Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Co Klaus chce, aniž to sám ví
Popisek: Don Quijote a Sancho Panza | Autor: Filip Škoda

Co "Klaus" chce, aniž to sám ví

29. 3. 2013

Tisk článku

Petr Hájek Z letopisů bojů o Václava Klause v době jeho prezidentské mise: Klaus chce stát s lidmi na nádvoří, tvrdí titulek článku Václava Dolejšího v MFD.

Jde prý o to, že tradiční novoroční projev prezidenta republiky bude jiný než obvykle: "Václav Klaus má stát na hradním nádvoří a za ním budou lidé. To je typické aranžmá proslovů amerických prezidentů s jasným cílem zapůsobit na podprahové vnímání: lid stojí za mnou, podporuje mě," tvrdí dále autor. Kde tuto dezinformaci získal, už neříká. Nepotvrdil mu ji "ani Hrad, ani televize Nova, jež má novoroční řeč natáčet". Přesto s ní šel do světa.

O tom, jakou podobu bude mít přenos s prezidentem nikdo nejednal.

Tak tedy: Novoroční projev se nenatáčí, protože se vysílá v přímém přenosu. Stejně nepravdivé je tvrzení: " Hrad odmítl, aby letošní novoroční projev natáčela Česká televize, jak bylo původně v plánu.

Akci proto převzala televize Nova." Nevím, kdo a zda měl něco v plánu, Hrad určitě nic. Za pětileté funkční období vyráběla (neplést prosím s vysíláním, to probíhá vždy ve všech třech televizích současně) přenos prezidentova projevu dvakrát Česká televize, jednou Nova, jednou Prima.

Protože ctíme interní dohodu těchto tří televizí, že ve výrobě přenosu budou rotovat, není možné, aby potřetí vysílala ČT, naopak je logické, že po dvou přenosech ČT pokračujeme v "rotaci", tedy podruhé bude vysílat Nova (a kdyby bylo funkční období prezidenta šestileté, vyráběla by příště Prima). O tom, jakou podobu bude mít televizní přenos, s prezidentem zatím nikdo nejednal. Na tuto schůzku se chystáme se zástupci Novy v příštím týdnu.

I ke mně pronikly zvěsti…

Je fakt, že televize Nova obvykle přichází s různými kreativními nápady. Bylo tomu tak již před dvěma lety, kdy nesnímala projev jen ze statické, ale také z pohyblivé kamery. I ke mně pronikly v minulém týdnu zvěsti, že jedním z návrhů může být i pokus "vytáhnout" prezidenta při projevu z jeho pracovny. Soudím, při známém konzervativismu Václava Klause, že pokud by takový návrh případně padl, určitě by ho odmítl.

Co však vím bezpečně, je to, že žádný takový návrh s prezidentem nikdo neprojednával. Na rozdíl ode mě však Václav Dolejší už ví, že "Klaus chce stát s lidmi na nádvoří".

A dovolil bych si tvrdit, že jsem (nikoli s jakýmsi "Klausem") s prezidentem republiky patrně v častějším kontaktu než zmíněný redaktor MFD. Odkud autor ví, co prezident chce, to už ve svém článku nepíše. Jinými slovy: Pan Dolejší si svůj článek od A do Zet vymyslel. Zbývá otázka: Proč? Anebo spíš ta z detektivek: Cui bono?

 




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky