Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Temné dunění v hlubinách: Co se děje uvnitř naší Země? Italská supersopka není jediná. Proč tolik spících vulkánů procitá? Zemětřesení a řeky lávy. Zvykněme si na nepředvídatelnost

Temné dunění v hlubinách: Co se děje uvnitř naší Země? Italská supersopka není jediná. Proč tolik spících vulkánů procitá? Zemětřesení a řeky lávy. Zvykněme si na nepředvídatelnost

4. 3. 2017

Tisk článku

Michael Snyder si všímá náhlého nárůstu vulkanické aktivity na celé zeměkouli a ptá se, co za ním může stát a jaké to může mít důsledky pro celé lidstvo a naši civilizaci především

Proč se najednou z řady z nejnebezpečnějších sopek na planetě lijí “gigantické řeky lávy”? Proč tolik dosud spících sopek zrovna teď s řevem procitá k životu? Velkolepý výbuch sicilské Etny si tuhle privatizoval novinové titulky po celém světě - ale zdaleka není sám. Podle serveru Volcano Discovery právě soptí 35 z největších světových vulkánů a další desítky se neklidně převracejí ve spánku, jen a jen se probudit. Co způsobuje takový nárůst sopečné aktivity? Děje se snad něco podivného uvnitř samotné Země?

Tlačí cosi na zemskou kůru?

USGS nás na svých stránkách poučuje, že magma je “roztavená hornina pod zemským povrchem”, zatímco láva je táž hornina, která “prorazí skrz na povrch”. Jen z toho logicky vyplývá, že nějaká síla právě tlačí magma skrze zemskou kůru na řadě klíčových míst planety. A není to maličkost. “Gejzíry” lávy z Etny byly viditelné na vzdálenost třiceti kilometrů... 

Meteorologická observatoř v italském Nunziatu vydala prohlášení: “Lávové gejzíry na jihovýchodní straně kráteru jsou dobře viditelné, ačkoli jsou zatím skromné.” Dodejme, že ve vzdušeném prostoru nad jižní Itálií platí stupeň oranžového ohrožení, což znamená, že je dosud otevřený, ale bude neustále monitorován - zřejmě kdyby se erupce chtěla změnit na cosi méně “skromného”. 

Guatemala, Pacifik, Indie

Na druhé straně světa se zatím z guatemalské Ohnivé sopky vylévají nekončící proudy roztavených hornin - a to už od 25. února. Ten den sopka vybuchla a zasypala sousední městečka popelem. Následky erupce by zřejmě mohly zasáhnout i hlavní město, alespoň podle vyjádření úřadů. Volcan de Fuego (jak zní španělský název sopky) leží totiž jen asi 45 kilometrů na západ od Guatemala City. V letošním roce vybuchla sopka už podruhé.

Uprostřed Pacifiku se zase ze sopky Kilauea vylévá od 31. prosince minulého roku “celá řeka lávy”. A budí se další dřímající ohnivé hory: například jediná aktivní indická sopka z ničeho nic začala “vyvrhovat do ovzduší lávu a popel” - poté, co téměř sto padesát let mlčela…

Jde o sopku na Pustých ostrovech (Barren Islands). Její lednová erupce podle vědců z Národního institutu pro oceánografii trvala zhruba čtyři hodiny. Pusté ostrovy leží v souostroví Andamany a Nikobary. Některé nepotvrzené zdroje uvádějí, že jde o jediný aktivní vulkán v jihovýchodní Asii. Jeho první erupce byla zaznamenána v roce 1787. Od té doby hora soptila více než desetkrát. 

Čtěte ZDE: Vulkány se probouzejí po celém světě: Stane se Země neobyvatelnou již letos, nebo až na přesrok? Hrajeme si s válkami, ale již zítra nemusí naše civilizace existovat. Lze se připravit na "blízká zemětřesení a sopečné erupce třetího druhu"?

Mrtvé sopky žijí

V minulých letech se toho mezi vědci hodně namluvilo o “mrtvých” sopkách - jenže se ukazuje, že žádná sopka není doopravdy mrtvá. A nebavíme se jen o dvou či třech příkladech, které jsme si právě uvedli: podobné pohyby probíhají po celé Zeměkouli. Minulý měsíc soptila hora Sinabung v Indonésii sedmkrát během jediného dne. Úřady po celé severní polokouli zase varují občany, že co nejdříve hrozí erupce čtyř největších sopek na Islandu.

To už je za hranicí běžného. Bezpochyby “cosi” způsobuje nárůst sopečné aktivity, a to celosvětově. 

Ale nemusíme se dívat pouze na sopky. Co zemětřesení? Webová stránka, proslulá pod jménem Big Wobble (Velké třesení) nedávno publikovala článek, který zahrnoval dvě pozoruhodné mapy. První z map ukazovala počet velkých zemětřesení od roku 1900 do roku 1917 a druhá srovnávala množství velkých zemětřesení o sto let později, od roku 2000 do roku 2017. I když zahrneme do úvahy nedostatek statistických dat z doby před sto lety, je vzestup stejně velmi markantní. S naší planetou a jejím nitrem se prostě cosi děje. 

Supervulkán nejen na Sicílii

Co? To nevíme. Rozhodně však víme, že nejde jen o Etnu a další relativně “přátelské” sopky. Na celém světě totiž kriticky narůstá tlak i v takzvaných supersopkách. V samotné Itálii, jen kousek od Etny, leží kaldera supervulkánu, známá jako Campi Flegrei, která se podle vědců také budí k životu a zvolna se blíží “kritickému stavu”. Jak napsal nedávno National Geographic:

“Na dlouho utichlý, leč obrovitý supervulkán, který leží pod nohama pěti sty tisíců obyvatel Neapole, se dost možná probouzí a blíží se ke “kritické hranici”, varují vědci v časopise Nature Communications. ‘Podle počítačových modelů a provedených měření se zdá, že se magma pod hustě osídlenou oblastí Neapole blíží k takzvané hranici CDP (Critical Degassing Pressure, kritický tlak plynů a magmatu v sopce, pozn. překl.). Momentálně monitorujeme zrychlování vývoje a deformaci povrchu,’ píší vědci pod vedením Giovanniho Chiodiniho z Národního geofyzikálního institutu v italském Římě.”

Pokud by tato supersopka vybuchla, znamenalo by to potenciálně milionové ztráty na životech, celé měsíce temné oblohy na celé severní polokouli a následnou “vulkanickou zimu”, která by způsobila hladomory po celém světě. Totéž v bledě modrém pak můžeme prohlásit o supervulkánu, který se právě probouzí na území Severní Koreje

Čtěte ZDE: Trhlina v Americe: Rozdělí si Donald a Hillary zemi dle geologického riftu? Jestli bouchne Yellowstone, jejich země zmizí z mapy. Podivně častá zemětřesení a skrytá "jizva" na severu země. Kdy spadne Kapitol?

Dunění v hlubinách

Ve Spojených státech pak musíme sledovat všechny sopky na západním pobřeží kontinentu. Naši pravidelní čtenáři vědí, že obzvláště znepokojivý je stav sopky Mount Rainier. Řeknu to takhle: erupce Mount Rainier si zahrála ve filmu Začátek konce (The Beginning of an End) - a ne nadarmo. Jakmile vybuchne, horor, který způsobí na severozápadě kontinentu, bude zcela nepředstavitelný. 

Žijeme zkrátka v časech, kdy se náš svět stává naprosto nestabilním a naše budoucnost nepředvídatelnou. A mezi katastrofami, které by kdykoli mohly vymazat svět, jak ho známe, z map, spolu s naší civilizací, není nejmenší právě neštěstí typu sopečného výbuchu.

Jen proto, že se až dosud naše životy odvíjely tak nějak “normálně”, máme sklony si myslet, že tomu tak bude navždy. Pravý opak je pravdou. 

Ti z nás, kdo ignorují temné dunění v hlubinách světa, se nejspíš budou brzy hodně divit.

A neplatí to jen o sopkách.  

Zdroj.

PP




Tagy článku

Doporučujeme

Západ se hroutí: Kudy na sebeobranu? Bildergerg, Trilaterála, Aspen, Globsec a vláda nevolených. Korporátní fašismus EU. Proč Zuckerberg staví bunkr a převádí majetky do zlata? Platební karty? Ne, hotovost! Je to náš boj!

Západ se hroutí: Kudy na sebeobranu? Bildergerg, Trilaterála, Aspen, Globsec a vláda nevolených....

Likvidace zemědělství: Bláznění? Ne, plán! Žádné jídlo, žádní lidé. Spiknutí s cílem depopulace. Umělé vyvolání hladomorů. Vy a vaše rodina musíte zmizet. Nechte zdivočet zemi. Vypusťte divokou zvěř. Po dobytku vybijí i vás

Likvidace zemědělství: Bláznění? Ne, plán! Žádné jídlo, žádní lidé. Spiknutí s cílem depopulace....

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky