Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Válečný zločin Američanů v Kunduzu: Byla to vzpoura? Vzkaz Pentagonu? Snaha vyhnat další Afghánce do Evropy? Fotografie civilních obětí v Sýrii se objevily dříve, než ruská letadla vzlétla

Válečný zločin Američanů v Kunduzu: Byla to vzpoura? Vzkaz Pentagonu? Snaha vyhnat další Afghánce do Evropy? Fotografie civilních obětí v Sýrii se objevily dříve, než ruská letadla vzlétla

8. 10. 2015

Tisk článku

Václav Danda se zamýšlí nad skutečným motivem, který Američany vedl k rozbombardování nemocnice Lékařů bez hranic v Afghánistánu, i snahou o manipulaci "fakty" v syrském konfliktu

Zatímco ruské nálety na pozice teroristů bojujících v Sýrii proti řádně zvolenému prezidentovi Bašáru Asadovi vyvolaly okamžitě na Západě propagandistickou vlnu rozhořčení nad „mrtvými civilisty“,  útok amerických letadel na nemocnici v afghánském Kunduzu přinesl jen rozpačité mlčení, absurdní vytáčky a pozdější formální americkou omluvu.

pp

Bylo by snadné hovořit o dvojím metru, příznačném pokrytectví a cynismu politiků a armádních představitelů zaoceánské velmoci, která má v posledních letech na svědomí statisíce životů civilistů nejen v této oblasti. Byla by to samozřejmě pravda, ale tento případ se zdá přece jen něčím odlišný. Není totiž zatím zcela jasné, co se v sobotu 3. října v noci nad Kunduzem, o který se stále tvrdě bojuje, vlastně doopravdy stalo. A proč.

Američané mění výpověď

Američané totiž stále mění svá vysvětlení, proč na nemocnici provozovanou svými spojenci z organizace Lékaři bez hranic vlastně zaútočili a hlavní budovu s operačními sály a stovkami nemocných srovnali se zemí. Pacienti i lékaři, kteří neměli nic společného s Talibanem, kteří umírali v hrozných bolestech v plamenech způsobených americkými bombami, si ale žádají vysvětlení. 

Co víme zatím jistě je to, že si útok objednaly americké speciální jednotky, nikoliv jejich afgánští vládní poskoci, jak zpočátku Američané tvrdili. Krátce předtím, než generál John Campbell, velitel amerických jednotek a vojsk NATO v Afghánistánu svědčil v americkém Senátu, obvinil předseda organizace Lékaři bez hranic Spojené státy a afghánskou vládu, že se přiznali k "válečnému zločinu".

Campbell několikrát změnil výpověď o tom, jak došlo k leteckému úderu. Krátce po „akci“ opakoval po kábulské vládě, že si útok objednaly afghánské jednotky, ve snaze znovu dobýt Kunduz, který ztratily  minulý týden. V pondělní však výpověď změnil a uvedl, že afghánské jednotky nekomunikovaly přímo s americkými piloty. Jejich žádost prý ověřovala nejprve speciální americká jednotka, která pak útok na nemocnici schválila.

pp

Čtěte ZDE: Ruský vstup do války omráčil Západ: Karty jsou znovu rozdány. Asad se pouze brání teroristům. Stvořili je Spojené státy. Putin to říká otevřeně. Kdo bude mít pevnější nervy v syrském pokeru?

Čtěte ZDE: Rusko varuje Spojené státy: Jednáte jako SSSR! Islámský stát je nyní skutečně ohrožen. Zapojí se i Čína? Putin dal Obamovi na vybranou. Opět na pokraji války?

Válečný zločin

Letecký úder proti nemocnici patří k nejhorším a nejkřiklavějším případům vražd civilistů za celých 14 let války v Afghánistánu, o níž Barack Obama prohlašuje, že už skončila. Při útoku zahynul tucet zaměstnanců Lékařů bez hranic a deset pacientů, kteří vyhledali pomoc v nemocnici poté, co minulý víkend Taliban ovládl město. Bomby zabily kromě jiných i tři děti, někteří pacienti uhořeli.

„Zaměstnanci vyběhli ven, když začala budova hořet. Později jsme konstatovali, že deset pacientů zemřelo. Šest z nich se nacházelo na oddělení intenzívní péče, a budovu proto nemohli opustit. Někteří uhořeli zaživa přímo na nemocničních lůžkách, byly mezi nimi i děti. Nálet si vyžádal 22 mrtvých a 37 raněných", prohlásila členka vedení organizace Lékaři bez hranic.

Campbell nevysvětlil, jak je možné, že Američané bombardovali nemocnici,  jejíž souřadnice dobře znali. Prohlásil jen, že k útoku "došlo omylem". Lékaři bez hranic (LBH) však požadují nezávislé vyšetřování incidentu, nikoliv jeho vyšetřování americkou armádou. "Zase mluví o tom, že to byla „chyba“', řekl Jason Cone, americký ředitel LBH. "Chyba, která trvala déle než hodinu, přestože umístění nemocnice armáda dobře znala a byla během leteckých úderů opakovaně informována, že nás bombarduje."

pp

Čtěte ZDE: Rusko mění syrský poker na šachovou partii: Vybuduje Putin leteckou základnu v Latakíji? Američané opět v problémech. "Jejich" Islámský stát dostane skutečného soupeře

Čtěte ZDE: Obama ve zmatku: Ruská přítomnost v Sýrii znamená smrtelné nebezpečí. Je ohrožena válka, Islámský stát i zdroje migrační krize. Putin před branami!

Kdo dal pokyn k masakru?

Američané nic nevysvětlují. Jen se stále více zaplétají a neustále mění stanoviska. Co však skutečně za tímto „omylem“ stojí, dosud nikdo nevysvětlil. Máme věřit tomu, že přesné zbraně, které se vydávají za nejmodernější na světě, s přesnými navigacemi pomocí satelitů, navíc v prostoru, který americká armáda léta okupovala a kde zná každý objekt, natož jedinou moderní nemocnici v oblasti, zasáhla letadla zcela náhodou či omylem? A proč bombardování nezastavili, když jim "jejich" Lékaři bez hranic zoufale volali, ale pokračovali v něm další půlhodinu?

Základní otázka však zní: Kdo dal pokyn k tomuto cynickému útoku - a co tím sledoval? Podle některých spekulací se prý mohlo jednat i o vzpouru v americké armádě na středních postech velení. Těžko si totiž myslet že by se zbláznil pilot, který se bombardování účastnil. Motivem takové vzpoury prý mohla být snaha zdiskreditovat armádu a vyslat tím "vnitřní" signál Pentagonu i Obamově vládě.

Jiní komentátoři naopak spekulují, že šlo o promyšlenou akci, která měla za cíl zničit jedinou funkční nemocnici v regionu, ještě více tím ztížit život místních obyvatel a donutit je k opuštění domovů směr Evropa. Jako účinný „vyháněč“ milionů ostatně americké armáda působí vě třetím světě dlouhodobě. 

PP koláž

Čtěte ZDE: Možná jsme v bodě obratu: Vstupuje Rusko do války s Islámským státem na straně Sýrie? Proč elity EU tak spěchají s přijímáním migrantů? Geniální Putinův tah. Západ hraje vabank

Čtěte ZDE: Exodus biblických rozměrů. Proč právě teď? Plynový zápach migrační krize. Islámský stát - Made in USA. Migrující pěšáci v hybridní válce proti Rusku. Proválčí se svět k „novému řádu“?

Vzpoura nebo vyhnání

Další možností je starý návyk na „kobercový efekt“. Desítky případů z minulosti, kdy v Afghánistánu a dokonce na hranicích Pákistánu vybombardovali celé vesnice včetně svatebních hostin jsou dostatečně známé. Mohlo tedy jít také o "zaběhnutou" rutinu. Metoda, kterou Američané používají všude na bojištích, kde právě vedou válku - příznačně kromě fiktivních bojů s Islámským státem, jenž naopak "bombardují" spíše proviantem, zbraněmi a municí.

V každém případě je víc než zajímavá koincidence tohoto nepochybného válečného zločinu se vstupem Ruska do boje proti islamistům v Sýrii. Zasadilo to totiž nečekaný úder rozjeté propagandě, která okamžitě začala ukazovat civilní oběti ruského bombardování. Ani v tomto případě však nebyla dobrá koordinace. "Důkazy" o domnělých obětech byly totiž mnohdy rychlejší, než bomby dopadly.     

Bílé helmy a falza   

Když Rusko provedlo první nálety na teroristickou infrastrukturu a sklady zbraní v Sýrii, humanitární organizace „Bílé přilby“ okamžitě rozeslala obrázky mrtvých civilistů, kteří  zemřeli následkem útoku. Organizace tvrdila, že zemřelo 33 civilistů, z toho tři děti a jeden dobrovolník. Později se však ukázalo, že fotografie už byla použita vícekrát a nemá žádnou spojitost s ruskými nálety.

pp

Členové této organizace jsou napojeni na Avaaz, který zaměstnává lidi pracující pro nevládní organizace miliardáře George Sorose. K tomuto propagandistickému selhání se proto s chutí vyjádřil během schůze Ruské rady pro lidská práva i Vladimír Putin: „Co se týče zpráv, které tvrdí, že trpí civilisté: První zprávy o  obětech se objevily dříve, než naše letadla vzlétla.“

Tohle není Semafor

Mediální manipulace kolem Sýrie nejsou ničím novým. Když v roce 2011 začínaly Američany inscenované nepokoje v Damašku, i tehdy se objevily na sociálních sítích záběry mrtvých demonstrantů údajně zastřelených Asadovou policií. Snímky tehdy převzala všechna západní média, aby pomohla rozfoukat požár občanské války. Později se ukázalo, že většina fotografií i záznamů pochází - jako tak často - z jiné doby a odjinud.

Co by se asi stalo, kdyby ruská letadla zaútočila vědomě na civilní nemocnici, srovnala ji se zemí a nechala uhořet pacienty i lékaře volající o pomoc?  Protiruská hysterie kolem sestřeleného boeingu nad Doněckem by byla jen slabým odvarem toho, co by světová média předvedla. Mimochodem, během několika dní mají vyšetřovatelé zveřejnit zprávu, která by měla "určit viníka" této stejně demonstrativní tragédie. Je sice téměř jisté, že nikoho přímo neoznačí, ale i tak to bude skvělá potrava pro další protiruské výpady.

V případě amerických válečných zločinů jako je ten poslední v Kunduzu, slyšíme ale jen „sorry, to se holt při vývozu demokracie stává", ale věnujme se raději tomu, že ruské stíhačky už podruhé narušily turecký vzdušný prostor, což je úmyslný akt agrese.

"Promiňte, ale tomuhle já už se smát nemůžu", chtělo by se říci s klasikem Semaforu. Jenže tohle není veselé divadlo malých forem, ale předválečná propaganda, příprava na Velkou válku. A navíc docela pěkně zašmodrchaná. Protože otázka, proč celé toto hrůzné představení Američané spustili, zůstává nezodpovězena.

Budeme se jí dále věnovat.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

Digi bůh: Vzniknou sekty uctívající umělou inteligenci? Roboti nás budou brzy vydírat. Mluvte šeptem! Neomezená moc všude a nikde. Chapadla ke všemu, co je připojené. Ovládnou i zbraňové systémy? Moloch se probouzí. Mlčení...

Digi bůh: Vzniknou sekty uctívající umělou inteligenci? Roboti nás budou brzy vydírat....

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace. Existence českého státu není samozřejmostí.  Zrada? Zájmy velkých hráčů. Gaučoví generálové a novodobí andělé. Dáme se rozpustit v biočaji EU?

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace....

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky