Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Průzkum bojem: Otevření druhé fronty může smést Porošenka. „Válka gangů“ v Mukačevu jako test? Pravý sektor a jeho američtí poradci intenzivně cvičí a zbrojí. Týká se to i nás

Průzkum bojem: Otevření druhé fronty může smést Porošenka. „Válka gangů“ v Mukačevu jako test? Pravý sektor a jeho američtí "poradci" intenzivně cvičí a zbrojí. Týká se to i nás

20. 7. 2015

Tisk článku

Václav Danda se zamýšlí nad nedávným krvavým incidentem na západě Ukrajiny a klade si v této souvislosti otázku, zda nešlo jen o test před „velkou akcí“

Přestože od této události uplynulo jiíž devět dnů, stojí za to si ji v širším kontextu připomenout. Příslušníci neonacistického Pravého sektoru se 11. července střetli s ukrajinskou milicí a soukromými bezpečnostními službami podnikatelů v Mukačevu na západě Ukrajiny. Při ostré přestřelce, při níž Pravý sektor použil i granátomety a samopaly, bylo zastřeleno šest policistů, tři civilisté a pět členů Pravého sektoru. Podle ministerstva vnitra použili bojovníci Pravého sektoru granátomety RPG - 7, samopaly kalašnikov a kulomety DŠK. Není bez zajímavosti, že některá vozidla, se kterými Pravý sektor do Mukačeva přijel, měly české a polské SPZ.

pp

Mafie, nebo politika?

Vůdce Pravého sektoru Dmytro Jaroš vyzval k okamžitému zatčení policejních důstojníků, kteří dali k palbě rozkaz. Podle mnoha pozorovatelů je konfrontace v Mukačevu pouhou zkouškou na rozsáhlé povstání proti současné ukrajinské vládě a především proti prezidentu Petro Porošenkovi. 

Auta s českými SPZ na místě bojů

Začala otevřením zakarpatské fronty příprava na třetí Majdan a násilné převzetí moci Pravým sektorem, nebo se jedná jen o boj organizovaného zločinu, usilujícího o větší podíl na zisku z pašování cigaret a dalšího zboží na západě Ukrajiny? Odpověď je podle všeho mnohem složitější. Přestřelka byla zřejmě pouhým testem, jak daleko může Pravý sektor, který je úzce spjat s pravým křídlem ukrajinské tajné služby i americkými jestřáby, zajít.

Složité předivo ukrajinských vztahů

Abychom pochopili, co vedlo k otevření „západního ukrajinského frontu“, je třeba si říci, v jakém stavu se západ země nachází. Zakarpatská Ukrajina nemá s Kyjevem mnoho společného. Rusíni mají jiné preference a nikdy nesdíleli kyjevský zápal pro "Majdanskou revoluci", režírovanou ze zahraničí. Na západě Ukrajiny, stejně jako v celé zemi, je silný vliv organizovaného zločinu, jenž drží rozhodující pozice v oblasti a dává práci velké většině obyvatelstva. Převážně pašováním cigaret, aut, obchodem s bílým masem a v poslední době také s imigranty a lidskými orgány. 

Členové samosprávy, poslanci, policisté, příslušníci tajné služby a místní oligarchové a bossové organizovaného zločinu vytvářejí složité předivo mocenských sítí a rozhodují na daném území o všem, včetně výnosů a rozdělení z kontrabandů a dalších nelegálních aktivit. Není náhodou, že v tomto kriminálnickém prostředí má své významné místo i Pravý sektor, který je z části tvořen bývalými příslušníky soukromých armád oligarchů a členů podsvětí.

V této složité struktuře vztahů došlo podle některých pozorovatelů na začátku července k zásadnímu sporu o převzetí vedení celé mafiánské struktury západní Ukrajiny. Tato „válka gangů“ o vliv má ovšem na Zakarpatské Ukrajině naprosto fatální dopad na fungování státu a hlavně zásadním způsobem zasahuje do mocenských bojů v samotném Kyjevě.

Boje u Mukačeva – reportáž

Roznětky z rozvědky

Válka oligarchů, která minulý měsíc vedla k personálním zemětřesením v tajné službě i policii se přenesla již i na regionální úroveň. Na západě země je ovšem doprovázena separatistickou kartou, kterou stále častěji vytahují místní oligarchové, aby pohrozili Kyjevu, pokud by chtěl narušit jejich obchodní zájmy a odstavit je od regionální moci. K tomu pak přistupuje nechuť většiny Rusínů být pod protektorátem Kyjeva a stále častější volání po federalizaci nebo dokonce po autonomii zakarpatské oblasti.

Do třaskavé směsi se přimíchaly v minulém týdnu ještě různé zpravodajské „roznětky“, které se snaží ukrajinský sud s prachem podpálit. Ne náhodou přijel do Mukačeva osobně vůdce Pravého sektoru Dmytro Jaroš a žádal potrestání viníků z řad místní policie, kteří odmítli složit zbraně a zahájili proti ozbrojeným „gangům“ Pravého sektoru palbu. Jaroš evidentně hraje vyšší hru a mukačevská přestřelka, stejně jako bombové útoky ve Lvově, jsou pouhým začátkem rozsáhlejších operací.

Následky přestřelky v Mukačevu

Přípravy na další ozbrojený puč?

Odvolání příslušníků Pravého sektoru z bojových operací v Donbasu a stažení ozbrojených formací do Kyjeva a Dněpropetrovska ukazují, že informace o tom, že Jaroš chystá ozbrojený Majdan a útok na Porošenka jako kdysi na Janukovyče, jsou reálné. „Pochod na Kyjev“, Jarošem ohlášený na tento víkend, byl zahájen operacemi Pravého sektoru v Mukačevu a dalších městech, kde se jeho ozbrojené formace pokusily převzít násilně moc do svých rukou. Prý šlo jen o test před „velkou akcí“, která má prý brzy přijít.

Není v této souvislosti vůbec důležité, že kyjevské demonstrace síly se zúčastnilo jen pár stovek bojovníků Pravého sektoru. Šlo spíše o zkoušku logistiky, než o vlastní akci. Podle některých politologů měla totiž přestřelka v Mukačevu, ležícího jen 40 kilometrů od maďarských hranic, a vyhrocení bezpečnostní situace na západní Ukrajině i další "testovací" význam. Vyprovokování konfliktu na západě Ukrajiny by prý mohlo přenést válečný konflikt i do dalších koutů Evropy.

Rozšíří se "pokusná" válka?

Ruský politolog Valerij Pjakin k tomu ve svém posledním pořadu uvedl: „Když se Americe nepodařilo zatáhnout Evropu do války přes konflikt na východě Ukrajiny, a tak vyprovokovat konflikt s Ruskem, je nyní cílem vyvolat válku v Evropě skrze obdobný konflikt na západě Ukrajiny... Spojeným státům je zcela jedno, kde válka začne, zda v Evropě nebo v Rusku, z hlediska cílů které sledují, jim vyhovují obě varianty.“ Podle Pjakina USA vyčerpaly všechny ostatní možnosti, jak válku rozpoutat, a toto je jejich poslední „trumf“: „Plán přijel na Ukrajinu koordinovat náčelník generálního štábu pozemních vojsk USA. Pravý sektor je nad zákonem a pod ochranou USA, proto může přijet do Mukačeva a postřílet pár policistů.“ 

Že ovšem může být velmi brzy zle na celém západě Ukrajiny, je více než jasné. Místní obyvatelé – jak říká i Pjakin – uvidí, že policie a pořádkové síly jsou zcela bezmocné, a tak se pokusí zformovat domobranu podle Donbasu. Kyjev je poté označí za nezákonné bandy a začne další "protiteroristická operace" (ATO), tentokrát na západě země. Na vlně „ATO“ se na západ Ukrajiny vydá Pravý sektor a bude páchat zvěrstva na civilním obyvatelstvu, tak jako to činí na východě. Kyjev poté pošle „armádu“: tanky, dělostřelectvo a bomby a dělostřelecké granáty budou dopadat nejen na Doněck, ale i na Lvov.

PP koláž

Čtěte ZDE: Ukrajinští poslanci: Za slovo Rusko do vězení na 12 let. Všední dny na Kyjevem ovládaném území: Vraždění a mučení civilistů. Homosexuální praktiky. Islámský stát i američtí poradci "bojují" bok po boku

Čtěte ZDE: „Bezletová zóna“ nad Donbasem: Vojska NATO vstupují oficiálně na východní bojiště. Zůstanou povstalci bez vody? Ukrajina může každým dnem zbankrotovat

Tento černý scénář by podle Pjakina mohl vést k přelití bojů do Polska, na Slovensko, do Maďarska, Rumunska a dále, což by mohlo v Evropě zažehnout válečný konflikt nevídaných rozměrů. Ne náhodou Maďaři i Slováci významným způsobem posílili svoje vojenské jednotky na hranicích s Ukrajinou.

Je i v našem nejvlastnějším zájmu podrobně sledovat vývoj nejen na Donbasu, ale i na západě Ukrajiny. Nelze totiž vyloučit, že i my do něj budeme brzy vtaženi. Už jen tím, že dříve, než se u nás usadí tisíce Afričanů, budeme řešit otázku, kam umístit desetitisíce prchajících Ukrajinců.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky