Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Hlas Afghánistánu do Ruska: Vyžeňte Američany z naší země. Intervence USA se chýlí ke konci. Může být garantem urovnání krize ŠOS? Ze země inkubátor mezinárodního terorismu. Přizná Trump porážku?

Hlas Afghánistánu do Ruska: Vyžeňte Američany z naší země. Intervence USA se chýlí ke konci. Může být garantem urovnání krize ŠOS? Ze země inkubátor mezinárodního terorismu. Přizná Trump porážku?

25. 10. 2017

Tisk článku

Petr Akopov upozorňuje na mimořádný význam slov Hámida Karzaje na diskusním fóru ve Valdajském klubu v Soči, který neprávem zůstal ve stínu vystoupení Vladimíra Putina

Účast Hámida Karzaje na zasedání „Valdajského klubu“ v Soči nevyvolala prakticky žádné reakce v tisku. Přitom to, co řekl bývalý prezident Afghánistánu, zasluhuje nejvyšší pozornost. Fakticky vyzval Rusko, aby pomohlo osvobodit jeho zemi od americké okupace. Jaký postoj k tomu může zaujmout Moskva?

„Po sovětské invazi se Afghánistán stal horkým místem studené války, jinak řečeno, studená válka přešla v horkou právě v Afghánistánu. Zatímco na jedné straně se Sovětský svaz snažil v Afghánistánu nastolit komunismus, Američané a jejich spojenci, zejména Pákistán, pomáhali posílit náš odpor a snažili se ho využít ... Snažili se nás proměnit v extremistickou zemi a využít náboženství Afghánců jako zbraň proti SSSR. Proto burcovali náš vzdor proti SSSR a říkali, že budou bojovat se Sovětským svazem až do posledního Afghánce.

Výsledkem tohoto konfliktu byly dva poražení, SSSR i Afghánistán. Obě naše země velmi utrpěly.“

To ve čtvrtek řekl o afghánské válce v letech 1979-1988 Hámid Karzaj, jenž byl tehdy v řadách nepřátel SSSR a později pod americkou okupací vedl Afghánistán. Na setkání ve Valdajském klubu seděl 59 letý Karzaj po pravé ruce Vladimíra Putina. A hned po projevu ruského prezidenta vystoupil s dlouhou řečí, která bohužel nevyvolala odpovídající reakci odborníků shromážděných v sále. Karzaj zůstal ve stínu Putina, přitom jeho řeč obsahovala velmi důležité poselství adresované Rusku.

Americké dobrodružství v Afghánistánu

Je třeba připomenout, kdo je Karzaj. 13 let byl v čele Afghánistánu: od okamžiku vpádu USA do Afghánistánu až do podzimu roku 2014, kdy proběhly poslední prezidentské volby a on už neměl právo být nominován na třetí funkční období. S Putinem se Karzaj zná již od roku 2002, čili půl druhého desetiletí. I dnes patří bývalý prezident k nejvlivnějším politikům v Afghánistánu. Koneckonců, vedl Afghánistán především proto, že byl vůdcem jednoho z nejsilnějších klanů v hlavním kmenovém svazu Paštunů – převažujícího etnika této země. Američané na něho vsadili a přivedli ho k moci. Následně se s touto „volbou“ smířily i další afghánské kmeny a národy.

Samozřejmě kromě Tálibánu, který neuznává americkou okupaci a udržuje si kontrolu nad velkou částí země. Nejprve se Američané snažili bojovat proti Tálibánu sami. Ale poté, co se přesvědčili o nemožnosti jeho porážky, začali se na jedné straně vykupovat od místních polních velitelů a na druhé straně se pokusili přenést hlavní tíhu bojů na oficiální afghánskou armádu.

Válka mezi Paštuny u moci a Paštuny v Tálibánu se přirozeně nelíbila samotným Paštunům, takže cizíma rukama Američané nedosáhli žádných úspěchů. Už na konci prvního desetiletí třetího milénia bylo jasné, že musejí opustit Afghánistán, a slíbil to prezidentský kandidát Barack Obama.

Avšak ani on ani jeho nástupce Trump to neudělali. Pravda, Trump oznámil, že Američané se zaměří na boj proti příznivcům ISIL v Afghánistánu a budou se snažit přivést Tálibán k rozhovorům bez nároku na ovlivňování afghánské státnosti (tedy bez zasahování do vnitřních záležitostí země).

Čtěte ZDE: CIA: Největší distributor heroinu na světě. Tři sta tisíc mrtvých ročně? Nevadí! Usáma neměl s 11. zářím nic společného. Pravý důvod invaze do Afghánistánu. Drogové peníze pro tajné služby. Svědectví špióna

Kritika americké politiky v Afghánistánu

Okamžitě po srpnovém projevu Trumpa ho Karzaj, byť v pozici exprezidenta, ostře kritizoval. Protože se už dlouho snaží být nezávislý: čím déle Karzaj řídil zemi a získával vliv, i když zpočátku figuroval jako loutka USA, tím větší nezávislost na Američanech si budoval:

Rozhodně vystupuji proti nové strategii USA vůči Afghánistánu, neboť je v rozporu s národními zájmy země," řekl dříve Karzaj v rozhovoru pro list Izvestija. „Jsem kategoricky proti zvyšování role soukromých vojenských společností v americké kampani v Afghánistánu. Porušuje to národní svrchovanost a ústavu, prodlužuje konflikt a zintenzivňuje krveprolití v Afghánistánu.“

A teď přijel Karzaj do Soči. Jeho řeč obsahovala přímou výzvu Rusku, aby pomohlo přesvědčit Američany přiznat vlastní porážku v Afghánistánu:

Dnes jsem jeden z hlavních kritiků americké politiky v Afghánistánu, ne proto, že vnímám kriticky Západ, ve skutečnosti jsem přesvědčený demokrat, mám západní vzdělání a mám rád jejich kulturu. Jsem však proti jejich politice, protože není úspěšná a protože vede k obrovskému počtu problémů a ke vzniku extremismu, radikalismu a terorismu.

Jsem proti politice USA, protože pod jejich dohledem a s plnou kontrolou našeho vzdušného prostoru a našich vojáků se s celou touto velmocí objevil v Afghánistánu ISIL. Jak se mohlo vůbec něco takového stát po 14-15 letech, co se zde usadily USA se všemi svými prostředky a penězi? Proč dnes v Afghánistánu nespolupracují s USA jiné národy jako dříve?

Teď jsem v Rusku. Rusko má pochybnosti o práci USA v Afghánistánu. Proč to Čína vidí stejně? Také Irán má problémy s operacemi USA v Afghánistánu.

Proto jako afghánský občan v centru celé této globální hry navrhuji našim spojencům z USA následující: Budeme všichni úspěšní, pokud nám řeknete, že jste to nezvládli, a my to pochopíme, Rusko to pochopí, Čína to pochopí, také Írán, Pákistán a Indie to pochopí. Vidíme všechny známky vašeho selhání. Ale pokud to nepřiznáte, potom tato hra nebude mít konce.

Karzaj žádá Rusko o pomoc

V zásadě Karzaj navrhuje, aby USA uznaly porážku v Afghánistánu. A ačkoli nehovoří přímo o stažení vojsk, je zřejmé, že právě to má na mysli:

Existuje jediná cesta vpřed: Spojené státy v Afghánistánu musí vzít v úvahu nové podmínky spolupráce s naším národem.

USA v Afghánistánu se musí domluvit s našimi sousedy a s velkými světovými mocnostmi – především s Čínou, Ruskem a Indií – s vytýčením klíčových, srozumitelných a transparentních cílů. Vedle toho musí mezinárodní společenství podpořit afghánský mechanismus řešení všech existujících problémů.

Mechanismus pro dnešek, nejlepší, jaký máme k dispozici, je Nejvyšší rada afghánského lidu, neboli Lója džirga (Kruh kmenových vůdců) ... Já doufám, nakolik je tady vedle mne prezident Ruska, od něhož očekáváme mnoho jako od přítele, historického spojence a souseda, že Rusko bude aktivněji pracovat s USA a se Západem v otázce Afghánistánu a podá pomocnou ruku Afghánistánu, abychom mohli vytvořit vlastní mechanismy k vyřešení problémů, které nás trápí.“

Karzaj ani jednou nepronesl slovo ŠOS. Je však zřejmé, že tato organizace, která zahrnuje Čínu, Rusko, Indii, Pákistán, všechny země Střední Asie a sousedy Afghánistánu, by se měla stát garantem národního usmíření v Afghánistánu.

Zhruba řečeno, Karzaj žádá Rusko, aby dopomohlo k vnitro-afghánskému urovnání. Nakonec dokud jsou americké síly v zemi, nemůže být ani řeč o plnohodnotné účasti Tálibánu ve vládě. USA jsou pro Tálibán okupanti a musejí odejít, nebo alespoň oznámit blízké stažení vojsk.

Čtěte ZDE: Trump rozhodl posílit vojska v Afghánistánu: Bude bombardovat hambáči a cukrovým želé? Pornotanky nelze odstřelit. Geniální plán, který nemůže selhat. Zničení civilizace zaručeno a odzkoušeno

Přinutí Rusko USA, aby uznaly svoji porážku?

Je Rusko na tak aktivní roli v Afghánistánu připraveno? Pochopitelně krátce po americké invazi do této země začalo být Moskvě jasné, že skutečný cíl Američanů je jednoduše se opevnit ve středu Eurasie. V tomto strategickém bodě umožňujícím v případě potřeby vyvíjet tlak na Írán, Čínu a Rusko (prostřednictvím zemí Střední Asie). A přestože tyto země přítomnost Američanů zde trpěly, stále více a více věnovaly pozornost jak situaci v zemi, tak hledání možností, jak vytlačit USA z Afghánistánu.

Pro Čínu i pro Rusko je otázka americké přítomnosti v Afghánistánu stále bolestivější – ani Rusko, ani Čína nepotřebují trvalé americké základny za humny, jak se říká. Kromě toho má Peking velké plány jak s afghánským nerostným bohatstvím, tak především s novou hedvábnou stezkou vedoucí na sever i na jih od Afghánistánu. Aby přeprava po ní byla bezpečná, je nutné ohlídat stranu hor.

V letošním roce dalo Rusko poprvé najevo, že se americké jednotky musejí stáhnout. Zvláštní vyslanec ruského prezidenta v Afghánistánu Zamir Kabulov uvedl, že Spojené státy musejí vyvézt svůj kontingent ze země, která se už fakticky jeví jako „globální inkubátor mezinárodního terorismu“:

„Moskva nikdy nepobízela USA ke stažení vojsk z Afghánistánu. Jelikož však americká armáda není schopná nic udělat, nechť tedy opustí Afghánistán. Americká kampaň v Afghánistánu selhala.“

V odpověď Washington obviňuje Moskvu z flirtování s Tálibánem a dokonce i z jeho zásobování zbraněmi, i když všichni chápou, že jediná cestou k řešení afghánské krize vede přes usmíření Kábulu s Tálibánem a stažení amerických vojsk. Hámid Karzaj požádal Putina, aby pomohl urychlit tento proces a pro začátek přiměl Američany přiznat porážku.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky