Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Tichá vražda hotovosti: Jeden z posledních znaků svobodného jednání zmizí. Jak souvisí vdova z Iowy a Charlie Hebdo? Stát chce mít kontrolu nad vším. Nevadí?

Tichá vražda hotovosti: Jeden z posledních znaků svobodného jednání zmizí. Jak souvisí vdova z Iowy a Charlie Hebdo? Stát chce mít kontrolu nad vším. Nevadí?

31. 3. 2015

Tisk článku

Erika Magdalena Hájková komentuje jednu další letošní „nepatrnou změnu“ v našich zákonech a přináší text Michaela Snydera, který tutéž hrůzu vidí v širších souvislostech

Rok 2015 přináší „báječnou novinku“, která z nás zase o něco více činí nesvéprávné otroky – přestože to většinu veřejnosti nechává chladnou: další omezení plateb v hotovosti, z 350.000 na 270.000 Kč. Pokud si tedy letos někdo hodlá koupit třeba automobil a peníze na něj má doma ve slamníku, raději by mělo jít o vůz méně luxusní či více ojetý. Mít v držení své vlastní hotové peníze se totiž stává postupně zločinem. V Evropě, stejně jako v Americe. Pokrok nezastavíš.

Salámová „harmonizace“

Důvodem tohoto dalšího útoky na naše soukromí a svobodu jednat je, jak jinak, „harmonizace“ s Bruselem. V tomto případě je prý cílem dalšího vnuceného Dobra „vytvořit jednotný evropský platební prostor, který zajistí shodné podmínky pro zpracování bezhotovostních převodů, přímých inkas a karetních obchodů v rámci EU“.

PP

Celá věc prošla relativně bez povšimnutí. Koneckonců – co už, řekne si našinec. Jakýpak rozdíl, tři sta padesát, nebo o osmdesát méně? Celá věc však pozornost zaslouží. Její princip vysvětluje americký ekonom Michael Snyder, jehož země se, stejně jako mnohé jiné, s „bojem proti hotovým penězům“ potýká. Je zřejmý: jde o klasickou „salámovou metodu“.

Uzenina, kterou nás krmí místní Agrofert, je přitom ze stejné „šarže“, jako postupná omezení plateb cash, která přibývají všude na světě. Postup je jednoduchý: nejprve je třeba ustavit důkladně v lidských hlavách rovnici hotovost = mafián, korupce, organizovaný zločin, terorismus. Potom už beze spěchu a postupně hotovostní platby zakázat – nejprve nad určitou hranici, posléze zcela.

Zločinné vdovy a teroristé na úvěr

Poslouží i pár exemplárních případů – jako třeba „zločinná vdova“, kterou v Iowě málem zavřeli (a všechny peníze jí exemplárně sebrali) za to, že si své vlastní (zděděné) prostředky neuložila na jeden účet. A pár nesmyslných zdůvodnění, jako bylo to francouzské: nedávný zákaz plateb v hotovosti se svezl (jako v bližší budoucnosti zřejmě vůbec jakákoli omezení občanských práv v zemi Liberté, egalité a fraternité) po „kauze Charlie“:

„Aby se nic podobného neopakovalo, musíme bojovat proti užívání hotových peněz a anonymitě ve francouzské ekonomice,“ vysvětlil „francouzský Babiš“ Michel Sapin nesmyslné omezení. Příprava teroristických útoků totiž podle něj útočníky „moc nestála“ a stačilo jim ji „z části financovat hotovostí, drobnými podvody, spotřebitelskými úvěry a pašováním padělaných výrobků.“

A máme to: kdokoli se teď ohradí proti absurdnímu zásahu do posledních zbytků soukromí, bude považován nejen za mafiána, ale i za teroristu. Docela stejný princip, jaký se v Americe naplno uvádí do praxe po jedenáctém září. Co na tom, že nikdo neví, jak lze omezením plateb v hotovosti zamezit třeba tomu, aby si teroristé vzali spotřebitelský úvěr?

Není daleko doba, kdy vás klidně zatknou za to, že jste si vybrali trochu moc peněz ze svého vlastního účtu. Jak příhodné pro banky, které zvolna uvažují o tom, že by od klientů rády záporný úrok, že?

PP koláž

Čtěte ZDE: V Británii vám banka nevydá vaše vlastní peníze: Musíte prokázat, k čemu je potřebujete. Brzy to bude i u nás. Babišova vláda jde stejnou cestou

Michael Snyder: Boj proti „cashi“ je dobře promyšlený

Přechod ke společnosti bez hotových peněz není něco, co by nám nařídili ze dne na den. Naopak: k tomuto cíli se již dlouho blížíme pomalu a systematicky, sérií postupných drobných krůčků.

Vlády po celé planetě postupně omezují užívání hotovosti z „bezpečnostních důvodů“. Občanům se vykládá, že se tak děje v rámci boje proti zločinu, terorismu, překupníkům s drogami, praní špinavých peněz a daňovým únikům. Jiné než hotovostní transakce se totiž vládám mnohem lépe sledují, tudíž je mají mnohem raději.

Co je znepokojivé, že se už zvolna dostáváme do situace, kdy se placení v hotovosti samo o sobě považuje za „podezřelé“. Když dnes zaplatíte účet v hotelu hotově, nebo nabídnete hotovost v řádu několika stovek dolarů za zboží v jakémkoli obchodě, nejspíš se na vás budou divně koukat. Je to prosté – už nám do hlav vložili představu, že pokud někdo disponuje velkým množstvím hotovosti, je to neobvyklé až podezřelé. Dalším krokem je úplný zákaz hotových peněz – ke kterému se Francie a další evropské země už rychle blíží.

Francie (jako vždy) v čele revoluce

Počínaje zářím, zakáže Francie hotovostní platby nad tisíc euro (současný strop byl tři tisíce). O tomto dramatickém omezení informoval jak Reuters, tak například server Zero Hedge.

Restrikce, týkající se hotovostních plateb, se budou postupně utužovat. Hotovost z našich životů časem zmizí úplně.

Vzhledem k pochybnému výkonu stagnující francouzské ekonomiky nebude podobný limit nastaven tak přísně pro zahraniční turisty: sníží se z patnácti tisíc euro „pouze“ na deset tisíc. Práh, který dosud umožňoval francouzským rezidentům volně směňovat eura za zahraniční měnu, aniž se museli legitimovat, bude drasticky pokrácen, z osmi tisíc euro na pouhý tisíc.

Kromě toho budou mít banky povinnost hlásit francouzské vládní agentuře Tacfin, která má v popisu práce boj s daňovými úniky a praním špinavých peněz, automaticky jakoukoli osobu, která v průběhu jednoho měsíce buď na účet vloží, nebo z něj vyzvedne částku, přesahující deset tisíc euro.

Nic nového pod sluncem

Koneckonců však nejde o nic nového: Španělsko už zakázalo hotovostní transakce nad dva a půl tisíce eur a Itálie nad tisíc.

Ve Spojených státech zatím žádné podobné přímé omezení neexistuje. Zato ovšem máme několik extrémně přísných pravidel pro hlášení podobných transakcí.

Tak například, pokud pravidelně vkládáte na účet velké částky v hotovosti, máte velkou šanci, že o vás sepíšou takzvanou „zprávu o podezřelé aktivitě“. V roce 2013 bylo federální vládě takových zpráv podáno zhruba 1,6 milionu.

PP koláž

Čtěte ZDE: Tanec zlata II: Plundrování Evropy Američany nabírá na síle. Jsou švýcarští bankéři jen „bílým koněm“? Přerozdělení? Od bohatých k super bohatým

Hlaste podezřelé transakce

Následující pokyny pro vypracování zprávy o podezřelé aktivitě (ZOA) pocházejí přímo z vládní internetové stránky:

Banky, mateřské společnosti bank a dceřiné společnosti těchto společností jsou pod federálním nařízením povinny vypracovat a podat ZOA v případech:

-       Zločinu, zahrnujícího zaměstnance banky a zpronevěření jakéhokoli objemu finančních prostředků.

-       Zločinů, kde je hodnota prostředků či výnosů větší než 5.000 dolarů, pokud je znám podezřelý.

-       Zločinů, kde hodnota prostředků či výnosů je větší než 25.000 dolarů, i pokud podezřelý znám není.

-       Transakce, jež byly provedeny, nebo pokus o ně byl proveden, buď bankou, v bance, nebo skrze banku (nebo s ní propojenou společnost), jejichž úhrnná výše překračuje 5.000 dolarů, pokud banka nebo s ní propojená společnost ví, či má nebo by mohla mít důvodné podezření, že:

  • By transakce mohla zahrnovat potenciální praní špinavých peněz či jinou ilegální aktivitu (například financování terorismu)
  • Má obcházet BSA (americký zákon z roku 1970 proti praní špinavých peněz, pozn. překl.), nebo jeho prováděcí předpisy.
  • Nemá žádný obchodní či jiný jasný zákonný účel, nebo není typem transakce, u níž by bylo důvodné očekávat, že ji dotyčný zákazník bude za normálních okolností provádět a banka nezná pro chování dotyčného zákazníka žádné rozumné vysvětlení poté, co prozkoumá všechna dostupná fakta, včetně pozadí a možného účelu transakce.

Kvóty pro udávání

Samo o sobě to zní dost hrozivě. Co si ale většina lidí už vůbec neuvědomuje, je že existují kvóty na minimální počet hlášení o podezřelé aktivitě, které banky musejí naplnit! Pokud dostatečný počet lidí neudají, mohou dostat pokutu – nebo něco horšího. A Obamova vláda navíc začíná říkat, že udávání nestačí.

Podle deníku Wall Street Journal vláda banky dokonce nabádá k tomu, aby okamžitě kontaktovaly policejní složky, pokud se jim cokoli sebemenšího nezdá...

Vláda nás zkrátka chce odradit od jakéhokoli přemýšlení o hotových penězích, natož jejich používání. Vlády cash nemají rády. Pokud mohou lidi zastrašováním dostatečně odradit od používání hotovosti, také to udělají.

„Vedoucí ‚trestař‘ ze stáje amerického ministerstva spravedlnosti se nechal slyšet, že banky se nesmějí zastavit u podávání hlášení o podezřelé aktivitě, pokud se setkají s ‚rizikovým‘ zákazníkem.

‚Drtivá většina bank skutečně podává hlášení o podezřelé aktivitě, pokud mají podezření, že účet v jejich ústavu je propojen s některou z podloudných činností,‘ vysvětlil nejvyšší státní návladní Leslie Caldwell ve svém pondělním, předem připraveném projevu. ‚Ale v případech, kde je to vhodné, na banky stále apelujeme, aby zvážily, zda nevyvinout ve věci větší aktivitu – tedy zda rovnou neupozornit policejní složky.‘“

Policie! Ten člověk chce své peníze!

Z toho by rozumnému člověku měl jít mráz po zádech. Ve svém nedávném článku si Simon Black, blogger ze serveru SovereignMan.com, živě představil situaci v blízké budoucnosti, v níž zcela nevinný Američan zamíří do banky, aby si vybral větší množství hotovosti...

Jen si to představte: chcete si vybrat v bance své vlastní peníze.

Mít po ruce nějakou tu hotovost je vždycky dobrý nápad. A dnes to platí dvojnásob – bankovní úroky se zvolna plíží k záporným hodnotám, což znamená, že v zásadě bankám musíme platit za privilegium, které nám poskytnou tím, že si mohou hrát s našimi penězi.

Řeknete pokladní, že byste chtěli pět tisíc na ruku. Pokladní se nervózně zarazí a zeptá se proč.

Vy odpovíte – co možná nejslušněji – že to není problém ani její, ani banky, neboť jde o vaše vlastní peníze. Pokladní na chvíli zmizí a vy pár minut čekáte. Když se vrátí, oznámí vám, že si své peníze můžete přijít vybrat během několika dnů, neboť je momentálně banka nemá k dispozici.

Mírně podráždění takovou úrovní služeb se vydáte k domovu. Jenže když zaparkujete u vrat garáže, čeká na vás překvapení daleko nepříjemnější: dva policisté v uniformě, kteří si s vámi chtějí promluvit na téma vašeho plánovaného výběru...

PP koláž

Čtěte ZDE: Ruská kontrarevoluce v bodě obratu: Na zlatem krytý rubl vše připraveno. Plné náruče dolarů zpět přes Atlantik? Noční můra FEDu. Šly by kvůli zlatu USA do války?

Vdova, vinná svým dědictvím

Myslíte, že je to přitažené za vlasy? No, tak si poslechněte, co se stalo jedné vdově v Iowě.

Její účet byl zkonfiskován IRS a dotyčná vdova sama nyní čelí trestnímu stíhání, protože své legálně nabyté peníze z dědictví po manželovi uložila po malých částkách na různé účty, nikoli společně. Jak vysvětluje Associated Press, paní Maloneová dědictví po svém muži uložila po částech v sumách kolem osmi až devíti tisíc dolarů, což evidentně znepokojilo stále bdělé oči finančního úřadu.

Paní Maloneová původně nevěřícně tvrdila, že „přece nebude stát žalovat vdovu“. Stát takovou hozenou rukavici ovšem rád zvedl a místo „pouhého“ civilního deliktu, který byl na stole předtím, jí „napařil“ trestní stíhání – za zločin, který se nazývá „strukturování úspor“. Celá věc skončila tak, že zoufalá vdova „přiznala vinu“ a nechala vládě její (svoje) peníze – kdyby tak neučinila, mohla se totiž dočkat pokuty ve výši 250.000 dolarů a pobytu za mřížemi.

Vražda v bankovním trezoru

Pro pořádek ještě jednou: paní Maloneová nespáchala žádný zločin, kromě toho, že své peníze uložila, jak se jí to zdálo nejvhodnější. Když takhle federálové nakládají s postarší dámou s čistým trestním rejstříkem, jak asi budou úřady jednou nakládat se čtenáři tohoto článku?

Pokud se ptáte proč, odpověď je jednoduchá. Vláda nás zkrátka chce odradit od jakéhokoli přemýšlení o hotových penězích, natož jejich používání. Vlády cash nemají rády. Pokud mohou lidi zastrašováním dostatečně odradit od používání hotovosti, také to udělají.

Restrikce, týkající se hotovostních plateb, se budou postupně utužovat. Hotovost z našich životů časem zmizí úplně. Až se tak stane, nikomu nebude přechod na společnost bez peněz připadat zvláštní.

Koneckonců, téměř nikdo si nestěžuje ani teď. Důvod je jediný: vražda, páchaná na hotových penězích, probíhá pomalu a postupně. 

PP




Tagy článku

Doporučujeme

Západ se hroutí: Kudy na sebeobranu? Bildergerg, Trilaterála, Aspen, Globsec a vláda nevolených. Korporátní fašismus EU. Proč Zuckerberg staví bunkr a převádí majetky do zlata? Platební karty? Ne, hotovost! Je to náš boj!

Západ se hroutí: Kudy na sebeobranu? Bildergerg, Trilaterála, Aspen, Globsec a vláda nevolených....

Likvidace zemědělství: Bláznění? Ne, plán! Žádné jídlo, žádní lidé. Spiknutí s cílem depopulace. Umělé vyvolání hladomorů. Vy a vaše rodina musíte zmizet. Nechte zdivočet zemi. Vypusťte divokou zvěř. Po dobytku vybijí i vás

Likvidace zemědělství: Bláznění? Ne, plán! Žádné jídlo, žádní lidé. Spiknutí s cílem depopulace....

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky