Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
První kolo policejní války: Zatím upatlaná remíza. Zmatená pražská kavárna. Zeman taktizuje, jde mu jen o druhé zvolení. Šéf BIS Lang končí: Trafika pro Šlachtu? A co udělají mlátící se nudle v bandasce?

První kolo policejní války: Zatím upatlaná remíza. Zmatená pražská kavárna. Zeman taktizuje, jde mu jen o druhé zvolení. Šéf BIS Lang končí: Trafika pro Šlachtu? A co udělají mlátící se "nudle v bandasce"?

4. 7. 2016

Tisk článku

Radek Pokorný se zamýšlí nad aktuálním stavem boje o moc v naší zemi, který se před námi demonstroval jako "válka policajtů" - i když ve skutečnosti jde o úplně jiné mafiány - a ptá se, jestli to voliči velkému Andrejovi spolknou

První kolo policejní války skončilo tento týden jasnou porážkou Roberta Šlachty a jeho policejních pučistů navázaných na mocenskou skupinu kolem některých státních zástupců a americké ambasády.

Když před několika týdny policejní prezident Tomáš Tuhý oznámil, že se chystá reorganizace policie, v rámci níž se spojí dva elitní útvary, vyvolalo to dosud největší koaliční roztržku a chvilku to vypadalo, že Andrej Babiš, který se postavil na stranu Šlachty a spol. bude tahat za delší konec. Zejména, když se na jeho stranu začala stavět část médií a pražské kavárny.

pp

Ovšem právě zmatenost těchto kruhů, které přesně nevěděly, jak se zachovat, neboť v kauze proti sobě stály od počátku dvě skupiny, které neměly jasné kontury a v průběhu kauzy dokonce měnily své pozice, zapříčinila Šlachtovu porážku.

Zmatená pražská kavárna

Vlivní policejní pučisté z ÚOOZ napojení na státní zastupitelství (Bradáčová, Ištván, P. Zeman) využili politického krytí Andreje Babiše, který si tím chtěl pojistit nejen svou beztrestnost a dobré vztahy s americkou pátou kolonou, ale také se zbavit svého úhlavního soka ve vládě - ministra vnitra Milana Chovance. S ním má nevyřízené účty od začátku trvání koalice. Chovanec mu totiž několikrát nepříjemně zkřížil plány v jeho mocensko-ekonomických hrách.

Problém ovšem je, že za Chovancem, stojí premiér Sobotka, který si před říjnovými volbami nepřeje rozkývání velmi křehkého stranického smíru dosaženého po lánském puči, kde hraje Chovanec jednu z důležitých rolí. I přes skřípění zubů vlivného „dienstbierovského křídla“, které Sobotkovi pomohlo udržet pozici ve straně, Chovance nakonec podržel. Neomarxisté v ČSSD soustředění kolem deníku Referendum Chovancovi totiž vyčítají málo vstřícný přístup k imigrantům.

I přes tyto výhrady Sobotka nemá jinou možnost než za Chovancem stát, pokud chce udržet smír ve straně, což bude po případném neúspěchu v krajských volbách stále obtížnější. Na druhé straně pro Chovancovy „sluníčkářské nepřátele“, kteří by rádi využili celou kauzu k jeho sestřelení, je velmi obtížné zařadit se v této bitvě po bok Andreje Babiše, který je jasným vůdcem puče proti Chovancovi a rozkývat tak chatrnou vládní bárku. Je téměř nepředstavitelné, že by se pražská kavárna, neziskoví aktivisté a TOP 09 na čele s Miroslavem Kalouskem dokázali postavit po Babišově boku a spolu s mediální frontou donutit Chovance k rezignaci.

Čtěte ZDE: Džin vypuštěn z lahve: Nagygate a Šlachtagate ničí zbytky demokracie. Náš právní stát se rozpadá. Vykutálená parta na mocenském poli. Ignorance etiky a služební kázně. Jde o mnohem víc. Kdo na tom vydělá?

Babiš a Šlachta: dva kůly v plotě

Přitom nabito kavárna měla. Ministr Chovanec spolu s policejním prezidentem pracují podle Babiše na objednávku organizovaného zločinu a plní zadání kmotrů, kteří rozhodli o likvidaci jediného férového policejního šéfa, který chtěl jít do politických kauz. Jasný hrdina všech „rekonstrukcí státu“, protikorupčních neziskovek a dalších kavárenských úderek.

Šlachta pod vlivem tohoto optického klamu vyrazil minulý týden do útoku. Babiš ho politicky přikryl. Bradáčová, Ištván a velení z Tržiště bylo připraveno. Fendrychové a Respekt v pohotovosti. A pak to přišlo.

Nikdo další už se nepřipojil. Dokonce i ta Česká televize začala po odvysílaném one man show se Šlachtou nějak podivně lavírovat. Trochu to připomnělo situaci, když vás těsně před začátkem bitvy opustila jízda, nasmlouvaní žoldáci se otočili a přešli k nepříteli. Babiš zůstal sám se svými věrnými, Šlachtou a Bradáčovou, takže v nastalé bitvě neměl šanci.

V parlamentu se totiž dostal do absolutní izolace a bez svých koaličních partnerů socialistů a lidovců si ani neškrtl. Jediný, kdo ho byl ochoten podpořit v jeho policejním dobrodružství, byl Úsvit. Je otázkou zda to Černochova družina udělala prostě proto, že si přála rozkývání současné vlády, nebo zda existují nějaké dohody o užší spolupráci.

Koneckonců, byl to jediný Úsvit, kdo se na jaře nepřidal k útokům na Babiše v případě parlamentního projednávání kauzy Čapího hnízda. Možná, že Martin Lank, který je za Úsvit členem bezpečnostního výboru, čekal, že by je Babiš mohl podpořit v jejich snaze zřídit vyšetřovací komisi k OKD, a pomoci jim tak potopit premiéra Sobotku. To se nakonec nestalo a Babiš Sobotku v této věci překvapivě podržel.

Parlamentní Waterloo

Ať tak či tak, minulý týden znamenal pro Babiše malé Waterloo. Všechno začalo neschválením programu bezpečnostního výboru, na kterém chtěli plukovník Robert Šlachta s ostravským šéfem ÚOOZ Jiřím Komárem vystoupit a rozjet mediálně celou akci proti policejnímu prezidentu Tuhému.

Toho Ištvanův Komárek týden před tím obvinil z „brutálního úniku“ informací ve stamilionových kauzách. Právě neschválením programu, za který se nikdo kromě ANO a Úsvitu nepostavil, si většina stran zřejmě uvědomila, že bez ohledu na to, zda patří ke kavárně či ne, se tu vlivná skupina snaží ovládnout stát a že v ohrožení mohou být brzy všichni.

Posledním pokusem zvrátit totální prohru byla Babišova snaha protlačit vystoupení Šlachty na plénum sněmovny, což bylo ze strany většiny poslanců rovněž odmítnuto. Naopak, sněmovna se celkem snadno shodla na vytvoření vyšetřovací komise, která by prošetřila celý policejní puč včetně role státních zastupitelství a Šlachty.

Čtěte ZDE: Babišův Šlachta rozehrál mediální operu: Druhé dějství pokusu o policejní puč. Proč ho ještě nezatkli? Centrála na Kavčích horách. Zhrzený Nero chce zapálit Řím. Spálí se?

Babiš v izlolaci

Ukazuje se tak, že se vlastní neopatrností a nezkušeností nechal oligarcha vyšachovat a dnes již tahá za kratší konec. Je totiž zřejmé, že mu od začátku jde pouze o udržení svého ministerského postu - aby mohl kontrolovat zájmy svého impéria. A právě tuto slabost vycítili jeho političtí konkurenti a uštědřili mu tvrdou lekci:

„Vlastně jsem i odejít chtěl, protože jsem nemohl vystát tu jejich aroganci a neustálé lži a přetvařování. No a pak mi to vlastně došlo. Jim od samého začátku nešlo o nic jiného, než mě donutit k rezignaci. Rozdělit si v koalici posty mezi ČSSD a KDU-ČSL a nechat se ve sněmovně tolerovat jako menšinovou vládu. Ostatně dohodu s Kalouskem a ODS už dávno měli hotovou. Čímž se nikdo z nich netajil a otevřeně nám na jednáních vyhrožovali, že už jsou dohodnutí. No a já jsem si uvědomil, že by poslední dva roky mého života byly úplně zbytečné,“ stěžuje si Babiš.

Vyšetřovací komise k reformě policie se sejde poprvé 11. července a povede ji bývalý ministr spravedlnosti za ODS Pavel Blažek, který sice přímo nepatří ke klice pučistického centra, ale už jako ministr spravedlnosti měl s Lenkou Bradáčovou nadstandardní (nejen soukromé) vztahy. To je pro Babiše poněkud nečitelná zpráva. A nejen pro něj. I sněmovna zvolila Blažka až ve druhém kole. Hlasovalo pro něj 89 ze 163 poslanců. Komise má Sněmovně předložit výsledky do konce října - tedy po volbách.

Na post předsedy sedmičlenné komise původně kandidoval i komunista Ondráček a Martin Lank z Úsvitu - to by bylo pro Babiše mnohem výhodnější. Po reálném zhodnocení nominaci ovšem stáhl. Za ČSSD bude v komisi Richard Dolejš, za hnutí ANO Bohuslav Chalupa, za lidovce Jan Bartošek a za TOP 09 Daniel Korte.

Slepé patrony

Šlachta u policie minulý týden skončil a vlivné pučistické centrum přichází o důležitou figuru. Ještě před tím se ale Šlachta sešel s prezidentem Milošem Zemanem a informoval ho o svém pohledu na celou kauzu. „Pan prezident vyslechl můj názor na reorganizaci, a to bylo všechno. Nechci to dál komentovat,“ shrnul zhruba hodinové jednání Šlachta.

To ukazuje, že Miloš Zeman na poslední chvíli "ucukl" a nenechal se vtáhnout do nejisté hry. Jeho zájmem je především zvolení při dalších prezidentských volbách v lednu 2018. Nejjistější cestou k tomu se dlouho zdála dohoda s Andrejem Babišem: ANO nepostaví svého kandidáta a nepřímo ho tak podpoří. Proto se Miloš Zeman začal v celé kauze tvářit spíše neutrálně, neboť ani jedna ze stran mu ve skutečnosti není příliš nakloněna.

Zvláště, když všechny informace ukazují, že Šlachta má proti Tuhému v zásobníku pouze slepé patrony, které sice dělají hluk, ale nemohou protivníka výrazněji zasáhnout. Jinými slovy: v tomto pokeru všichni blafují, ale Babiš s policejními plukovníky již nemá v ruce žádný trumf. A jejich protivníci to vědí.

Čtěte ZDE: Předehra velké rošády: Jana N. opět osvobozena. Proč Chovanec potupil Babiše a Šlachta padl. Nový velitel Trójského koně? Nejásejme. Hollywoodský scénář pro ČR je bez Happy Endu

Šlachta šéfem BIS?

Jenže Babiš má svá média. A také havlisté napojení na americkou ambasádu (Česká televize a Bakalovo mediální impérium) - ač s rozpaky a neradi - museli hrát pro Šlachtu. Proto většina voličů zatím celou kauzu vnímá spíše ve prospěch Babiše. Ukazuje to alespoň poslední (jistě skvěle zaplacený) průzkum TNS Aisa z minulého týdne. Podle něj, narozdíl od průzkumu CVVM (Akademie věd), který tvrdí opak, ANO vede nad ČSSD o deset procent - 28 ku 18.

Nevěřme samozřejmě ani jednomu z nich. Pokud bychom však brali Aisu alespoň jako "na každém šprochu pravdy trochu", mohlo by to ukazovat, že spíše než podpory Babiše jsme zde svědky sílící nevraživosti významné části veřejnosti vůči ČSSD. Důvody jsou nasnadě: Sobotkovo "merkelovské" lavírování v migrantské invazi, odmítání referenda o vystoupení z EU a především jeho nadšená podpora NATO před nadcházejícím "antiruským" summitem Severoatlantické aliance v Polsku.

Nebo že by Babiš kalkuloval správně a jeho prvoplánová hra na ochránce bojovníka proti mafii odstraněného zkorumpovanou ČSSD na voliče opravdu zabírala? To by byl zvášť ironický důvod porážky premiéra - oddaného spojence pražské kavárny a havlistické mafie. Sobotka se v tom prostě zatím zmítá jako příslověčné "nudle v bandasce". Svačina - podle všeho - i pro voliče ČSSD zatím těžko stravitelná.

Ale bude-li hlad...

Kdepak, nebude. Do voleb nás čekají spíše mystifikační mediální hody. Je totiž velmi pravděpodobné, že Babiš s kauzou Šlachta ještě neřekl poslední slovo.

Právě přišla zpráva, že rezignuje Jiří Lang, dlouholetý velitel Bezpečnostní informační služby. Nemusel - ale tak ho to zrovna nějak napadlo...

Pokud Babiš prosadí Šlachtu na "nečekaně uvolněné" místo šéfa BIS (naší tajné služby v rukou Američanů), ještě se mohou dít věci.

Budou se dít tak jako tak.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky