Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Britská blamáž s novičokem: Bude mít dohru? Londýn dělá špinavou práci za Spojené státy. Jak splachovací jsou Johnson s Mayovou? V dřívějších dobách by padaly hlavy. Politický úspěch a morální vítězství Ruska?

Britská blamáž s novičokem: Bude mít dohru? Londýn dělá špinavou práci za Spojené státy. Jak splachovací jsou Johnson s Mayovou? V dřívějších dobách by padaly hlavy. Politický úspěch a morální vítězství Ruska?

11. 4. 2018

Tisk článku

Alexandr Bovdunov přináší informaci o negativních ohlasech té ještě úplně nezmanipulované části britské veřejnosti a některých opozičních politiků na vylhanou kauzu otravy dvojitého agenta v Salisbury

Labouristé požadují zahájit vyšetřování ministra zahraničí Velké Británie Borise Johnsona. Šéf ministerstva zahraničí je obviňován z toho, že uvedl veřejnost v omyl, když oznámil ruský původ látky, kterou byl údajně otráven bývalý agent GRU Sergej Skripal a jeho dcera Julia.

Ve Velké Británii totiž citelně narůstá nedůvěra k vládě jako celku v souvislosti s prohlášeními o „ruské stopě“ v případě otráveného Skripala (ne, že by labouristé byli natolik charakterní, větří však politický kapitál). Podle odborníků to všechno může pohřbít Johnsonovu kariéru, stejně jako premiérky Theresy Mayové.

„Sedl si do louže“

3. dubna 2018 ředitel britské tajné vojenské laboratoře „Porton Down“ Gary Aitkenhead řekl, že se jeho specialistům nepodařilo určit zemi, kde byla jedovatá látka vyrobena. Nicméně dříve, v rozhovoru pro Deutsche Welle, Boris Johnson s odkazem na laboratorní analytiky tvrdil, že látka byla vyrobena v Rusku. Nyní hlavní opoziční strana země vyzývá ministra k odpovědi, aby v ní vysvětlil, zda lhal na kamery. Podle lídra labouristů Jeremyho Corbina si Johnson „sedl do louže“ a musí se ospravedlnit.

Ministr zahraničních věcí musí odpovědět na vážné otázky, zda neuvedl veřejnost v omyl,“ řekl lord JohnTrickett, předseda Rady ve stínové vládě Velké Británie.

Diane Abbottová, ministryně vnitra ve stínovém kabinetu Labouristické strany, s ním souhlasí.

Zdá se, že Boris Johnson dezinformoval veřejnost, když tvrdil, že v Porton Down mu potvrdili, že nervový plyn použitý v Salisbury byl ruského původu,“ zdůraznila politička.

Samotný Boris Johnson na to reagoval, že jednání jeho oponentů jde „na ruku Rusku“. Existence motivu u Ruské federace otrávit Skripala a její zapojení do výroby „Novičoku“ je podle názoru šéfa britského ministerstva zahraničí dostatečným potvrzením jeho výroků. Nicméně mnohým takové vysvětlení zní nepřesvědčivě. Mimo pozornost veřejnosti nezůstal ani fakt, že dne 4. dubna 2018 ministerstvo zahraničí Velké Británie zrušilo záznam na svém oficiálním Twitteru. V něm se uvádělo, že „Porton Down“ potvrdil zapojení Ruska do výroby jedovaté látky použité v Salisbury.

Sériový lhář Boris Johnson znovu přistižen u lži?“ ptá se Kevin Maguire, redaktor Daily Mirror, na svém Twitteru.

Pokud by se to stalo v minulém století a britské ministerstvo zahraničí by bylo nuceno odvolat prohlášení globálního významu, přinejmenším by to znamenalo rezignaci ministra zahraničí, ne-li celé vlády,“ uvedl na svém Twitteru šéf britské redakce americké pravicově konzervativní publikace Breitbart, Raheem Kassam.

Čtěte ZDE: Chemické vraždy v Salisbury: Skripal byl jeden z mnoha! Skandální divadlo a britská blamáž. Důkazy chybí, žádný novičok patrně neexistuje. Pokusy na 20.000 lidech. Je libo LSD, antrax či mor? Jde o zemní plyn. A kde vůbec je Skripal a jeho dcera?

Ukázali mu dveře

Není jedním z nejzákladnějších požadavků, aby ministr zahraničních věcí nelhal na mezinárodní scéně a nezhoršoval vztahy s ostatními zeměmi?“ komentovala skandál kolem Johnsona dopisovatelka listu Guardian, Ellie O'Hagan.

Podle jejího názoru by měl ministr odstoupit, protože se dopustil manipulace s fakty v případě Skripala a vstoupil do neoprávněného konfliktu s Ruskem, který již vedl k masivnímu vyhoštění diplomatůa vyvolal mezinárodní skandál.

Novinářka poznamenává, že mnozí z politiků, kteří podporovali protiruské prohlášení Theresy Mayové a Borise Johnsona, již v roce 2003 uvěřili prohlášení tehdejšího premiéra Tonyho Blaira o existenci iráckých zbraní hromadného ničení.Výsledkem byl vstup Velké Británie do války na straně USA.

Jak uvedl v rozhovoru pro RT britský politický pozorovatel John White, Boris Johnson by měl změnit „pracoviště“.

Zdá se mi, že je to důvod, aby ministr zahraničních věcí odstoupil,“ píše redaktorka The Independent Mary Dejevská. „Pokud se prohlášení Velké Británie ve vztahu k Rusku a show se Skripalem začnou sypat, musejí začít padat hlavy.“

Novinářka se domnívá, že by měli být odvoláni šéfové britských speciálních služeb MI5 a MI6, jejichž předchůdci museli rovněž odstoupit z důvodu lží o iráckých zbraních hromadného ničení.

To, co před měsícem vypadalo jako triumf Theresy Mayové, nyní vypadá poněkud jinak,“ píše Dejevská.

V britských sociálních sítích se aktivně šíří tagy #NoConfidence a #SackBorisJohnson. Objevily se však již v březnu 2018 poté, co vešel ve známost další skandál týkající se ministra zahraničních věcí. Jednalo se o nezákonné financování společnosti Cambridge Analytica, která v roce 2015 pomáhala Johnsonovi vést kampaň za Brexit v předvečer referenda o vystoupení z EU. Spolu s Johnsonem se příjemcem útoků stala i Theresa Mayová.

Boris Johnson neustále ponižuje Velkou Británii, ale slabá premiérka se ho neodváží odvolat,“ říká George Eaton, redaktor The New Statesman. „Jeho dlouhý jazyk přispěl k největšímu politickému vítězství Ruska od chvíle útoku.“

Na pranýři

Podle mnoha dotázaných expertů redaktory RT by nepodložené obvinění Ruska z otravy Sergeje Skripala a jeho dcery mohlo vážně poškodit reputaci konzervativců a vést ke změnám ve vládě.

Mám dojem, že za pokusem o vraždu Sergeje Skripala stojí lidé, kteří chtěli ublížit jak Vladimírovi Putinovi, tak Therese Mayové: britská premiérka byla do této situace ve skutečnosti vehnána. Mayová má ve straně slabé postavení,“ uvedl Vladimír Schweitzer, šéf Centra stranicko-politických studií Institutu Evropy Ruské akademie věd, v rozhovoru pro RT. „Theresa Mayová, coby nepříliš inteligentní osoba, začala dělat prohlášení v protiruském plánu, který nebyl ničím podložen. Inteligentní politici nic takového neudělají, politik se musí rozmyslet, než něco prohlásí.“

Teresa Mayová může brzy skončit svou politickou kariéru, předpokládá Alexej Martynov, ředitel Mezinárodního institutu rovinutých států.

Hlučná mediální kampaň kolem otravy Skripala vedla k nežádoucímu výsledku – konsolidaci ruské společnosti, což demonstruje selhání britských plánů,“ uvedl odborník v rozhovoru pro RT.

Podle slov Natálie Erjominové, doktorky katedry evropských studií na Státní univerzitě v Petrohradě, protože nikdo nenese faktickou odpovědnost za lži o iráckých chemických a biologických zbraních, cítí se Theresa Mayová i Boris Johnson stále neohroženě.

Na základě informací o nepodloženosti obvinění Ruska ze zapojení do výroby nervového plynu lze učinit závěr, že samotná Theresa Mayová je politická figurka, která může být v případě potřeby snadno obětována,“ řekla Erjominová v rozhovoru pro RT.

Podle jejího názoru nyní vznikla situace, při níž Británie provádí špinavou práci za Spojené státy tím, že démonizuje Rusko, zatímco Washington sám zůstává ve stínu a jedná údajně ze solidarity s britskými spojenci.

Pokud bude některý z amerických spojenců nespokojen, nebude se jeho nespokojenost týkat USA, ale Británie a osobně Theresy Mayové,“ uzavřela politoložka.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky