Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Tlachání poblíž Hitlerova Orlího hnízda: Bezmoc mocných a rozpaky jejich mediálních poskoků. Chceme Putina! Neposlušným zemím zkroutíme ruce, děl černý Vůdce

Tlachání poblíž Hitlerova Orlího hnízda: Bezmoc mocných a rozpaky jejich mediálních poskoků. Chceme Putina! Neposlušným zemím zkroutíme ruce, děl černý Vůdce

10. 6. 2015

Tisk článku

Petr Hájek nekomentuje setkání lídrů sedmi údajně nejmocnějších ekonomik světa (protože není, co komentovat), ale pozoruhodné dozvuky toho NIC v našich a německých médiích

Mnoho symbolů, silných slov před i po, výsledky pochopitelně žádné. Přesně jak se dalo očekávat. Šéfové sedmi (údajně) nejvyspělejších států se sjeli do Bavorska, aby nedaleko od Hitlerova Orlího hnízda předstírali jednotu a snahu o řešení dramatických problémů v euro-americké části světa. Ostatně jestliže jsou v „sedmičce“ zvolna krachující Itálie nebo Japonsko – ale nikoli Čína, Rusko či Indie, je to spolek, který nic vyřešit nemůže. Možná ani nechce.

pp

Bezmocný spolek mocných

Nemá proto příliš smysl zabývat se tím bezmocným spolkem mocných. Je přece přímo výsměchem, když před summitem se „nejmocnější žena světa“ Angela Merkelová dala slyšet, že chce prosazovat dvě věci: Snížení chudoby a dohodu o ochraně klimatu, kterou se má zabývat konference OSN v prosinci v Paříži. Naproti tomu třeba o tsunami uprchlických hord před (či již za) evropskými branami ani slovo. Navzdory tomu zbývá mnohé, co pro českého mediálního konzumenta zůstalo jako obvykle skryto – a nemělo by. Viditelné lze shrnout několika slovy:

Představitelé současných „států světového socialistického společenství“ se sešli, aby se neřeklo, že se nescházejí a že hluboké problémy, kterými žijí občané jejich zemí ignorují. A hlavně – jak se to dělávalo v dobách první studené války, kdy ještě skomírající socialismus patřil na Východ – aby dali munici propagandě. Bylo to vždy stejné: Odsouzení imperialismu, něco výhrůžek na adresu Washingtonu a důkaz o bratrské jednotě hegemona a jeho satelitů. Dnes je to přesně stejné – jen zrcadlově obrácené.

pp

Čtěte ZDE: Miliardář Soros: Válka s Ruskem je nevyhnutelná: Internacionála bankéřů ji nutně potřebuje. Plán na zničení států – včetně USA. Iluze demokracie. Šance na mír? Až ONI padnou

Čtěte ZDE: Operace Atlantické odhodlání: Kopíruje NATO Hitlerův plán Barbarossa? Ukrajina a Pobaltí – jako tehdy? 75 let po vítězství ve válce Rusko na její počátek nezapomíná. A my?

Zkroutit ruce, řekl Vůdce

Česká televize, narozdíl od německé kancléřky, měla už dopředu jasno: Inzerovala, že hlavním tématem jednání bude „společný postup vůči Moskvě“. A citovala při tom, tak jako všechna ostatní hlavní česká média (podle protektorátních tradic poturčenců horších Turka), výhradně „evropského prezidenta“ Poláka D. Tuska. Tato nula, která dostala svou (také z našich daní) astronomicky placenou bruselskou trafiku za příkladnou protiruskou válečnickou rétoriku, totiž tragikomicky vykřikovala: „Pokud jde o sankce, může se diskutovat jedině o jejich zpřísnění!“

Soudruh „prezident“ by si to samozřejmě sám nedovolil. Věděl sice, že je ostatním účastníků G7 za šaška – ale kvůli tomu tam přece je. A pak – měl za zády mimořádně pěkné „freudovské“ uřeknutí generálního tajemníka atlantické socialistické internacionály Baracka Obamy, kterého překonat nemohl. Ten totiž pro americký Fox News pár dnů před bavorským mejdanem prohlásil:

„Musíme mít nesilnější vojenskou sílu na světě a musíme, příležitostně, zkroutit ruce zemí, které by nedělaly to, co potřebujeme, aby dělaly.“

Zřejmě ho tak vzrušila a inspirovala vidina výletu do oblasti, v níž stále ještě „dýchá“ Vůdcovo Orlí hnízdo, že se neudržel. Jak by ne, Amerika má přece orla ve znaku. A její politické elity Drang nach Osten v hlavách. Stejně jako (Kačer) Donald Tusk.

pp

Čtěte ZDE: Letošní Bilderberg je pokračováním jednání G7: David Rockefeller tam oslaví sté narozeniny. Dostane jako dárek plán na Putinovu hlavu? Chystají nám otroctví - a my mlčíme

Čtěte ZDE: Temný Barack Obama: Prezident bez minulosti“ stvořený Bilderbergem. Má za úkol vyvolat světovou válku? Útok na Rusko jako řešení vnitřní krize USA?

Záškodník v přímém přenosu

Tato fascinující Obamova „upřímnost“ by neměla zapadnout. Je podstatně více informativní, než všechny zprávy z G7 – a následující komentáře – kterých se nám o tlachání v Bavorsku okamžitě přebohatě dostalo.

Že o té arogantní drzosti lídra „nejskvělejší demokracie světa“ nic nevíte? Pozor, zazněla dokonce v již zmíněné České televizi (zbytek mainstreamu ji pochopitelně před naší veřejností „zasklil“). Ale už zase pohov. Žádný strach. Neinformovali o tom naši vždy stoprocentně objektivní „veřejnoprávní“ redaktoři zpravodajství ČT.

Na obrazovku jej vnesl v přímém přenosu (ten ještě nestříhají) komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf. Moderátor (podle pokynu režie) jeho slova obratem zpochybnil a „komunistický záškodník“ nebyl natolik připraven, aby citoval originál. Kdo vládne angličtinou, má ho zde:

„Weve got to have the strongest military in the World, and we, occasionally, have to twist the arms of countries that wouldn´t do what we need them to do.“

Dovolila si příliš?

Zda svůj výrok Obama v Bavorsku zopakoval – nebo snad dokonce zesílil – není známo. Pokud ano, pak kancléřka Merkelová vystavila ruce německého lidu Obamovu kroucení, když v mírné opozici prohlásila, že zmírnění protiruských sankcí je do značné míry v rukou Moskvy. Závisí to prý na úplném naplnění dohody o příměří, podepsané v únoru v Bělorusku. "Záleží to na Rusech, a také na Ukrajincích," poznamenala tajuplně.

Kačer Donald se při těch slovech musel orosit potem. Jakápak „značná míra“? Za vše přece může Putin! Jaképak ÚPLNÉ plnění minských dohod? To by museli kyjevští pučisté změnit ústavu a dát „proruským teroristům“ autonomii! A jaképak záleží také na Ukrajincích? Všechno má snad v rukou Moskva! Asi dostala od Obamy cvičně aspoň „oheň“. Měla také rukávy patřičně stažené a bolestný výraz. Nebo to bylo něčím jiným?

Slova sem, slova tam

Však tu záhadu také hned večer patřičně rozebrala ČT 24 s hosty Janem Kavanem a Cyrilem Svobodou, bývalými ministry zahraničí. Současně si ale „střihla“ jinou bojovou reportáž o summitu. V ní reportér pravil, že lídři se prý shodli, že se bude „bojovat proti klimatu“. Jak se to dělá (a proč), už ale neprozradil. „Poručíme větru, dešti“ ještě zjevně z příruček na Kavčích horách nevyndali. Ostatně – proč by to dělali? Jedeme přece po stále stejné koleji, jen kulisy kolem trati nám přebarvili z rudé na modrou. A na této trati, jak známo, se řeči mluví a pivo teče, copak na tom záleží, copak slova ještě někdo bere vážně?

Jsou takoví. Jan Kavan dokonce trval na tom, že na G7 ruskou politiku neodsoudil „svět“ (jak to tvrdila ČT), – prostě proto, že svět seděl doma, zatímco schůzovala v podstatě severní Amerika s některými evropskými politiky. Nic víc. Sankce podle něj prý sice poškodily hospodářství Ruska i Západu – ale svého účelu nedosáhly. Ruské odhodlání se nejen ani o píď nezměnilo, pouze se v jejím důsledku Rusové pevně semkli kolem Vladimíra Putina.

Na to neměl co říci jak soudruh moderátor (a režie v jeho sluchátku), tak Cyril Svoboda (s režií ve Washingtonu), který předtím tvrdil, že sankce jsou úspěšné. Vtipný Kavanův argument je oba uvedl do rozpaků. I jim je totiž samozřejmě jasné, že sankce jsou účelem samy o sobě. Jejich smyslem je poškodit Rusko, oslabit ho před případnou válkou, optimálně pak destabilizovat jej vnitřně „konzumentskou“ nespokojeností občanů. O Ukrajinu či o Krym naprosto nejde a nikdy nešlo, to byla pouze vhodná záminka. Jenže to se zase nesmí říkat nahlas, to už bychom se také mohli nepříjemně dotknout skutečné podstaty „ukrajinské krize“.

Kde je Putin?

Proti G7 se samozřejmě také demonstrovalo. Policie do okolí přísně střeženého zámku Elmau, kde se na sebe rozhádaní státníci před kamerami usmívali, demonstranty sice nepustila, ale němečtí novináři s nimi hovořili. A byli z toho dosti zkormouceni – jenže narozdíl od jejich českých „genossen“ o tom přesto napsali.

Podle Frankfurter Allgemeine, vládlo mezi demonstranty hluboké zklamání především z toho, že se jednání nezúčastnil Vladimír Putin. „Je ironií osudu, že se v myslích těchto lidí usadil jediný člověk, který se navíc summitu vůbec neúčastní."

Pokud se prý zeptáte lidí v Garmisch-Partenkirchenu na hlavní důvod jejich protestu, první věc, kterou můžete slyšet je jméno: Vladimir Putin. „Mezi demonstranty je těžko jediný člověk, který by nebyl hluboce zasažen tím, že ruský prezident byl vyloučen z jednání,“ konstatují noviny zjevně frustrovaně – ale aspoň konstatují.

A je úplně jedno, že autor pak rozčarovaně dodává, že protestující vůbec nezajímá, že „Putin porušil mezinárodní právo tím, že anektoval Krym, nebo že alespoň nepřímo podporuje vzbouřenecké milice na východě Ukrajiny“. Elementární zpravodajskou povinnost splnil. U nás ani takové minimum nehrozí. „Pražská kavárna“ realitu přece vytváří – nebo se to alespoň domnívá – a co je nad to, ji nezajímá.

Putin tady měl sedět u jednacího stolu, pokud mají být současné problémy řešeny,“ řekla novinám FAZ studentka z Marburgu. Bez ohledu na to, zda by ruský prezident o něco takového ještě vůbec stál (pravděpodobně ne), šlo o nejbystřejší komentář ke (z věcného hlediska) zhola zbytečnému propagandistickému představení u Orlího hnízda. Rozhodovat o osudech celého světa se přece bude jinde, ostatně jen o kousek dál.

Jak jsme již upozornili – letošní Bilderberg začíná již zítra.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky