Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Sezóna bezuzdného násilí pokračuje: Jemen odříznut od světa. Arabové se učí humanitárně bombardovat. Vraždění civilistů pod dohledem OSN

Sezóna bezuzdného násilí pokračuje: Jemen odříznut od světa. Arabové se učí humanitárně bombardovat. Vraždění civilistů pod dohledem OSN

7. 4. 2015

Tisk článku

Finian Cunningham si všímá nejnovější odporné přísady do vroucího kotle arabského světa a vysvětluje, co má dnešní Jemen společného nejen s Československem třicátých let

Jak Arabská liga, tak OSN se plně přeměnily na prokletou Ligu národů, která se před více než 70 lety s ostudou propadla do zapomnění, když se nedokázala postavit zahraničním agresím, které nakonec vedly k Druhé světové válce. Když se v egyptském letovisku Sharm el-Sheikh sešli o víkendu delegáti Arabské ligy, téměř polovina z členských zemí byla otevřeně zapojena do vzdušné bleskové války proti jednomu z nejslabších členů Ligy – Jemenu.

Bianco šek pro vraždy

Aniž by vyjádřila sebemenší pochybnosti, či vyzvala ke zdrženlivosti, Liga plně podpořila útok na Jemen a dokonce zašla až k tomu, že volala k nové „sjednocené vojenské síle“, aby se akce zopakovala i v dalších zemích, které jsou považovány za „bezpečnostní riziko“. To je bianco šek pro další zahraniční vojenské intervence obcházející Radu bezpečnosti OSN. Jinými slovy, pokračuje sezóna nezákonné bezuzdné agrese v celém regionu.

PP

S pouhými 24 miliony obyvatel, z nichž polovina žije v chudobě, je Jemen jednou z nejchudších zemí v arabském světě. Je to rovněž jeden ze zakládajících členů Arabské ligy, která byla vytvořena v roce 1945, na konci druhé světové války.

Od minulého týdne byla zabita spousta jemenských civilistů, včetně dětí, při rozsáhlém bombardování vedeném Saúdskou Arábií a koordinovaném Spojenými státy. Do bombardovací koalice deseti zemí patří Egypt, Severní Súdán, Maroko a arabské státy Perského zálivu Katar, Spojené arabské emiráty, Kuvajt a Bahrajn. Nálety na hlavní město Sanaa, jakož i na přístavní město Aden a okolí na jihu, provedlo více než 200 letounů z těchto zemí.

Írán v tom „asi“ má prsty

Saúdská Arábie a další sunitské arabské země tvrdí, že Hutij vedené povstání v Jemenu je organizováno Íránem. Ale tato tvrzení nejsou zdaleka podložená a s největší pravděpodobností jsou vytrubována z účelových důvodů, aby se poskytlo ospravedlnění pro to, co je jinak prostě zločinnou agresí vůči Jemenu. Washington Post uvedl: „Saudové a jejich spojenci si myslí, že šíitští povstalci jsou podporování Íránem a že Teherán se pokouší získat kontrolu nad zemí,  která byla spojencem Rijádu a Washingtonu.“ Poslední faktický detail, že dříve byl jemenský režim spojencem Rijádu a Washingtonu, je skutečným klíčem k poslední Saudy vedené ofenzívě, a ne spekulativní klepy o Íránu.

Jinak řečeno - Jemen je bombardován a civilisté masakrováni jen proto, že Saudové a jejich spojenci „si myslí“, že Írán je do toho nějak zapleten. Žádný důkaz, žádný právní případ, jen padají bomby. Hutijové jsou šíitskou sektou a údajně udržují přátelské politické a diplomatické vztahy se šíitským Íránem. Ale obě strany kategoricky odmítají jakékoliv vojenské zapojení. Hutijové jsou také známí jako Ansarullah, což se zdá být předvojem lidového povstání proti sesazenému jemenskému režimu, který byl dlouho podporován Saúdskou Arábií a USA. Sesazený prezident Abdal Rabbo Mansour Hadi utekl ze země a vyhledal útočiště v Saúdské Arábii. Dokonce i kdyby Írán Hutije podporoval, stále to nelegitimizuje neomezené bombardování Jemenu, vedené konsorciem arabských monarchií vyzbrojených a vedených USA.

PP koláž

Čtěte ZDE: Tajemná rodina Saúdů: Bylo 11. září společným dílem států osy? Proč krvavé diktatuře „arabské jaro“ nehrozí. Ukrajinská krize a pád cen ropy jako trest pro Rusko za Sýrii?

Báječné bombardování civilních cílů

V Saná byly během stovek náletů vojenských letadel Saúdy vedené koalice zničeny domovy bezbranných rodin, obchody a kanceláře. Jemenské mezinárodní letiště již není funkční, takže země byla odříznuta. Námořní blokáda saúdskými, egyptskými a americkými válečnými loděmi také zhoršila přístup Jemenu do Rudého moře ke svému západu. Na jižním pobřeží, v Adenu, byly ulice posety těly civilistů, nemocnice byla přeplněna raněnými, zatímco americké válečné lodě hlídkovaly v Adenském zálivu.

Na pozadí tohoto masakru Arabská liga schválila Saudy vedený útok. Saúdský král Salman na summitu řekl, že bombardování bude pokračovat, dokud vzbouření Hutijové nebudou poraženi. Což znamená, že konec masakrování je v nedohlednu. Rozsáhlé bombardování a námořní blokáda dláždí cestu pro masivní pozemní invazi 150 000 saúdských vojáků, kteří byli zmobilizováni minulý týden u severní jemenské hranice.

Loutkový prezident a jeho souhlas

Sešlosti Arabské ligy se zúčastnil i zdiskreditovaný jemenský prezident Mansour Hadi, a byl královsky přijat. Vyzval saúdskou vojenskou koalici, aby ve svých útocích na jeho vlastní zemi neochabovala, dokud nebudou Hutijové, „íránské figurky“, rozdrceni. Ironií je, že Mansour Hadi je v Jemenu široce nenáviděn, a nejen Hutii, jako figurka Saúdské Arábie a Washingtonu. Jeho tvrdošíjné odmítání podvolit se požadavkům veřejnosti vytvořit v Jemenu demokracii, vedl v posledních třech letech  k tomu, že Hutijové se na konci roku 2014 zmocnili hlavního města a vládních institucí.

Ironicky, jedním ze základních principů Arabské ligy je chránit „suverenitu a nezávislost“ svých členů. 

Saudy vedená vojenská intervence dozorovaná Washingtonem byla odsouzena Íránem, Ruskem a Čínou. Ale OSN prokázala tváří v tvář této zahraniční agresi vůči Jemenu ubohou pasivitu. Při projevu na summitu Arabské ligy generální tajemník OSN Pan Ki-mun bombardování této země neodsoudil ani hláskou.

Hlasité mlčení OSN

„Je mojí vřelou nadějí, že na tomto summitu Arabské ligy vůdci předloží jasná vodítka pro mírové řešení krize v Jemenu,“ řekl Pan Ki-mun se sebeuspokojením hraničícím s cynismem. Vyzval arabské členy, aby se zapojili do mírových rozhovorů, údajně zprostředkovaných jeho zvláštním vyslancem, Jamalem Benomarem. Takto řečnil, zatímco Saúdská Arábie a další otevřeně slibovali pokračování své bleskové války.

Agrese vůči Jemenu, za spoluviny USA a hlavních měst Evropy, je dnem žumpy Arabské ligy i OSN. Úpadek těchto organizací do ostudné bezvýznamnosti probíhal desítky let. Jejich nechutná přeměna na nástroj agrese je nyní zjevná celému světu.

OSN a Arabská liga mlčely, když USA a jejich spojenci zahajovali v posledních dvaceti letech jednu válku za druhou, zejména proti Iráku v 90. letech a na počátku nového století, které vedly k milionu mrtvých, především civilistů. A co hůř, OSN a Arabská liga jsou obžalovány ze spoluviny, neboť poskytly Washingtonu de facto zelenou – a při některých příležitostech i logistickou podporu – aby vedl své války na celém Středním východě.

PP koláž

Čtěte ZDE: Výsledky „arabského jara“ na středním Východě a v severní Africe. Islamisté posílili své pozice a svět není bezpečnější právě naopak

Liga účelových žvanilů zasahuje

V roce 2011 Arabská liga vyloučila ze svých řad Libyi a Sýrii, ačkoliv tyto země byly vystaveny agresi USA - NATO, za konspirace se Saúdskou Arábií a dalšími státy Zálivu, včetně Kataru a Spojených arabských emirátů. Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí, který byl zavražděn v r. 2011 extremisty vedenými NATO a financovanými Zálivem, Arabskou ligu před svoji smrtí prohlásil za „vyřízenou“.

Sýrie, jako Jemen, byla jedním ze zakládajících členů Arabské ligy, avšak vláda prezidenta Bašára Asada zůstává doposud z této 22 členné organizace suspendována. Křeslo syrské vlády bylo dáno Západem podporované Syrské národní radě, která se skládá z emigrantů, kteří nemají v Sýrii žádný mandát.

Liga tudíž není ničím víc, než jen účelovou žvanírnou, ovládanou Saúdskou Arábií a dalšími na ropu bohatými arabskými královstvími Zálivu. Protože jde o loutkové režimy Washingtonu, činí to z Ligy nástroj USA, aby jim to poskytlo slabé krytí pro jejich imperiální kořistění na Středním východě a v severní Africe.

Jsme zpět ve třicátých letech

Ironicky, jedním ze základních principů Arabské ligy je chránit „suverenitu a nezávislost“ svých členů. Tato nezákonnost a přímá agrese, jejímž posledním projevem je kolektivní bombardování Jemenu – zlověstně připomíná 30. léta minulého století.

Toto nebezpečné období bylo svědkem řady mezinárodních agresí provedených beztrestně fašistickými mocnostmi. Liga národů – tragický předobraz OSN – tyto agrese usnadnila svým ostudným mlčením. Když Japonsko anektovalo v r. 1931 velkou část čínského Mandžuska, Liga národů, včetně USA, Británie a Francie, zavřela oči. Stejně jako když si fašistická Itálie bombardováním klestila cestu do Etiopie v letech 1935-36, když si Francovo Španělsko si v r. 1938 podrobilo Katalánsko a když Hitlerovo nacistické Německo anektovalo Rakousko a české Sudety.

Naprostý rozpad principů mezinárodního práva a nástup státního gangsterismu vydláždily cestu druhé světové válce. Podobný proces probíhá i dnes a je veden hlavně USA a jejich klikou spojenců z NATO a na ropu bohatých arabských diktatur. Irák, Afghánistán, Libye, Sýrie, Ukrajina a Jemen jsou jen některá otrávená ovoce zla, které se valí mezinárodními vztahy. A v této situaci Washington s vážnou tváří obviňuje Putina a Moskvu z toho, že se chová jako Hitler, zatímco sám jedná už jako rozjetá válečná "osa" Berlín - Řím - Tokio.

Bezbranné a ožebračené země jako Jemen lze už dnes prostě otevřeně bombardovat diktátorskými režimy pomocí stovek Američany dodaných letounů F-15. Fakt, že tento zločin schvaluje široké spektrum spojenců i vazalů Spojených států, je znamením, že svět opět upadá do propasti bezuzdné zločinnosti - příznačného symptomu další katastrofické totální války.

Zdroj zde a zde.

PP




Tagy článku

Doporučujeme

Rusko a Čína na koni: Úder Pekingu už i západnímu módnímu byznysu. Macron běsní. Pokuta za čínské tričko? Západ dostal padáka v Africe. Poučíme se od ní? A co s Fialou a pirátskou buržoasií? Do práce! To by byla teprve mela

Rusko a Čína na koni: Úder Pekingu už i západnímu módnímu byznysu. Macron běsní. Pokuta...

Porada nepodvolených: Ze Západu jde jen síra a škleb. Nikdo neví, kdo je v pekle. Spor o Rajchla? Konečná válí! Nedělejme fauly. Jak debilizovat mladé? Rozpadne se EU sama, nebo jí k tomu musíme pomoci? Slovo je tu navždy

Porada nepodvolených: Ze Západu jde jen síra a škleb. Nikdo neví, kdo je v pekle. Spor...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky