Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Rusko mění syrský poker na šachovou partii: Vybuduje Putin leteckou základnu v Latakíji? Američané opět v problémech. Jejich Islámský stát dostane skutečného soupeře

Rusko mění syrský poker na šachovou partii: Vybuduje Putin leteckou základnu v Latakíji? Američané opět v problémech. "Jejich" Islámský stát dostane skutečného soupeře

17. 9. 2015

Tisk článku

Václav Danda se zamýšlí nad další rozhodnou akcí Ruska v Sýrii, která zřejmě opět zabránila rozhodujícímu úderu Američanů a jejich islamistických spojenců proti prezidentu Asadovi - a tím mění víc než jen poměr sil ve skutečném boji proti ISIL

Spojené státy odmítly výzvu Ruska k mezinárodní podpoře syrského prezidenta Asada. Mluvčí Bílého domu Josh Earnest řekl, že Spojené státy by přivítaly, kdyby Rusko namísto toho „konstruktivněji“ spolupracovalo s USA proti Islámskému státu. Washington tak reagoval na vyjádření ruského prezidenta Vladimira Putina, který mezinárodní společenství vyzval, aby podpořilo Asada v jeho boji proti Islámskému státu.

pp

Podle Američanů Asad ztratil legitimitu (navzdory tomu, že byl nedávno opětovně zvolen naprostou většinou Syřanů), a v Sýrii proto prý musí dojít k politické změně bez jeho účasti. Kupodivu opačně se k výzvě postavilo Německo: oficiálně přivítalo vůli Moskvy zapojit se více do bojů v Sýrii a pokusit se společně s dalšími evropskými zeměmi ukončit občanskou válku, což by mohlo mít zásadní vliv i na nezvladatelné migrační toky, zaplavující starý kontinent.

PP koláž

Čtěte ZDE: Možná jsme v bodě obratu: Vstupuje Rusko do války s Islámským státem na straně Sýrie? Proč elity EU tak spěchají s přijímáním migrantů? Geniální Putinův tah. Západ hraje vabank

Čtěte ZDE: Exodus biblických rozměrů. Proč právě teď? Plynový zápach migrační krize. Islámský stát - Made in USA. Migrující pěšáci v hybridní válce proti Rusku. Proválčí se svět k „novému řádu“?

Německo na zadních?

„Pokud chceme vést úspěšný boj proti teroristům z Islámského státu, potřebujeme spolupráci jak se Spojenými státy, tak i s Ruskem, jinak nebude žádné řešení," řekla Angela Merkelová o víkendu v Berlíně. Ruský vstup do bojů na straně Asada podpořily také Rakousko a Španělsko. Stejný názor prezentoval v New York Times i německý ministr zahraničí Steinmeier, který vyzval jak ke společnému postupu tak dokonce i k většímu zapojení dosavadního nepřítele č. 1: „Do syrské občanské války by se měly více zaangažovat i státy v regionu, jako je Írán.“

Takže si to zopakujme: Spojené státy před čtyřmi lety vyvolaly občanskou válku v Sýrii podporou islamistických bojůvek a proamerických ozbrojených gueril, které z poklidných protivládních demonstrací v době "arabského jara" učinily střelbou do demonstrantů krvavá jatka. Odtud už byl jen krůček k zahájení „damašského Majdanu“ a ozbrojenému státnímu převratu. Ovšem Asad není Janukovyč. Nejenže dokázal odrazit jednotky, zorganizované a vyzbrojené Američany, ale vzhledem k tomu, že má také drtivou podporu vlastního obyvatelstva, rozhodl se postavit teroristům tváří v tvář.

PP koláž

Čtěte ZDE: Šéf „stínové CIA“: Konflikt v Evropě vznikne. Amerika už má na Ukrajině svou armádu. Římské impérium náš vzor. Rozděl a panuj. Hlavní cíl - vrazit klín mezi Německo a Rusko. Konvoj byl test

Čtěte ZDE: Šéf ruských tajných služeb: Obama USA nevládne, rozhoduje „Magnum 12“. Al-Kajdá a ISIL jsou jejich dílo. Amerika a Británie opět v nekonečné válce, kterou způsobily

Sýrie je druhý Krym

To byla čára přes rozpočet syrské "americké" opozici, která se již viděla ve vládních křeslech, jak rozdává nerostné bohatství země za hubičku zámořským korporacím. Ovšem nejdůležitější byla geostrategická výhoda, kterou by Američané pádem Asada získali. „Majdanovskou vládou“ v Sýrii by vyhnali Rusko z jeho základny v Tartusu, která je jediným opěrným bodem ruské armády na Blízkém východě.

Američané chtěli hrát o svět dál tradičně poker. Rusko spoléhá spíše na šach.

Šlo o stejný scénář jako při chystaném ovládnutí Krymu a "dobytí" ruské základny v Sevastopolu skrze kyjevské pučisty. K jeho uskutečnění povolali Američané do války proti Asadovi všechny přímé i nepřímé spojence. Včetně al-Kájdy, přetvořené v rozvráceném Iráku na tzv. islámský stát.

Američané bombardují islamisty proviantem

Američané zásobující islamisty zbraněmi i logistickou podporou vsadili na to, že se Asad dlouho neudrží. Jenže v tomto případě se přepočítali. Nejen že Syřané, poté co do země vtrhly islámské hordy hrdlořezů, se  semkli kolem svého legitimního prezidenta, ale na pomoc přispěchali Asadovi i Palestinci z Hamásu a íránské elitní gardy - a nyní i Rusko.

Vstup Ruska do konfliktu přinese i mnoho druhotných efektů. Například vybudování letecké základy a zřízení výkonného radaru. Ten by snadno odhalil „falešná bombardování“ ISIL Spojenými státy, které podle mnoha důvěryhodných svědectví shazují namísto bomb islamistům zbraně a proviant. Vybudování ruské letecké základny v Sýrii tento týden připustil i ruský generální štáb. Zástupce náčelníka GŠ Nikolaj Bogdanovskij agentuře TASS řekl, že podobný krok nevylučuje.

pp

Čtěte ZDE: Islámský stát: Recyklovaná Al Kajda stvořená CIA na pochodu. Kde berou "džihádisté" peníze a zbraně? Krvavé divadlo pro média. Koho vytáhnou globální elity příště? Budoucnost je naše

Čtěte ZDE: Tajenka Blízkého východu: Všechno je jinak. „Teroristický“ Hizballáh bojuje za křesťany. Nenáviděné Rusko přináší mír. Drží „muž  na zabití“ klíče k řešení?

Ruský gambit a brzká odpověď

Otevření ruské základny v syrské Latakíji připustil i Pentagon. List New York Times uvedl s odvoláním na analytiky, že Rusko poslalo do Sýrie i moderní tanky T-90, houfnice a další těžké zbraně. Velké dodávky ruských zbraní do Sýrie i pohyb ruských sil mezi ruskou vojenskou základnou Tartus a Latakíjou byly podle Pentagonu zachycené i na satelitních záběrech. Podle mnoha analytiků to vše naznačuje, že se chystá rozsáhlejší operace. Ruské ozbrojené síly také podle těchto zpráv, budují i mohutnou operační základnu u Damašku.

PP koláž

Čtěte ZDE: Teroristé v Tunisku? Báječné! Nový-starý spojenec Spojených států. Západ plánuje „balkánskou“ válku. Trojcestný ventil jménem ISIS. Týká se i nás

Čtěte ZDE: Edward Snowden opět šokuje: Vůdce ISIL je ve skutečnosti agent Mossadu. Cíl třetí americké války v Iráku? Vytlačit ruský vliv, zlikvidovat Asada a vytvořit velký Izrael

Zdá se, že Rusko opět předvedlo mistrovský strategický tah a v krátké době podruhé vyfouklo Američanům Sýrii přímo před nosem. Situace je ale nadále značně nebezpečná. Američané mají v Sýrii hodně vsazeno a těžko se jen tak smíří s další porážkou. Není proto vyloučeno brzké dramatické vyhrocení konfliktu. I proto je třeba brát s velkou rezervou informace, které nechaly vzápětí "uniknout" Spojené státy: že Moskva s Washingtonem již dlouho jedná o vyřešení syrské války - bez Asada.

Americká náprava dle bursíkovské metody?

Přitom západní diplomatické zdroje nedávno referovaly naopak o tom, že proběhla série vyjednávání mezi Ruskem a Íránem.  Šéf iránských revolučních gard generálmajor Qasem Soleimani v rámci těchto rozhovorů nedávno navštívil Moskvu. Při těchto rozhovorech prý došli Rusové a Íránci ke strategickému rozhodnutí udržet Asadovu pozici tak, aby se Sýrie mohla stát bariérou, bránící šíření Islámského státu do bývalých sovětských islámských republik.

To byl podle všeho totiž jeden ze strategických plánů Spojených států při vytvoření Islámského státu: Obklíčit Rusko a zaútočit na jeho "měkký podbřišek". S tímtéž souvisel i nedávný pokus o ozbrojený státní převrat v Tádžikistánu.

pp

Čtěte ZDE: Tajenka Blízkého východu: Všechno je jinak. „Teroristický“ Hizballáh bojuje za křesťany. Nenáviděné Rusko přináší mír. Drží „muž  na zabití“ klíče k řešení?

Čtěte ZDE Z oči do očí: Návrat Německa k velmocenským choutkám?

Je proto pravděpodobné, že vyšší angažovaností Ruska na syrském bojišti vstupuje konflikt do další fáze, v níž se obě hlavní světové jaderné velmoci dostávají potenciálně do přímého střetu. Je zatím předčasné vyvozovat  ze situace jakékoli definitivní závěry. Podstatný signál to však je. Stejně jako nejednotné přijetí tohoto kroku Američany a jejich západoevropskými spojenci.

Jisté je, že Rusko - podobně jako před dvěma lety, kdy znemožnilo Washingtonu přímou invazi do Sýrie - opět dramaticky zamíchalo kartami. Globální americká partie, směřující primárně ke zničení Putinova Ruska, se tím znovu komplikuje.

Američané chtěli hrát o svět dál tradičně poker. Rusko spoléhá spíše na šach. Na ten ovšem, jak jsme se měli příležitost již nejednou v poslední době přesvědčit, Washington intelektuálně nemá. To jediné, co skutečně ovládá, je "bursíkovská přesvědčovací metoda" politického boje:

"Silou, Kačenko, silou..."

  pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky