Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Nové hokejové logo: Uříznutá hlava s hermelínem v hubě? Skrytá symbolika vypovídá mnohé. Soudruzi ze svazu a mudrující Záruba. Reprezentovat se znakem? To je to, co někdo nechce...

Nové hokejové logo: Uříznutá hlava s hermelínem v hubě? Skrytá symbolika vypovídá mnohé. Soudruzi ze svazu a mudrující Záruba. Reprezentovat se znakem? To je to, co někdo nechce...

26. 6. 2018

Tisk článku

Redakce Protiproud přináší srovnání dvou analýz nového návrhu hokejového dresu, jenž zvedá podobné emoce (a často z podobných důvodů) jako nedávný návrh úpravy státní hymny

Nové logo české hokejové reprezentace budí kontroverze. Na mě ještě kontroverzněji působí "nezávislý" redaktor ČT Robert Záruba, jenž logo, které supervizoval jeho brácha, obhajuje.

Podle serveru hokej.cz proces supervizoval v roli konzultanta Alan Záruba z pražského UMPRUM, bratr známého sportovního komentátora Roberta Záruby. Dlouhodobě mně, i některým mým známým, vrtá hlavou prakticky nekritický pohled hokejových komentátorů na ČT vůči národnímu týmu. Samozřejmě chápu, že přemíra kritiky může být kontraproduktivní a škodit, stejně tak je to dle mého však i s nekritičností a obhajobou toho, co si ji nezaslouží.

Vzhledem k tomu, že proces vývoje nového hokejového loga (prakticky zkopírovaného od Scanii, navíc s údajným pukem v tlamě lva, který spíše připomíná jazyk) supervizoval Robertův bratr, lze snad očekávat, že "nezávislý" šéfkomentátor z "nezávislé" ČT (vyjma závislosti na EU) bude mluvit jinak než pochvalně? Neměl by se držet maličko stranou, případně alespoň zmínit, že vzhledem k participaci svého bratra na logu asi není zcela objektivní...? Ostatně, jak může být v TV pak sám objektivní k Českému svazu ledního hokeje, když ten dává práci (byť výjimečně) jeho rodině, jistě za nezanedbatelný penízek. Podotýkám, že nezávidím, ale nastoluji téma možné autocenzury (byť podvedomé) hokejového šéfkomentátora.

Čím se například Robert Záruba při svém (takřka oslavném) hodnocení loga třeba blýskl?

Trocha prefabrikovaných frází... "Beru to jako výsledek poctivé práce a invence dát českému hokeji novou tvář."

Nesmí se zapomenout na Nagano! Dát ho (troufám si tvrdit demagogicky) do kontextu se vzhledem nových dresů dokáže snad jen šéfkomentátor ČT... "Když před dvaceti lety byly dresy s nápisem CZECH, snad nikomu se nelíbily. Potom se ale vyhrála olympiáda v Naganu a nikdo nechtěl hrát v ničem jiném."

Prezentaci z části bráchovy práce by asi moc běžných lidí veřejné nehanilo, že? "Prezentace toho nového loga a podoby dresů byla, nechci to přehánět, ale strhující. Bylo to opravdu krásně pojednane podobenství vlastně národní identity a její spojeni s ledním hokejem a vidět ten dres vlastně od začátku do konce v jednom souvislém krásném vykreslení. Byl to opravdu zážitek, no a vyvrcholilo to vlastně novým logem, no a tohle je opravdické logo."

Krapet demagogie ve smyslu, vždyť to nemají ani ostatní... kdyby ostatní skočili z okna, skočí i Záruba? "Jistěže někomu, a možná i leckomu bude chybět státní znak, ale, ale ten nemají ani jiné týmy na svých dresech..."

Další kapka demagogie (nebo jen Zárubovy hlouposti?) neškodí... Nový dres prý může dodat sebevědomí... "A možná je to i ten další impuls pro to, aby se konečně zvedlo to, co podle mě našim hokejistům v těch rozhodujících fázích chybí, a to je opravdu pevné sebevědomí a myslím, že tenhle dres by k tomu, i když třeba málo, mohl pomoct."

O přijmutí loga fanoušky... samozřejmě je to jen jejich boj... Soudruzi ze svazu spolu s bráchou to zmákli na jedničku... "To bude boj, který bude muset každý fanoušek svést sám v sobě."

A po Halíkovsku: je třeba to pochopit, po každém dalším zhlédnutí je zase o kousek krásnější... "S některými novináři jsem viděl poprvé ten dres a teď, když jsem ho viděl podruhé, tak se mi líbí zase o trošku víc."

Čtěte ZDE: Medaile z prohnilé olympiády: Dobře, že už je za námi. MOV jako nátlaková skupina a nástroj hybridní války. Otázky kolem chemie i v průběhu her. Triumf party zfetovaných norských astmatiků. Zrušit boj proti dopingu?

A co na to Ladislav Větvička?

Šefove hokeja si mysli, že zme uplni idyjoti. Bo jinak by nemohli použivat argumenty typu "novy dyzajn pusobi dynamičtěji"; "nabizi novy marketyngovy potencial"; "možeme lepe dohližat na vyrobu padělku".

A největši cypovina je "zmizi hyzdici loga sponzoru". To všecko pry řek šef hokeja. Tuž jestli mame takeho šefa hokeja, nemožem se divit, že tak blbě hrajem.

Hyzdici loga sponzoru može šef hokeja vypustit aji tak. Na padělky dohližat určitě nebude a dynamiku by měl hokejista předvaďat jinde a ne na dresu.

To už su ve vedeni fakt taci pitomci, že nechaju schvalit dres, za kery by se styděla aji posledni děvucha klubu ženskeho hokeja Vaginka Studenka?

Jedine, co mi to připomina, je uřiznuta hlava kury s hermelinem v hubě. Jako reklama Sedlčan dobre, jako narodni reprezentačni dres odporne.

Može mě kdosik řict, čemu ti mamlasi nezrobi tři varianty a nenechaju třeba hlasovat lidi? Lid by se nažral, koza by zustala cela, chleb a hry by byly a všeci by měli pocit, že se na tym podilaju. Ja jako synek moravskeho taty a slezske mamy nepotřebuju vidět na dresu moravsku a slezsku orlicu, česky lev je jako maly česky znak dost dobry. Ale rozhodně na reprezentačnim dresu nechcu vidět scyplu kuru s hermelinem.

No ja, jenže když by se nechali hlasovat lidi, pak je tu nebezpeči, že by mohl vyhrat dres s opravdovym malym statnim znakem Česke republiky. Je čest reprezentovat se statnim znakem na břuchu.

Ale to je asi pravě to, co někdo nechce...

Čtěte ZDE: Chvála nostalgie: Hovor s kardinálem Dukou. Řek Zorbas z Moravy. Vzpoura velkého srdce. Potřebujeme Druhé národní obrození? Jarek Nohavica a jeho Česká galerie. Sokolové mají brzy Slet! Přijíždí poslední romantik

Tomáš Vyoral se na logo podíval znovu...

...a přišel s novými hypotézami:

Zamyslel jsem se nad symbolikou hokejového loga a odhalil řadu spojitostí a odkazů na českou historii a současnost i na propojení se současnými bafuňáři. Kdyby měl pan supervizor Záruba nebo předseda Král zájem, za pakatel prodám!

HERMELÍN V TLAMĚ (spekuluje se, zda jde o nakládaný) odkazuje na tradici české moderní gastronomie.

UCHO LVA je památkou na předchozího trenéra české reprezentace.

KORUNKA A JEJÍ TŘI CÍPY (rovněž také TŘI CYPI, viz níže) symbolizují v ČR oblíbenou lidovou pohádku Tři oříšky pro popelku a zároveň tzv. TŘI CYPY reprezentované za ČSLH předsedou Králem, za poslušné hráče Patrikem Eliášema za spřátelená média Robertem Zárubou skrze bratra Alana, který logo supervizoval (viz výše).

OKO LVA symbolizuje známou propast Machochu nebo také černou díru na peníze triumvirátu zmíněného výše.

SEDM CÍPŮ HŘÍVY (včetně toho pod hermelínem) reprezentuje sedm státních symbolů nebo taky známou pohádku Sedmero krkavců (rovněž lehce odkazující na současné vedení svazu), rovněž odkazuje na Sedm statečných coby šest hráčů na ledě a předsedu Krále bdícího nad nimi.

HYBRIDNÍ HLAVA LEV/OREL (ORLICE) - dokonalá provázanost českého lva s moravskou a slezskou orlicí odráží dynamiku, proměnlivost a pokrok v hokeji i světové společnosti, která smazává hranice prakticky mezi vším.

Zdroj: 1, 2, 3.




Tagy článku

Doporučujeme

Porada nepodvolených: Ze Západu jde jen síra a škleb. Nikdo neví, kdo je v pekle. Spor o Rajchla? Konečná válí! Nedělejme fauly. Jak debilizovat mladé? Rozpadne se EU sama, nebo jí k tomu musíme pomoci? Slovo je tu navždy

Porada nepodvolených: Ze Západu jde jen síra a škleb. Nikdo neví, kdo je v pekle. Spor...

Putinovo vítězství: Západní politici vytočeni. Tohle se jim nestane. USA náš vzor. Je tu opět inovace podvodů před prezidentskými volbami. Nejsi občan? No a co? Tady máš řidičák - a běž to tam hodit! Tam ilegálové. U nás Ukrajinci?

Putinovo vítězství: Západní politici vytočeni. Tohle se jim nestane. USA náš vzor. Je...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky