Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Jedna válka podmiňuje druhou: Rozhodne se o Ukrajině na Blízkém východě? Stínová operace USA proti ISIL. Izraelský atentát v Sýrii. Rusové dodají Íránu rakety S-300

Jedna válka podmiňuje druhou: Rozhodne se o Ukrajině na Blízkém východě? Stínová operace USA proti ISIL. Izraelský atentát v Sýrii. Rusové dodají Íránu rakety S-300

3. 2. 2015

Tisk článku

Redakce Protiproud se s využitím redakčního materiálu e-republiky zamýšlí nad stále se zhoršující situací na Blízkém východě po izraelském atentátu na Golanských výšinách a podpisu rusko – íránské smlouvy

Vše se rozhodne na Blízkém východě – válkou o Sýrii. Toto přesvědčení sdílí mnozí experti jak na Západě, tak na Východě. Z našich médií se to ale nedozvíme. Rusko za žádných okolností nenechá padnout legitimní Asadovu vládu – nejen pro to, že právě ze Sýrie přišlo do Ruska křesťanství. Spojené státy a Izrael jsou zase odhodláni demokraticky zvoleného prezidenta Asada za každou cenu odstranit a zemi ovládnout. A tím se současně zbavit jediné ruské vojenské základny v celé oblasti.

pp

Američané Islámský stát potřebují

Právem u nás doma sledujeme především občanskou válku na Ukrajině. Týká se nás bezprostředně. Někdy nám však při tom uniká, že stejně bezprostředně se nás týká i válka o Sýrii. Mnozí pozorovatelé dokonce soudí, že ukrajinskou kartu zvedly Spojené státy právě proto, že se jim kvůli obratné ruské diplomacii nepodařilo „klasickým“ rozpoutáním občanské války svrhnout prezidenta Asada. A tak svrhly prezidenta Janukovyče a rozpoutaly konflikt přímo na ruských hranicích.

Útok na třech frontách by Izrael nemusel vydržet. A hlavně by mohl velmi brzy ztratit okupované Golany, které ovšem jednou stejně tak jako tak ztratí

Ať tak či tak, dění na Blízkém východě bychom měli sledovat přinejmenším stejně pozorně jako eskalaci bojů v Doněcku a Luhansku. Vzájemně nám mohou napovědět mnohé o dalším vývoji řady konfliktů – včetně toho ukrajinského. Absurdní boj proti Islámskému státu – který USA v rámci „syrské operace“ stvořily a nyní proti němu útočí – je zcela typickou ukázkou pokrytecké světovládné politiky zámořského hegemona. Každému jen trochu informovanému pozorovateli je jasné, že pokud by Amerika, Turecko a Izrael chtěly, již za několik dní by islamisté neměli kde a za co nakupovat zbraně – a za pár týdnů by bylo po všem.

pp

Čtěte ZDE: Šéf ruských tajných služeb: Obama USA nevládne, rozhoduje „Magnum 12“. Al-Kajdá a ISIL jsou jejich dílo. Amerika a Británie opět v nekonečné válce, kterou způsobily

Čtěte ZDE: Edward Snowden opět šokuje: Vůdce ISIL je ve skutečnosti agent Mossadu. Cíl třetí americké války v Iráku? Vytlačit ruský vliv, zlikvidovat Asada a vytvořit velký Izrael

Žádný plán nikdy nevyjde

Jak už to tak ale bývá, dokonale promyšlené plány často selhávají na „hloupostech“, které světová média téměř nezaznamenají: Před čtrnácti dny podnikl Izrael „běžný“ teroristický útok na území Sýrie. Cílem dvou raket odpálených z izraelských vrtulníků se stal konvoj vozů nedaleko syrské Kuneitry na Golanských výšinách. Zahynulo dvanáct lidí z toho šest členů Hizballáhu a šest íránských vojáků včetně vysokého důstojníka íránských revolučních gard. Zraněn byl i nejméně jeden ruský poradce.

A pozoruhodnou „shodou okolností“ vzápětí Moskva podepsala dohodu o vojenské spolupráci s Íránem. Stalo se tak při příležitosti návštěvy ruského ministra obrany v Teheránu. Sergej Šojgu současně sdělil, že se na základě této dohody nejen prohloubí spolupráce obou zemí v boji proti terorismu, ale že smlouva zajišťuje i výměnu vojenského personálu pro výcvik jednotek.

To nejpodstatnější však je, že Moskva prodá svému sousedu raketové systémy, jejichž dodávku pozastavila v roce 2007 v souvislosti s embargem vyhlášeným na Írán. Jakou roli v tom sehrál izraelský atentát v Sýrii? V mediálním mainstreamu se o tom nedočteme ani slovo. Nezávislí experti však mají jasno: Pokud ne podstatnou, minimálně zapůsobil jako katalyzátor.

pp

Čtěte ZDE: Tajenka Blízkého východu: Všechno je jinak. „Teroristický“ Hizballáh bojuje za křesťany. Nenáviděné Rusko přináší mír. Drží „muž  na zabití“ klíče k řešení?

Čtěte ZDE: O co kdo hraje na Blízkém Východě: Falešnou kartu ISIL používají všechny strany „záhadného“ konfliktu. Proč se „teroristé“ hodí stejně Izraeli, Sýrii i USA?

Vytváření nárazníkových zón v Sýrii

Situace na Golanech, je v mnoha ohledech paradoxní. Izraelci zde mají spočítané i myši na poli, ale nikoliv teroristy z Al-Nusry. Ti jsou v tomto pásmu jako doma a chodí se po útoku léčit do izraelských nemocnic. Navíc je Izraelci nechali vydělat na náš účet pár miliónů výkupného tím, že je blahosklonně nechali unést vojáky OSN z jejich posádky na Golanech. Proč by je ještě platili, když na to mají OSN, že? Proč to všechno? Ze stejného důvodu, proč USA a Turci současně mediálně a letecky bombardují ISIL a současně jej přiživují zbraněmi z Turecka, aby mohli pokračovat ve vraždění, a tak oslabovat Asadův režim.

Cílem západních velmocí je vytvořit v Sýrii tzv. "nárazníkové zóny" (buffer zones), které bude mít pod kontrolou buď přímo Izrael jako nezákonně okupované Golany, nebo je bude ovládat nepřímo, přes jimi podporované teroristy a žoldnéře. Co tato taktika znamená pro civilní obyvatelstvo, to si můžete domyslet sami. A co udělají tito žoldnéři, až Sýrie podporovaná Irákem, Ruskem, Hizballáhem, Kurdy a místními obyvateli tyto zóny ovládne a tzv. "umírnění uřezávači hlav" se vrátí po dovolené v džihádu zpět do EU, to si také lze snadno domyslet. Vlastně už se to děje. Stratégové Izraele cíleně vytvářejí v pohoří Kalamún a zejména na Golanech nárazníkovou zónu teroristických bojůvek, které budou chránit Izrael a při tom trvale ničit syrskou ekonomiku. Viz tato mapa.

pp

Rozděl a panuj

Izrael je aktivní v syrském konfliktu od samého začátku. Pilně podporuje teroristy všeho druhu podle starého římského a koloniálního britského hesla "Rozděl a panuj". Do války se zapojit musel, neboť na Asadově straně bojuje Írán a Hizballáh, dva největší nepřátelé Izraele. A nepřítel mého nepřítele je můj přítel. Takže Izraelci dodali opačné straně povstalců a teroristů spojovací zařízení, léčí jejich bojovníky a na straně USA současně zajišťují odposlech a logistické operace všeho druhu. Celkem leželo v izraelských vojenských nemocnicích více než 1600 bojovníků, léčení platila pochopitelně Saúdská Arábie.

Izrael bombardoval syrské území, čímž de facto vyhlásil Sýrii válku. Protože židovský stát dobyl Golany a okupuje je nezákonně v rozporu s rezolucí Rady bezpečnosti, Sýrie má právo si tato svá území dobýt zase zpět. Jinými slovy: Po osvobození území Sýrie začne válka o Golany. A jak se zdá, tato válka začala už teď, protože Izrael ji urychlil teroristickým atentátem spáchaným přímo v Sýrii.

Vražda ve státním zájmu

V nárazníkové zóně kontrolované Izraelem a jeho spojenci, teroristy z Al-Nusry, je poměrně živo. Jenže toto okupované území oficiálně a právně patří Sýrii, která na rozdíl od Izraele a Západu nemá ráda dokonce ani „umírněné uřezávače hlav“, které nyní oficiálně podporuje USA a EU. Sýrie, Írán a Hizballáh, tři hlavní spojenci bojující proti teroristům ze Saúdské Arábie, Kataru, a Evropy tedy začali bojovat proti Al-Nusře, hned za nárazníkovým pásmem Golan, tedy v oblasti syrského hraničního přechodu Kuneitra. Toto pásmo přímo kontrolují teroristé z Al Nusry pod vedením okupační mocnosti Izraele.

Hlavní velení Al Nusry se nyní rekrutuje z Jordánska, kde jsou hlavní výcvikové tábory žoldnéřů placené Saúdy a USA. Sýrie ztratila v Kuneitře za posledního půl roku skoro 80 % území, které v rámci operace "buffer zones" dobyla Al-Nusra nepřímo podporovaná Izraelem a USA. Po ztrátě strategické výšiny Tel Al-hara přešla SAA spolupracující s Asadem do protiútoku. Začala z tohoto území postupně vytlačovat teroristy a zahraniční žoldnéře. Pochopitelně za pomoci taktéž zahraničních žoldnéřů z Hizballáhu a Iránu. Rozdíl je v tom, že to dělali na svém vlastním území, které dobývali zpět.

Izrael reagoval klasicky, jak je na Blízkém východě zvykem. Kdo se vám nelíbí, toho vyhodíte do vzduchu pomocí atentátu. Izraeli se atentát na čistě syrském území opravdu povedl. Vyhodili do vzduchu 5 důležitých bojovníků Hizballáhu, generála íránských revolučních gard a zranili jednoho ruského poradce. Minimálně ty poslední dvě položky je přijdou dost draho. S Hizballáhem už mají nevyřízené účty za prohranou válku v Jižním Libanonu 2006, tam se jen vrší nevyřízené položky.

Současná taktika Izraele

Vraždit je jedna věc. Ale uhrát současnou strategickou bitvu na Blízkém východě, a přitom dále krást všem okolním zemím pitnou vodu, šelfovou ropu a zemědělskou půdu, to je věc druhá, a mnohem obtíženější.

Poprvé se totiž plně ukazuje impotence USA na Blízkém východě, kterou si ovšem způsobili sami. Navíc je premiér Benjamin Netanjahu naprosto arogantní demagog, s nímž se Obama už dnes zcela veřejně nechce setkat. To kvůli „Bibiho“ podrazům skrze židovskou lobby, jež už celá desetiletí manipuluje americké volby. Takže taktika "rozděl a panuj", kterou Izrael úspěšně provádí na Arabech od vzniku státu Izrael, se nyní krapet zadrhla. Írán se stal po vyhrané tiché válce s USA mocností č. 1 na Blízkém východě, protože mu patří i dvě třetiny Iráku.

Zde USA předvedly naprosté vraždící fiasko ukončené vládou ISILu a vznikem Kurdistánu. Jakmile Rusové dodají raketové systémy S - 300 Sýrii a Iráku, tak je vymalováno. Rusko tyto dodávky podepsalo již před 5 lety s oběma zeměmi, tedy před vznikem války v Sýrii. Ale na rozdíl od USA nemají Rusové žádný zájem na eskalaci konfliktu na Blízkém východě, a tyto zbraně proto zatím nedodali. Jenže střílet po ruských poradcích v Sýrii nebyl moc dobrý nápad. Rusové také nestřílejí po US - poradcích v Jordánsku, kde je jich plná země, a kde navíc cvičí teroristy pro válku v Sýrii.

Izrael potřebuje získat čas a musí zastavit dodávky raket S - 300, které by plně kontrolovaly vzdušný prostor nad Izraelem. A to není dobré, když vaše stíhačka startuje k teroristickému či vojenskému útoku proti bojovníkům na Golanech. A útok na třech frontách by už Izrael nemusel tak snadno vydržet. A hlavně by mohl velmi brzy ztratit okupované Golany, které ovšem jednou stejně tak jako tak ztratí.

Zdroj.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky