Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Automatizované otroctví na dosah: Přijmeme ho s nadšením. Ráj zlodějů, manipulátorů i tajných služeb. Inteligentní domácnost pro hloupé lidi? Chytré hračky nás oddělují od skutečného světa. Pohodlí má jednu nohu s kopytem

Automatizované otroctví na dosah: Přijmeme ho s nadšením. Ráj zlodějů, manipulátorů i tajných služeb. Inteligentní domácnost pro hloupé lidi? Chytré hračky nás oddělují od skutečného světa. Pohodlí má jednu nohu s kopytem

20. 2. 2016

Tisk článku

Ivan Poledník se zabývá fenoménem takzvané "inteligentní domácnosti" a s vědomím donkichotské misie připomíná, jaká rizika pro naši svobodu a bezpečnost tyto novinky přinášejí

Jsme fascinováni elektronickými hračkami, utrácíme peníze za čím dál „inteligentnější“ zařízení, která nosíme po kapsách či na ruce, vozíme v autě, věšíme dětem na krk a připínáme psům na obojky. Data, která tato zařízení shromažďují, poté nabízíme Velkému bratru a jeho hrstce vyvolených – jen po nich sáhnout.

Nejen to. Elektronika se roztahuje také v našich domovech – možná právě tam největším tempem - a přináší radikální změnu životního stylu. Moderní domy se plní takzvaně chytrými přístroji a nové generace všemožných spotřebičů slibují, že náš život bude opět o něco jednodušší a pohodlnější, abychom si jej mohli o to více komplikovat věcmi, na které bychom jinak neměli čas.

Automat svět

Řešení pro automatizaci domácností začínají zaplavovat trh západních zemí. U nás jsme v jejich masovém využití o něco pozadu, vše je ale pouze otázkou krátkého času. Už běžně umíme, řekněme, SMSkou zapnout přímotop na chatě. Již teď se však nabízí mnohé další: centrální, dálkové či automatizované ovládání vytápění, ventilace, klimatizace, stínění, ohřevu vody, zavlažování, zabezpečovací techniky, kamer, osvětlení, provozu spotřebičů, komunikace, distribuce televizního signálu, rádia a hudby, telefonů a internetu.

Systém může kontrolovat vyhřívání bazénu, akvárií, jezírka. Ovládat jej můžete přes mobilní telefon, tablet, počítač či „chytrou“ televizi. Můžete mít přehled o stavu alarmu, požárních čidlech, kamerovém systému, infračervených čidlech, nebo rozsvěcet a zhasínat, pouštět filmy z jednoho zdroje na více zařízeních - a tak dále a tak dále.

V blízké budoucnosti (žádné sci-fi, technicky je to možné již dnes), bude "mozek inteligentní domácnosti" na základě monitoringu spánku, teploty, biochemických procesů, pohybu a všemožných dalších ukazatelů analyzovat náš zdravotní stav (v koupelně, na WC, v posteli), shromažďovat tato data, upravovat nám jídelníček a tréninkový program, případně nás ráno nepustí do garáže, zjistí-li, že jsme to večer s alkoholem trochu přepálili. A tak dále – fantasii se meze nekladou.

Čtěte ZDE: Digitální demence: metla dnešní doby. Zakrnělý mozek, rozklad osobnosti, emoční poruchy, duchovní život v troskách. Trpíme skoro všichni. Jak vykročit z neviditelných stěn vězení? Desatero pro zdravý život

Více než jen technická nebezpečí

Máme se z tohoto "pokroku" ale opravdu radovat? Asi jak kdo. V každém případě se dále posílí to, čemu se říká digitální demence a degenerace osobnosti. S jásotem se totiž po kouskách vzdáváme svých praktických schopností, manuálních i duševních činností. Jak známo, co se nepoužívá, chřadne a odumírá, zcela běžné schopnosti se rychle ztrácejí. Vezměme si jako příklad satelitní navigace. Jsou s námi teprve pár roků - a již raketově narůstá počet lidí (zvláště mladých), kteří se absolutně neumějí oreintovat podle klasické mapy. Ale to není zdaleka největším nebezpečím "inteligentních" zařízení - domácnosti zvlášť.

Přílišná sofistikovanost a technická komplikovanost zvyšuje totiž současně zranitelnost našeho obydlí. Ve chvíli, kdy selže jedna drobná součást, přestane fungovat jedna ze složek naší „inteligentní“ domácnosti, nejenže musíme dočasně fungovat bez této vymoženosti (a nezřídka také platit velké sumy za opravy), ale v horším případě může výpadek vyvolat řetězovou reakci. Jak může naši domácnost úplně ochromit třeba delší výpadek dodávky elektřiny raději nepřemýšlet. Ostatně mnozí z nás si to již zažili - a to jsme sotva na prahu této "revoluce". Ale je tu ještě něco mnohem podstatnějšího.

Řeč je o napojení inteligentních domácností na vnější systémy – především prostřednictvím internetu. Selhání tohoto řešení nese nesčetně rizik. Může nás vystavit nebezpečí ukradení a zneužití dat, která o nás systém shromažďuje. V horším případě přímým útokem na systém (s cílem ovlivnit podmínky uvnitř domácnosti) změnit naše chování, zvýšit nepozorovaně náklady, nebo nás prostě cíleně ohrozit či poškodit.

Všechny tyto hrozby pramení z prolomitelnosti zabezpečení každého systému ovládajícího inteligentní domácnost, případně dokonce z možnosti distribuce a instalace takových komponent, které něco takového umožňují již od začátku - a byly za tímto účelem vyvinuty.

pp

Čtěte ZDE: Utopie se stává sci-fi realitou. Budeme odposloucháváni a sledováni už zcela nezakrytě: Systém eCall posadí Velkého bratra přímo do vašeho auta

Různí útočníci

Potenciální útočníky lze rozdělit do několika skupin. Mohou jimi být osamělí hackeři snažící se nás poškodit z nejrůznějších pohnutek či na objednávku (za určitých okolností by to mohlo dojít tak daleko, že nám zapálí dům – beze stop a beze svědků). Co se pochopitelně samo nabízí, je vypnutí zabezpečovacího zařízení (včetně odemčení dveří a otevření vrat od garáže u „inteligentnějších“ domácností) a následné „vybílení“ domu skupinou zlodějů, kteří vám jako bonus nahrají do kamerových záznamů nějaké vtipné video.

Za útoky mohou také stát zájmy byznysu. V „nevinnější“ formě může jít o shromažďování dat za účelem nasměrování reklamy konkrétně na nás a naši rodinu (utrácíme za něco, co naprosto nepotřebujeme). V horším případě může jít o manipulaci či dokonce o sabotáž. „Chytrá“ zařízení nám začnou vyhodnocovat náš zdravotní stav tak, abychom se chovali tak a tak, koupili si ty a ty přípravky. Servisní společnost či producent náhradních dílů nám pravidelně „odpálí“ jednu součástku, abychom od něho koupili novou. A tak dále. Možností je nekonečně.

Především však je spokojen Velký bratr. Krást soukromá data ve velkém je něco, co se již ve velkém děje. Inteligentní domácností fakticky zveme všechny tajné služby přímo do svého obýváku. Takto získaná data z více zdrojů mohou být použita k nejrůznějším plošným opatřením na úkor našich občanských svobod. Vlády mohou do našich systémů nasadit viry či škodlivé kódy ovlivňující chod domácností celoplošně. Koneckonců "teroristický" útok na chytré domácnosti může přijít z jiného koutu světa a ohrozit národní ekonomiku a bezpečnost.

Čtěte ZDE: Spojené státy mají nový zákon k likvidaci zbytků občanských svobod: Ten "vlastenecký" byl málo rafinovaný. Fízlovat budou nyní i soukromé firmy. Nějaké námitky? Již zítra s tebou zatočíme!

Čtěte ZDE: Další krok ve špiclování: Soukromí již neexistuje. Firmy a rodiny v zajetí zlodějů informací. Windows 10 dále posouvají laťku. A bude hůř. Špionáž i na veřejných záchodcích?

Potvrzení hrozeb

To všechno je ovšem pouze špička obrovského ledovce, který nás může stáhnout pod hladinu. V loňském roce provedli odborníci z firmy Synack bezpečnostní test 16 komplexních systémů domácí automatizace. Prolomili se do všech připojených spotřebičů. Test spočíval právě v simulaci různých typů útoků – od kradení záznamů z kamer, přes instalaci škodlivých kódů po přímé útoky na jednotlivá zařízení.

Jiná bezpečnostní firma – Veracode – vydala nedávno studii pod názvem „Internet věcí: studie bezpečnostního vývoje“. Analyzuje podobně širokou škálu hrozeb, včetně krádeží dat a sabotáží. Odborníci firmy provedli také několik testů a ovládli vše: od garážových vrat po elektrické zásuvky, dále senzory zabezpečení, hlasová ovládání domácí automatizace, automatizované zasílání informačních e-mailů a SMS majiteli a tak dále.

Podobných testů proběhla v poslední době celá řada, ne každý výrobce chytrého zařízení se tím však pochlubil. Hacknutí „chytrých“ televizí Philips a Samsung a získání soukromých dat, ovládnutí a přenastavení inteligentních elektroměrů (v některých zemích již hojně instalovaných), hacknutí termostatů, inteligentních žárovek, zařízení na sledování dětí (jakýchsi pokročilých „chůviček“) a tak dále.

Budoucnost

Jedno je jasné. Naše již dlouho otevřeně pošlapávané a vysmívané svobody budou v technologické civilizaci trpět pod dalšími ranami. Jen do určité míry (a do určité doby) se budeme moci těmto věcem vyhýbat. Postupem času si však řadu z nich budeme muset nechat vnutit - a většině lidí to bude připadat naopak úžasné. Jen zpočátku půjde o módu pro majetné. Pokročilé technologie budou čím dál levnější, a co nyní vyžaduje velkou investici, bude za několik let haléřovou záležitostí a bude to automaticky přítomno ve všech zařízeních, i těch nejlevnějších. Bez ohledu na to, zda o nich budeme vědět, nebo ne.

Pokud nám něco brání v ostražitosti a opatrnosti, pak je to naše vlastní pohodlnost. Ta je koneckonců stimulem veškerého technického pokroku. V technologické (elektronické) epoše však nabídka "pohodlí" překonává všechny myslitelné hranice.

Jen úplně naivní člověk si neuvědomí, že stejně dramaticky se zvyšuje i cena (nikoli finanční), kterou za své domnělé pohodlí platíme. Prakticky se tomu nedá vzdorovat. Je však dobré alespoň si uvědomit, že každou další technologickou hračkou se zaplétáme do pavučin, které kolem nás splétá někdo, kdo v žádném případě není naším přítelem a nemyslí to s námi vůbec dobře. 

Uvědomit si něco je první předpoklad k rozhodnutí.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky