Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Trhlina v Americe: Rozdělí si Donald a Hillary zemi dle geologického riftu? Jestli bouchne Yellowstone, jejich země zmizí z mapy. Podivně častá zemětřesení a skrytá jizva na severu země. Kdy spadne Kapitol?

Trhlina v Americe: Rozdělí si Donald a Hillary zemi dle geologického riftu? Jestli bouchne Yellowstone, jejich země zmizí z mapy. Podivně častá zemětřesení a skrytá "jizva" na severu země. Kdy spadne Kapitol?

8. 11. 2016

Tisk článku

Helena Hulejová si všímá jednoho reálného nebezpečí, které svou závažností daleko přesahuje politické “zemětřesení”, jehož svědky možná budeme ve Washingtonu - ale přesto (nebo možná právě proto) se o něm vůbec nemluví

Dnes se hodně mluví o tom, že je Amerika rozdělenou zemí. Hovoří se o trhlině, která se objevila už kdysi v šedesátých letech, zdánlivě z ničeho, ačkoli má mnohem hlubší a starší kořeny. A také se mluví o tom, že Washington dost možná čeká každou chvíli pořádné zemětřesení. A že nejspíš to bude znamenat konec Ameriky takové, jakou ji známe. Takhle to totiž už dál nepůjde - pokud nepřijde nějaký záhadný zásah shůry. 

Málokdo ovšem ví, že se předchozí slova zdaleka netýkají jen politické situace před právě probíhající prezidentskou volbou a těsně po ní. Zpráva o rozdělení Ameriky platí i v rovině naprosto doslovné - té geologické. Severoamerickým kontinentem, přesněji řečeno jeho středozápadní částí, probíhá gigantický geologický zlom. Tedy oblast, kde se část kontinentu snaží “odervat” od té druhé.

Jizva napříč Amerikou

Jeho části jsou aktivní - třeba obří rift zvaný Rio Grande, který vede z Colorada až do Mexika. O tom se ví už poměrně dlouho. V mexickém Socorru a okolí jsou kvůli němu sem tam zemětřesení, avšak v poslední době žádná pořádná. 

V současnosti ale vědci pomocí výkonných seismografů, které jsou schopné měřit tloušťku a charakter zemské kůry v dané oblasti, přišli na podivnou věc: hluboko pod zemí uprostřed amerického kontinentu (ale mnohem severněji) je cosi, co by tam nemělo být. Rift v Coloradu má “bratříčka”, který může být druhou polovinou “kusadel”, která možná Ameriku rozloupnou vedví. Nebo se o to přinejmenším v minulosti už snažila. 

Středokontinentální rift vypadá jako jizva. Začíná jižním koncem Hořejšího jezera a končí až v polovině Spojených států. Na první pohled není nic vidět. Celá oblast se však chová geologicky “divně” - nepochopitelné signály dává dokonce i slavná Mohorovičičova diskontinuita - “vrstva”, která se na většině světa chová obvykle podobně. 

Čtěte ZDE: Tikající bomba v Yellowstone: Bod nenávratnosti byl prý překročen. Zničí Ameriku i naši civilizaci válka, nebo supervulkán? Mocní si budují kryty. Jen jedna zapomenutá "metoda" je však bezpečná a spolehlivá

Země jako Tiramisu

Kdybychom si představili zemskou kůru a plášť jako dort tiramisu, plocha, zvaná něžně “MOHO” by nejspíš byl začátek vrstvy piškotů. Protože se ale nachází více než deset kilometrů pod povrchem (v Čechách, na Moravě a ve Slezsku je to něco mezi 30 a 40 km pod našima nohama), vlastně o ní víme jen to, co zjistíme seismometry - totiž, že se v ní výrazně urychlí seismické (“zemětřesné”) vlny, cestující zemskou hmotou. 

Jenže v nově nalezeném riftu se chovají...jinak - jakoby zamlženě. “Její struktura byla v této oblasti narušena,” vysvětluje Weisen Shen, postgraduální student na University of Washington, který se svým kolegou, profesorem Dougem Wiensem, oblast studuje. 

Největší sopka ve známé historii

Shen přirovnává Středokontinentální rift ke keloidní jizvě, kterou “ucpalo” obrovité kvantum magmatu, které se v dávné minulosti, když se půlka Ameriky snažila “utrhnout”, vylilo ven. “Možná to byla největší erupce lávy ve známé historii naší planety,” hádá další jeho kolega, profesor geologie Michael Wysession.

Oba vědci se shodují, že trhlina v současnosti není aktivní, ale podává zajímavé svědectví o procesech, které v mase amerického kontinentu probíhaly - a rozhodně “sedí” v místech, o nichž se dosud soudilo, že jsou geologicky úplně stabilní. Našli ji až v šedesátých letech dvacátého století. 

Hodně zajímavé by rozhodně bylo prozkoumat vztah riftu a dalšího amerického “veřejného geologického tajemství” - supervulkánu sedícího po Yellowstonským národním parkem a přilehlými oblastmi, tedy vlastně “hned vedle” pukliny, kde se prý v dávné minulosti vylévaly nepředstavitelné objemy lávy. Ani u této “chuťovčičky” se neví, kdy se přesně probudí k životu - pouze, že pokud to učiní, půjde o celoplanetární kataklyzma - a většina USA prostě zmizí z mapy. 

Čtěte ZDE: Vulkány se probouzejí po celém světě: Stane se Země neobyvatelnou již letos, nebo až na přesrok? Hrajeme si s válkami, ale již zítra nemusí naše civilizace existovat. Lze se připravit na "blízká zemětřesení a sopečné erupce třetího druhu"?

Způsobuje frakování zemětřesení? 

Další oblastí, která se pro změnu naprosto nevysvětlitelně “zemětřese”, ačkoli má sedět pěkně v teploučku uprostřed kontinentální desky, je východ USA, speciálně pak Washington. Zemětřesení o magnitudě 5,8, které v roce 2011 zasáhlo Washington, Virginii a dokonce New York, možná bude mít sem tam “bratříčky”. Vědci spekulují o tom, co se děje. Že by se na spodním okraji části kontinentální desky “odlupovaly”? Zatím nikdo neví. Prý se ale není nutno balit a čekat, kdy spadne Kapitol…

Nikdo neví, kdy bude další otřes. Zemětřesení jsou poslední dobou v Severní Americe nepříjemně častá. Hlásí je ve zvýšené míře Oklahoma, Kalifornie, Texas, Kansas, Colorado, Ohio, Alabama i Nové Mexiko. Je dost dobře možné, že si za otřesy Američané také mohou sami - tedy, může za ně jejich “oblíbený” průmysl:  zpracování ropy. Takzvané frakování ropy z podloží totiž obnáší obrovské “injekce” tekutiny do kamene - které (asi) způsobují lokální otřesy půdy - a další “příjemné” věci. Třeba radioaktivní vodu, která může kontaminovat vodu pitnou.

Hollywoodský trhák - jenže doslova

Ale zpět k zemětřasům. Někde totiž přebývají - a někde naopak chybí. V Hollywoodu se na jeden čeká s mnohem větším napětím, než na každoroční udílení Oscarů nebo na premiéru nového trháku. Pokud totiž přijde, pak se bude možná jednat o derniéru. A rovnou celého města.

Takzvaná puklina San Andreas, která probíhá celou Kalifornií, je místem, kde se desky zemské kůry významně posouvají. Západnější, Pacifická deska, “ujíždí” od těla Spojených států směrem zhruba k severozápadu. A její hranice v jižní, momentálně nejnebezpečnější části, probíhá jen něco málo přes padesát kilometrů od Los Angeles.

Ze San Francisca ruiny 

Kaliforňané jsou zvyklí. Zemětřesení jsou v této oblasti téměř tak častá jako třeba v Japonsku. Jedno podstatné o síle kolem osmi stupňů Richterovy škály, která tehdy ovšem ještě nebyla vymyšlena, zničilo v roce 1906 San Francisco. Zabilo asi tři tisíce lidí, přičemž z dalších na tehdejší dobu neuvěřitelných 300 000 lidí učinilo doslova přes noc bezdomovce, protože jejich domy spadly nebo shořely. 

Místní zemětřesení jsou, jak si vědci myslí, nutným důsledkem existence geologického “zlomu” kolem San Andreas. Vlastně jsou v pořádku: Uvolňují napětí, které pohybem desek vzniká v horninách kolem. Jenže v tom je právě také háček - jižní část pukliny se pořádně “neotřásla” už zhruba od sedmnáctého století. A poslední alespoň trochu “zajímavé” zemětřesení proběhlo někdy v roce 1857. 

V čem je problém? On čím déle si další zemětřas “počká”, tím horší bude - protože bude muset uvolnit větší množství nahromaděné energie. Nejspíš nehrozí richterovská devítka, ale ona ta osmička umí způsobit třeba pěkných třiatřicet miliard dolarů škody. A klidně i víc.

Čtěte ZDE: Příprava největšího volebního podvodu v dějinách USA: Probíhá už teď - a to ještě nezačalo sčítání hlasů. "Kdosi" má v rukou databázi voličů. Volte klidně třikrát, je to legální! Ruští pozorovatelé byli odmítnuti

Pozoruhodná souvislost

Faktem je, že ty nejzásadnější geologické procesy jsou na rozdíl od voleb běh na trochu delší trať. Ale právě proto, že se počítají na statisíce i milióny let, máme u nich značnou nevýhodu. Nevíme, jestli se jejich rozuzlení dočkáme my, nebo kdosi ve vzdálené budoucnosti. Může k ním dojít vlastně kdykoli.

Zda je Amerika schopná zničit samu sebe nejen politicky, ale i geologicky, zatím není stoprocentně jisté - ale rizikových faktorů je k dispozici dost. Yellowstonská supersopka je nejvýraznější “hrdinkou” geologického dramatu, ale našla by se jich ještě spousta. Spojené státy jsou usazené na podloží, které je méně stabilní, než se zdá - a nijak moc se o jeho stabilitu nestarají. 

Je pěknou shodou okolností, že úplně stejně to vypadá na politické scéně. I tam hrozí “výbuch” jedné postarší dámy, která může spustit celosvětové kataklyzma… nebo “posun v podloží”, který smete většinu Washingtonu. Bylo by třeba řešením politického hlavolamu, kdyby si Trump a Hillary rozdělili Ameriku podle geologického riftu?

A mimochodem, leckdy jsme schopni zavařit si sami i v oné půdě pod nohama. Soudí se, že k zemětřesení v San Franciscu mohla přispět kalifornská zlatá horečka a množství usazenin, které se mnohonásobně zvětšilo, když se začalo zlato dolovat hydraulicky. 

Když už o tom mluvíme - to také znamená, že tehdejší kazatelé, kteří ve věci viděli “Boží trest za hrabivost a hřích” tehdejšího Divokého Západu, měli vlastně úplnou pravdu - i když se jim vědci dlouho smáli.

Možná by stálo za to prozkoumat podobnou hypotézu i v případě současné americké krajiny. Fyzické i politické.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky