Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Francie před rozhodnutím: Ledový pot v bruselských bažinách po celé Evropě. Průzkumům už nikdo nevěří. Diskriminace jediné ženy najednou nevadí? Žhářský útok na Le Penovou. Prostitutky z Femen s obnaženými ňadry. Neděle napoví, nebo odpoví?

Francie před rozhodnutím: Ledový pot v bruselských bažinách po celé Evropě. Průzkumům už nikdo nevěří. Diskriminace jediné ženy najednou nevadí? Žhářský útok na Le Penovou. Prostitutky z Femen s obnaženými ňadry. Neděle napoví, nebo odpoví?

20. 4. 2017

Tisk článku

Pavel Kopecký komentuje dramatické závěrečné dny kampaně před klíčovými nedělními volbami ve Francii, které mohou rozhodnout o bytí a nebytí bruselského vězení národů

Prezidentské volby ve Francii jsou za dveřmi. Brusel a s ním spojené struktury unijní totality ještě nestačily strávit Erdoganovo vítězství v referendu a už aby se opět třásly. Podařilo se jim sice protlačit svého kandidáta "Nové Evropy" starých struktur Emmanuela Macrona do čela žebříčku preferencí (přinejmenším na stejnou úroveň s předsedkyní Národní fronty Marine Le Penovou), ale nedávná britská a americká zkušenost ukazuje, že všechno může být v neděli večer jinak.

pp

Nervozita se dá krájet

Obecně je sice stále omílána teze, že pokud by do druhého kola postoupili Macron a Le Penová, měla by "sjednocená protifašistická fronta" zvítězit. Rozdíl však už zdaleka není takový, aby to nechávalo Bruselany všech zemí klidnými. Navíc se začaly rozestupy z mnoha různých manipulativních průzkumů mezi prvními čtyřmi kandidáty podivně smršťovat, takže pět dní před volbami mystifikátoři přiznávají, že nic není jisté ani před prvním kolem.

Francois Fillon, favorit z řad francouzských Republikánů (než proti němu spustily pařížské bažiny smrtící kampaň, aby udělaly prostor svému vyvolenci Macronovi) se stále nechce pustit lana a dýchá oběma favoritům na paty. Jenže hru nečekaně zdramatizoval komunistický lidový tribun Jean-Luc Mélenchon, který loví voliče už nejen mezi francouzskými dělníky - a především stejně jako Le-Penová nechce pro Francii EU a NATO.

Podle posledního průzkumu Elabe pro televizi BFMTV by Macron získal 24 % hlasů, Le Penová 23 %, Fillon 19,5 % a Mélenchon 18 %. Ovšem pokud Mélenchona podpoří socialisté, jejichž kandidát je slabý, mohl by projít do druhého kola.

Sestřih předvolební prezidentské debaty ve Francii

Jak udělat ze staré struktury novou tvář?

Krom těchto čtyř nemá ze zbylých sedmi kandidátů do druhého kola nikdo šanci postoupit. Tato konstelace však bruselanům příliš nevyhovuje, neboť pro Macrona představuje i v případě postupu do druhého kola (což není vůbec jisté) složitý manévr jak přesvědčit protestní voliče, aby volili starou strukturu, kterou bývalý ministr neoblíbené Hollandovy vlády samozřejmě reprezentuje.

Proto útoky proti Le Penové a Fillonovi, nabírají v posledních dnech na extrémní síle. Fillon, jehož hlavním hříchem je smířlivý postoj vůči Rusku a kritický pohled na fungování eurozóny, je propírán dnes a denně kvůli fiktivnímu zaměstnávání manželky jako své asistentky - a drahým oblekům. Proti předsedkyni Národní fronty, která nenechává nikoho na pochybách, že její pacifikace bude mnohem obtížnější, než v případě "koupení" Donalda Trumpa, bažiny vytahují i těžší kalibr.

Francouzská prokuratura minulý týden vyzvala Evropský parlament ke zbavení imunity Le Penové kvůli údajnému fiktivnímu zaměstnávání svých spolupracovníků v EP. Příslušný výbor by o tom mohl jednat ještě před druhým kolem prezidentských voleb, které se bude konat 7. května.

Čtěte ZDE: Francouzská předvolební fraška: Jak udělat z Le Penové džihádistku? Továrna na politické atentáty. Rozkaz zní jasně: Fillon nesmí projít! Evropská bažina zlostně bublá. Jde i o naši budoucnost

Soustředěný útok na Le Penovou

Kromě směšné kauzy asistentů je ve hře také přímo komediální obvinění z "podpory terorismu". Evropský parlament už počátkem března částečně zbavil Le Penovou imunity na žádost francouzské justice. Hrozí jí stíhání za to, že zveřejnila na Twitteru snímky ukazující hrůzné praktiky Islámského státu. Podle francouzských vyšetřovatelů se tak dopustila trestného činu, neboť zveřejňovat (usvědčující) záběry (islamistů) s krutým obsahem je zakázáno. 

V závěru kampaně ale přichází ke slovu i osvědčená metoda z předvolebního zápasu bažin s Donaldem Trumpem. Od mediálních útoků se plynule přechází k osobním fyzickým atakům na předvolebních mítincích až po gerilový boj v ulicích korunovaný vypálením centrály protivníka.

Hořící centrála Národní fronty a obnažená ňadra Femen

Tak se minulý týden volební štáb Le Penové v Paříži stal terčem žhářského útoku. Oheň způsobil "jen" škody v budově a nikdo naštěstí nebyl zraněn. K útoku se prostřednictvím agentury AFP přihlásila ultralevičácká pěst místní kavárny, skupina Combattre la xénofobie (Boj proti xenofobii).

I když se k útoku guerilly veřejně přihlásily, nikdo dosud nebyl obviněn. "Mám za to, že šlo o čin krajní levice. Už celé měsíce se podobné skupinky cítí beztrestně. To ony během manifestací ničí obchody, zapalují auta a útočí na policii," vyjádřila se k útoku Le Penová. Skupina, jež se ke žhářskému útoku přihlásila, agentuře AFP sdělila, že bude v této zjevně beztrestné praxi "politického boje" pokračovat až do voleb.

K dobarvení obrazu "demokratické kampaně" patří dvě polonahé aktivistky z nechvalně známého porno-hnutí Femen, které se pokusily dostat na pódium během vystoupení LePenové. Tentokrát "jen" po pás svlečená feministka vpadla na pódium s kyticí v ruce, ale ochranka ji okamžitě zpacifikovala. Le Penová reagovala s ironickým úsměvem: "Zdá se, že už jsem tu jedinou ženou, která ještě hájí normální ženy".

Pokus o provokaci Femen na mítinku Lepenové v Paříži

Macronův pláč

Macron si přesto neustále stěžuje, že na sociálních sítích převažují pozitivní zprávy o Le Penové, které podle něho rozšiřují už nejen ruští aktivisté ale dokonce i protrumpovští Američané, kteří tak podle něho ovlivňují výsledek francouzských voleb.

Kromě obhajoby přirozených hodnot, je ovšem trnem v oku starým strukturám především důraz Le Penové na vystoupení z eurozóny a požadavek na referendum o setrvání Francie v EU. To by znamenalo faktický konec celého sociálně-inženýrského totalitního projektu - včetně jeho podstatné složky, migrační invaze.

Čtěte ZDE: Nepokoje v Neapoli: "Demokraté" proměnili centrum města v peklo. Anarchisté, zločinci a imigranti ve válce s policií. Kdo byl adresátem tisíců útočných pušek? Záložní plán - občanská válka?

Moratorium na imigraci

Předsedkyně Národní fronty proto v závěru kampaně nenechala nikoho na pochybách, že hodlá migrační tsunami zastavit. "Rozhodla bych se pro moratorium na veškerou legální imigraci, aby se zastavila tahle šílená, nekontrolovaná situace, která nás dál stahuje do propasti," slíbila tento týden na mítinku v Paříži. Říká, že voliči se mají rozhodnout mezi "divokou globalizací" jejích rivalů - a vlastenectvím.

Pokud v prvním kole vypadne ze hry Macron a vedle Le Penové postoupí Mélenchon či Fillon, bude to bez ohledu na konečný výsledek znamenat zásadní porážku bruselských bažin. Ale nepředbíhejme. Vládnoucí establishment má stále dost sil.

Nervozita na orosených čelech však ukazuje, že ve Francii mu jde opět o všechno. Nám pochopitelně také.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky