Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Nevídaný příkaz vedení České televize: Toho Bakalu vystřihněte. Skandální cenzura projevu prezidenta republiky Miloše Zemana. Mrazivý vrcholek ledovce. Otevřený dopis řediteli ČT

Nevídaný příkaz vedení České televize: Toho Bakalu vystřihněte. Skandální cenzura projevu prezidenta republiky Miloše Zemana. Mrazivý vrcholek ledovce. Otevřený dopis řediteli ČT

28. 11. 2014

Tisk článku

Redakce Protiproud informuje o důkazu politické cenzury v České televizi, která už přechází k otevřeným formám politického boje proti odpůrcům schwarzenbergovských a bakalovských elit

V civilizované zemi by za tohle padaly hlavy a to okamžitě. Cenzura obecně by byl velký problém pro jakékoli veřejnoprávní médium v civilizované zemi, ale cenzura projevu prezidenta, to je silná káva i pro banánové republiky. Jde o absolutní orgie nadřazenosti médií nad realitou.

pp

Vystřižený Bakala

„Jdeme po stoupající cestě, na které jsou některé zbytečné kameny, tu Viktor Kožený, tu Zdeněk Bakala, tu mnozí další,“ řekl prezident Miloš Zeman na konferenci Hospodářské komory dne 13. listopadu 2014.

Tento flagrantní důkaz manipulativního zacházení s realitou, kterého jsme v případě cenzurování slov prezidenta Zemana svědky, je pouze vrcholek ledovce, který na nás mrazivě dýchl

Česká televize z prezidentova projevu vystřihla jméno miliardáře Zdeňka Bakaly a místo v němž prezident mluví „ucpala“ záběry Viktora Koženého.

Když to shrneme: Hlava státu, řekne větu, která se nelíbí vedení televize, již si občané tohoto státu nařízenou daní poplatníků platí. Proto mu projev vyškrtá. A my se ptáme: Kolik takových zásahů do vysílání denně probíhá? Je to běžná praxe? Děje se to v České televizi jako metoda „vyváženého“ zpravodajství?

Stanovisko České televize

Protiproudu se podařilo získat stanovisko České televize. Uveřejňujeme ho v původním, tedy necenzurovaném znění:

„Ano, jméno Zdeňka Bakaly ve výňatku projevu ve vysílání Událostí chybí a má to dva důvody: Prvním je obecné zkracování výroků pro Události (v živém přenosu projevu jméno zaznělo, stejně tak ve zkráceném záznamu projevu, který jsme vysílali v průběhu odpoledne na ČT24). Druhým důvodem je fakt, že Viktor Kožený je pravomocně odsouzený pachatel, kdežto Zdeněk Bakala nikoli - jde tedy o osočení ze strany  politika, a v takovém okamžiku by bylo nutné dodat reakci pana Bakaly. Tu jsme však neměli k dispozici. Obsahu konference se tento dlouhodobý osobně laděný spor navíc netýkal. Jde tedy o logický novinářský postup, kdy není možné do hlavní zpravodajské relace vybrat zrovna výrok, který někoho nevinného obviňuje a staví na rovinu s pravomocně odsouzeným pachatelem, aniž bychom zároveň nedodali protireakci. Pokud bychom relaci odvysílali takto, mohli bychom být napadeni z nevyváženosti a zřejmě čelit i právním krokům. Věříme, že toto vysvětlení uznáte jako logický důvod.“

pp

Čtěte ZDE: Americká ikona svobody naléhavě varuje prezidenta Zemana: Spojené státy se v Praze pokusí o převrat! Dovolujete si příliš. Myslíte snad, že demokracie znamená nezávislost země?

Čtěte ZDE: Reportáž psaná na obrátce: Rudé gardy lži a nenávisti provedly generálku na puč. Veřejnoprávní masakr na Národní. Proč jdou prezidentu Zemanovi po krku?

Otevřený dopis Protiproudu

Tolik Česká televize. Zde je odpověď Protiproudu, otevřený dopis generálnímu řediteli České televize:

„Vážený generální řediteli České televize, pane Petře Dvořáku,
vedení zpravodajství České televize vydalo příkaz vyškrtat projev prezidenta České republiky. Jde o zcela skandální počin, pro který neexistuje omluva a který v nás, plátcích daní, z nichž žijete, vyvolal zděšení.

Žádáme Vás proto, abyste učinil zásadní personální změny ve vedení zpravodajství a zajistil občanům České republiky plnění jejich práva na nezkreslené, vyvážené a především necenzurované informace. K vašemu rozhodování, jak razantní mají být, nechť přispěje způsob, kterým Česká televize ve svém stanovisku vysvětluje cenzuru projevu prezidenta České republiky.

Citujeme v necenzurované podobě: : „... má to dva důvody: Prvním je obecné zkracování výroků pro Události.“ K tomu uveďme, že k cenzurované pasáží došlo uvnitř věty prezidenta. Šlo tedy o záměrný, ideologický zásah cenzora. Pokud jde o vysvětlení, že výrok nebyl krácen v přímém přenosu: Umíte si představit, že by tomu tak bylo? Že by seděl v České televizi cenzor s prstem na tlačítku, kterým by vypípával „nevhodná jména“?

ČT ve svém stanovisku dále uvádí: „Druhým důvodem je fakt, že Viktor Kožený je pravomocně odsouzený pachatel, kdežto Zdeněk Bakala nikoli...“ (necenzurováno) Protiproud: Jistě sám vnímáte, vážený pane řediteli, že nejde o zásah, který je motivován právně, ale ideologicky. Prezident nepronášel právní rozbor, ale politické hodnocení. To jste ovšem v jeho projevu změnili. Tedy: jde o typickou ideologickou, respektive politickou cenzuru.

Bez úcty a s povzdechem, Kde to žijeme?,

redakce Protiproud.“

Jen na okraj dodejme, že za zpravodajství je v České televizi odpovědný pan Zdeněk Šámal.

pp

Čtěte ZDE: Existuje 5 druhů lži: lež prostá, statistika, předpověď počasí, diplomatická nóta a – oficiální dementi. Pyrrhovo vítězství havlistů? Mlčící většina se pohnula? Máme zásadní dokument!

Čtěte ZDE: Kdo je Zdeněk Bakala? Odpověď je stejně podivuhodná jako náhlý krach OKD, který nakonec tak jako tak zaplatíme všichni. Komu? To se z Bakalových ani Babišových novin určitě nedozvíte

Politická hysterie v ČT

Celá situace má ještě další rozměr, který svědčí o silném ideologickém pnutí uvnitř České televize. Jde o pnutí, které zdaleka překračuje běžnou redakční diskusi o úhlu pohledu a prostoru, věnovaném té či oné zprávě. Jde o jasný důkaz toho, že názorová situace v České televizi není pod kontrolou, že primárním cílem není objektivita, ale osobní názor jednotlivých členů redakce.

Před rokem 23 zaměstnanců kanálu ČT24 včetně moderátorky Daniely Drtinové a zástupce šéfredaktora zpravodajství Adama Komerse poslalo Radě České televize dopis s kritikou zpravodajství. Šéfredaktor redakce zpravodajství Petr Mrzena podle nich zasahoval do zpravodajství televize ve prospěch prezidenta Miloše Zemana. Zároveň si tato skupina stěžovala, že televize věnuje málo prostoru Zemanovu tehdejšímu protikandidátovi na prezidenta panu Karlu Schwarzenbergovi. Svá jména však kvůli obavě ze ztráty zaměstnání zveřejnila pouze Daniela Drtinová a Adam Komers.

Spor vyvrcholil odchodem moderátorky a pana Komerse z České televize. Spolu s ní odešel i moderátor Martin Veselovský.

Jak to tehdy bylo, je těžko posoudit. Nejspíš se jen prala dvě silná mocenská politická křídla o svůj vliv. Skandální způsob protizemanovské kampaně, jehož jsme v posledních týdnech ve vysílání ČT svědky, je však důkazem, že dnes je už ve zpravodajství pouze křídlo jediné: schwarzenbergovské – tedy bakalovské. Diváci ČT jsou s tím konfrontováni denně. Avšak přímá cenzura, která „chráněného“ pana Bakalu z prezidentových úst vystřihne, je něco – dokonce i u nás – dosud běžně nevídaného.

Pro cenzuru není ani omluva, ani srovnání

Pro cenzorský zásah do projevu prezidenta není nejen omluva, ale ani srovnání. V civilizovaných zemích se prostě dosud nic takového nestalo. Například ve Velké Británii byl velký skandál už to, když počátkem tohoto roku  BBC stáhla avizovaný pořad o muslimských gayích.

Protiproudu se zatím nepodařilo vypátrat konkrétní jméno vedoucího pracovníka České televize, který cenzorský zásah nařídil. Je ale zřejmé, že šlo v jeho případě o politickou hysterii kombinovanou s opojením mocí. Ani jedna z těchto vlastností nesmí mít v České televizi místo.

Přesně řečeno – neměla by mít. Česká televize je nástrojem v rukou jednoho politického směru v naší zemi. Jeho politické kampaně mu však bez rozdílu platí všichni diváci. Tento flagrantní důkaz manipulativního zacházení s realitou, kterého jsme v případě cenzurování slov prezidenta Zemana svědky, je pouze vrcholek ledovce, který na nás mrazivě dýchl.

Celou záležitost budeme dále sledovat.

Petice za odvolání vedení České televize ZDE

petice ct

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky