Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Hon na čarodějnice ve Washingtonu jako v Praze: Vysoušeči bažin pod tlakem hlubokého státu. Vydrží do švestek? Má vedení „nezávislých“ médií svou vlastní PR agenturu? Přichází pan 11. září. Dobře už bylo

Hon na čarodějnice ve Washingtonu jako v Praze: Vysoušeči bažin pod tlakem hlubokého státu. Vydrží do švestek? Má vedení „nezávislých“ médií svou vlastní PR agenturu? Přichází pan 11. září. Dobře už bylo

19. 5. 2017

Tisk článku

Jan A. Mařenka srovnává situaci Donalda Trumpa a Andreje Babiše a při cestě páchnoucí bažinou nečekaně zabloudí i do hospody U Zlatého tygra - a je odtud vykázán

V zákulisí americké politiky zuří válka, kterou prezident Donald Trump velmi přesně nazval "největším honem na čarodějnice v historii USA". Je ve velkém dosti podobná té, která se odehrává v těchto dnech i v České republice. Obě spojuje jeden základní fenomén, a tím fenoménem je lež.

Na jedné straně této války stojí prezident Trump, na druhé Deep state (hluboký stát establishmentu), jehož hlavní palebnou silou jsou mainstreamová média (dále MSM). U nás je zase terčem nejúspěšnější politik posledních let Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman. Proti nim stojí místní Deep state reprezentovaný starými strukturami establishmentu (ČSSD, TOP 09, ODS) a artilérie České televize a rozhlasu, mediální říše uhlobarona Bakaly (týdeník Respekt) - a paradoxně dnes také deník MF Dnes, který Andreji Babišovi defacto patří.

Pan 11. září se vrací na scénu

Budoucnost prezidenta USA (podle mnohých prý nevydrží do švestek) se odvíjí od toho, jak důsledně se Deep State a MSM podaří rozehrát kartu "ruského spiknutí". A vše nasvědčuje tomu, že se neštítí ničeho – přičemž absence jakýchkoli konkrétních důkazů proti prezidentovi je ten nejmenší problém. Cílem je impeachment (odvolání) Trumpa pod jakoukoli, byť sebevylhanější záminkou - jejíž podstatou je "ohrožení bezpečnosti státu".

Trump se pod nenávistným tlakem nepřátel odhodlal k razantnímu kroku, když odvolal ředitele FBI Jamese Comneyho, který za prezidentovými zády zjevně s Deep State spolupracoval. Zdaleka to neznamená, že tím obludě usekl hlavu. Proti němu stojí monstrum, které je mnohohlavé, a Comneyho morda je jen jednou z mnoha. Přesto jde o významný tah, ke kterému dojít muselo, pokud má mít Trump šanci přežít.

Reakce přišla okamžitě: 17. května byl jmenován zvláštním radou Ministerstva spravedlnosti USA pro "vyšetřování vazeb prezidenta Trumpa a jeho prezidentské kampaně k Rusku" bývalý prokurátor a exředitel FBI Robert Mueller. Jeho jmenování přivítali Demokraté i někteří Republikáni, a právě po něm následoval onen Trumpův tweet, že se jde o "největší hon na čarodějnice na politika v americké historii."

Mueller je mýtickou postavou zákulisní politiky USA. Ředitelem FBI se stal za vlády prezidenta George W. Bushe a pouhý týden po jeho jmenování došlo k destrukci mrakodrapů 11. září. Pod Muellerem se stala FBI politickou organizací, velmi podobnou té, kterou u nás známe z minulého režimu pod zkratkou StB. Muellerova FBI se proměnila zevnitř, když se z orgánu zabývajícího se dosud hlavně vyšetřováním přepadání bank stala železná pěst boje proti terorismu. Tím se definitivně usadila na špici desítek tajných služeb, kterými jsou USA prošpikované. Mueller se tak stal nejen nedílnou součástí, ale dokonce jedním z pilířů Deep State.

S jeho prací v útrobách obludy panovala velká spokojenost, proto mu po deseti letech ve funkci přidal ještě pár let Bushův nástupce Obama. Muellera pak nahradil Comney, kterého Trump před pár dny odvolal.

Pokud tedy Trump myslel vážně svou poznámku z kampaně, že nechá znovu prošetřit události 11. září, stává se nyní tato možnost takřka neprůstřelnou. Znamenalo by to vyšetřovat Muellera, který současně vyšetřuje Trumpa. Budoucnost Trumpa se tak odvíjí od toho, zda se Muellerovi podaří přesvědčit Kongres o primitivní lži, že je Trump ruský agent. 

Na lži je postavena i fraška, která se v posledních týdnech odehrává v české kotlině, a bývá nesprávně označována "vládní krizí", ačkoli jde o předvolební kampaň. Hon na Babiše (a Zemana) je obdobným honem na čarodějnice (osoby nečekaně a "zázračně" ohrožující Deep State) jako v případě Trumpa.

Čtěte ZDE: Jak dostat Babiše z politiky: Třetí ilegální nahrávka jistě není poslední. Kalousek, Šafr, Sobotka, aneb když vlci vyprávějí pohádky. Zpoza těžní věže vykukuje Bakala. Válka policie versus prokurátoři

Pokrytectví zvané nezávislost

Stejně jako v případě Trumpa nejsou žádné důkazy o jeho "spiknutí" s Ruskem, ani u Babiše není jediný důkaz o tom, že by ovlivňoval média, která vlastní (i když by na to měl jako vlastník pochopitelně právo - a všichni to tak dělají). Mnohé nasvědčuje tomu, že je to právě jeho MF Dnes (nyní ve svěřenském fondu), která "ve jménu novinářské cti a nezávislosti" tahá kauzy proti svému majiteli jako kouzelník králíky z klobouku.

"Novinářská nezávislost" je v této souvislosti hodně trpká ironie. Podle zdrojů, které si nepřejí být jmenovány, si bývalé vedení MF Dnes pořídilo vlastní PR agenturu a "nezávislé" noviny plnilo tématy podle toho, kdo víc platil.

Ze stejné líhně je i kauza Babišových nahrávek, které pořídil "nezávislý" svazák Marek Přibil. Doposud se nepodařilo uspokojivě vysvětlit, jaká je jeho vazba na současné vedení MF Dnes a na čí rozkaz konal. Sami nevěříme tomu, že by byli bývalí šéfredaktoři MF Dnes Pavel Šafr (dnes fake news web Svobodné fórum) a Robert Čásenský (dnes fake magazín Reportér) propojeni na píárovou agenturu.

Nenávistné útoky proti Babišovi tak nemají základ v demokracii, jak zní lež jejich strůjců, ale jejich motorem je prostě nepřekonatelná nenávist ze ztráty politického vlivu a dobrého bydla. Oni nevědí, že jsou svazáci, stejně jako to nevěděli svazáci...

MF Dnes a ideologicky napojená média (Lidové noviny, Bakalův Respekt, Česká televize atd, zkrátka mainstream) jsou stejně jako ve Washingtonu součástí zdejšího Deep State - včetně nezákonného propojení na policii a zřejmě i na tzv. "živé kauzy". MF Dnes sice změnila majitele a šéfredaktora (také z mainstreamu), ale redakce zůstala v podstatě stejná. 

Čtěte ZDE: Orwellova zvířecí farma po Česku: Všechna prasata jsou si rovna, ale některá si jsou rovnější. Hon na dva mimo kotec. Platíme si stát, který už politiky nezajímá. Stane se Macronův „nový úděl“ naším údělem otroků?

MF Dnes není majetkem státu

Pro Babiše znamenala koupě Mafry (vydavatele MF Dnes) investici podle odhadů tři milardy korun, přičemž provoz ještě dotuje ročně cca půl miliardou. Kapitál tak silného média ale samozřejmě tkví jinde, než v penězích. Zpočátku se zdálo, že Babiš investoval dobře (zvažoval mezi Bleskem s MF Dnes), když se po utnutí několika hlaviček (Šafr, Čásenský, Slonková) podařilo zabránit aspoň tomu, že MF Dnes přestala šířit ideologicky a vlivově motivované zpravodajství. Tedy – ohlupovala dál, ale ne tak okatě.

Redakce MF Dnes (o Lidových novinách ani nemluvě) je moloch, monolit, ideologická cihla. Pokud by chtěl mít Babiš pokoj a zmíněných několik miliard by se mu mělo aspoň částečně vracet, výměna šéfredaktora nestačí. Současný šéfredaktor Jaroslav Plesl je jednou nohou lojajální svému zaměstnavateli a druhou stále pevně vězí v bažině. Babiš by musel onu cihlu vzít a vyhodit ji z okna. A vzít vedení redakce pevně do rukou – tedy osadit ji na klíčových postech lidmi, kteří nejsou nakaženi malárií bažin.

Tato skupina, takřka sekta, se přátelí se špičkami policie, politiky (TOP 09) a jejich guru je Karel "číro". Scházejí se prý každý čtvrtek v hospodě U Zlatého tygra (chudák Bohumil Hrabal) a každého, kdo řekne například větu: "Ale on ten Zeman zas není takové prase, jak tvrdíte…" je označen za rusofila, xenofoba a sexistu - a navždy zapuzen.

Všechno ruplo s blížícími se volbami a zvyšujícími se preferencemi Babišova hnutí ANO, do té doby se na Babiše střílelo jen cvičně. Například na stránkách MF Dnes široce probíraná kauza poslankyně ANO Zelienkové, která z hnutí vystoupila (ale mandát nesložila – pobírala tedy dál plat) a nenechala na Babišovi nit suchou.

Pak už se začalo pálit ostrými – nejprve kauza Přibil, jejíž stopy zřetelně vedou do Svobodného fóra, vedeného bývalým šéfredaktorem MF Dnes Šafrem. Mimochodem: Zatím nikdo nevysvětlil, odkud bere toto fake news médium peníze navíc na provoz - odhadem cca nejméně 3 milióny ročně.

Deník MF Dnes přitom nejsou státní majetek, ale patří Andreji Babišovi. Je to jeho investice a obsah by měl mít takový, jaký jeho majitel určí. Novinářská "nezávislost" kterou se super-pokrytecky ohánějí politickou konkurencí placení novináři, je prázdný pojem. Jediným měřítkem je přízeň čtenářů a inzerentů. A dokud ta trvá, existují i noviny – ostatní je jen ideologická vata.

Deník přitom opomíjí zcela jasná a silná témata jako kauza OKD (ačkoli směřuje proti "konkurentu" Bakalovi), dotační skandál ROP (ačkoli směřuje proti politickému soupeři ČSSD), nebo obří dluh ČSSD nedávno zesnulému advokátu Altnerovi. Po profesní stránce tak redakce MF Dnes totálně selhává.

Čtěte ZDE: Česká politická svoloč: Zloděj křičí chyťte zloděje. Univerzální nepřítel Babiš? Kde jste byli před pár lety, vy mediální krasoduchové? Společným úsilím za novou totalitu. Všichni užiteční idioti, nástup do akce!

Dloubání v Babišově ráně

Mnohé nasvědčuje tomu, že spíše než Babiš, coby majitel, má na obsah a chod novin nadále určující vliv Kalouskova (a Bakalova) TOP 09 a ČSSD skrze PR agenturu Bison and Rose (mimochodem: autorem jediného článku proti této agentuře, než se všechno změnilo, byl vyhozený Přibil). 

Je tedy zcela příznačné, že na svého majitele (t. č. svěřenský fond), oslabeného fake-skandálem s nahrávkami, vytáhla v těchto dnech MF Dnes další kauzu: Údajné spojení sponzora a člena ANO Rusňáka s únikem z policejních spisů, které rozjela "znepřátelená" skupina prokurátorů z Olomouce (Ištvan a spol.). Rusňák je ideální terč, když jeho kauzu jednak podporuje fake-verzi o úniku ze spisů do ANO a současně je příbuzný odmítnuté kandidátky na ministryni financí Schillerovou. Dvě mouchy jednou ranou.

Nikoho neznepokojuje, že je vyšetřování teprve na začátku, že je tu jen chabé podezření, že pokud je vyslýchán Rusňák, měli by být předvolání k podání vysvětlení přinejmenším také novináři napojení na kauzu odposlechů. Celé je to zkrátka jen vrstvení náznaků na jednu velkou lež - a tou je existence nahrávek jako důkazu Babišova vlivu.

Trump a Rusko to totéž v bleděmodrém. Na začátku je přitom prostá otázka: "Máte důkaz?" Odpověď zní v Babišově i Trumpově případě "Ne. Ale už jste slyšeli, že…"

Pro oba pány je přitom jediné řešení, jak ven z toho smradu, který jeden vyhrál ve volbách a druhý si ho koupil za tři miliardy. Vyvětrat. Vyházet. Rozmetat. Vysušit. A to hned. Hraje se totiž o všechno.

Bohužel předmětem hry jsme ve skutečnosti my, občané.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky