Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Francouzská rozvědka: Spojené státy lžou. Rusko invazi na Ukrajinu nikdy nepřipravovalo. Jaceňukova vláda ukradla 300 milionů dolarů. Miliardová záhada v Moldavsku. Další zbraně?

Francouzská rozvědka: Spojené státy lžou. Rusko invazi na Ukrajinu nikdy nepřipravovalo. Jaceňukova vláda ukradla 300 milionů dolarů. Miliardová záhada v Moldavsku. Další zbraně?

13. 4. 2015

Tisk článku

Václav Danda se zamýšlí nad obřím korupčním skandálem v Kyjevě i nečekaným výbuchem na protiruské propagandistické frontě, která se ovšem pochopitelně tváří, že jí zrovna zalehlo v uších

Situace kyjevské junty začíná být rok od Majdanu stále složitější. Po vleklé válce oligarchů, která vyváří silné napětí v zemi, přišla minulý týden pro pučisty další špatná zpráva. Šéf Státní finanční inspekce Mykola Gordijenko obvinil Jaceňukovu vládu z rozsáhlého rozkrádání státního majetku. Jaceňuk a jeho prozápadní vláda se přitom prezentovala jako vláda protikorupční, což bylo vzhledem ke složení kabinetu považováno spíše za nepovedený vtip.  

pp

"Protikorupční" vláda ukradla 300 milionů dolarů

Podle zprávy projednávané na úterním mimořádném jednání parlamentu dokázala Jaceňukova vláda za pouhý rok existence zpronevěřit majetek v hodnotě minimálně 300 milionů dolarů. A toto číslo podle mnohých pozorovatelů není ani zdaleka konečné. Inspekce na zlodějny přišla na základě kontroly ve více jak čtyřech tisícovkách podniků, ze kterých Jaceňukova vláda soustavně vyváděla prostředky na soukromé účty. Po zveřejnění zprávy byl ovšem Gordijenko ze svého postu v březnu odvolán.

Před budovou vlády se v době jejího mimořádného zasedání shromáždily tisíce lidí, kteří požadovali Jaceňukovu demisi. Občané skandující hesla jako „Zloději, odejděte, dokud můžete“, nebo „Přestaňte krást“, obvinili vládu z toho, že od 1. dubna dramaticky zdražila elektřinu, plyn, teplo a teplou vodu ve skutečnésti jen proto, aby měla dále z čeho krást. Před parlamentem vzniklo stanové městečko s nápisy „Nový Majdan začíná“. Na jeden ze stanů umístili protestující nápis „Prozatímní vyšetřovací komise proti korupční vládě“.

pp

Čtěte ZDE: Ukrajina na kraji hospodářského kolapsu: Pravý sektor chce novou krvavou revoluci. Kolomojský připraven táhnout na Kyjev. Zákaz televize Euro News. Boje u Mariupolu

Nejsme dobytek

Tisíce dalších Ukrajinců už 1. dubna obklopily americkou ambasádu v Kyjevě, aby protestovaly proti zasahování Spojených států do vnitřních záležitostí Ukrajiny. Občané, nesouhlasící se jmenováním cizinců do ukrajinské vlády stejně jako s intervencemi Američanů a Evropanů do veřejné správy země, dali svůj názor hlasitě najevo. Nesli transparenty s nápisy: „Nejsme dobytek!“ Hýkali, bučeli a "spásali" kapustu, kterou mezi ně organizátoři protestu distribuovali. Nesli dvoumetrové mrkve se symboly Evropské unie a na konci demonstrace ambasádu poházeli hnojem.

Ilustruje to, že situace v zemi začíná být neudržitelná. Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's v pátek znovu snížila úvěrový rating Ukrajiny který se propadl ještě hlouběji do podřadného pásma z dosavadní známky CCC - na stupeň CC. Agentura je přesvědčena, že Ukrajina nebude schopna splácet svůj dluh v zahraniční měně. „Negativní výhled odráží zhoršující se makroekonomické podmínky a rostoucí tlak na finanční sektor, právě tak jako naše přesvědčení, že neschopnost Ukrajiny dostát svým závazkům v zahraniční měně je prakticky nevyhnutelná,“ uvedli podle agentury Bloomberg analytici S&P ve svém sdělení.  

Demonstrace před americkou ambasádou v Kyjevě

Země se potápí

Ukrajinci vidí i bez ratingových agentur, že se jejich země potápí. Minulý týden si začali masově vybírat peníze. Podle informací Národní banky se za minulý měsíc snížila depozita fyzických osob v ukrajinských bankách o 2 % a dosáhla 345,2 miliardy hřiven (okolo 14 miliard dolarů). Co se týče depozit v cizích měnách, jejich objem klesal ještě rychleji o 7,4 % a dosáhl 16,6 miliard dolarů. Podobně to vypadá i s depozity v cizí měně právnických osob. Pokles je o 7,3 % na 5,1 miliardy dolarů.

Očekává se, že údaje za duben budou ještě dramatičtější. Jaceňukova vláda se v této situaci snaží marně zatáhnout za záchrannou brzdu. Parlament odhlasoval ve čtvrtek zákon, kterým se zakazuje obyvatelům Ukrajiny předčasně vybírat vklady a požadovat vrácení svých vkladů i bez garantovaného úroku. Nyní mohou Ukrajinci požadovat vrácení svých peněz před ukončením smlouvy pouze v případě zvlášť sjednaného bodu o předčasném výběru ve sjednaném termínovaném vkladu.

Snaha o odpuštění dluhu

Ukrajinská vláda se také za pomoci svých zahraničních sponzorů snaží dohodnout na restrukturalizaci svého dluhu, což jinými slovy znamená pokus o nezaplacení dluhu. Někteří věřitelé, ale odmítají lít do této „černé díry“ peníze, které mizí v kapsách oligarchů a zkorumpovaných majdanských politiků. Zatímco země se neodvratně sune do ekonomické propasti, neustále bohatnou politické elity spojené se západními strukturami Nového světového řádu, vydělávající obrovské peníze na genocidě ruskojazyčného obyvatelstva v Donbasu.

     Jak ukrajinští politici vydělávají na válce               

Čokoládový prezident Petro Porošenko za loňský rok, jen podle toho, co oficiálně přiznal, zbohatl v přepočtu o dalších 400 miliónů korun. Podle magazínu Forbes se Porošenkovo jmění odhaduje na 750 miliónů dolarů (asi 19 mld. Kč). Ještě o něco více rovná miliarda dolarů se údajně záhadně ztratila v Moldavsku. Minulý týden jsme psali o tom, že právě Moldavsko je jedním z připravovaných dalších center protiruské provokace. Mezi Ukrajinou a Moldavskem totiž leží území samostatné Podněsterské republiky, kde má Rusko své vojenské základny. A útok na toto území, na němž se prý Kyjev již fakticky dohodl s Kyšiněvem a Bukureští, by mohl být spouštěčem další války, která by konečně zatáhla Rusko do bojů.

pp

Čtěte ZDE: Nové ohnisko napětí u ruských hranic: Situace v Podněstří se vyhrocuje. Kyjev v režii USA připravuje provokaci. Schyluje se k otevřenému konfliktu? První krev již vytekla

Miliardová záhada

Po záhadně zmizelé miliardě dolarů údajně pátrají už měsíc moldavští prokurátoři, poslanci i američtí auditoři. Pro Moldavsko tato suma představuje 15 procent HDP a její ztráta může údajně vést ke zhroucení státního rozpočtu. Celá aféra vypukla, když centrální banka zjistila, že tři finanční ústavy, kontrolující třetinu bankovních aktiv Moldavska, poskytly půjčky ve výši jedné miliardy dolarů. Příjemce peněz se (údajně) nepodařilo zjistit.

Podle pozorovatelů mohla být ztracená miliarda dolarů použita ve skutečnosti na nákup zbraní pro válku proti Podněsterské republice. Příliš důvěry nevzbuzuje ani fakt, že moldavská vláda najala americkou auditorskou firmu Kroll, aby jí pomohla údajně ztracenou miliardu vypátrat. Válka něco stojí, a ani západní válkychtivé elity nedávají rády na podobná dobrodružství peníze z vlastních kapes.

Provokace v Podněstří se podle všech indicií teprve připravuje. V Donbasu naproti tomu probíhaly o pravoslavných velikonocích tento týden už opět ostré boje. Potvrzují se tak zprávy, že se konflikt začne opět pomalu „rozmrazovat“ na všech frontách. Ukrajinští vojáci vyprovokovali několik sporadických přestřelek s domobranou v obci Luhanské v Doněcké oblasti a pokusili se opět napadnout hlídky domobrany v blízkosti Doněckého letiště. Odtud byly podle zpráv domobrany vytlačeny. Ukrajinská armáda ostřelovala také po delší době i obytné čtvrti v samotném Doněcku a to i balistickými raketami. Bojovalo se i v okolí přístavu Mariupol.  

Francie: Spojené státy lžou

Zatímco Kyjev a Washington pokračují v tvrzení o stálých dodávkách ruských zbraní a bojovníků přes hranici do Donbasu, Francie přišla se zcela opačným tvrzením, které tuto dosud jednotnou propagandu těžce narušuje.

Šéf francouzské rozvědky obvinil minulý týden tajné služby USA, že lhaly o připravované invazi ruské armády na Ukrajinu. "Rusko vojenskou invazi na Ukrajinu nikdy nepřipravovalo", oznámil šéf francouzské rozvědky generál Christophe Gomar ve francouzském parlamentu. Generál ve svém vystoupení přiznal, že americká rozvědka, kryta autoritou NATO, předkládala o invazi ruské armády na Ukrajinu lživé informace.

Skandál se však nekoná, je ticho po pěšině. Ani ve Francii, ani ve zbytku EU. Ministři zahraničí se místo toho právě scházejí, aby jednali o "situaci na Ukrajině" dál podle "cinknutých" amerických not.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

Digi bůh: Vzniknou sekty uctívající umělou inteligenci? Roboti nás budou brzy vydírat. Mluvte šeptem! Neomezená moc všude a nikde. Chapadla ke všemu, co je připojené. Ovládnou i zbraňové systémy? Moloch se probouzí. Mlčení...

Digi bůh: Vzniknou sekty uctívající umělou inteligenci? Roboti nás budou brzy vydírat....

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace. Existence českého státu není samozřejmostí.  Zrada? Zájmy velkých hráčů. Gaučoví generálové a novodobí andělé. Dáme se rozpustit v biočaji EU?

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace....

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky