Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Show zvaná Trump: Láme obruče lží politické korektnosti. Rozumné výroky údajného šílence. Tajná dohoda s Clintonovou, nebo útok osamělého střelce? Stanou se Spojené státy lepším místem k životu?

Show zvaná Trump: Láme obruče lží politické korektnosti. Rozumné výroky údajného šílence. Tajná dohoda s Clintonovou, nebo útok osamělého střelce? Stanou se Spojené státy lepším místem k životu?

18. 1. 2016

Tisk článku

Ondřej Höppner se pokouší vyznat v rozbíhající se show mezi hvězdami a pruhy, která má přivést ke kormidlu "nejmocnější postavu světa" - a ptá se, co v tomto představení hraje Donald Trump

Mnozí tvrdí, že je to prašť jako uhoď, kdo bude příštím prezidentem Spojených států. Jde prý o pouhého prostředníka, mechanickou stafáž, kašpárka ve frašce zvané Demokracie, dobře placenou loutku na drátkách zájmů bankéřů a velkých korporací.

Pokud to tak je (a vše nasvědčuje tomu, že ano), pak nezbývá než doufat, že se příštím prezidentem Spojených států stane Donald Trump, protože kdyby nic jiného – byla by s ním po dlouhé době alespoň trochu zábava.

pp

Show začíná

O tom, kdo v lednu 2017 zasedne do Oválné pracovny, zda to bude demokrat, republikán, hispánec, běloch, muž nebo žena, napoví první primárky ve státě Iowa, které už klepou na dveře (1. února). Volební kampaň v USA se tak dostává do klíčové fáze.

Pokud by Donald Trump usedl do oválné pracovny Bílého domu - bylo by na čase opravdu zbystřit. Protože pak by platilo skoro nemožné: Něco se stalo

Donald Trump (usilující o nominaci za republikány) volbám dosud neomezeně vládne. Excentrický miliardář je programově politicky nekorektní, vtipný, kontroverzní, populistický, obhroublý, zábavný. Má výraznou mimiku a tupé (nezdá se to, ale i tupé, jak vidmo, může být mocná zbraň!).

To všechno z něj sice ještě nedělá favorita, ale některé jeho výroky rozhodně stojí za pozornost. Jejich svěžest dává naději (možná jen další iluzi), že se v Americe začalo něco dít - a možná, že dokonce i něco podstatného.

Řekl například něco, co by bylo ještě před pár měsíci pro politika nepředstavitelné (ačkoli pro většinu občanů zcela samozřejmé, podobně jako ještě donedávna v Evropě): „Postavím zeď, velkou zeď – a nikdo neumí stavět zdi lépe než já, věřte mi – a postavím ji velmi drahou. Postavím velkou, velkou zeď na našich jižních hranicích a donutím Mexiko, aby tu zeď zaplatilo. Pamatujte si to.“

pp

Čtěte ZDE: Promazaný stroj na výrobu amerických prezidentů se zadrhává: Republikáni se bojí Trumpa víc než Demokraté. Tajný agent Hillary C. A co by znamenalo Trumpovo zvolení pro Martina Stropnického?

Hillary chřadne

Mimo pozornost veřejnosti naopak dosud stála největší favoritka voleb (podle průzkumů i sázkových kanceláří) demokratka Hillary Clintonová. Zatímco Trump na sebe strhává veškerou pozornost, Hillary za sebou vleče virtuální kouli „skandálu“ s e-mailem, který měl být pracovní, ale nebyl.

Trump však (naprosto správně) nevěnuje e-mailu své sokyně žádnou pozornost, ale všímá si důležitějších věcí: „Hillary Clintonová společně s Obamou stvořila Islámský stát.“ „Na jejích rukách lpí krev statisíců mrtvých.“ „Clintonová byla nejhorší ministryní zahraničí v historii Spojených států.“ Zrod Islámského státu, této novodobé "metly lidstva" má skutečně kořeny v době, kdy byla Hillary Clintonová ministryní zahraničí USA.

Pro voliče však zůstává stále favoritem číslo jedna, byť už ne tak neotřesitelně jako před několika týdny. Její dosavadní kampaň jako by nebyla. Kromě bezobsažného a zcela okrajového „skandálu“ s e-mailem si tak veřejnost povšimla jen fotografie Hillary v hippie šatech jdoucí na procházku se svým podobně divně oblečeným manželem.

Dosavadní bezzubost kampaně Hillary Clintonové ovšem může být záměr. Šéfem jejího volebního týmu je velezkušený John Podesta, který stojí za zvolením Billa Clintona prezidentem v roce 1993. Není vyloučeno, že první "neviditelná" fáze kampaně se záměrně odehrála pod heslem: „Nechme Trumpa vyřádit“ a kauza s e-mailem byla jen balónkem na odlákání pozornosti.

Horší než nejhorší

A tak - Například v Iowě nebo New Hampshire (zde budou primárky o týden později) má Clintonová podle průzkumů vzhledem ke svým ambicícím katastrofální podporu voličů, tedy přibližně stejnou jako její největší konkurent z řad demokratů „důchodce“ Bernie Sanders.

Průzkumy veřejného mínění se různí (podle zadavatele a vazeb), proto se při predikci výsledku držme kurzů u sázkových kanceláří (přece jen - jde jim o peníze). Zatím kurz na to, že se Hillary stane ve volbách 2016 prezidentkou, mírně, ale trvale posiluje. V listopadu byl 1:2, dnes již je 1:1,8. Druhý je Trump (1:6), třetí demokrat Bernie Sanders (1:7), čtvrtý mladistvý hispánec, republikán Marco Rubio (1:7). Pátý republikán Ted Cruz (1:12). Bez šancí už je zřejmě prapůvodní favorit, republikán Jeb Bush (1:21). (Zdroj: Sázková kancelář William Hill).

Pro mnoho voličů tak zůstává velmi lákavou možnost, že poprvé v dějinách Spojených států usedne v Oválné pracovně žena. Tato představa zatím přebíjí jasná fakta, podle kterých by měla být Hillary spíše hluboko mezi outsidery.

Například: V roce 2008 prohrála v primárkách s Obamou, který je podle mnohých nejhorším prezidentem USA všech dob. Tedy: Byla horší než ten nejhorší. Její přemožitel si ji pak dokonce nevybral ani za viceprezidentku. Stala se sice ministryní zahraničí, ale již po třech letech (bez nějakého jasnějšího úspěchu) byla hospitalizována s otřesem mozku (oficiálně kvůli přepracovanosti) a vzdala se funkce (ve prospěch Johna Kerryho).

Veřejnost i odborníci očekávají finálový souboj Trump (za republikány) vs. Hillary (demokraté). Pokud se tak stane (oba úspěšně projdou primárkami svých stran) jsou jejich šance vyrovnané.

pp

Čtěte ZDE: Prezidentské volby v USA: To není lež, to je vývoj. Museli nasadit klauna, aby vyhrála žena? Megababiš od žehlícího prkna. Nadnárodní prázdnota za kulisou demokracie

Kdo s koho: Klíčová témata

Poradce tří prezidentů a respektovaný politik a komentátor Patrick J. Buchanan dokonce favorizuje Trumpa: „Když dojde k souboji Trump – Hillary a v klíčovém státě Pennsylvánii zvedne Trump témata jako právo na zbraně, zajištění hranic, přistěhovalci a zrušení zóny volného obchodu NAFTA, kdo asi vyhraje?“

Co se týče témat (tedy skutečného obsahu voleb) je Trump skutečně mnohem silnější než jeho protivnice. V podstatě nemá slabinu (proto ho také hlavní média nazývají populistou) - co téma, to Trumpova výhoda. Je pro zachování neomezeného přístupu k vlastnictví zbraní (demokraté s výhradami), postavil se nevídaně tvrdě proti imigrantům (zeď na hranicích s Mexikem) a dokonce by zakázal vstup muslimům na území USA (včetně turistů).  

„Jsme ve válce. A máme prezidenta, který to nechce říci,“ říká Trump. „Odkud nenávist pochází a proč tomu tak je, budeme muset zjistit. Než se tak stane a než tomu porozumíme, naše země nesmí být obětí hrůzných útoků lidí, kteří nemají žádnou úctu k lidskému životu.“

Také téma zrušení zóny volného obchodu NAFTA je pro voliče důležité, protože se týká pracovních příležitostí. Podle Trumpa připravilo toto největší hospodářské sdružení na světě (USA, Mexiko, Kanada) Američany o půl milionu pracovních míst. Pod touto smlouvou je přitom podpis manžela Hillary, bývalého prezidenta Billa Clintona.

„Volný obchod je hrozná věc. Volný obchod může být úžasný, když máte chytré lidi. My ale máme samé blbce (na úřadech),“ řekl Trump k problému NAFTA.

Pokud by byl Trump zvolen, stala by se jeho prioritou vnitropolitická témata. Jeho ambicí je udělat z USA (zadlužených až po uši) prosperující firmu (jak lákavé!). Jak by to bylo se zahraniční politikou, naznačují tyto dva jeho výroky:

„Když se podíváte na Severní Koreu, tenhle muž je maniak,” uvedl Trump na adresu severokorejského vůdce Kim - Čong Una: „Určitě si však zaslouží uznání. Kolik mladých lidí v jeho věku, poté co jim zemřel otec, by dokázalo převzít zodpovědnost za všechny ty generály a upevnit si mezi nimi moc. Když se nad tím zamyslíte, je to skutečně úžasné.”

A k ruskému prezidentu Putinovi, před nímž bylo dosud mainstreamovou povinností (tak jako u nás) si přímo rituálně uplivovat: „S Ruskem je třeba navázat co nejtěsnější spolupráci. Putin je řádně zvolený v řádných volbách. Má můj respekt.“ Vladimír Putin hned opáčil: „Trump je velmi bystrý. Je to barvitá a silná osobnost.“ Na což Trump reagoval: „Putin má pravdu, jsem brilantní.“

Žena vs. muž

Pokud tedy dojde na očekávané finále Trump – Hillary bude to mimo jiné a především souboj muž – žena. Tento fakt může být rozhodující – nehledě na volební témata. Mnoho žen bude volit Hillary jen proto, že je žena. Je zjevné, že právě tudy chtěli Demokraté jít: Přinést zase něco nového. Po prvním černochovi v Bílém domě, první žena na trůně. Je však velkou neznámou, zda po neúspěšném Obamovi budou mít Američané chuť na další experiment.

Ale ještě větší neznámou je, zda se Trump udrží a Hillary neurazí jako ženu. Vždyť už prohlásil: „Nemám respekt před nikým kromě sebe.“ Je to v duchu jeho základní "ideové" premisy: „Nemám čas na politickou korektnost. Nemám na nic čas. A upřímně řečeno: Čas nemá ani Amerika.“

Trump se dívá na "posvátné" ženy v epoše feministického bláznění neuvěřitelně "riskantně": „Všechny ženy televizní show The Apprentice (Trump tu byl v porotě) se mnou flirtovaly. Vědomě či nevědomě. Co jiného bych také mohl čekat?“

Na adresu oblíbené komediální herečky Rossie O´Donellové: „Je odpudivá uvnitř i zvenčí. Plácá, co ji napadne. Přál bych se jí podívat do očí, do toho jejího tlustého obličeje a říct: Máš padáka.“ Známý je též výrok o moderátorce Megyn Cellyové (Fox News), který pronesl hned na počátku své kampaně a jenž ho - k nechápavému úžasu všech politicky korektních elit a navzdory nenávistné mediální smršti - katapultoval vzhůru: „Když se mnou mluvila, krev jí kapala z očí. Krev z ní tekla všude.“

U voliček může mít Trump podporu jako celebrita, která svými „skandály“ pravidelně plní stránky bulvárních časopisů a také jako hvězda poroty v oblíbené a mnoho let vysílané TV show The Apprentice. Nesmí ale skrze Hillary urazit ženy jako takové.

…Ale to předbíháme. Zkouška ohněm pro Hillary Clintonovou a Donalda Trumpa vypukne 1. února ve státu Iowa. A oba to mají těsné. Proti oběma favoritům stojí soupeři, kteří mohou překvapit. A každé překvapení má své důsledky.

pp koláž

Čtěte ZDE: Americké volby s českým přesahem: Obama je měkota, hledá se nový válečník. Impérium chystá úder. Znovu, lépe a tvrdě na Irák, Sýrii a Rusko. Rýsuje se americký Babiš?

Tajná dohoda vítěze a poraženého

Vyloučena není ani možnost (a dokonce ji mnozí považují za pravděpodobnou) že celá předvolební řež je jen show s předem připraveným scénářem a výsledkem. Trump, který kandiduje za republikány, patřil mezi štědré a tradiční donátory demokratické strany – a především manželů Clintonových.

Co když existuje tajná domluva na ose Trump – Clintonovi? Zjednodušeně řečeno: „Trumpe, půjdeš mezi republikány a uděláš tam cirkus. Musí to být velká show, aby ti páprdové neměli jinou možnost, než tě nominovat. Ve finále s Hillary ji pak hrubě urazíš – a tím jí daruješ vítězství. Za to pak budeš po zásluze odměněn.“

Za pozornost jistě stojí i Trumpův výrok, který míří přímo do srdce Američanů, protože se týká vlastenectví. Trump ho pronesl na adresu hrdiny války ve Vietnamu, nejostřejšího "neoconského" republikánského senátora Johna McCaina:

„On není válečný hrdina. Považujete ho za válečného hrdinu, protože se nechal chytit. Já mám rád hrdiny, kteří se chytit nenechají.“

Při této razanci proto není vyloučena ani možnost, která se jeví napohled jako zcela fantastická: Trump je zcela autentická figura, která se na scéně objevila proti všem plánům "majitelů klíčů". Není výsledkem žádných zákulisních dohod - a veřejnost to intuitivně vycítila.

Pokud by Donald Trump usedl do oválné pracovny Bílého domu - bylo by na čase opravdu zbystřit. Protože pak by platilo skoro nemožné:

Něco se stalo.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky