Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Pražští zastupitelé odvolali primátora Svobodu. Vyvrcholil tak boj hodných a zlých kmotrů? Kdo je tato odpudivá postava?
Popisek: Dohody s mafií se musí dodržovat | Autor: Žertovná koláž Ondřej Höppner

Pražští zastupitelé odvolali primátora Svobodu. Vyvrcholil tak boj hodných a zlých kmotrů? Kdo je tato odpudivá postava?

23. 5. 2013

Tisk článku

Václav Skála Většinová veřejnost naočkovaná mainstreamovými médii má bývalého pražského primátora za „čestného bojovníka proti korupci, mafii a kmotrům“. V případě Bohuslava Svobody jde však o klasickou mediální manipulaci.

Ponechme pro tuto chvíli stranou všechny další možné souvislosti, které odvolání primátora Svobody provázejí. Například co si tím zkouší Miroslav Kalousek, zda jde o jeho „pražský test" budoucího spojení TOP 09 s ČSSD na celostátní úrovni po parlamentních volbách. Příběh odvolaného primátora má totiž ještě jedno základní patro, o kterém se určitě nikde jinde než u nás nedočtete.

Bohuslava Svobodu nám média vždy představovala jako „čistého muže“, který chce bojovat proti starým „kmotrovským“ strukturám v pražské ODS a očistit její mafiánskou pověst. Za „kmotry“ bývají médii označováni pražští politici typu Tomáše Hrdličky, Ondřeje Palounka či Pavla Hurdy. Zda právem, či neprávem, zde nyní neřešme. Vžijme se do toho, že budeme v tomto článku používat tento mediální a svobodovský slovník.

pp

Americký sen: V ČSSD ho nevzali, a tak se stal primátorem za ODS

Klíčová otázka zní: Bojoval Svoboda proti takzvaným kmotrům, nebo byl jejich „produktem“? Vraťme se na začátek kariéry pana docenta v ODS. V pražských kuloárech se o tom vypráví pozoruhodná historka, kterou si povídají lidé napříč politickým spektrem.

Původní profesí gynekolog Bohuslav Svoboda je rodinným přítelem mocného pražského sociálního demokrata Petra Hulínského, kterému prý měl odrodit i potomka. Pan docent s politickými ambicemi jednoho dnes zašel za rodinným známým, jestli by nebylo někde místečko na kandidátce ČSSD. Tam však bylo již plno. Přední pražský sociální demokrat si proto zašel za Tomášem Hrdličkou, mocným členem pražské ODS, zda by pro docenta nebylo místo u konkurence. A protože ODS zrovna trpěla personální nouzí, stal se Bohuslav Svoboda lídrem kandidátky ODS na pražskou radnici.

Ještě v listopadu 2010 docent Svoboda o údajném „kmotru“ Hrdličkovi tvrdil, že to je muž s talentem, respektem a jeho vliv na pražskou politiku je únosný

Svoboda sám se k takovému příběhu nikde nepřihlásil, nicméně Tomáš Hrdlička se hlásí k tomu, že Svobodu přivedl a že ho „stvořil“. Podobnou věc o docentově politickém zrození potvrdil veřejně i předseda pražské TOP 09 František Laudát.

Tomuto příběhu nasvědčuje i to, že ještě v listopadu 2010 docent Svoboda o údajném „kmotru“ Hrdličkovi tvrdil, že to je muž s talentem, respektem a jeho vliv na pražskou politiku je únosný (HN 18. 11. 2010).

S kmotry proti kmotrům?

Jenže po čase Bohuslav Svoboda začal porušovat dohody a podrazil svého „kmotrovského“ spojence Hrdličku, který ho vynesl do primátorského křesla. Vyvrcholilo to tím, že primátor Svoboda uzavřel koalici s TOP 09 proti vůli vedení pražské ODS. Stejně tak Tomáš Hudeček uzavřel koalici proti vůli vedení pražské TOP 09 (s předsedou Františkem Laudátem a místopředsedou Danielem Kortem v čele).

Tomáš Hudeček byl natěšený na koalici s ODS, i když ho pánové Korte a Laudát varovali, že to nakonec dopadne tak, jak to dopadlo dnes: Svoboda je bude podrážet a nebude dodržovat vůbec žádné dohody.

Svoboda tedy podrazil svého „kmotra“. To je dobře, řekl by si ledaskdo. Ale s kýmpak upekl novou koalici? No za pomoci jiných „mafiánských“ „kmotrů“, Ondřeje Palounka (a Pavla Horálka) a Pavla Hurdy. Ti byli po jistou dobu vydáváni za „hodné kmotry“ , bojujícím proti „zlým kmotrům“ s Tomášem Hrdličkou v čele.

Znovu opakuji: Je mi ten „kmotrovský“ slovník, který zavedl Mirek Topolánek, protivný, ale držme se ho. Právě na něm přece stavěl Bohuslav Svoboda svou hvězdnou kariéru. Takže pokračujme:

Zlí a dobří kmotři

Hle: Hodný kmotr Ondřej Palounek se rozkmotřil s hodným kmotrem Pavlem Horálkem – a najednou se z pana Palounka stal zlý kmotr. Rozkmotřil se totiž i s hodným nejvyšším kmotrem primátorem Svobodou – a šup, už je z něj mediálně zlý kmotr.

Dokud byl pan Palounek hodným Svobodovým kmotrem, tak se v ODS Praze 4 žádné větší nábory členů zřejmě nedělali. Nebo si toho hodný capo di tutti capi hodných kmotrů Svoboda nevšiml. Ale jakmile se Ondřej Palounek stal zlým kmotrem, odstranil dobrého kmotra Horálka a ovládl Prahu 4. A ejhle, báječný příklad morálky docent Svoboda prosadil zrušení tohoto oblastního sdružení ODS. Nepochybně Aby bojoval s „kmotry“.

S kterými? V tom už se nikdo nevyzná.

Takže si to zrekapitulujme: Během své hvězdné kariéry docent Svoboda podrazil své spojence Hulinského, Hrdličku, Palounka a Hurda ho také moc nemusí, protože Svoboda mu nezachránil radnici. S radním Noskem si prý také občas vymění ne úplně hezká slovíčka. Ale to ještě není vše – pokud se v tom ještě trochu vyznáte.

Don Corleone dodržoval dohody

Tomáš Hudeček byl natěšený na koalici s ODS, i když ho pánové Korte a Laudát varovali, že to nakonec dopadne tak, jak to dopadlo dnes: Svoboda je bude podrážet a nebude dodržovat vůbec žádné dohody. O hodném kmotru Svobodovi se totiž napříč politickým spektrem říká, že co řekne ráno, v poledne už neplatí. Což poněkud začalo iritovat pražskou TOP 09, která udělala se Svobodou podobnou zkušenost jako „zlí“ i „dobří“ kmotři v ODS. Hudeček si to musel zažít na vlastní kůži, aby mohl dát za pravdu Laudátovi a Kortemu.

Ale pozor, kdybychom označili „Kmotrem“ s velkým „K“ primátora Bohuslava Svobodu, dosti bychom tím urazili Kmotra dona Vita Corleone z románu Kmotr, který byl mužem cti, a byl znám tím, že dodržuje dohody. Spíše stojí za úvahu, jestli by Svoboda lépe v této gangsterce nesehrál roli dona Barziniho. Ten tak dlouho všechny podrážel, až ho jednou Corleonové odstřelili. A docentu Svobodovi se nakonec zřejmě podařilo poštvat proti sobě skoro všechny. V mafii se dohody musí dodržovat.

Jak říká sir Humphrey v klasickém seriálu Jistě, pane ministře: „Nikdy nepodrážej žebřík, na kterém jsi vylezl nahoru. Zvláště ne ve chvíli, dokud na něm ještě stojíš.“

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky