Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Kyjev v problémech na frontě i doma: Obchod s orgány zraněných vojáků. Mobilní krematoria. Důstojník promluvil. Povstaly celé vesnice. Neklid také na západní frontě

Kyjev v problémech na frontě i doma: Obchod s orgány zraněných vojáků. Mobilní krematoria. Důstojník promluvil. Povstaly celé vesnice. Neklid také na západní frontě

1. 2. 2015

Tisk článku

Václav Danda informuje o posledním vývoji na východní frontě i v Kyjevě a přináší otřesné svědectví ukrajinského majora, který natočil video, jež Česká televize určitě nepustí

Porošenka ve tři ráno budí manželka: „Petře Oleksejeviči, Petře Oleksejeviči, vstávej!  Opolčenci s tebou chtějí projednat podmínky okamžité kapitulace!" Rozjařený Porošenko se sápe po telefonu, ale manželka křičí: „...ne telefonicky, oni buší na dveře!"

Vtip kolující v těchto dnech v Kyjevě dobře charakterizuje současnou situaci na Ukrajině. Kyjev zabředá do stále větších problémů. Otevřený boj mezi „válečnickým“ premiérem a „mírovým“ prezidentem, jehož pozice dále oslabuje, se odráží i v nejednotném postoji kyjevské junty při předstíraném vyjednávání. Nikdo soudný proto neočekával od „stínových“ jednání, která proběhla včera v Minsku, že přispějí k vyřešení kvadratury kruhu.

PP

Jediné, co by Kyjev přijal, je totiž totální kapitulace a vydání území Novoruska, do rukou Ukrajinské armády. To co by následovalo, si už zažila dobytá „vyčištěná“ území od Kramatorsku po Slavjansk. Domobrana ovšem nemá v současné situaci žádný důvod ke kapitulaci, neboť na mnoha místech fronty naopak upevňuje své pozice.

pp

Čtěte ZDE: Raketový útok na Mariupol: Cílená provokace k vyhlášení stanného práva? Místní mají jasno – viníkem je Kyjev. Munice pro informační válku proti Rusku. Odpor na všech stranách sílí

Padlí, zranění, „rozřezaní“...

Typickým příkladem je situace Děbalceva, města klíčového pro kontrolu nad oblastí, neboť vytváří spojovací uzel mezi Doněckem a Luhanskem. Právě zde se kyjevská armáda a dobrovolnické prapory oligarchů dostaly do velmi obtížné situace. O víkendu domobrana ještě více sevřela vládní jednotky v „děbalcevském kotli“. Podle zpráv z fronty hrozí u Děbalceva stejný zámek, do kterého se ukrajinské jednotky dostaly v srpnu pod Ilovajskem a který pro ně znamenal obrovské ztráty a obrat ve vývoji války.

V posledních dnech padlo nejméně patnáct ukrajinských vojáků a další tři desítky utrpěly zranění, oznámil ukrajinský ministr obrany. Podle údajů domobrany jsou však ztráty Kyjeva násobně vyšší. Jeden z velitelů domobrany Eduard Basurin tvrdí, že v děbalcevském kotli drží v obklíčení 8000 ukrajinských vojáků.

V obklíčení se však rovněž ocitá Kyjev na propagandistické frontě. Náčelník ukrajinského generálního štábu Viktor Muženko překvapivě přiznal, že jeho armády nebojují s regulérními jednotkami Moskvy, jak celé měsíce hlásá do světa NATO a „jeho“ (ukrajinská i naše) média. „Boje s regulérními jednotkami ruské armády nevedeme,” konstatoval Muženko. Problém. Západní propaganda má přece právě na tomto tvrzení postavenu celou konstrukci o údajné ruské agresi. Proto již druhý den se jeho soudruzi pokusili toto „omylem pravdivé“ sdělení relativizovat. Od té chvíle výmluva stíhá výmluvu – no prostě jako vždycky, když Kyjevu „ujede“ nějaká relevantní informace.

Domobrana obklíčila ukrajinské jednotky u Děbalceva

Doznání: Obchod s lidskými orgány kvete

Nebyla to však zdaleka jediná nepříjemnost, se kterou se musel tento týden Kyjev vypořádat. Na veřejnost uniklo video majora ukrajinské armády, který současnou ukrajinskou generalitu včetně ministra obrany a šéfa tajné služby SBU obviňuje z toho, že se podílejí na obchodu s orgány zraněných ukrajinských vojáků. Výpověď naznačuje, že vojáci jsou dokonce záměrně posíláni do předem prohraných střetů, neboť domobrana dostává strategické informace, aby byl počet zraněných Ukrajinců co největší. Orgány odebrané těžce zraněným vojákům pak končí na operačních stolech evropských soukromých klinik a v tělech bohatých „zájemců“.  

„Nemohu již snést bezpráví, které je pácháno v řadách ukrajinské armády. Z armády udělali soukromý podnik, který řídí úzký kruh úředníků a velitelů. Jde o byznys s dodávkami orgánů našich vojáků do západoevropských zemí. Tento obchod řídí osobně šéf tajných služeb a ministr obrany. Metoda je následující: Z ministerstva obrany přijde zašifrovaný rozkaz, který pak velení na frontě rozpracovává pro lokální bojové operace a přiděluje potřebný počet vojáků podle jejich zdravotního stavu.

Tyto jednotky jsou vysílány na předem prohrané bojové operace. Nejčastěji se této plánované prohry dosahuje informováním nepřítele o místech dislokace a bojových úkolech našich vojáků. Ilovajský kotel je toho příkladem. Na evakuaci zraněných pak pracují speciální oddíly dobrovolnických batalionů, zvláště Pravého sektoru a také skupiny zdravotnického personálu se speciálním vybavením. Vyřezaná těla jsou poté ničena různými způsoby a mizí bez stopy,“ přiznal na autentickém videu ukrajinský důstojník.

Dobrý byznys také pro státní kasu

Tato slova korespondují se zprávami rozvědky Doněcké lidové republiky o třech mobilních krematoriích, která byla vyslána Kyjevem k liniím fronty. „Naše rozvědka zjistila v ležení vládních sil nově přítomnost tří mobilních kremačních souprav,“ uvedl doněcký prezident Alexander Zacharčenko.

Odporný byznys s lidskými orgány má pro Kyjev ještě jeden důležitý moment. Kromě astronomických zisků pro elity z nejvyšších vládních kruhů má i „národohospodářský význam“. Za zmizelé vojáky, jejichž těla po „operaci“, byla spálena nebo zmizela v hromadných hrobech, nemusí vláda platit pozůstalým odstupné a vojenský důchod, což je pro prázdnou kyjevskou kasu stále větší problém. Rodinám vojáků úřady jen oznámí, že jejich synové jsou nezvěstní, nebo padli do zajetí.

To je také jeden z důvodů, proč se stále větší počet mužů snaží čtvrté vlně mobilizace za každou cenu vyhnout. Podle dostupných údajů jde už o více než milion povolanců. Někde to vede až ke vzpouře celých vesnic, tak jako jsme toho byli svědky v minulém týdnu v obci Kulučeva v oděské oblasti. Zde občané povstali proti mobilizaci a vyhnali z obce spolupracovníky vojenské správy.

Protestující proti Mobilizaci v obci Kulučeva

Vzbouření (nejen) na vsi

Když se s předstihem dozvěděli, že verbíři z vojenské správy přijedou s dvěmi sty čtyřiceti povolávacími rozkazy, celá vesnice se shromáždila na náměstí. V odpověď na výhrůžky začali občané skandovat „Ne válce!“ a „Chceme mír!“ Poté namítli, že v zemi nebyl vyhlášen válečný stav a mobilizace je tedy nezákonná – a verbíře vyhnali. Nakonec napsali úřadům, že nemají v úmyslu rukovat do armády a že jakékoli pokusy verbovat násilně jejich blízké bude mařit společnými silami celá obec.

Protesty se stále častěji šíří i do hlavního města a podílejí se na nich i vojáci vracející se z fronty. V pátek zaútočili na budovu ministerstva obrany příslušníci 24. útočného praporu Ajdar. Vyrazili vstupní dveře, se samopaly v rukou zablokovali dopravu a zapálili před budovou pneumatiky. Radikalizuje se však i civilní obyvatelstvo. Ve čtvrtek vyšli do ulic Kyjeva horníci, kteří žádali výplaty a návrat prezidenta Janukovyče. Před budovou ministerstva ekonomiky a těžebního průmyslu na náměstí Kresčatik jich protestovaly tisíce.

„Vraťte nám Janukovyče, za něj jsme výplaty dostávali!“ křičeli horníci. Žádali, aby v již přijatém rozpočtu země na letošní rok 2015 byly dodatečně vyčleněny prostředky na stabilní fungování odvětví a výplatu mezd. V opačném případě jsou připraveni zahájit stávku a protesty dramaticky přitvrdit.

Protestující horníci v Kyjevě

Na západní frontě neklid

Velká obklíčení (a obchody) neprobíhají jen na východní, ale také na západní frontě. Politici zemí Evropské unie samozřejmě mají všechny shora zmíněné informace k dispozici. Přesto se dál tváří, jako by za postupující rozklad a rozpad pučistického režimu na Ukrajině mohla výhradně Moskva. Jednání s novou řeckou vládou dostávají sponzory Kyjeva do podobně neřešitelných „obklíčení“, jako jejich chráněnci prožívají na bojištích.

První jednání s představiteli Syrizy sice dopadla patem – ministři nové vlády se nepostavili ihned „na zadní“ a souhlasili s pokračováním sankcí ještě několik měsíců – ale je zjevné, že jde pouze o vyjednávací taktiku. Kartu „odmítnutí poslušnosti“ v pokrytecké hře proti Rusku mohou vytáhnout kdykoli. Kancléřka Merkelová ze stejných důvodů zatím odmítá připustit jakékoli snížení řeckého dluhu, zatímco miliardy pro kyjevské loutky potvrzuje jako na běžícím pásu. Současně si však uvědomuje, že v tomto pokeru je tím slabším.

Tohle vše samozřejmě nepůjde do nekonečna. Dokonce ani dlouho ne. Washington a jeho evropští vazalové již bojují na mnoha frontách najednou. Veřejnost jejich lžím přestává věřit, informační válka se pro Západ nevyvíjí dobře. Brzy se budou muset rozhodnout: Buďto něco pustit a „odpískat“, nebo kývnout washingtonským jestřábům a udělat další krok do zničující války s Ruskem. Co si vyberou?

To záleží také na nás. Měli bychom jim dávat co nejhlasitěji najevo, že jejich politické obchody nebudeme platit za svého. S lidskými orgány se u nás zatím neobchoduje. Zatím.

 PP




Tagy článku

Doporučujeme

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace. Existence českého státu není samozřejmostí.  Zrada? Zájmy velkých hráčů. Gaučoví generálové a novodobí andělé. Dáme se rozpustit v biočaji EU?

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace....

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky