Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Současný Doněck: Spálená země nebo normální evropské město? Média versus realita. Stejné jako s Krymem a Sýrií? Dvojí metr pro americké zájmy. Pilná práce válce navzdory. Proč Ukrajina nechce mírové řešení?

Současný Doněck: Spálená země nebo normální evropské město? Média versus realita. Stejné jako s Krymem a Sýrií? Dvojí metr pro americké zájmy. Pilná práce válce navzdory. Proč Ukrajina nechce mírové řešení?

18. 5. 2018

Tisk článku

Kristina Melniková přináší několik zajímavých výpovědí západních delegátů, kteří navštívili Doněck u příležitosti oslav Dne republiky

Na světě je jen velmi málo oficiálních vlád, které se staví pozitivně k rozhodnutí o sebeurčení Novoruska (konfederace Luhanské a Doněcké lidové republiky) a tím spíše k uznání jeho nezávislosti. Nicméně postoj vlád a názor společnosti nebývají ani zdaleka totožné. To prokázali evropští politici a veřejní činitelé, kteří navštívili Doněck při oslavě Dne republiky.

Mnozí z nich opakovaně navštívili Donbas, aby získali představu o tom, co se zde děje. A přicházejí znovu a znovu, někdo kvůli výměně informací, někdo s humanitární misí. Korespondent EADaily hovořil s některými zahraničními delegáty o tom, co je přivedlo do Donbasu, a také o tom, co si myslí o referendu o nezávislosti, jehož výročí se slaví každoročně 11. května.

Andreas Maurer

Místní zastupitel z Německa Andreas Maurer řekl, že svojí návštěvou chce především podpořit obyvatele republiky. „Po mé první návštěvě mi napsala spousta prostých lidí ze sociálních sítí na můj E-mail. Poděkovali mi, že jezdím na Donbas. Byl to pro mě velmi důležitý moment,“ řekl Maurer.

Podle jeho slov to, co pozoruje v Doněcku, je velmi odlišné od oficiální propagandy v západních zemích. „LLR a DLR představují jako teroristické organizace. A bylo pro mě důležité vidět, jak skutečně republika žije. Po první návštěvě mě překvapilo, že DLR dokázala za dobu čtyř let vytvořit vlastní státní struktury,“ uvedl poslanec.

Podle názoru Maurera musí mezinárodní společenství v případě Donbasu pamatovat na ustanovení o právu národa na sebeurčení, na jehož základě vyhlásil tento region referendum v roce 2014. „Když jsem pobýval v Donbasu, uvědomil jsem si, že světové společenství nemá jinou možnost – musíme tento projev lidové vůle uznat. Prostě nevidím jinou cestu. Vím o ostřelování Zajceva, Gorlovky a jsem stále více přesvědčen, že Ukrajina nemá zájem na mírovém urovnání tohoto vojenského konfliktu,“ řekl Andreas Maurer.

Čtěte ZDE: Majdan kam se podíváš: Co spojuje Skripala, Kuciaka a pilota Vološina? Ukrajinské zoufalství a protiruská hysterie neberou konce. Na řadě jsou Slováci. Chtěla Savčenková rozstřílet ukrajinský parlament minometem?

Gunnar Lindemann

Na poslance krajského parlamentu v Berlíně Gunnara Lindemanna udělal Doněck „ten nejlepší dojem“. „Včera jsme se procházeli po Doněcku. Vypadá jako krásné evropské město,“ poznamenal.

Podle Lindemanna „v žádném případě nelze důvěřovat“ německým médiím a je lepší vidět všechno na vlastní oči. „Často je obrovský rozdíl mezi tím, co říkají média, a jaká je skutečnost. To samé platilo, když jsme navštívili Krym, a o tom samém se přesvědčili moji kolegové, když navštívili v březnu Sýrii,“ vyjádřil se politik.

Podle jeho názoru není možné upírat Donbasu právo na sebeurčení. „Lidé, kteří zde žijí, mají právo rozhodnout lidovým hlasováním o tom, co chtějí. Pokud lidé chtějí vlastní republiku, chtějí využít právo na sebeurčení, musejí žít nezávisle. Totéž se stalo v Kosovu. Kosovo se oddělilo a bylo evropským společenstvím uznáno. Proto by měla být uznána také DLR,“ řekl.

Hubert Fayard

Zástupce DLR ve Francii Hubert Fayard řekl, že velmi rád jezdí do Doněcka. „Pokaždé, když přijedu, vidím, jak se rozvíjejí státní struktury republiky, vidím, jak dobře fungují veřejné služby. Zdaleka ne všechna města ve Francii se mohou něčím takovým pochlubit,“ uvedl Fayard.

On, stejně jako ostatní jeho kolegové, je přesvědčen, že nezávislost DLR musí být uznána. „Vše je dosažitelné, pokud se o to lidé snaží,“ věří francouzský politik.

Goran Milenkovič

Generální tajemník „Srbské ligy“ Goran Milenkovič se rovněž vyjádřil, že vnímá, jak velký rozdíl je mezi tím, co se o Doněcku dozvídá z médií a co viděl ve skutečnosti.

Říkali nám, že tu jsou teroristé, ale my jsme viděli vlídné lidi a krásné město. Jsem rád, že zde můžeme být osobně a cítit ten rozdíl. Viděli jsme i smutnou stránku života v Donbasu, viděli jsme spoustu pohřebišť, kde zemřeli nevinní civilisté. To je samozřejmě strašné,“ řekl.

Poznamenal, že pozoruje paralely mezi historií svého vlastního státu a mezi tím, co se děje v Donbasu. „Chápeme bolest, kterou zažívají obyvatelé Donbasu. Když síly NATO bombardovaly moji zemi, celý „rozvinutý svět“ byl také proti nám. Sdílím bolest obyvatel Donbasu,“ prohlásil.

Čtěte ZDE: Jak se kradou země: Cesta mírová a cesta násilná. Co nám to jen připomíná? Osa zla povážlivě hubne. Kdo je další na řadě? Rozbíjet tak dlouho, až budou souhlasit. Pak to nekupte, když je to tak levné

Enrique Refojo

Člen sdružení „East-Solidarity-Donbass“ Enrique Refojo přijel do Donbasu již potřetí a zajímá se především o humanitární otázky. Pobýval také v předměstských oblastech Doněcka blízkých frontové linii, například v Zajcevu či na Spartaku. Enrique Refojo je přesvědčen, že válka proti Donbasu je válkou proti celé Evropě, válkou, kterou rozpoutal Washington, aby posílil svou ekonomickou nadvládu.

Španěl je přesvědčen, že dříve nebo později se Donbas stane součástí Ruska. Pokud jde o mezinárodní uznání, není zdaleka tak optimistický. „Tohle je geopolitika. Například v Kosovu Spojené státy rozdmýchaly separatismus. Na Ukrajině se pokoušely zajistit si vliv, ale Donbas se proti tomu postavil tím, že si zvolil nezávislost,“ řekl Enrique Refojo.

Emmanuel Leroy

Prezident francouzského humanitárního hnutí Emmanuel Leroy je v Doněcku spolu se svou ženou již po šesté od roku 2015, aby pomáhal dětem z Donbasu. „Již v květnu 2015 jsme spolu s poslanci Evropského parlamentu uspořádali seminář za mír v Doněcku. Tehdy zuřily divoké bitvy. V únoru jsem se v knihkupectví setkal s významným ruským spisovatelem Zacharem Prilepinem a rozhodli jsme se spojit síly při poskytování humanitární pomoci Donbasu,“ řekl Emmanuel Leroy.

Poznamenal, že to, co viděl v Donbasu během své první návštěvy, se velmi lišilo od toho, co ukazovala média. „Samozřejmě, rozdíly byly kolosální. Je třeba vzít v úvahu skutečnost, že západní média jsou řízena informačními centry, která se podílejí na rozpoutání války v Donbasu. Jejich cílem je představit Rusko v krajně nepříznivém světle,“ řekl.

Rovněž poblahopřál Donbasu ke Dni republiky a popřál mu brzký mír. „Hlavní věc, kterou chci popřát, je mír. Civilní obyvatelstvo už čtyři roky trpí pod pravidelným bombardováním ukrajinskou armádou. Moje globální přání je, aby slovanské národy zastavily bratrovražednou válku, aby si obyvatelé západní Ukrajiny, manipulovaní NATO a anglosaskou lobby, kteří jim vkládají do hlav falešné ideje, konečně uvědomili, že jsou také součástí slovanského národa, součástí ruského světa. Přál bych si, aby válka, kterou Západ vede proti Rusku, přestala co nejdříve,“ dodal.

V pátek 11. května Doněck oslavil Den republiky. Před čtyřmi lety se v tento den převážná většina obyvatel Doněckého regionu Ukrajiny vyslovila pro nezávislost Doněcké lidové republiky na Kyjevu. Je třeba poznamenat, že vyhlášení republiky se uskutečnilo dříve – 7. dubna. Nicméně během květnového referenda o sebeurčení získala Doněcká lidová republika status suverénního státu.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

Tři tváře lidovlády: Moskva, Kyjev, Washington (Brusel). V Rusku se volí. V Kyjevě a na Západě jen dosazuje. Brutální podvody. Cenzura jak břitva. Trump: V USA místo voleb Orwell. Není kouře bez ohně. Máme na výběr?

Tři tváře lidovlády: Moskva, Kyjev, Washington (Brusel). V Rusku se volí. V Kyjevě a na...

Západ se hroutí: Kudy na sebeobranu? Bildergerg, Trilaterála, Aspen, Globsec a vláda nevolených. Korporátní fašismus EU. Proč Zuckerberg staví bunkr a převádí majetky do zlata? Platební karty? Ne, hotovost! Je to náš boj!

Západ se hroutí: Kudy na sebeobranu? Bildergerg, Trilaterála, Aspen, Globsec a vláda nevolených....

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky