Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Neuvěřitelné se opět stalo skutečným: Policejní provokace jako z listopadu 1989 tragicky selhaly. Kdo je Zifčák číslo 2? Od „stydlivě“ zapáleného Reichstagu je všechno jinak. Dočkáme se skutečného vyšetření tohoto skandálu?

Neuvěřitelné se opět stalo skutečným: Policejní provokace jako z listopadu 1989 tragicky selhaly. Kdo je Zifčák číslo 2? Od „stydlivě“ zapáleného Reichstagu je všechno jinak. Dočkáme se skutečného vyšetření tohoto skandálu?

8. 2. 2016

Tisk článku

Radek Pokorný se zamýšlí nad událostmi, kterých byl v ulicích Prahy o víkendu svědkem, a ptá se, čemu a komu měly posloužit zjevné policejní provokace

V pražských ulicích se v sobotu bojovalo. Ale nějak... podivně. Sešlo se několik klidných demonstrací proti migrační tsunami, islamizaci Evropy a vládě, která se tváří, jako by se jí bezprostřední ohrožení naší země netýkalo. Tisíce lidí přišly dát najevo svoje znepokojení a rozhořčení.

Do ulic samozřejmě vyrazilo také několik desítek či stovek ultralevicových anarchistů-vítačů, kteří chtěli dát najevo, že islamističtí radikálové proudící do Evropy jsou pro ně požehnáním. Jenže protestující si jich příliš nevšímali. Ono by také nebylo čeho, kdyby si z nich policie nevytvořila živé štíty, jimiž chtěla zabránit především přístupu demonstrantů na největší akci na Hradčanském náměstí. A pak došlo k několika záhadným incidentům, nad nimiž se vznáší mračno temných otázek.

Zifčákovská inspirace?

Policejní akce totiž nejspíš ze všeho názorně ukázaly, že premiér Sobotka a jeho „ultras“ (ministr Dienstbier a „pražská kavárna“), k nimž v boji proti prezidentu Zemanovi šéf ČSSD nedávno tak razantně „zabočil“, ztrácejí nervy. Národ stojí za Zemanem a sobotkovcům zbývají jen veřejnoprávní a Bakalova média, která ovšem v manipulaci veřejným míněním selhávají. A tak nejspíš došlo „kdesi“ k rozhodnutí využít plánované protiimigrantské demostrace k útoku. Jenže se to nejspíš celé vymklo z rukou.

Přesto lze říci, že 6. únor může být zlomovým momentem. Především v tom, že došlo ke zneužití policie (respektive některých jejích „speciálních“ složek) a byly užity metody nápadně se podobající těm, které vedly ke „vzbouření lidu“ po studentské demonstraci v listopadu 1989. Mám tím na mysli především kauzu „studenta Zifčáka“ (agenta StB), jehož nasimulované zabití bezpečnostními složkami (které dal okamžitě Petr Uhl k dispozici západním médiím) uvedlo listopadový státní převrat do chodu.

Všechno nasvědčuje tomu, že tuto sobotu jsme byli opět svědky strategie řízené provokace, opravdové „akce pod falešnou vlajkou“. A jako vždy v těchto případech je proto nutno položit si základní otázku: V čí prospěch?


Demonstrace na Václavském náměstí

Blokáda

Pojďme si ale popořadě připomenout, co se vlastně dělo: Několik tisíc lidí protestujících proti imigraci i Sobotkově vládě se sešlo na Václavském náměstí na demonstraci svolané SPD Tomia Okamury. O hodinu později začíná na Hradčanském náměstí asi největší z řady demonstrací (koordinovaná s mnoha evropskými městy) nazvaná Pevnost Evropa svolaná Blokem proti Islámu a Úsvitem. Také té se účastní tisíce lidí. Další stovky (asi půldruha tisíce) se ovšem na Hradčany vůbec nemohou dostat. Pár příslušníků tvrdého jádra anarchistické scény totiž zablokuje přístupové cesty a společně s policií tak znemožní přesun lidí, přicházejících z Václavského náměstí na Hradčany.

Mají to tím komplikovanější, že metro ve stanici Malostranská nestaví (tak jako v časech předlistopadových demonstrací) a soupravy stanicí pouze projíždějí. To je ovšem teprve začátek. Poté policie hermeticky uzavře i možnosti odchodu z Hradčanského náměstí a nechává pouze otevřený průchod přes Nový svět - aby tak znemožnila tisícihlavému zástupu v pochodu před Úřad vlády. Tam mezitím demonstruje zhruba třicet až čtyřicet „kůlů v plotě“ na podporu premiéra Sobotky. Větší trapas organizovaný příslušníky tzv. „Pražského Majdanu“ si lze těžko představit.

Hradčanské náměstí a další části Prahy

Akci „neonacistů“ velí policejní důstojník?

To nejzajímavější ovšem mělo teprve přijít: Anarchisté s Havlisty kráčejí Nerudovou ulicí směrem k Hradčanskému náměstí. A v tom je napadnou „neonacisté“. Respektive zhruba dvacetičlenná skupina v kuklách, která se teatrálním způsobem před objektivy televizních kamer (čekalo se hlavně na příchod ČT) pokusí vyvolat střet s „vítačskými“ aktivisty. Jak dokumentuje amatérsky pořízené video, šlo zjevně o policejní provokatéry, které řídil velící důstojník.

Střet se odehrál před Šternberským palácem na křižovatce ulic Thunovská a Zámecká. Na videích je dobře vidět muže v šedé bundě, který doprovází „vítačskou“ demonstraci. Bok po boku s ním jde muž v hnědé bundě. Když demonstranti zabočí doleva do Thunovské ulice směrem k Zámeckým schodům, už na ně čeká skupina zakuklenců, kteří Thunovskou ulicí přišli směrem od Poslanecké sněmovny.

Policejní provokace

Oba muži se v tu chvíli postaví mezi obě skupiny, které odděluje jen pár (zjevně nezasvěcených) policistů. Muž v hnědé bundě komunikuje jak s kolegou, tak s údajnými „neonacisty“, kteří působí značně neautenticky. Pořád se ještě čeká na televizi. Vlastnímu útoku“ (házení lahví a dlažebních kostek) předchází příznačný okamžik: Jeden ze zakuklenců otevírá dveře domu, který patří ministerstvu vnitra. Vstoupí do objektu, vynese z něj rohož, kterou hodí po anarchistech. Za chvíli letí zpátky, „neonacisté“ ji zase vracejí. To se několikrát opakuje, a potom už létají lahve a kameny. Po chvíli se zakuklenci dají na ústup, divadlo končí. Oba „velící důstojníci“ se pak dál normálně pohybují mezi policisty a ve skupince anarchistů.

Akce „klinika“

Jde o tak zjevnou policejní provokaci, že se okamžitě ozve šéf Unie bezpečnostních složek Jiří Vítek a vyzývá ministra vnitra Chovance k rezignaci. To ale ještě netuší, že šlo teprve o předkrm. Hlavní chod měl přijít až o několik hodin později. 

S největší pravděpodobností se totiž tato „jednotka“ policejních provokatérů vydala na trestnou výpravu pod falešnou vlajkou do anarchistického feťáckého doupěte na Praze 3, vzletně nazývaného „Pražské autonomní sociální centrum Klinika“ (údajně pomáhá imigrantům). Na to, že mělo jít o „rozkurážené neonacisty“ si však počínali nezvykle krotce. Jen symbolicky rozbili kamenem výlohu, hodili pár světlic (od jedné se vzňal závěs) a dalším kamenem údajně lehce zranili jednoho „vítače“.

Za vše může Zeman

Pozoruhodné je, že ačkoliv v ulicích byly po celou sobotu stovky policistů, této skupinky si tak nějak nevšimli. Do Jeseniovy ulice k bývalé klinice (která se díky „aktivistům“ kteří ji zabrali, proměnila v dům hrůzy) dorazila policie až po akci – a samozřejmě se jí nepodařilo na místě nikoho zadržet. Kdo akci zorganizoval a proč? Odpověď dává ministr Dienstbier a spol., kteří okamžitě vyrazili demonstrovat „za kliniku“, neboť prosobotkovská akce trapně zkrachovala.

Primárně je jasné, o co šlo: O snahu diskreditovat protiimigrační demonstrace, se kterými byl incident okamžitě spojen, a současně mobilizovat sobotkovskou „kavárnu“. Ta samozřejmě (ústy tradičních politiků-vítačů) ihned vyzvala všechny „demokratické politické strany“, aby útok odsoudily. A všichni Dienstbierové, Valachové, Marksové, Šabatové, Sobotkové a Kalouskové viníka už znají: Ukazují k Hradu, k prezidentovi, který s Okamury a Konvičky „rozsévá ve společnosti nenávist“.

Čtěte ZDE: Český ministr - poddaný Husajna Obamy: Zeman prý odporem k islámu porušuje ústavu! Hodný a zlý policajt. Bratr mohamedána sedí v české vládě a vyhrožuje vlastencům. Nastupují nové generace obránců státu?

Čtěte ZDE: Útok na prezidenta Zemana: Kavárna kooptovala socialisty jako užitečné idioty. Bombardování Hradu podle not Bruselu a Londýna. Čí premiér je Sobotka? Máme holé ruce – a volební hlasy

Reichstag na Žižkově

Důkazy o zjevné policejní provokaci policie odmítá, zatímco ministr vnitra Chovanec alespoň prohlásil, že nechá všechny incidenty prošetřit. Má tím ale především namysli údajně napadený přenosový vůz Českého rozhlasu demonstranty na Hradčanech, kterému policisté se slovy „denně lžete, pořiďte si vlastní ochranku“ údajně odmítli pomoci, před rozhořčenými občany. Výsledky vyšetřování chce ministr do dvou týdnů (!). Co na tom chce tak dlouho vyšetřovat, ovšem nesdělil.

Stačí přece zjistit, kdo je „muž v hnědě bundě“ – a pak už se po stopách řítit ke skutečným organizátorům provokací. Jenže ono to asi nebude tak jednoduché. Spekulace stíhá spekulaci: Šlo o útok na Chovance, nebo naopak jeho pokus „nechat v tom“ Sobotku? Nebo o tom ani jeden z nich nevěděl a organizaci vzaly iniciativně do rukou „jiné složky“? A co dělaly naše tajné služby?

Jsme teprve na prahu událostí. Je jasné, že teď budou mít všichni plné ruce práce, jak vše uklidit pod koberec. Skuteční útočníci na „kliniku“ se samozřejmě nenajdou. O čem však také nelze pochybovat – od provokace na Malé straně a útoku na „žižkovský Reichstag“ si už nemůžeme být jisti vůbec ničím. Kromě toho, že Sobotkova vláda vyhlásila válku vlastnímu lidu.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky