Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Donald Trump v televizním táboře nepřátel: Nabuzená Clintonová a její soudruh moderátor. Tajemství vadného mikrofonu a probuzený Frankenstein. Vyhrál, kdo se udržel na nohou, nebo prohráli všichni?

Donald Trump v televizním táboře nepřátel: Nabuzená Clintonová a její soudruh moderátor. Tajemství vadného mikrofonu a probuzený Frankenstein. Vyhrál, kdo se udržel na nohou, nebo prohráli všichni?

27. 9. 2016

Tisk článku

Jan A. Mařenka přemítá, jaké prášky nacpali do Hillary Clintonové, aby nezkolabovala v přímém přenosu, a obdivuje Donalda Trumpa, že se vůbec přišel bít

Rekordní sledovanost měla první televizní debata Donalda Trumpa a Hillary Clintonové. Přímý střet dvou hlavních kandidátů na prezidenta USA měl napovědět, jakým směrem vydají křivky předvolební podpory, které zatím mírně favorizují Trumpa.

Kdo doufal, že Hillary Clintonová při první televizní debatě zkolabuje, musel si přepnout na jiný kanál. Neopakoval se její nedávný pád na hlavu na černou dodávku při tryzně k pádu mrakodrapů 11. září, nekoktala, ani necukala hlavou jako při předchozích veřejných vystoupeních.

Sedativa nebo robot?

Není však vyloučeno, že byla Clintonová při první televizní debatě pod silnými sedativy. O tom by svědčilo pomalé mrkání při její úvodní řeči – chvílemi se zdálo, že mluví ze spaní. Její hlas byl posazen takřka o oktávu níž, než obvykle, takže místy připomínala robota.

Trump zvažoval, zda se debaty vůbec zúčastnit, a žádal, aby se odehrála bez moderátora. Nestalo se tak, ba co hůř: Moderátorem byl "demokraticky zvolený" černoch, nápadně podobný Baracku Obamovi, což je nejen "politicky korektní" - ale do značné míry to také vystihuje mediální pojetí kampaně.

Moderátor, černošský novinář Lester Holt, zaměstnanec stanice NBS, prošel mnoha médii, která jsou prokazatelně napojena (finančně a ideologicky) na Demokratickou stranu a její Národní výbor. Trumpovi prý dali vadný mikrofon, takže byl v sále špatně slyšet. Ještě před debatou tak bylo vše nastaveno, jak mělo být: na míru Clintonové.

Trump se na debatu speciálně nepřipravoval, raději jezdil na mítinky s voliči, na rozdíl od Clintonové, která na týden přerušila kampaň a najala si nejlepší a nejdražší poradce. Nutno přiznat, že odvedli dobrou práci. Během jediného týdne uhnětli (podobně jako doktor Frankenstein) z beztvaré koktající hroudy bytost, která vydržela na nohou celý přímý přenos a ještě hovořila v celých vázaných větách.

Ta tam byla Clintonové slepičí řeč z primárek, šetřila hysterickými gesty a děsivými grimasami, když používala vlastně jen dvě: neutrální výraz a široký úsměv. Neskákala do řeči, zřídkakdy se obracela na svého protivníka, a oslovovala moderátora - svého soudruha - křestním jménem Lester.

Čtěte ZDE: Volby v USA: Hillary Clintonové zbývá rok života, možná dva, varují lékaři. Co se stane, když zemře zítra? Smyčka se stahuje. Dostanu ji za mříže, tvrdí král hackerů. Nahradí ji lesbická černoška? Máme video

Nejvyšší karta

Clintonová měla rudé šaty bez ozdob a takřka žádné šperky. Trump přišel v tmavě šedém obleku a modré kravatě, s odznáčkem s vlajkou USA na klopě. Není známo, zda došlo před debatou k nějaké "módní dohodě", ale co se týče sdělení, divák by možná čekal barvy opačné (podle barev stran).

Clintonová nenechala nikoho na pochybách, jakou nejvyšší kartou bude hrát, když hned ve druhé větě úvodní řeči prohlásila, že "jí na této zemi opravdu záleží, protože dnes její vnučka slaví druhé narozeniny". Na konci debaty pak s rozkoší zopakovala údajné Trumpovy výroky o ženách, které jsou prý "líné", "prasata" a "psi" a že "těhotná žena znamená pro svého zaměstnavatele potíže". Trump na to řekl jen: "to není pravda," víc mu nebylo dovoleno.

Černošský "superkorektní" moderátor Lester Holt se záhy zaměřil na největší slabiny obou kandidátů. Skandál Clintonové s e-maily ho zajímal jen okrajově. Vždyť - kdo by se staral o obchod se zbraněmi s Islámským státem, podplácení médií, nebo kariérní popravu Bernieho Sanderse? Naopak při virtuálním problému Trumpova daňového přiznání moderátor ožil a zajímalo ho nejen jako celek, ale i jeho jednotlivé položky.

Moderátor Holt je ze stejného pytle jako jiná média, která vyjádřila podporu Clintonové, jako například "nezávislý deník" New York Times. Čtenář, který doufal v objektivitu svého tisku tak už aspoň ví, na čem je – což je lepší strana této zrezivělé mince. Moderátor Holt měl holt stejně jako New York Times, vyjádřit ještě před debatou podporu Clintonové veřejně: "Jsem nezávislý novinář, nepleťte si mě s Obamou, a podporuji Clintonovou. Dobře se bavte."

Trump už dávno řekl, že jeho největším soupeřem není Clintonová, protože ta je nevolitelná, ale média, což potvrdila nejen celá první televizní debata, ale i její následná interpretace v napojených médiích.

Nebezpečná sekretářka

Debata však ukázala i to, že Clintonová je mnohem stabilnější, když vedle ní stojí soupeř, než když je na forbíně sama. Pro příští debatu (9. října) tak už nebude stačit jen to, že Trump zůstane u oslovení "Secretary", které důsledně a s požitkem používal vždy, když se obracel na Clintonovou. "Secretary" má v angličtině více významů – může znamenat "ministryni", "tajemnici", ale také "sekretářku", což je zjevně to, co měl Trump namysli.

Oslovením "sekretářka Clintonová" (sekretářce v se v politicky korektní řeči říká "Assistent") vyslal Trump voličům vzkaz, že je politicky nekorektní a hodlá v tom pokračovat.

Clintonová se (ve spolupráci s médii) pokouší dostat konfrontaci do polohy "Žena (matka, babička, rodina)" versus "Muž (byznysmen, šovinista). To by jí Trump neměl dovolit - i když, vzhledem k okolnostem stojí za zvážení, zda by nebylo vhodnější, nechat debatu debatou a raději se věnovat užitečnějším věcem.

Televize CNN následně interpretovala debatu jako jasné vítězství Clintonové (7:3) a podpořila to "bleskovými průzkumy" (které pochopitelně mají tak vysokou odchylku, že je jejich vypovídající hodnota takřka nulová). Svou verzi (podloženou bleskovými průzkumy) i další média podpořila s "strašením" kolapsem dolaru, trhu, úbytkem pracovních sil, vzrůstem násilí v ulicích atd. - pokud ve volbách zvítězí Trump. Prostě skvělá ukázka "rovných podmínek" v demokratické soutěži.

A přitom: Debata ukázala Trumpa, jak ho známe. A Clintonovou, která na prášcích zahraje, co se jí řekne. Výsledkem byla dejme tomu upachtěná remíza, což je pro Clintonovou obrovský úspěch. TV debaty často ovlivňují rozhodování voličů, a mnohdy i zásadně, ale Trumpův případ je jiný, protože není založen na televizní realitě a následné mediální interpretaci, ale na protestu proti nim.

Čtěte ZDE: Trumpova triumfální jízda do Mexika: Donald ve stopách conquistadorů jednal jako prezident. "Šprtka" Clintonová v průzkumech ztrácí. Co je blaho Ameriky - aneb Jak je důležité míti proti migrantům zeď

Revoluce proti TV debatám

Pokud tedy Hillary během TV debat nezkolabuje, neupadne, nebo ji neschvátí kašel, Trump nemůže "vyhrát" žádnou z nich. Ale ani v tom případě by to neměl jisté, protože i po této debatě některá média uvedla, že zatímco Hillary ani jednou nezakašlala, Trump jednou divně frkl.

Z tohoto úhlu pohledu stačí Trumpovi pouhá přítomnost, lhostejno, zda "vyhrál", "prohrál", nebo "remizoval". Vždy se vyrojí hejno "fact checkerů", kteří se budou předhánět, kdo odhalil více nepravd či polopravd ve výrocích toho či onoho kandidáta. Jen aby zamlžila podstatu "trumpovské voličské revoluce", protože přece přehánějí oba, jde o běžný jev v každé kampani.

Proti sobě tu ale nestojí "Muž" a Žena", nebo "Ten, kdo pořád lže" a "Ta, která pořád lže, ale prý míň". Není ani důležité, jak často se v jejich projeví výrazy "this country", "job", "people" a další. Podstatné je to, že se Trump debaty vůbec zúčastnil, a řekl větu: "A proč jste to, sekretářko Clintonová, za těch 26 let, co jste v politice, už dávno neudělala?"

I po první televizní debatě tak platí: "Není jisté, že bude Trump nejlepší prezident všech dob, ale je jisté, že bude určitě lepší, než by byla Clintonová".




Tagy článku

Doporučujeme

Digi bůh: Vzniknou sekty uctívající umělou inteligenci? Roboti nás budou brzy vydírat. Mluvte šeptem! Neomezená moc všude a nikde. Chapadla ke všemu, co je připojené. Ovládnou i zbraňové systémy? Moloch se probouzí. Mlčení...

Digi bůh: Vzniknou sekty uctívající umělou inteligenci? Roboti nás budou brzy vydírat....

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace. Existence českého státu není samozřejmostí.  Zrada? Zájmy velkých hráčů. Gaučoví generálové a novodobí andělé. Dáme se rozpustit v biočaji EU?

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace....

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky