Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Tragédie Alexandrovců mířících do Aleppa: Došlo na palubě letadla k výbuchu? Naplnila se Obamova hrozba adresovaná Putinovi? Útok na Rusko před Trumpovým nástupem? Všechny verze jsou otevřené. Temné znamení na prahu sedmnáctého roku

Tragédie Alexandrovců mířících do Aleppa: Došlo na palubě letadla k výbuchu? Naplnila se Obamova hrozba adresovaná Putinovi? Útok na Rusko před Trumpovým nástupem? Všechny verze jsou otevřené. Temné znamení na prahu sedmnáctého roku

26. 12. 2016

Tisk článku

Václav Danda se zamýšlí nad nedělní katastrofou ruského vojenského speciálu, který až příliš připomíná atentát na airbus nad Sinajským poloostrovem v listopadu minulého roku - a klade si logické otázky ve světle Obamových hrozeb Rusku

Zřícení ruského vojenského speciálu se světoznámými Alexandrovci právě na Boží hod vánoční je temným znamením do nadcházejícího roku 2017. Tu-154 s 92 lidmi na palubě, které se v neděli ráno zřítilo do Černého moře krátce poté, co vzlétlo z mezinárodního letiště Adler u Soči a zamířilo do Sýrie, není jen "obyčejnou" leteckou tragédií, ale zvláštní mrazivou připomínkou, že pro ďábla vánoční čas neplatí, ba právě naopak. 

pp

Došlo na palubě k výbuchu?

Většinu cestujících, z nichž nikdo havárii nepřežil, konkrétně 64 osob, tvořili příslušníci Alexandrovova armádního souboru písní a tanců. Na palubě byli rovněž novináři a lékařští experti, tedy samé VIP osobnosti současného Ruska. Cestovali do syrské Latákie, aby zpříjemnili novoroční oslavy ruským vojákům bojujícím v Sýrii po boku Bašára al-Asada. Měli také vystoupit na oslavě osvobození syrského Aleppa, které se podařilo ještě před Vánoci celé vyrvat ze spárů muslimských teroristů. Právě pomsta za Aleppo mohla být hlavním důvodem, proč byl tento let "zastaven".

Ať už byl důvodem teroristický útok, o kterém spekulují ruská média, či technické problémy, faktem zůstává, že stroj zmizel z radarů brzy po startu, ačkoli v oblasti Soči byly velmi příznivé povětrnostní podmínky. Ruský prezident vyhlásil na pondělí 26. prosince státní smutek. Vladimír Putin současně slíbil pomoc pozůstalým a podrobné vyšetření příčin katastrofy.

Na to dnes čeká celý svět. Pokud by se totiž potvrdily indicie, podle kterých došlo na palubě letadla k výbuchu, znamenalo by to jediné. Celá akce byla velmi dobře připravena a koordinována na ruském území. Jednalo by se o velmi vysokou hru do které by museli být zapojeni nejen "krtci" na ruské straně, ale pravděpodobně také západní zpravodajci působící na ruském území. A je vcelku jedno, zdali tím konečným článkem byli islamisté působící na jihu Ruska mající své lidi v bezpečnostních složkách, nebo pátá kolona napojená na mocné globální kruhy, které chtěly Rusko zasáhnout na citlivém místě.

Čtěte ZDE: (Anti)dopingová agentura WADA: Berou všichni - potrestejte Moskvu. Operace hybridní války. Odstřihněte nepřítele z mezinárodních soutěží. Medvědi potvrdili, co všichni víme. Karneval pokrytectví gladiátorů

Vysoká hra na ruském území?

Právě vojenský speciál mířící s legendární hudební skupinou oslavit vítězství asadovských a ruských sil do osvobozeného Aleppa je symbolickým terčem, který mohl přitáhnout pozornost těchto sil. Pokud se skutečně jedná o teroristický čin, musíme hledat jeho iniciátory někde v okruhu těch, kteří připravili dva největší atentáty na ruské cíle v posledním roce. Teroristický útok na airbus v Egyptě a vražda ruského velvyslance Andreje Karlova minulý týden v Ankaře nesou společný rukopis. Ani jedna z akcí ovšem není co do logistické náročnosti srovnatelná s atentátem na vojenský speciál provedený na ruském území.

V ruských médiích se mezitím již objevil audiozáznam poslední komunikace řídící věže a posádky letounu. Vyplývá z něj, že letoun neměl krátce před nehodou žádné problémy. Hlas posádky byl při komunikaci klidný až do chvíle, kdy letoun zmizel z radarů.

Shodou okolností bylo minulý týden definitivně potvrzeno, že za havárií ruského airbusu s 224 lidmi na palubě, který se na začátku listopadu minulého roku zřítil na Sinajském poloostrově, byla nálož umístěná na palubě, což zpočátku hlavně egyptská strana vehementně popírala. Pokud tedy dokázali teroristé dostat v Egyptě časovanou bombu na palubu letadla svými lidmi mezi zaměstnanci letiště, je pravděpodobné, že tento trik mohli zopakovat i v případě nedělní tragédie.

Lze ovšem s úspěchem pochybovat, že by takovéto operace byl schopen ISIL nebo podobná organizace. V tomto případě muselo jít o vyšší hru, neboť na ruském území si taková operace žádá mnohem větší koordinaci, zvláště v případě, kdy se jednalo o mimořádně sledovaný vojenský speciál.

Všechny verze jsou otevřené

Ministr dopravy Maxim Sokolov novinářům řekl, že vyšetřovatelé berou v úvahu "všechny možné verze katastrofy". Hovořit o teroristickém útoku je ale podle něj předčasné. Předmětem zkoumání bude podle něj i technická zdatnost posádky. "Šéf ruských vyšetřovatelů Alexandr Bastrykin se už seznámil s prvními výsledky vyšetřování," uvedla bez dalších podrobností agentura TASS.

Igor Obodkov z moskevského letiště Šeremeťjevo tvrdí, že výbuch na palubě letadla Tu-154 nelze vyloučit. Možná je i chyba pilota, i když posádka prý byla velmi zkušená. Podle bývalého leteckého dispečera Vitalije Andrejeva mohla pád letadla vyvolat "mimořádná situace" na palubě, která pilotovi zabránila vyslat nouzový signál.

Pokud by se letoun dostal do technických potíží, nic by nebránilo tomu, aby posádka informovala dispečery v Soči. "Pouhé dvě minuty po startu se letadlo ztratilo z radarů a nevyslalo na zemi žádný signál. To svědčí o tom, že stroj mohl být vystaven nějaké vnější síle," řekl Andrejev moskevskému rozhlasu. Všechny tyto skutečnosti ukazují spíše na dobře připravenou teroristickou akci, jež měla vrhnout stín na ruské úspěchy jak na diplomatické, tak na frontové linii probíhající války.

Naplnila se Obamova hrozba?

V minulém týdnu pohrozil dosluhující americký prezident Barack Obama Rusku, že provede odvetné kroky. V reakci na tvrzení šéfů CIA, že ruští hackeři údajně zasahovali do amerických voleb, prohlásil: "Domnívám se, že není pochyb o tom, že když se jakákoli zahraniční vláda snaží narušit naše volby, musíme jednat. A také budeme, a to na místě a v době podle našeho uvážení," řekl v rozhovoru pro rozhlasovou stanici National Public Radio.

Informoval rovněž, že o záležitosti mluvil přímo se svým ruským protějškem: "Prezident Putin si je dobře vědom mých pocitů ohledně vměšování se do voleb. Mluvil jsem s ním o tom." Vladimíru Putinovi také prý oznámil, že USA podniknou odvetné kroky: "Některé budou explicitní a veřejné a jiné ne."

Obama se horečně snaží co nevíce zkomplikovat situaci svému nástupci Donaldu Trumpovi. Podepisuje jeden zákon za druhým, aby Trumpovi co nejvíce znesnadnil jeho záměry nejen ve vnitřní politice Spojených států, ale také na mezinárodní scéně. Na prvním místě v Trumpem avizované snaze o uklidnění vztahů s Ruskem. Je snad likvidace velké části Alexandrovců, ruského kulturního "rodinného stříbra" - kromě jiného odkazující až na vítězství ve Velké vlastenecké válce proti Hitlerovi - naplněním Obamovy výhrůžky?

Čtěte ZDE: Husajn Obama posílá další vojáky k ruským hranicím: Chce vyprovokovat válku dřív, než se Trump stane prezidentem? Pro jaké instrukce si jel Stropnický do Washingtonu? Pozornost veřejnosti pohltí Vánoce...

Eskalace prohlubující se války?

Pokud připustíme možnost, že nedělní tragédie by mohla být zpravodajskou odpovědí, o které Obama minulý týden hovořil, může to mít drtivý dopad na mezinárodní situaci. Šlo by o provokaci, která skutečně může eskalovat do neodhadnutelných důsledků. Protiruská hysterie, kterou ve Spojených státech rozpoutala média a jestřábi typu senátora McCaina s údajnými ruskými hackery (aniž o tom přinesli jediný důkaz), by tomu napovídala.

Jde snad o "symbolickou" předzvěst daleko horších událostí, které nás v příštím roce čekají? Máme pád letadla s ruským "rodinným stříbrem" právě na Boží hod vánoční číst jako "první výstřel" války? Jde o zpravodajskou hru, která má vyprovokovat explicitní válečný střet ještě před nástupem nového amerického prezidenta do úřadu, jak se mnozí obávají? Odpovědi na tyto otázky se dozvíme možná už zanedlouho.

Ať už za tragédií stálo cokoli, včetně technické závady, kterou stále nemůžeme vyloučit, bude mít velmi pravděpodobně spíše opačné účinky, než její strůjci zamýšleli. Tragédie airbusu nad Sinají stejně jako vražda tureckého velvyslance Karlova nesnížily odhodlání Rusů bránit své národní zájmy, spíše naopak. Většina veřejnosti se utvrdila ve svém přesvědčení, že současné Rusko je trnem v oku globálním silám používajícím teroristy jako nástroj svého vlivu - a ještě více se semkli kolem svého prezidenta.

Temné znamení vánočního času

První reakce na tragédii napovídají, že v tomto případě, kdy byl zasažen symbol ruského odhodlání bránit svou vlast, jímž se za Druhé světové války Alexandrovci stali, bude pocit sounáležitosti a vlastenectví ještě posílen.

Rusové si rozhodně bezradně a zdrceně nesednou na zadek. Zprávy hovoří o tom, že dokonce ani jarní turné slavného souboru v České republice by nemělo být ohroženo, neboť zahynuvší členové budou nahrazeni novými adepty, kteří mají zájem v tradici souboru pokračovat.

Tragédie, která předznamenala vstup do příštího neklidného roku 2017, přichází ve vánočním čase jako temné znamení, které bychom neměli přehlédnout.

Porozumíme mu?

pp




Tagy článku

Doporučujeme

Další střet v Praze: Fiala má za úkol V4 zničit. Známí váleční štváči Lipavský a Sikorsky proti Szijjártóovi a Blanárovi. Viktor Orbán: Vzniká jiný Nový světový řád. Konec diktátu Západu. Čekání na Trumpa. Kdo bude řídit agenta Fialu?

Další střet v Praze: Fiala má za úkol V4 zničit. Známí váleční štváči Lipavský a Sikorsky...

Moc času na boj nezbývá: Zhroucení přijde náhle. Umělý pokles cen energií. Kvůli volbám. Bude elektřina brzy na příděl? Fialový program je bída a válka. Víme, jak tomu zabránit! Lidové povstání jako na Islandu? Jen radikální odpor

Moc času na boj nezbývá: Zhroucení přijde náhle. Umělý pokles cen energií. Kvůli volbám....

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky