Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Volební ochutnávka v Iowě: Opět stouply ambice nudné Hillary Clintonové. Zábavný Trump to ještě zdaleka nebalí – ba právě naopak: Je čím dál vtipnější. Rozhodovat se bude jinde a jindy

Volební ochutnávka v Iowě: Opět stouply ambice nudné Hillary Clintonové. Zábavný Trump to ještě zdaleka nebalí – ba právě naopak: Je čím dál vtipnější. Rozhodovat se bude jinde a jindy

2. 2. 2016

Tisk článku

Ondřej Höppner ochutnává kukuřici z Iowy a konstatuje, že je nějaká převařená

Závody o Bílý dům začaly několika překvapeními, které ukázaly, jak ošemetné jsou předvolební odhady. Mýlili se úplně všichni, včetně těch, kteří tvrdili, že neomylně vědí, jak to dopadne. Stát Iowa, kde se tradičně v prezidentských volbách setkávají kandidáti poprvé tváří v tvář, byl prvním testem jejich šancí. Je však třeba zdůraznit, že výsledek v této „ospalé díře plné kukuřice a sóji“ rozhodně nelze přeceňovat.

pp

Iowa je sice první v řadě, ale co do počtu obyvatel je průměrným státem (tři miliony obyvatel – a tedy pouhých 7 volitelů, zatímco např. Kalifornie jich má 55). Navíc zde nevolí všichni občané za plentou, ale jen straníci, takže spíše jde o jakési vnitrostranické referendum. O Iowě se sice říká, že určuje dynamiku voleb, ale historie toto tvrzení příliš nepotvrzuje.

One man show jen stěží

Klíčovou otázkou tak bylo, zda se podaří miliardáři Donaldu Trumpovi přetavit pozornost, kterou se mu podařilo získat, v úspěch, vyjádřený hlasy. Iowa říká: Nepodařilo. Mezi republikány skončil Trump až druhý (ne o moc, ale přece), ale jen o fous před třetím. Volby v Iowě ukázaly, že to rozhodně nebude one – man - show.

Volby v Iowě nic nezměnily na tom, že se očekává finále mezi Clintonovou (za demokraty) a Trumpem (za republikány)

Výřečný miliardář výsledek okomentoval takto: „Bylo mi ctí. Možná bych se mohl do Iowy někdy vrátit a koupit tady farmu.“

Trump i přes neúspěch v Iowě zůstává hlavním favoritem na republikánský mandát a nezastírá, že Iowa nepatřila mezi jeho preference. Výsledek navíc mohl být zásadně ovlivněn Trumpovým bojkotem televizní debaty pro stanici Fox (která je přezdívaná „miláček pravice“), vysílané čtyři dny před volbami. Miliardář na debatu nepřišel, protože nesnáší reportérku Kellyovou. „Ať si to vysílají beze mě, uvidíme, co to udělá se sledovaností,“ nechal se slyšet Trump. Sledovanost debaty byla stejná, jako by tam byl, a miliardář následně v Iowě vyhořel.

Trumpův souboj s televizí může hrát ve volbách větší roli, než si možná miliardář připouští. Kellyová, byť se může zdát opravdu „úplně blbá“ (jak o ní tvrdí Trump), klade otázky, které cílí (ať záměrně či ne) na Trumpovo nejslabší místo – na ženy. Miliardář, který „na politickou korektnost nemá čas“, jen stěží najde odpověď na dotaz, proč o ženách říká, že jsou „tlustá prasata“, „povalečky“, „krev jim teče všude“ a podobně. Jisté je, že bez podpory televize a ženského elektorátu volby vyhrát půjde jen velmi těžko.

pp

Čtěte ZDE: Show zvaná Trump: Láme obruče lží politické korektnosti. Rozumné výroky údajného šílence. Tajná dohoda s Clintonovou, nebo útok osamělého střelce? Stanou se Spojené státy lepším místem k životu?

Republikáni: Vítěz to vydřel

Vítězem republikánské části voleb v Iowě se tak stal Ted Cruz (který měl podle předpovědí skončit druhý daleko za Trumpem). Pro konzervativní republikány, z nichž mnohým naskakuje z Trumpa husí kůže, je to dobrá zpráva, ale zdaleka to neznamená, že by se Cruz měl stát stranickým oblíbencem, či dokonce favoritem voleb. V konzervativním jádru republikánské strany je Cruz jen o něco málo méně nenáviděný než Trump. Do vítězství v Iowě vložil mimořádné úsilí, když chodil od domu k domu a přesvědčoval voliče. Jeho úspěch v Iowě tak spočívá spíše v tom, že zůstal ve hře.

Za pozornost stojí i třetí v řadě Marco Rubio, kterého lze vedle Cruze zařadit mezi vítěze – a nejen proto, že získal více než dvojnásobnou podporu, než mu přisuzovaly průzkumy. Pro republikánskou stranu je tento mladistvý hispánský politik příslibem do budoucnosti  a kdo ví, možná překvapí už letos. Podle sázkařských kanceláří (William Hill) na celkového vítěze voleb mu dokonce patří druhé místo (kurz 1: 3) za Clintonovou 1:1,91). Úspěch v Iowě je pro Rubia výrazným impulsem k posílení jeho základní strategie: Sjednotit středové voliče proti Trumpovi.

pp

Čtěte ZDE: Promazaný stroj na výrobu amerických prezidentů se zadrhává: Republikáni se bojí Trumpa víc než Demokraté. Tajný agent Hillary C. A co by znamenalo Trumpovo zvolení pro Martina Stropnického?

Demokraté: Hillary ukazuje karty

Mezi demokraty se stala v Iowě královnou Hillary Clintonová (ačkoliv jí průzkumy posílaly na druhé místo s výrazným odstupem). Druhý (velmi těsně) skončil levicový demokrat Bernie Sanders. „Spadl mi kámen ze srdce,“ řekla Clintonová po spočtení hlasů.

Pro manželku bývalého prezidenta Billa Clintona je tento výsledek velkým zadostiučiněním. Jednak proto, že v roce 2008 zde skončila až třetí (vyhrál zde Obama – a nakonec i celkově) a také proto, že si zde otestovala svou největší zbraň – programové zacílení na ženy.

Při své kandidatuře proti Obamovi tehdy prohlašovala: „Nekandiduji jako žena,“ čímž řadu voličů uvedla ve zmatek, protože viděli bytost relativně podobnou ženě, která kandiduje a tvrdí, že žena není. Tento zdánlivě progresivní unisexový přístup byl stejně pomýlený, jako kdyby Obama tvrdil, že není (a nekandiduje jako) černoch.

Kdy to Trump rozetne?

Volby v Iowě nic nezměnily na tom, že se očekává finále mezi Clintonovou (za demokraty) a Trumpem (za republikány). Rozhodovat budou, stejně jako v primárkách, klíčové státy, tedy: Kalifornie, Texas, New York a Florida. V přímém souboji Má Trump velkou šanci - tedy pokud jim to nebude "pískat" Kellyová.

Nejbližší primárky jsou v New Hamphire už 9. února. Jistě to tam bude také zajímavé, ale výsledek napoví o skutečných vítězích v podstatě stejně málo, jako volební zašpásování v Iowě.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky