Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Rozhovor ČT se syrským prezidentem Asadem: Pražská kavárna troubí na poplach. Vždyť už měl být dávno v kanálu! Dostane Kubal padáka?

Rozhovor ČT se syrským prezidentem Asadem: Pražská kavárna troubí na poplach. Vždyť už měl být dávno v kanálu! Dostane Kubal padáka?

3. 12. 2015

Tisk článku

Ondřej Höppner tleská rozhovoru České televize s údajným "Řezníkem z Damašku", ze kterého se vyklubal docela slušný člověk, chválabohu. Aneb - jak je důležité míti Filipi.

Rozhovor České televize se syrským prezidentem Bašárem Asadem byl výjimečný. Nejen v tom, že byl vůbec odvysílán, ale především v tom, jak nenávistnou odezvu měl ve vlivové skupině obecně označované jako tzv. Pražská kavárna. 

Jde přitom o záležitost, která by měla být z hlediska novinářské profese naprostým standardem. Je třeba dát prostor oběma stranám. Je na divákovi, ať si udělá názor. Tak by měla vypadat objektivita. Naprostý základ novinářské práce.

Kanál pod silnicí

Rozhovor České televize s Bašárem Asadem zhodnotil například šéfkomentátor serveru Aktualne.cz J. Lipold takto: „Bylo by hrubou chybou naslouchat s pochopením politikovi, který nám lichotí za to, že jsme odolali západní propagandě, kdežto našim spojencům podsouvá terorismus. Sýrie, to není Bašár Asad, ale v první řadě tisíce zoufalých utečenců°.“

Jinými slovy: Pan Lipold se (kdežto) pohoršuje nad tím, že byla slyšena i druhá strana. Bere za hotovou věc, že propaganda Západu je jediná pravda, o které se nesmí pochybovat. Asad je řezník a šmitec. Divák je tupec, který nesmí syrského prezidenta ani zaslechnout, aby ho náhodou neovlivnil. Vynechme teď úplně fakt, že panu Lipoldovi uniká, že to není prezident Asad, kdo zahájil syrskou válku, jejíž jeden z důsledků je i uprchlická vlna devastující Evropu.

Komentátora Hospodářských novin T. Marjanoviče inspiroval rozhovor se syrským prezidentem k výrokům, které by jinak sám označil za „podněcování k nenávisti“: „Diktátorovo jediné správné místo je cela v Haagu, kde by měl být souzen za válečné zločiny. Či spíš, mnohem lépe, by měl skončit v kanálu pod silnicí jako Muammar Kaddáfí.“

Představme si, že by někdo takto promluvil třeba o „řezníkovi“ Obamovi (statisíce mrtvých v Afghánistánu, Iráku či Sýrii – o Libyi nemluvě). Už by šlo na autora trestní oznámení. Aby bylo jasné, kam to všechno míří, vyzdobil svůj „vyvážený“ názor titulkem „Despota mluví, Hrad radostně našlehává.“

Čtěte ZDE: Třetí plán syrské války: Vytvoření "Velkého Izraele". ČT se do rozhovoru s Asadem "vloudila chybička". Proč se ISILu má říkat Daeš? Rusko narušuje cíle globálních elit nejen v Sýrii

Čtěte ZDE: Asad jel poděkovat Putinovi i za nás: Lži Západu o boji s Islámským státem se hroutí. Ruské bombardéry i „sluneční Kaťuše“ šokovaly teroristy. Pravda a fakta o "umírněné opozici". Proč si džihádisté už stříhají vousy?

Je již tradicí, že se český mediální mainstream věnuje podružnostem, aby odpoutal pozornost od podstaty. Například novinář B. Tureček se pídí po tom, kdo může za to, že se Asad nebrání podpisu mírové dohody v Praze. "Nápad, že by Praha mohla být místem podpisu syrské mírové dohody, možná vzešel od české velvyslankyně v Damašku E. Filipi", uvažuje v Lidových novinách Tureček. Neměli by ji odvolat?

Kavárna se bouří

Bašár Asad v rozhovoru pro Českou televizi pochválil českou vládu, že jako možná jediná odolala západní propagandě a nezrušila v Damašku své zastupitelstvo. „Vládou“ přitom mínil jen a pouze prezidenta Zemana, protože nebýt jeho, možnost podpisu mírové smlouvy v Praze by vůbec nebyla na stole. Pro „pražskou kavárnu“ (mírovou, demokratickou, odmítající násilí – výběrově vůči některým) je ovšem taková možnost jako červený hadr pro býka.

Prezident Asad si vymínil, že chce znát a schválit výslednou verzi rozhovoru, což se také stalo. Výsledkem byl překvapivě svěží a relativně nezaujatý rozhovor, z něhož vyplynulo, že Asad možná není oním „řezníkem z Damašku“, jak o něm tvrdí západní propaganda a kteréžto označení Česká televize ochotně akceptuje. Není to, zdá se, ani padouch, ani hrdina. Je, stejně jako ti, co v Sýrii ještě zbyli, oběť. Právě to si čeští propagandisté po zhlédnutí rozhovoru zjevně uvědomili. To je rozběsnilo.

To přece nejde, aby si divák udělal vlastní názor! Kampak bychom přišli! Že na obraz císařpána serou mouchy, jak řekl nebožák hospodský Palivec? Ano, serou, ale nikomu to neříkejte, nebo vás zavřou.

Značná část veřejnosti (přes usilovnou každodenní „rachotu“ Marjanovičů všeho druhu) už zřejmě tuší, že to byly především Spojené státy, kdo svojí agresivitou vznik Islámského státu vyvolal (a udržuje ho naživu), a že jsou to také ony, komu eskalace konfliktu vyhovuje. Krvavý „vývoz demokracie“ přece musí být něčím zdůvodněn, aby někoho nenapadlo, že největší světový producent a výrobce zbraní mohl mít i jiné důvody. Jednou to byl Saddám, pak Kaddáfí, teď Asad.

Humanitární vrah

Jak si má chudák divák teď srovnat v hlavě, že třetí jmenovaný (ještě nezavražděný) v rozhovoru pro Českou televizi říká, že souhlasí se svobodnými volbami pod dohledem OSN? Co to je za diktátora, co je to za „řezníka“, který by přece podle dědiců tradic Velkého Vůdce Václava Havla a jeho „humanitárního bombardování“ „měl skončit v kanálu pod silnicí“? A jak to, že vůbec nevypadá jako zločinec? Kde má vousy, turban, uniformu, samopal, nebo aspoň pořádný knír?  Že je to původně oční lékař? Tady něco nehraje.

A jak je, jemináčku, možné, že po čtyřech letech údajně občanské války nemá tenhle "diktátor" nejmenší obavy podrobit se  „svobodným a demokratickým“ volbám pod mezinárodním dohledem? Nebo tam Spojené státy a jejich vazalové (Británie, Francie a nyní i Německo) chtěli ve skutečnosti „vyvézt“ něco jiného?

Čtěte ZDE: Turecko se střelilo do vlastní nohy: Ruský bitevník hranice neporušil. Potvrzují to i americké zdroje. NATO ucuklo. Bude Rusko sestřelovat turecké stroje útočící na Kurdy? Světové ceny ropy začínají růst

Čtěte ZDE: Turci se přepočítali a couvají: Za vším hledej špinavé peníze. Důkazy o financování islamistů Západem a Tureckem. Ropný IS - byznys Erdoganova rodinného klanu. Zabije Putin dvě mouchy jednou ranou?

Právě takové otázky mohly diváka po zhlédnutí rozhovoru (a následném hodinovém výkladu, co si o tom máme myslet - delším, než samotný rozhovor) napadnout. Jiného zase, že Asad lže, že ochotu (či přímo touhu) po mírovém řešení syrské krize jen předstírá. Neměla by právě toto být role „médií veřejné služby“, za kterou si platíme? Podle zaměstnanců médií našich milých miliardářů (v tomto případě především Zdeňka Bakaly) nikoli. Podle nich je to skandál.

Cenzorovo tajemství

Ještě dvě věci stojí za zmínku: Včera jsme v jednom článku uvedli, že překlad ČT vynechal (mezi těmi, kdo podle Asada podporují teroristy) Spojené státy. Kupodivu při opakování částí rozhovoru se v textu pod obrazem už objevily. Může za to stejný cenzor, který nedávno vystřihl z projevu prezidenta Zemana o tunelářích jméno Bakala? Pomůže nám někdo vyřešit tuto záhadu?

A ještě něco: Mimořádně profesionální vedení rozhovoru Michalem Kubalem. Nesnažil se Asadovi podsunovat propagandisticky barvené otázky, ale chtěl být jen prostředníkem jeho názorů. Jen jedinkrát udělal chybu, kterou ale vidíme na obrazovkách denně – že je otázka delší než odpověď. Také nevídaná věc. Stejně jako jeho dojmy z rozhovoru. Prezident Asad na něj prý působil skromně a autenticky. Tohle už si možná odskáče.

„Nemůžete být zloděj a četník současně. Musíte si vybrat,“ řekl Asad v rozhovoru pro Českou televizi o roli USA při devastaci jeho země. O roli médií v demokraciích to platívalo stejně. O propagandě a propagandistech v totalitách to platí naopak. Jakou roli si vybere Česká televize?

 




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky