s lidskou myslí jsou realitou. A že jsou naším denním chlebem – ať o tom víme, nebo ne.

Kontrola mysli před 11. zářím

„Vlakovou lodí“ experimentů na lidech ve 20. století byl program americké CIA, nazvaný MK-ULTRA (někdy též MKULTRA) – který zdaleka nevyzněl tak dokonale do ztracena, jak máme věřit.

Zkratka MK pochází ze slov „mind control“, tedy kontrola mysli. MKULTRA byl jen jedním z řady programů a projektů, které využívaly testování na lidech (často bez jejich vědomí či souhlasu). Pro výzkum toho, jak ovlivnit lidské chování – se nicméně nejvíce „proslavil“: Poté, co informace o jeho existenci v polovině sedmdesátých let prosákly na veřejnost.

PP

Podobné „špinavé praktiky“ byly posléze definitivně ukončeny prezidentem Geraldem Fordem a jejich další existence byla znemožněna v roce 1977 Zákonem o svobodném přístupu k informacím (Freedom of Information Act). Tedy, tak alespoň praví oficiální verze. Jenže se najdou osoby, které tvrdí opak. Samozřejmě jsou okamžitě označeny za „konspirační teoretiky“.  

Až těsně po přelomu tisíciletí, v roce 2001, CIA plně odtajnila program MKULTRA, kterého se (oficiálně) účastnilo ohromujících čtyřiačtyřicet amerických univerzit, patnáct vědeckých institucí a farmaceutických firem (včetně předchůdce dnešního Novartisu), dvanáct nemocnic a tři věznice. Odtajnění proběhlo v témže roce, v němž se odehrál „Projekt 11. září“. Náhoda, nebo spíše přechod k subtilnějším formám manipulace? Každopádně je pravdou, že nebylo už ani moc co odtajnit. Desetitisíce dokumentů o MKULTRA, které od sedmdesátých let veřejnost viděla, jsou totiž zřejmě pouze zlomkem materiálů – ty hlavní, jak víme, nařídil tehdejší šéf CIA Richard Helms v roce 1973 zničit.

Hudebníci jako morčata?

O projektu MKULTRA tedy vlastně „nic“ nevíme. Ale i stopy onoho „nic“ je velmi důležité znát. Říkají totiž mnoho o tom, jakými metodami CIA (a nepochybně nejen ona) pracovala i v dobách, v nichž byly Spojené státy ještě pokládány za  „ukázkovou demokracií“. Že by se náhle celá organizace stala zcela „nevinnou“ a transparentní, se vzpírá vší logice – zvláště ve světle nedávných špiclovacích skandálů.

Pokud si myslíte, že podobné experimenty jsou dávno minulou, extrémní kapitolou psychiatrie, jste bohužel na omylu.

Text slavného amerického novináře Johna Rappoporta poukazuje kromě výše zmíněného na důležitou stránku projektu MKULTRA – propojení experimentů s lidskou myslí, psychiatrie a světa showbyznysu. Zlí jazykové tvrdí, že i toto propojení má své pokračování a rozvoj, které sahají až dodneška – a podíváme-li se na „ikony“ populární hudby typu amerických zpěvaček Lady Gaga či Miley Cyrus, není těžké si to představit...

John Rappoport: Ovládnout váš mozek chce CIA i lékaři

Program CIA na kontrolu mysli funguje v rámci oficiální medicíny. Jeho součástí jsou lékaři, psychiatři a vědci. Nejde ani o sci-fi, ani o nějakou malou, okrajovou skupinku bláznů, kteří dostali absurdní nápad jak měnit a kontrolovat lidské chování.

Instituce a vědci, kteří s CIA na tomto programu spolupracovali (a nejspíš stále spolupracují), jsou s ním vlastně vnitřně zajedno – ať již vědí, že pracují pro rozvědku, nebo ne. Ve skutečnosti se totiž sami snaží kontrolovat a měnit lidské chování. Takže ani nepotřebují nutit do práce. MKULTRA jim nebyla – a není – nijak cizí.

V podstatě je totiž celý vědní obor psychiatrie o kontrole lidské mysli: Co jiného je diagnóza arbitrárně stanovených psychických nemocí a následná aplikace toxických drog, které mají změnit reakce mozku na podněty, stimulovat neurotransmitery a ovlivnit produkci určitých hormonů? A když už jsme u toho, co jiného je propagandistická masáž, která má všechny přesvědčit o tom, že každý za svůj život proděláme určitě alespoň jednu psychickou chorobu?

PP koláž

Čtěte ZDE: Zabijí Rusové Edwarda Snowdena? Je to kráčející mrtvý muž? Podle jakého scénáře bude žít či umírat?

Biologická (nebo spíše chemická) psychiatrie je – ve své momentální formě – v podstatě verzí programu MKULTRA, fungující všem na očích s požehnáním a podporou národních vlád, soudních systémů, věznic, mainstreamových médií a akademického prostředí. I proto je zajímavé nezapomenout kousek historie, kterým je odtajněná existence nechvalně známého programu CIA MKULTRA.

Léčebna vyráběla feťáky

Čtyřicátá a padesátá léta minulého století byla podle některých vůbec nejvíc vzrušujícím a inovativním obdobím v historii jednoho hudebního odvětví – jazzu. Během oněch let i později bylo všeobecně známým faktem, že hudebníci, které chytili při držení a konzumaci drog, byli promptně odklizeni, dobrovolně nebo násilím, do Lexingtonu v Kentucky. „Lex“ byla první protidrogová léčebna, respektive veřejná zdravotnická instituce, léčící drogovou závislost, ve Spojených státech.

Aby Isbel pacienty přiměl k souhlasu s experimenty, které na nich prováděl, obvykle jim nabídl „za odměnu“ drogu podle vlastního výběru – což byl nejčastěji heroin.

Malým vzorkem z těch „stovek“ muzikantů, kteří údajně podle různých zdrojů léčebnou prošli, jsou například: Red Rodney, Sonny Rollins, Chet Baker, Sonny Stitt, Howard McGhee, Elvin Jones, Zoot Sims, Lee Morgan, Tadd Dameron, Stan Levey, Jackie McLean. Tvrdí se, že v Lexu byli i slavný Ray Charles, spisovatel Wiliam Burroughs, Peter Lore a Sammy Davis, Jr.

Údajně se léčili, zkrátka měli možnost nechat si od drog trochu vyčistit tělo, nechat si „vyschnout v krku“. Jenže to nebyla zdaleka jediná „služba“, kterou v Lex nabízeli. Léčebnu totiž využívala CIA k experimentům na pacientech jako jednu ze základen svého programu MKULTRA.

Lékařem, který měl program kontroly myšlení na starosti, byl Harris Isbel. Ironicky (a logicky) to byl tentýž lékař, který v té době předsedal Radě FDA (tedy amerického Úřadu pro potraviny a léčiva, Food and Drug Administration, pozn. red.) pro zneužívání antidepresiv a stimulantů. A byl to Isbel, kdo začal pacientům v Lexu podávat LSD.

PP koláž

Čtěte ZDE: „Hysterie Ebola“: utajená operace v hypnotizovaném světě. Zájmy velkých firem a místních vlád se protínají: Kašlat na lidi. Co o smrtící horečce nemáme vědět?

Heroin za odměnu

Dr. Albert Hofmann, objevitel LSD, v laboratořích Sandoz ve Švýcarsku sytentizoval psylocybin, drogu pocházející původně z „kouzelných houbiček“ lysohlávek. CIA trochu této nové, syntetické drogy získala a předala ji Isbellovi, aby ji vyzkoušel na odvykajících pacientech Lexu. Program MKULTRA totiž hodlal dosáhnout kontroly lidské mysli a chování mimo jiné prostřednictvím drog.

Isbell pracoval v léčebně Lex od čtyřicátých let dvacátého století až do roku 1963. Je zaznamenáno, že během jednoho experimentu například podával sedmi (černým) pacientům LSD po dobu sedmasedmdesáti dnů, přičemž dávky byly čtyřnásobkem té „normální“. Neuvěřitelné chemické „kladivo na mozek“! Pacienti ho nakonec prý přestáli bez úhony. Isbell si poté suše zaznamenal, že „podobný typ reakce jsem očekával u tohoto typu pacienta.“

Aby Isbel pacienty přiměl k souhlasu s experimenty, které na nich prováděl, obvykle jim nabídl „za odměnu“ drogu podle vlastního výběru – což byl nejčastěji heroin. Takže v zařízení, které mělo sloužit k odvykání závislosti, byli nejprve podrobeni experimentům, řízeným programem MKULTRA, načež byli vesele „navráceni“ ke své dřívější (nebo horší) závislosti.

Přes 800 drog

CIA dodala Isbellovi během jeho „kariéry“ v Lexu přes osm různých drog. Dvě organizace fungovaly jako „prostředníci“ mezi CIA a zařízením: Americké námořnictvo a Institut duševního zdraví Spojených států – což je samo o sobě (mimo jiných) důkazem, že nitky programu vedly daleko za samotnou CIA.

Namátkou vyberme jiný z pokusů, provedených v Lexu: devíti mužům připoutaným ke stolům byl injekčně vpraven psylocybin. Poté jim do očí svítili prudkým světlem – což je jeden z typických způsobů kontroly myšlení.

Kolik experimentů na pacientech Isbell v době, kdy Lex vedl, vlastně realizoval, nevíme. Nevíme ani nic o tom, jaké další programy kontroly mysli kromě drog na „chovancích“ svého ústavu provedl. Jediné co víme, je, že Lex byl obvyklou zastávkou newyorských jazzových muzikantů, kde měli trochu „vystřízlivět“. Kolik z nich se současně stalo dobrovolnými spolupracovníky programu MKULTRA?

Vlajková loď CIA? Psychiatrie!

Jak píše Martin Lee ve své knize o roli LSD a CIA v hippie hnutí let šedesátých, nazvané Acid Dreams (volně přeloženo Papírkové sny, tedy Sny o LSD): „Stalo se veřejným tajemstvím, že pokud se heroin nedal sehnat na ulici, vždycky jste se mohli nechat hospitalizovat v Lexingtonu, kde vám heroinem a morfinem platili, pokud jste na sobě nechali Isbella provádět jeho pochybné experimenty. Těžko se pak divit, že měl Lexington mezi pacienty téměř 90% opakovaně se vracejících ‚recidivistů‘.“

Pokud si myslíte, že podobné experimenty jsou dávno minulou, extrémní kapitolou psychiatrie, jste bohužel na omylu. Thorazin, první takzvané antipsychotikum, byl vyvinut proto, aby dokázal lidskou bytost dokonale utlumit. Elektrošoky a lobotomie jsou ve skutečnosti mučícími technikami, které mimochodem ničí části mozku. Takzvaná SSRI (tedy momentálně nejčastěji předepisovaná) antidepresiva podporují násilné chování a mohou pacienta přimět i k vraždě. A mezi mnoha důkladně zdokumentovanými účinky Ritalinu jsou halucinace a paranoia.

Psychiatrie je zkrátka stále „vlajkovou lodí“ programu MKULTRA – který zdaleka nebyl tiše ukončen, jak jsme si měli myslet. Ve skutečnosti pokračuje těmito a jinými méně známými experimenty dodnes. Jaké přinesly výsledky? Koho jimi ovládají?

Zdroj.

PP




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky