Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Je opravdu všechno v naší zemi jenom špatně? Jsme sledováni pro naše dobro? A hlas ze Slovenska: Sledujte nikoli americkou, ale slovenskou stopu!

Je opravdu všechno v naší zemi jenom špatně? Jsme sledováni pro naše dobro? A hlas ze Slovenska: Sledujte nikoli americkou, ale slovenskou stopu!

22. 6. 2013

Tisk článku

Petr Hájek Dnešní Tea Party nemůže být o ničem jiném než o událostech posledních dnů. Rozhodují o tom vaše dopisy a reakce na naše články.

Ačkoli se v Protiproudu při „hledání reality“ zaměřujeme na nejrůznější témata, tentokrát jsme museli chtěnechtě akceptovat dramatické dění na politické scéně v naší zemi. Přinesli jsme k tomu řadu článků, které se pokoušely „korigovat“ různé „úhybné manévry“ mainstreamových médií.

Čtěte ZDE: Pozor! Jsme svědky unikátního jevu, který se nebude hned tak opakovat. Mediální mainstream mezi sebou bojuje o interpretaci příčiny vládní krize.

Dostali jsme spoustu dopisů a reakcí, kterými naše zjištění, závěry a názory doplňujete či korigujete. Velké díky za ně! Do našeho nedělního setkání jsem však vybral tentokrát spíše ty, které se nad situací zamýšlejí obecněji. Nenechat se vláčet mediální virtuální realitou, je jedním z hlavních cílů naší práce. A že nás čtou tisíce přemýšlivých lidí, kteří se s námi chtějí podělit o své pohledy, je pro nás i pro „věc České republiky“ nesmírně povzbuzující.

Dopis:

Dobrý den, vážený a milý pane Hájku,

ráda bych Vám řekla, že ve všem tom současném i minulém dění v politice a veřejném životě vnímám, jak ve většinové společnosti dlouhodobě čím dál, tím víc zesiluje všeobecný názor, že politika je špinavá, že všichni politici jsou špinaví a zkorumpovaní a jak málo lidí dnes nachází mezi politiky takové, kterým by důvěřovali, kteří jsou pro ně pracovití a poctiví a vážili si jejich práce, kterou vykonávají pro ostatní.

 Vůbec si nemyslím, že současná politická situace dobrá, naopak, také si myslím, že tam, kam jsme to nyní dopracovali, že je to špatné, že celá ta současná vládní kauza týkající se pozatýkání lidí na základě odposlechů připomíná praktiky policejního státu, taky mě to štve a mnoho dalších věcí jako např. jak čím dál tím více ztrácíme svobodu a možnost o spoustě věcí, si rozhodovat sami, nebo to, jak jsme snad skoro už jen zázrakem nedopustili, aby se stal prezidentem někdo jako je pan Schwarzenberg, naštěstí se jím nestal!

Úplně nerozumím tomu, jak to mohlo vše zajít až takhle daleko, možná, že jednou z příčin je nezájem lidí o to, co se kolem nich, v politice, děje a proč se to děje. Proto mám velkou chuť Vám říci, že Vy mou důvěru máte, velmi si Vás vážím, jste pro mne čestný, zodpovědný, pracovitý a slušný člověk, vážím si Vaší tak důležité, potřebné a odvážné (začínám si myslet i nebezpečné a riskantní) práce informovat lidi o tom, jaká je současná realita, protože to už dnes ve veřejně známých médiích opravdu vůbec nezaznívá.

Váš Protiproud čtu denně od jeho vzniku, dokonce jsem se na něj těšila už před jeho spuštěním, no, byla jsem spíše zvědavá, a téměř se vším, co píšete souhlasím, je pro mne inspirující a dozvídám ze z něj mnoho důležitých věcí.

Pane Hájku, moc Vám děkuji. Mějte se hezky a opatrujte se!

S pozdravem
Dana Slezáková
(Je mi 39 let, žiji a pracuji v Praze)

Odpověď Petra Hájka:

Milá paní Slezáková,

pokud by nás současná vládní a politická krize vedla pouze k těmto myšlenkám, bylo by to zlé. Podstatné je, vyznat se v celé té záplavě negativních zpráv a událostí, porozumět jim – a vydat se na další cestu za skutečnou realitou. O to se v našem magazínu pokoušíme – a vy s námi.

Pouze a jenom tak bude možné pokusit se ji změnit. Snad se nám to, dá-li Bůh,  nakonec podaří. Kvůli nám samým – ale především kvůli těm mladším, kteří do dospělého života právě vstupují:


Dopis:

Dobrý den,

Váš magazín jsem objevil, před 2 měsíci, od té doby Vás čtu pravidelně. ... Já se řadím k té 4 procentní skupině lidi, kteří mají skutečný zájem o vědu a pravdu a kteří proto hledají alternativy, například právě v Protiproudu.

Jsem mladý člověk, 21 let, kterému není lhostejné co se děje u nás i ve světě, který má opravdu nepříjemný pocit z té blbé nálady, která je všude kolem nás, který je smutný ze sílících pesimistických tendencí svých spoluobčanů, který je smutný z celkového trendu degradace téměř všeho u nás, ale i ve světě. Kolikrát mám pocit , že být spokojený je jen osobní nesoudnost a úmyslné přivírání očí, jak může být člověk spokojený, když všude kolem se děje tolik negativních věcí.

Možná jsem, ale také jen otrokem medií, protože tyto věci se dozvídám z nich a všechno ve skutečnosti třeba není tak černé, jak se zdá. Možná jsem dokonce přímo dokonalým příkladem síly diktátu mediokracie - já člověk, co má silný zájem o pravdu a spravedlnost, člověk co se nespokojí pouze s hlavní zprávou dne, jako ta 96 procentní většina. Ale na konci dne i tak člověk co stejně propadne-důkazem toho můj email o té blbé náladě. Je to fikce medií a nebo realita? Spíš se přikláním k druhé možnosti. Mám na vybranou, když člověk čte jen špatné a horší zprávy? 

Přeji Vám sílu a inspiraci ve Vaší práci.

Čtenář Filip, Brno

Odpověď Petra Hájka:

Milý Filipe,

tvůj dopis je zástupcem řady podobných. Nejsilněji však vyjadřuje cosi nesmírně důležitého – na co i my v Protiproudu, v záplavě všech negativních věcí kolem nás, někdy zapomínáme. A děkuji, žes nám to připomněl:

Samozřejmě, všechno není jen špatné. Naopak. Jsou kolem nás spousty krásných, poctivých, pracovitých a milujících lidí. Lidí obětavých, spravedlivých a nadaných. Denně se s nimi a s jejich prací a láskou potkáváme – jen se to nějak nedostává do médií.

Při vší kritičnosti o tom musíme víc vědět – a víc o tom mluvit. Psát. Je sice skutečností, že realita kolem nás – v naší zemi i v jejím blízkém a vzdálenějším okolí – „houstne“. Nesmíme se v tom však utopit. Všechno krásné, inspirující a přínosné, čím nás Boží svět zahrnuje, je daleko podstatnější než to opačné.

Platí ale současně, co jsem se snažil odpovědět paní Slezákové: Musíme se v tom zdánlivém chaosu, který nás dnes obklopuje nejprve vyznat. Tak, jako se o to pokouší naše čtenářka v dopise, který uveřejňujeme přes jeho rozsah nezkrácený. Reaguje na články o sledování, odposleších – prostě špiclování, které se již stává normou. Naštěstí nikoli pro všechny.

Čtěte ZDE: Budování policejního státu má pád české vlády založený na mohutném fízlování souvislost se skandálem tajných služeb USA. Dozvíme se, kdo je ve skutečnosti Lenka Bradáčová.


Dopis:

Dobrý den,

čtenářkou Protiproudu jsem se stala po zveřejnění článku pana Hájka o mastektomii, kterou podstoupila herečka Angelina Jolie. Tento článek jsem si přečetla jenom kvůli tomu, že pan Hájek byl asi jediný, kdo dokázal nahlas vyslovit svůj nesouhlasný názor, se kterým se plně ztotožňuji.  V případě této herečky jde pouze o mediální senzaci a soudní lidé si o tom pomyslí své a dají si dohromady 1+1. Vůbec bych se nedivila, kdyby se příští rok objevila v novém filmovém trháku s úžasným poprsím…

Ráda bych však reagovala na události z posledních dnů, které poukazují na vzájemnou podobnost podstaty různých, na první pohled odlišných „kauz“, a to PRISM a pád české vlády. Většina lidí si podle mého názoru vůbec není vědoma spojení podstaty těchto kauz a navíc nemá ani způsoby jak se proti tomuto rádoby demokratickému jednání bránit. A nejde jen o vysoce postavené osoby, ale o každého z nás, každého obyčejného člověka.

Připadá mi, že se Česká republika velmi přiblížila USA, alespoň co se týče sledování a možného zneužívání moci. A toto sledování již v podstatě prorostlo celou českou společností, aniž by to lidé zaregistrovali. Já osobně toto sledování vnímám jako omezování osobní svobody, proto bych chtěla upozornit jen na ty nejmarkantnější případy, se kterými se můžeme dennodenně setkat.

V prvním případě jde o obyčejné bezpečnostní kamery v obchodech nebo supermarketech – relativní banalita - kde mám ale jistotu, že kamera není v převlékací kabince (tam přece existuje vysoká pravděpodobnost krádeže zboží). Jak si mohu být jista, že záznam toho, jak si zkouším nové oblečení, nebude zítra umístěný někde na Facebooku, Youtube apod. nebo skončí v šupleti nějakého nespolehlivého člověka z ochranky?  Já nic nekradu, jenom si zkouším šaty, a jestliže si je koupím, tak tím přispěji i k tomu, že daný obchod bude možná moci zaměstnat více lidí, nebo nebude muset propouštět apod.

Kde mám jistotu, že u sledovacích monitorů nesedí některý z mých známých, kterého jenom zajímá, co zrovna dělám a co nakupuji, a proto mě „sleduje“. A co když je jeho motivací jenom závist nebo pomsta?

Jistě, v případě, že se na únik kamerového záznamu přijde, pak se po dlouhém soudním procesu od příslušného obchodu pravděpodobně určitého odškodnění dočkám, ale proč mám žít v obavě, že si mě někdo nahrává v mém soukromém životě?

Jeden z příkladů, který je také velmi reálný a dokonce se jím např. policie občas ráda chlubí – vyjdu ze supermarketu a rozhodnu se někomu zavolat. Kamery jsou nyní již na takové úrovni, že vidí, jaké číslo vyťukám. Proč mám toto tolerovat? Proč by měl někdo (třeba můj soused, který pracuje u policie) vědět, že jsem zrovna volala své kamarádce?

Proč se musím také „bát“ projít po náměstí nebo na frekventovaných místech – záběry z kamer jsou často volně dostupné na internetu a často je také rozpoznatelný obličej... Proč musejí všichni mí známí, kolegové a sousedé vědět, že jsem zrovna dneska prošla v 10:32 náměstím, měla jsem černé kalhoty a červené tričko a v ruce nesla noviny? Pak bych asi radila provozovateli kamery umístit na viditelných místech po celém monitorovaném prostoru, že jsem nahrávána a mohu se objevit na internetu, i když jsem nespáchala žádnou krádež nebo loupež apod. Vždyť toto přece také nahrává tak diskutovanému a nebezpečnému stalkingu!

A dále, proč se musím bát říct svůj názor do telefonu, když mluvím se svými známými z USA? Velmi jednoduchá odpověď - protože náhodou nevědomě vyřknu slovo, na které americký „špiclovací“ program upozorní, a já se díky tomu stanu objektem v hledáčku „bezpečnostních“ služeb…

Je toto svoboda??? Podle mého názoru tedy není!!!

V principu proti kamerám nebo odposlouchávání jako takovým nic nemám. Ale je třeba si uvědomit, že je to dvousečná zbraň. Jistě dokáží hodně pomoci, ale na druhé straně jsou velmi snadno zneužitelné a dokáží poškodit jakéhokoliv nevinného člověka počínajíce tím zkoušejícím si oblečení v převlékací kabince, kterým může být i dítě!!! Končíce – kdoví, kde jsou hranice lidské slušnosti, taktu nebo touhy po snadném zbohatnutí při prodeji fotek nebo nahrávek…

A tady narážíme na celou podstatu věci. Důležité je hlavně to, kdo za těmi kamerami sedí nebo kdo poslouchá. Kdo a jak využije (nebo zneužije) získané informace. Je možné těmto lidem věřit? Nedává jim náhodou jejich funkce a pozice tak silný pocit moci a převahy, že budou schopni porušit i své normální morální zásady a „zničit“ i své spolupracovníky či spoluobčany?

Bojím se, že toto se systémově vyřešit nedá. To je jen záležitostí svědomí každého jednotlivého člověka. Ale každý člověk žije v určité společnosti, která mu dává pozitivní i negativní příklady chování a jednání… Jestliže bude standardem sledovat a špiclovat svého bližního, pak se nedivme, že bude svoboda omezována. Ale to už tady snad asi bylo…  

Jsem s pozdravem, přáním mnoha úspěchů a dalších kvalitních článků i nahrávek (např. Bilderberg nebo přednáška o Sýrii).

Ing. Karin Szczyrbová

Odpověď Petra Hájka:

Vážená Szcyrbová,

děkuji za dopis - článek, ačkoli s jeho některými závěry nesouhlasím. Ale právě tak je tomu jistě s mnoha články mými a mých spolupracovníků. Kdysi se tomu říkalo diskuse a pokládalo se to za nezbytný předpoklad tříbení názorů.

Jsem přesvědčen, že všechny „sledovací technologie“ nemají vůbec žádné oprávnění. A nezáleží jen na tom, kdo je obsluhuje, využívá či zneužívá. Nenechme si vnutit, že jsou nezbytné k naší ochraně. Tu by měl stát umět zajistit i bez nich. Uměl to dříve, není důvod, aby to neuměl dnes. Všechny řeči o tom, jak se kamerami, odposlechy a spol. zabrání zločincům (dnes se jim říká hlavně teroristé) v jejich zlém díle, jsou mystifikací.

Skutečným smyslem toho technologického obklíčení našeho soukromí je tiché a „nenásilné“ nastolení diktatury – mnohem horší, než byly ty před technologickou epochou. Takže dokonce nesouhlasím ani s tím, že „to už tady snad asi bylo…“ Nebylo. Tehdy šlo přes všechnu hrůzu jen o matný odlesk toho, co přichází. A my se tomu musíme bránit.


Jeden takový „pokus o obranu“ popisuje náš čtenář: 

Vážený pane Hájku,

před chvílí jsem dočetl Váš článek (o napojení našich státních zástupců na ambasádu USA, pozn. red.) a jsem velmi potěšen, že konečně "to" někdo řekl na plná ústa. Ano jsme také, jako ostatně většina evropských zemí pod kuratelou amerických tajných služeb, jak se v těchto dnech provalilo a každý se jen podivuje, jakoby to nebylo již delší dobu očividné.

Nechápu, proč pan prezident Zeman nevyhostí amerického ambasadora, když k němu chodí tolik "českých" poskoků pro instrukce? Vrabci si ta jména už cvrlikají po střechách. Také bychom potřebovali podobné opatření jako udělal prezident Putin v Rusku- pěkně si posvítit na všechny nevládní a občanské organizace, odkud a kým jsou financovány atd. Jsem si vědom, že situace v České republice je poněkud jiná nežli v Rusku, ale v těchto dnech to začíná být opravdu na pováženou, a bylo by dobré říci lidem, kdo je kdo, resp. kdo je ve službách zahraničních zpravodajských služeb a pracuje proti zájmům České republiky - a to čím dříve, tím lépe.

Dovedu si představit, jaký brajgl by spustily Bakalovy německé tiskové "orgány" a jaký humus by začaly vypouštět jiné "sdělovací kanály"... Dnes ale máme k dispozici jiné prostředky- internet, mobilní telefony, a vůbec... kdybychom si, alespoň většina z nás uvědomila, jakou máme v rukách moc. Že bychom mohli položit tento systém během několika dnů tím, že bychom "přestali nakupovat" !! Všechny supermarkety se do několika dnů zhroutí. Určitě by to bylo milionkrát účinnější, nežli křičet v ulicích. Přestat platit úroky bankám, daně státu.

V Dublinu před nedávnem odmítlo několik desítek tisíc lidí zaplatit zvýšenou daň z nemovitosti. Rozhodnutí o zvýšení bylo zrušeno. Domnívám se, že tudy vede cesta. BOJKOT.

Odmítl jsem letos zaplatit ČEZu v ročním vyúčtování poplatek za tunel, který nazývají: "CENA NA PODPORU VÝKUPU EL. Z OZE" , takže očekávám výhružné dopisy, první už přišel. Kdyby tak učinilo 100 000 zákazníků ČEZu, tak se půjdou klouzat.  OZE- to jsou ty neslavně známé solární panely, které pokrývají naše pole místo pšenice a řepy. Zbytek polí pokrývá řepka olejka na biopaliva pro pana Babiše. Myslím, že pokud to takhle půjde dále, tak nám bude za pár let hrozit hladomor. Nebude co jíst.

Pane Hájku, velmi si Vás vážím pro Vaši otevřenost, souhlasím s Vašimi názory a Vaším pohledem na tento svět a na situaci u nás v České republice. Přečetl jsem jak obě Vaše knížky, které mám ve své knihovně, tak i mnohé články, ve kterých prezentujete své názory.

Přeji Vám mnoho úspěchů ve Vaší práci i ve Vašem soukromém životě.

S upřímným pozdravem

Ladislav Cerman

Odpověď Petra Hájka:

Vážený pane Cermane,

hluboce rozumím vašemu rozhořčení. S receptem, který navrhujete, však zásadně nesouhlasím. Trochu mi to připadá, jako když za německého protektorátu navrhoval jeden odbojář, aby lidé nechávali všude rozsvíceno, že se Říše energeticky sesype.

Prosím vás, zaplaťte své účty. Zákony – i ty špatné – je nutno respektovat. Jediná cesta je, pokusit se je změnit, či ještě lépe odstranit. To lze jedině u svobodných voleb. Nedat se zmanipulovat médii a volit podle své hlavy, podle svých zájmů. Všechno ostatní je romantika. Někdy i nebezpečná.

Proč asi tak socialisté a komunisté touží dnes po rychlých předčasných volbách? Kromě jiného samozřejmě i proto, že v takové „bleskové“ předvolební kampani není čas na argumenty. Vše se valí – a volí – na jedné vlně lidové nespokojenosti, nenávisti a závisti. Dostanou se tak rychle k moci se svými děsivými záměry, aniž o tom kdo měl čas přemýšlet – a dostat z nich strach.

Mnohé vaše myšlenky jsou inspirativní, ale závěry neakceptovatelně revoluční. Mysleme spíše na kontra-revoluci, na to jak postupně vrátit „vykloubenou šílící dobu“ zpět do pravidelných břehů. Povodni nezabráníme dalším přítokem kalné vody. Budiž kontrarevoluce! O její přípravu se v Protiproudu svými chabými silami pokoušíme.


A na závěr ještě příspěvek ze Slovenska:

Dobrý deň
 
dopracoval som sa na internete k Vašemu článku a veľmi s ním súhlasím- skoro so všetkým. Ale aj tak by som mal niekoľko námetov pre Vás:

1. Nesúhlasím s americkou stopou, vidím tam slovenskú stopu. Minimálne dvaja zo českých katov majú slovenské priezviská: Ištvan- slovenský madar, Šlachta- po česky by malo byť šlechta. Skúste túto stopu pozrieť.

2. Polícia nemôže povedať, že zabavila 120-150 mil CZK. kde je 30 mil- lietajú v lufte? Veď pri každom zabavení sa musí vypísať presný protokol- čoho a koľko a kde zhabali! Myslím- že tu polícia má veľkú medzeru.

3. V čí prospech??? Už dva dni si kladiem otázku- komu to prospieva, kto potrebuje 9 mesiacov pred voľbami vyvolať nestabilitu a zatratiť ODS? pripomína mi to hru Gorila- ktorá odrovnala SDKU!!! Tá Babišova cesta je možná, ale potom to podporuje moju teoriu č. 1...

Jano M.

Odpověď Petra Hájka:

Milý Jano,

nejde v tom případě spíše o „maďarskou stopu“? Těch maďarských jmen je kolem nás opravdu v poslední době nějak mnoho. Jinak ale, bez žertu,  oceňuji, že máte o dění v Čechách takový zájem. I nás – alespoň mnohé – nenechává chladným, co se děje za naší východní hranicí. A moc vám držíme palce!

Požehnanou neděli, přátelé!




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky