Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Skandál s cenzurou prezidentova projevu se rozrůstá: Bakala ne, Kožený ano? Je to jako za bolševika, říká Hrad. Výmluvy ČT neudržitelné. A proč chrání právě Bakalu?

Skandál s cenzurou prezidentova projevu se rozrůstá: Bakala ne, Kožený ano? Je to jako za bolševika, říká Hrad. Výmluvy ČT neudržitelné. A proč chrání právě Bakalu?

28. 11. 2014

Tisk článku

Redakce Protiproud sleduje aféru cenzury prezidenta v České televizi a s využitím informací Dušana Streita přináší komentář o hlavním aktéru této kauzy, privatizačním miliardáři Zdeňku Bakalovi

Po té, co dnes po poledni Protiproud zveřejnil informaci o Českou televizí „vyškrtnutém“ Bakalovi z projevu prezidenta republiky, roztáčí se aféra na plné obrátky. Server Seznam uveřejnil tento skandál hodinu po Protiproudu, a po něm ji začala přebírat i ostatní média. Je třeba dodat, že již předtím se informace objevila ve zpravodajství serveru První zprávy a krátkou zmínku přinesly i Britské listy.

pp

Hrad: Po 25 letech je to tu znovu

Na aféru už reagoval také Hrad. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček odsoudil zásah České televize do projevu prezidenta Miloše Zemana a připomněl paralelu s Federálním úřadem pro tisk a informace, cenzurní institucí minulého režimu.

„ČT jako veřejnoprávní instituce placená z peněz koncesionářů musí celou věc jednoznačně vysvětlit a vyvodit důsledky. Zatím nabízí dvě varianty, obě připouštějí střihový zásah do projevu prezidenta republiky. To je samozřejmě zcela nepřijatelný přístup. ČT není Federální úřad pro tisk a informace, aby takto hrubě zasahovala do výroku kteréhokoli politika. Vyvolávat ducha ústředního ředitele ČST Zelenky 25 let po znovuzískání svobody je tristní,“ řekl Ovčáček.

pp

Čtěte ZDE: Nevídaný příkaz vedení České televize: Toho Bakalu vystřihněte. Skandální cenzura projevu prezidenta republiky Miloše Zemana. Mrazivý vrcholek ledovce. Otevřený dopis řediteli ČT

Na něco ale zapomínáme

V záplavě komentářů však poněkud zapadá to podstatné: Proč měla Česká televize takový zájem zcenzurovat v prezidentově projevu právě jméno Zděnka Bakaly? Kdo je tento finanční magnát, který se „proslavil“ především vyvedením velké části majetku z OKD a skandální privatizací bytového fondu Ostravsko karvinských dolů, kterou fakticky horníkům ukradl jejich byty? Minulosti Zdeňka Bakaly jsme se podrobně věnovali zhruba před rokem, kdy aféra s vytunelovaným podnikem OKD vrcholila. Vymlouvá-li se ČT dnes na to, že Koženého v prezidentových ústech ponechala, ale „nevinného“ Bakalu škrtla, je třeba se na tuto „lilii“ podívat zblízka. Pak také pochopíme, proč Miloš Zeman obě jména zmínil v řadě za sebou.

Kolik obdobných – neodkrytých – cenzorských zásahů televizní protizemanovské „guerilly“ denně manipuluje veřejným míněním? A v čím zájmu?

Abychom pochopili, proč manipulátoři z České televize riskovali tak velký průšvih, musíme se prostě vrátit k podstatě: Zdeněk Bakala je totiž jeden z hlavních financiérů pražských havlistických elit. Je veřejným tajemstvím, že právě přes jím sponzorované a ovládané kruhy procházela většina transakcí k financování pražského Majdanu a nátlakovým akcím proti prezidentu republiky, jak jsme toho byli svědky 17. listopadu – a jak toho ještě svědky v nejbližších dnech nadále budeme. 

pp

Čtěte ZDE: Kdo je Zdeněk Bakala? Odpověď je stejně podivuhodná jako náhlý krach OKD, který nakonec tak jako tak zaplatíme všichni. Komu? To se z Bakalových ani Babišových novin určitě nedozvíte

Havlův muž – a peněženka

Zdeněk Bakala byl od svého návratu z USA po listopadu 1989 zasvěcen do mnoha finančních transakcí na podporu lidí okolo Václava Havla i jeho samotného. Byl Havlovým významným poradcem a blízkým přítelem Karla Schwarzenberga. Podílel se také na přípravě privatizace Chemopetrolu Litvínov do rukou agenta StB Václava Junka. Dnes už toto chemické impérium vlastní čirou náhodou další významný „ne-spolupracovník“ StB Andrej Babiš.

Zdeněk Bakala se stal předsedou správní rady Knihovny Václava Havla (kterou postavil a financuje) a spolu s Karlem Schwarzenbergem se podílel i na financování Havlovy nadace Vize 97. Zde působil jako předseda dozorčí rady generální ředitel ČSOB Pavel Kavánek – jenž proslul zejména obsazením IPB za pomoci ozbrojenců a nepřátelským převzetím této banky do správy ČSOB. Kavánek letos v květnu po dvaceti letech post generálního ředitele opustil, aby ho vystřídalo další havlistické eso v čele dozorčí rady ČSOB Jan Švejnar. Jeho post generálního ředitele obsadil John Hollows z Barclays Bank v Londýně.     

Bakala založil finanční společnost Patria, která se podílela různým způsobem na privatizaci státního majetku a podpoře „nevládních organizací“. Dostal se i do představenstva Českých radiokomunikací. S Karlem Schwarzenbergem byl zase spolumajitelem Becherovky. Kruh se uzavřel, když Patrii prodal právě Kavánkově ČSOB.

Jak se stal miliardářem?

Zlatým hřebem ovšem bylo nabytí OKD, k němuž by bez tehdejšího prezidenta Havla nikdy nemohlo dojít. Je ovšem pravda, že roli užitečných idiotů zde sehráli politici ČSSD. Byla to vláda ČSSD, která v roce 2004 prodala - za asi osminásobně podceněnou částku - Koláčkovu Karbon Investu svůj významný minoritní podíl. Zároveň však byla proti Koláčkovi - už v průběhu přípravy prodeje - spuštěna trestní kampaň, která vyvrcholila jeho spektakulárním zatčením v noci, s pouty na rukou a za přítomnosti televizních kamer.

Vzápětí se stal majitelem Karbon Investu Zdeněk Bakala. Koláček a jeho společníci raději horký podíl prodali, když pochopili, že Bakala má „neprůstřelnou“ politickou podporu. Cena totiž ani z části neodrážela skutečnou hodnotu společnosti, která se tehdy odhadovala na nějakých 40 miliard korun (bez bytů OKD). Takže milionáře z Bakaly udělal už Václav Havel, ale miliardáře teprve ČSSD. Politici pak nečinně přihlíželi, jak Bakala vyvedl z OKD majetek prostřednictvím firem RPG a NWR na Kypr a do Nizozemska. Sám se pak raději přestěhoval do Švýcarska.

Největší privatizační podvod – na úkor havířů

Byty OKD pro 45 tisíc rodin jsou samostatnou kapitolou. Citujme novinářku Janu Lorencovou: „V soupise majetku bývalého státního podniku totiž označil ten, kdo soupis připravoval, všech 44 tisíc bytů za byty služební, bez ohledu na to, že jejich obyvatelé na ně měli řádně vystavené dekrety jako na kterékoli jiné státní nebo podnikové byty. Na tomto jediném „pochybení“ pak došlo k tomu, že se byty staly součástí podnikatelských aktivit nových vlastníků akcií OKD...“

Havlův Bakala pak nedodržel údajný příslib, který po něm dodatečně s velkou pompou, leč  neúspěšně, vymáhal Lubomír Zaorálek – tedy že byty za zvýhodněné ceny převede nájemníkům. Kdyby každý byt měl hodnotu jen kolem tři čtvrtě miliónu, přivlastnil by si tak pan Bakala dalších 33 miliard korun. Má tedy pravdu novinářka Lorencová, že Bakala OKD zprivatizoval za cenu plotu kolem nich. Ale i to je otázka, protože na účtech tehdy OKD měly 5 miliard korun a byly ziskové. Odhaduje se, že následně pak bylo dosud vyvedeno z OKD takových 50 miliard korun (velice střízlivý odhad).

Kdo za to může?

Dlužno dodat, že Bakala OKD nevlastní jako český daňový poplatník, ale prostřednictvím kyperské firmy RPG vyvedl majetek do Holandska, kde ovládá holding NWR. Pak třetinu akcií, krytých majetkem OKD, prodal na burze. Spekuluje se o výnosu mezi 18 až 35 miliardami (z toho měl asi 8 miliard „vytěžit" na pražské burze). V dividendách už předtím „vydoloval“ další miliardy.

Po tom všem nastala před rokem téměř bezvýchodná situace. Bakala je jedním z největších boháčů nejen u nás, ale i ve světě. Původně státní majetek z rozhodující části „legálně“ vyvedl do zahraničí. Státu zbyly jen starosti a očekávání naplní-li se pravděpodobný černý scénář.

Kdo to zavinil? Kromě Václava Havla, který jej stejně jako svého přítele Schwarzenberga „přivedl“ a otevřel mu dveře, a politiků ČSSD, zejména Bohuslava Sobotky, má velký podíl i pozdější ministr financí Kalousek, který byl nečinný, když se na úrovni EU znovu jednalo o nedovolené podpoře ve věci bytů OKD (tehdy se prý falešně předložily měsíční výnosy z nájmů jako roční).

Zdroj.

Prezident ho spolu s Koženým zmínil právem

Bakala sice patří podle časopisu Forbes k několika stovkám nejbohatších lidí na světě, ale to Ostravsku ani naší ekonomice nepomůže, naopak. Dopad bude ještě horší, než když Kožený „privatizoval“ Československou námořní plavbu.

Miloš Zeman tedy tuto „peněženku“ pražských havlistických elit zcela poprávu zmínil ve svém projevu spolu s „pirátem z Prahy“. A není ani pochyb o tom, že ten, kdo dal příkaz k cenzuře prezidentových slov, si toho byl velmi dobře vědom. Ostatně nikoli náhodou jsou „Bakalovi muži“ z Hospodářských novin a Respektu nejčastějšími „hosty“ všech zpravodajských a publicistických relací České televize. Ve skutečnosti je Bakalovo mediální impérium „odvelenou složkou“ ČT. S jeho pomocí, za peníze daňových poplatníků, je také hlavním centrem, které organizuje a vede současnou „válku proti Hradu“.

To byl pravý důvod, proč Bakalovo jméno nesmělo zaznít. Skandál, na který jsme upozornili, se nyní sice rozrůstá, ale ať již dopadne jakkoli a na kohokoli, neměli bychom zapomenout na to hlavní: Kolik obdobných – neodkrytých – cenzorských zásahů televizní protizemanovské „guerilly“ denně manipuluje veřejným míněním? A v čím zájmu?

Chceme takovou televizi?

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky