Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Když žalobníčci žalují Američanům. Podívali jsme se na vazby státních zástupců na americkou ambasádu
Autor: Žertovná koláž: Ondřej Höppner

Když žalobníčci žalují Američanům. Podívali jsme se na vazby státních zástupců na americkou ambasádu

20. 6. 2013

Tisk článku

Adam B. Bartoš Policisté se dozvěděli o lidech, které půjdou zatknout, až ve chvíli, kdy rozlepili úřední obálky s jejich jmény. Se zpožděním se pak stejná jména dozvídala média.

Se stejným zdržením chodily informace o policejním zásahu také ministrům a policejnímu prezidentovi, mohli jsme se dočíst v médiích. Vyvstává oprávněná otázka: kdo tam jména detektivům napsal...

Redakce Protiproud.cz od počátku velké razie upozorňuje na možné motivy v pozadí této obří akce - podle mnoha indicií je úspěšný pokus o pád vlády součástí širší hry o získání zakázky na dostavbu Temelína a vůbec posílení amerického strategického vlivu v regionu.

Jednou z indicií jsou vazby vlivných státních zástupců na ambasádu Spojených států - žalobci chodí donášet na velvyslanectví USA (v pravém slova smyslu žalovat), vystupují na speciálních protikorupčních seminářích pořádaných americkou ambasádou, dostávají stipendia do USA a podnikají stáže do Spojených států. Mnoho z nich prošlo speciálním školením v USA. Je možné je ještě považovat za nezávislé?

Americký lid si vybral Ivo Ištvána

Ivo Ištván, vrchní státní zástupce na olomouckém vrchním zastupitelství, je takřka mediální hvězdou a náležitě si toho užívá - vystupuje suverénně, ba namyšleně, a rozdává rozumy, na které se ho nikdo neptá (o jednom ze zadržených například řekl, že se prý zachoval jako správný voják a prozradil další jména, na která se žalobci zaměří - takové výroky mu přitom vůbec nepřísluší). Místo toho by nám měl spíše vysvětlit, jaký je jeho vztah k americkému velvyslanectví.

To, že když do Googlu zadáme jeho jméno, vyskočí na nás na prvních stránkách více anglických odkazů, než kolik jich Google najde českých, není až tak důležité. Důležitější je, že když byl za prvního funkčního období ministra Pospíšila odvolán kvůli kauze Čunek, dostal hned stipendium v Americe (stejně jako jeho náměstek Igor Stříž, dnešní náměstek nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana).

Vztahy státních zástupců s představiteli USA jsou dlouhodobé.

„Američané měli zájem především o lidi zabývající se závažnou hospodářskou kriminalitou. První, kdo stáž absolvoval, byl Ivo Ištván, který se přitom touhle problematikou ani nezabýval. Když jsem se ohradila, že jim nabídneme lidi sami, odbyli nás. Poslali mi tehdy dopis, ve kterém stálo, že americký lid si vybral Iva Ištvána,“ popsala už dříve pro časopis Týden spolupráci českých žalobců s Američany bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká.

Ta se o tom, že někteří její podřízení chodí na velvyslanectví USA přednášet o korupci, aniž to odpovídá jejich služebnímu zařazení, dozvěděla ve chvíli, kdy se ujala úřadu.

Bradáčová: "Já jsem společně s kolegou Ištvánem byla v USA na stáži protikorupčních postupů."

„Když jsem to zjistila, oslovila jsem ambasádu s nabídkou státních zástupců, kteří se skutečně korupci věnují. Velvyslanec Graber ale odpověděl, že americký lid si vybral osoby, které tam již chodí,“ vzpomíná bývalá nejvyšší státní zástupkyně Vesecká na stejnou událost v jiném rozhovoru.

Jak takové chození na ambasádu vypadá, popisuje novinář Dušan Šrámek, když popisuje případ Jaroslava Fenyka, jehož donášení na ambasádu zaznamenaly i uniklé depeše WikiLeaks. Měl podle médií přinést dokonce některé interní dokumenty ze státního zastupitelství, a to včetně některých odposlechů týkajících se citlivých kauz.

"Sám se pasoval na neohroženého bojovníka proti korupci a své návštěvy okořenil předáváním materiálů, jež byly podle autorů depeší interní a nesměly se dostat mimo resort státního zastupitelství. Strach o vlastní kariéru tak nadsadil loajalitě státního úředníka, což by jej mělo navždy diskvalifikovat z jakékoli veřejné funkce," napsal Šrámek o státním žalobci, zástupci tehdejší Nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové, který je dnes čerstvě členem Ústavního soudu. (Jaroslav Fenyk: Hlásit to musím, Reflex.cz, 8.9.2011).

Současný Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman reprezentuje přesně ten typ státních žalobců, kteří - možná méně okatě než Fenyk - udržují s americkou ambasádou nadstandardní vztahy. Jistě není bez zajímavosti, že Zemanovou mluvčí a tiskovou tajemnicí v jedné osobě je Helena Markusová, bývalá zaměstnankyně politického odboru ambasády USA, ke které právě Fenyk chodil.

Snaživý Šereda psal blogy ze stáže do USA

Vedle Ištvána jsme pak mohli na společné tiskové konferenci VSZ a ÚOOZ vidět a slyšet také sekčního ředitele Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Pavla Šeredu.

Jak prozradil americký velvyslanec Norman Eisen, Šereda byl mezi několika vybranými, kteří se účastnili protikorupčního školení v USA nazvaného “Boj proti korupci a transparentnost”. Šereda byl jeden z prvních, kteří tento projekt výměnných stáží pro odborníky (International Visitor Leadership Program) absolvoval.

"Tato skupina bude ve Spojených státech tři týdny zkoumat, jak státní úředníci i ostatní občané bojují proti korupci. Začnou ve Washingtonu, kde mimo jiné navštíví ministerstva spravedlnosti, zahraničí a financí a sejdou se s místním soudcem a představiteli neziskových organizací jako například Global Integrity či Government Accountability Project," popisoval Eisen program amerického "výletu".

A co dalšího ještě "účastníci zájezdu" v USA uvidí? "V Bostonu budou mít příležitost zblízka zkoumat případovou studii, v jejímž rámci se podařilo díky spolupráci s různými úředníky chytit městského zastupitele, obvinit ho z přijímání úplatků, odsoudit a poslat do vězení. Tento případ nabízí fascinující pohled na to, jak se s korupcí dá skutečně bojovat," píše americký velvyslanec Eisen. Nepřipomíná nám to něco?

Pro přesnost doplňuji, kdo byli další šťastlivci, kteří cestu do USA "vyhráli": ředitelka nevládní organizace Růžový Panter Iveta Jordánová, liberecký politik a předseda sdružení Čmelák Jan Korytář, ředitel Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Tomáš Martinec (v rámci čistek nedávno odstavený) a Daniela Zemanová z Nejvyššího správního soudu. Skupina musela o svém pobytu a dojmech ze země hvězd a pruhů psát blog jako parta snaživých studentíků. Jak trapné!

Viz též zde: Češi na programu antikorupce

Bradáčové se na její cestu do USA raději neptejte

Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová stojí zatím v současných událostech mediálně opodál, ale při podobné práci jsme ji viděli už v kauze Rath. Podle Petra Hájka je jednoznačnou americkou spojkou v celém příběhu.

I ona má za sebou speciální školení v USA a i ona, podle materiálů z americké diplomacie, které unikly v případě tzv. kauzy Wikileaks, donášel na ambasádu USA v Praze politicky citlivé informace. Ale raději se jí na to neptejte - nemá takové otázky ráda.

Když byla na tuto záležitost tázána loni v září v pořadu Interview ČT24 (otázka moderátorky, zda nevnímá dnes jako chybu, že tehdy - podle některých médií - informovala amerického velvyslance o vnitřních záležitostech české justice), Bradáčová reagovala podrážděně: "Tak to jsem ještě nikdy neslyšela, ale musím říci, že jsem nikdy takové vztahy s americkou ambasádou neměla, ani s americkým velvyslancem."

Na další, přesnější, otázku ("S velvyslancem Cabanisem jste se nestýkali v rámci těch protikorupčních seminářů a žádné takové informace jste americkému velvyslanectví, které by se týkaly vnitřních záležitostí justice, neposkytovala?") pak řekla:

"Já jsem se s ním nikdy nepotkala a jediné, kdy jsem byla, byl skutečně, byla stáž ve Spojených státech amerických, ale tou prošlo řada, řada mých kolegů, ale nebyla jsem jenom ve Spojených státech, byla jsem také ve Španělsku, v Německu i v řadě dalších zemí."

Odkaz na video ZDE

„Byla to naprosto standardní stáž. Každá byla zaměřena na jiný okruh. Já jsem společně s kolegou Ištvánem byla na stáži protikorupčních postupů. Součástí stáže bylo například rozebírání jejich konkrétních kauz a postupů v nich,“ uvedla pak  Bradáčová v jiném rozhovoru.

Pravou rukou Bradáčové (jejím náměstkem) je pak její bývalý kolega z Ústí nad Labem Adam Bašný, který udržuje kontakty s Transparency International a za výrok na přednášce pro TI na adresu kauzy Čunek byl z postu svým nadřízeným odvolán (tímtéž nadřízeným, který Bradáčovou nechtěl pustit na přednášku pořádanou americkým velvyslanectvím). Také Bašný má školení z USA - absolvoval studijní program MInisterstva zahraničí USA na téma Transparentnost a odpovědnost, prosrbským aktivistům vadí jeho angažmá mezinárodního prokurátora v proamerické misi EULEX Kosovo a v kauze Pandurů Marka Dalíka pak Bašný spěšně zajel do USA, aby tam ve spolupráci s americkými bezpečnostními složkami provedl výslech "důvěryhodného" svědka, který Dalíkovu korupci měl dokázat - na jeho základě pak Bradáčová nechal Dalíka zatknout, aby ho pak ale později zase propustila. 

Co má Bradáčová společného s agenty FBI? Nebo to jsou agenti Mossadu?

Jak jsem už uvedl v minulém článku, měla Bradáčová vystoupit na semináři, jehož hlavními řečníky byli bývalí agenti FBI, které ČSSD slíbila zaměstnat jako poradce při Úřadu vlády, kdyby v roce 2010 byla bývala vyhrála volby (které ale Ústavní soud nakonec zrušil).

Už jen fakt, že by socialisté byli schopni zaměstnat americké agenty při české vládě, tedy na tak strategicky a bezpečnostně citlivém úřadu, je skandální a ČSSD nikterak neomlouvá, že její plán nakonec nevyšel.

Steve Pomerantz a Joseph Wolfinger nejsou ale jen americkými agenty, bývalými vysoce postavenými kádry FBI, ale mohou být i agenty izraelskými. Pomerantz je židovského původu  pracuje mimo jiné také jako ředitel protiteroristického programu v Židovském institutu pro národní bezpečnost (Jewish Institute for National Security Affairs - JINSA). Více o Pomerantzovi ZDE.

Je otázkou, zda jejich pověst protikorupčních bojovníků a jejich české využití na boj proti korupci nebylo spíše krytí pro jiné aktivity těchto agentů, když víme, že se Pomerantz zabýval především terorismem. Spojení Pomerantze a Wolfingera s Mossadem pak není nijak nadnesené - oba pány najdeme v soukromé bezpečnostní společnosti ZDE kde dvojici doplňuje ještě třetí muž, Yoram Hessel. Jeho životopis nezakrytě doznává, že jde o bývalého agenta Mossadu.

Čtětě též zde: Útok státních zástupců na zbytky demokracie

Když byl Wolfinger zpovídán českými novináři v dubnu 2010 ZDE, chlubil se, jak v USA likvidovali mafiánské rodiny: "Jako mladý agent jsem si říkal, že mafiány nemůžeme porazit. Taková opatření jsme však zavedli a díky nim jsme v 70. letech zlikvidovali celé mafiánské rodiny ve Filadelfii či v New Yorku." Opět - nepřipomíná nám to něco? Nestojí v pozadí současné kampaně i tito pánové, když víme, že se dlouhodobě zabývali českými reáliemi?

Jejich angažmá při vládě (Bohu díky - jaké všechny informace mohli získat, kdyby plán ČSSD tehdy vyšel!) se sice nekonalo, ale i tak se v českém prostředí dobře orientovali - vystupovali na akcích pořadáných sociální demokracií a jeden ze seminářů s nimi měla absolvovat i zmíněná Lenka Bradáčová, kdyby ji byl její nadřízený pro danou chvíli býval uvolnil z práce. Neuvolnil ji, protože mu bylo zřejmé, že takové aktivity se s její funkcí neslučují.

Ale nevadí, když to nevyšlo tehdy, vyšlo to jindy. A tak například na této fotografii ZDE můžeme vidět Bradáčovou vedle amerického velvyslance Eisena na jiném semináři, který se konal v únoru 2012. V pozadí je bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Ba co více - Bradáčová nebyla jen náhodnou mluvčí na protikorupčním semináři pořádaném velvyslanectvím USA, ale coby tehdejší předsedkyně Unie státních zástupců byla vedle Heleny Markusové (to ještě Markusová nebyla mluvčí Nejvyššího státního zástupce Zemana, ale zaměstnankyní politické sekce velvyslanectví USA) kontaktní osobou uváděnou v souvislosti s těmito přednáškami.

"Když byl americkým velvyslancem v Praze William Cabaniss, rozjela se tu zpočátku sympatická akce, která nakonec nabyla zvláštní podoby, spojené až se zasahováním do vnitřních záležitostí orgánů státní správy České republiky. Americké velvyslanectví začalo pod hlavičkou Unie státních zástupců pořádat semináře o korupci a organizovaném zločinu a vysílat některé žalobce na stáže," píše k tomu novinář Bohumil Pečinka.

Vidíme tak, že vztahy státních zástupců s představiteli USA jsou dlouhodobé a můžeme je vystopovat jako za velvyslancování Wiliama Cabanisse (2004-2006), tak jeho nástupce Richarda Grabera (2006-2009) i současného Normana L. Eisena (2011-).

Těmito jmény by ale výčet nekončil. Ještě bychom mohli promluvit o Karlu Randákovi, Medě Mládkové a Jiřím Pospíšilovi, Alexandru Vondrovi, také o Bohuslavu Sobotkovi a Jiřím Dienstbierovi, o Janu Berounovi a firmě Pinkerton Consulting & Investigation, o firmě American Appraisal a mnoha dalších. Ale o tom zase příště...

 




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky