Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Prázdniny se krátí: Juncker se chystá buzerovat. Co si na nás EU od září vymyslí? Nepříliš osvěžující sprška blbých nápadů. Biče se budou zesilovat. Rozjede se prokuratura? Horko bude asi i na podzim

Prázdniny se krátí: Juncker se chystá buzerovat. Co si na nás EU od září vymyslí? Nepříliš osvěžující sprška blbých nápadů. Biče se budou zesilovat. Rozjede se prokuratura? Horko bude asi i na podzim

16. 8. 2018

Tisk článku

Tomáš Břicháček si do diáře poznamenal některé očekávané významné podzimní momenty na unijní půdě a seznal, že se máme věru nač těšit

Co nás čeká v Unii po prázdninách? Junckerovo poselství o stavu Unie, další řečnění o principu subsidiarity, snahy o využití pasarel, pletení biče na členské státy pod zástěrkou ochrany právního státu a leccos dalšího.

Brzy skončí prázdniny a i unijní orgány se znovu probudí k životu. (Tedy, ne že by úplně spaly. Zrovna včera Komise posunula do dalšího kola svou nehoráznou šikanu Polska, prováděnou pod zástěrkou ochrany „právního státu“.) Znovu se tak rozproudí i probíhající diskuse o budoucnosti EU, zvaná též „cesta do Sibiu“ nebo proces reflexe, které jsem se obecně věnoval např. zde nebo zde.

Udělejme si už dnes – během příjemné okurkové sezóny – stručný přehled nejdůležitějších událostí, které můžeme v posledních čtyřech měsících tohoto roku očekávat.

Poznamenejte si tedy do kalendářů:

12. září – Junckerovo poselství o stavu Unie

12. září předseda Komise Jean-Claude Juncker přednese své výroční poselství o stavu Unie. Minulý proslov s podtitulem „Chytit vítr do plachet“ stál opravdu za to (obšírně jsem o něm psal zde). Letos se můžeme těšit mimo jiné na to, jaké závěry Juncker vyvodil z nedávné zprávy Timmermansovy pracovní skupiny pro subsidiaritu a proporcionalitu.

20. září – neformální summit v Salcburku

20. září se v Salcburku bude konat neformální zasedání Evropské rady. Podle Agendy lídrů je na programu: vnitřní bezpečnost: kontroly na vnějších hranicích, výměna informací, operativní spolupráce, bezpečnost a trestní spravedlnost v kyberprostoru, předcházení radikalizaci (určení směru budoucí práce). Důležitým tématem, na kterém záleží rakouskému předsednictví, by měl být boj proti nezákonné imigraci.

Říjen (přesné datum neurčeno) – sprška špatných nápadů Komise

Někdy v průběhu října hodlá Komise předložit

  • „iniciativu k posílení vymáhání právního státu v EU“ a
  • sdělení o používání kvalifikované většiny v rámci společné zahraniční a bezpečnostní politiky a vnitřního trhu a o možném rozšíření pravomocí Úřadu Evropského veřejného žalobce na boj proti terorismu.

To jsou počiny, které avizoval Juncker již v loňském poselství, respektive v přiloženém Plánu na vybudování jednotnější, silnější a demokratičtější Unie.

Od iniciativy týkající se ochrany právního státu můžeme čekat snahy o další posílení biče, který Komise plete na členské státy za účelem vměšování se do jejich vnitřních věcí. Počátkům těchto snah jsem se věnoval v článku „Rule of law“, nebo „rule of Brussels“? (2014), publikovaném ještě ve staré dobré Revue Politika. O tom, jak Komise začala tímto způsobem šikanovat Polsko, jsem psal zde.

Pokud jde o snahy o využití pasarel za účelem rozšíření hlasování kvalifikovanou většinou v různých oblastech, kde se zatím uplatňuje jednomyslnost, těm jsem věnoval jeden díl série o špatných nápadech v diskusi o budoucnosti EU.

Úvahy o rozšíření pravomocí čerstvě ustavené europrokuratury potvrzují moje někdejší obavy, že tento orgán se zdánlivě omezenou působností bude mít velký potenciál k budoucímu růstu a mohl by posloužit jako trojský kůň pro prosazení expanze unijních justičních struktur a harmonizace trestního práva.

Čtěte ZDE: Filosof Roman Cardal: Evropská unie navazuje na orientální despocie. Útok na svobody a ideová indoktrinace kulminuje. Nese Juncker na ramenou tíhu kosmu? Rozpadem impéria ke katastrofě galaktických rozměrů?

18. - 19. října – zasedání Evropské rady

V Bruselu proběhne pravidelné zasedání Evropské rady. Podle Agendy lídrů má být na programu vnitřní bezpečnost: činnost navazující na neformální zasedání; migrace; obchod: budoucí obchodní politika, úloha EU v mnohostranném obchodním systému.

15. - 16. listopadu – konference o principu subsidiarity v Bregenzu

Rakousko jako předsedající země pořádá v Bregenzu konferenci o principu subsidiarity. Ta naváže na činnost pracovní skupiny pro subsidiaritu a proporcionalitu a zřejmě zde bude projednávána mimo jiné závěrečná zpráva této skupiny. Žádné zázraky od této akce nečekejme. O subsidiaritě se bude jako obvykle planě teoretizovat. Na tom, že tento koncept je naprosto prázdný a při praktickém fungování rozhodovacích mechanismů má nulovou roli, se však sotva co změní.

13. - 14. prosince – zasedání Evropské rady

V Bruselu proběhne pravidelné zasedání Evropské rady. Podle Agendy lídrů má být na programu víceletý finanční rámec (zpráva o pokroku) a jednotný trh (určení směru do budoucnosti pro období po roce 2018).

Komise avizovala, že na tomto summitu předloží o průběžnou zprávu o procesu zahájeném Bílou knihou o budoucnosti Evropy z 1. března 2017. Patrně tedy uvede určité první závěry ohledně variant dalšího vývoje EU předestřených v uvedeném dokumentu.

Je toho poměrně dost. Podzim v Unii bude jak vidno pestrý. K řadě těchto očekávaných událostí se vrátím - v první řadě k Junckerovu poselství.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky