Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Tajemný Q a hnutí QAnon v USA: Insider, prorok, šprýmař nebo troll? Fantom formuje mínění zklamaných. Jak zachránit Trumpa? Miliony bezmocných se upínají k přeludům. Mohou být Bažiny v klidu?

Tajemný "Q" a hnutí "QAnon" v USA: Insider, prorok, šprýmař nebo troll? Fantom formuje mínění zklamaných. Jak zachránit Trumpa? Miliony bezmocných se upínají k přeludům. Mohou být Bažiny v klidu?

10. 9. 2018

Tisk článku

Viktorie Nikiforová přibližuje jedno fantomové internetové hnutí v USA na obranu prezidenta Trumpa jako akt zoufalého hledání cesty ven z politického marasmu

V USA nazrává vládní puč. Příběhy o „ruských hackerech“ mají od něho odpoutat pozornost. Prokurátor Mueller není Trumpův nepřítel, ale jeho agent v boji se „stínovým státem“. Chcete-li zachránit prezidenta, musíte vyjít na ulici v „čase X“. Taková je informační platforma tajemného „Q“ – údajného spolupracovníka americké vojenské rozvědky, který názorově sjednocuje miliony Američanů. Ale kdo je Q? Poslední prezidentova naděje, nebo obyčejný „troll“?

Celý příběh začal záhadnou replikou Donalda Trumpa, kterou pronesl v říjnu roku 2017 na setkání s vojáky a obrátil se s ní na novináře: „Víte, děcka, co mi to připomíná? Řekl bych, klid před bouří.

Možná tím americký prezident neměl na mysli nic zvláštního. Možná ale naopak naznačil, že v budoucnu vypukne v zemi vojenský konflikt. Nebo po jednání s armádními veliteli jen předeslal vypovězení jaderné dohody s Íránem. V každém případě Trumpovi fanoušci z této repliky vytušili hluboký podtext, jemuž vnukli vlastní obsah.

Zjevení pana „Q“

Musíme pochopit, že příznivci úřadujícího prezidenta žijí v dusné informační atmosféře, v níž jimi zvolenou hlavu státu neustále za něco peskují. Vidí, že napřímo může Trump komunikovat s lidmi pouze prostřednictvím „Twitteru“ a vydrezírovaná média zkreslí každou jeho zprávu, tudíž hledají tajný smysl v každém prezidentovu vyjádření. A zvláště „pokročilí“ dokonce počítají písmena a dekódují v prezidentových příspěvcích „tajné šifry“ v naději, že Trump tak „posílá vzkazy“ svým věrným příznivcům.

Poznámka o „klidu před bouří“ byla mnohoslibná. Konspirologové si představovali, že Trump naznačuje blízký vojenský puč namířený proti němu: s pomocí věrných vojenských velitelů prezident údajně odhalil plán spiklenců a teď se chystá je pozatýkat. A klíčem v této šifře bylo slovo „bouře“ (storm).

Již následující den se objevilo potvrzení této teorie. Na populárním fóru 4Chan se objevila jistá osoba pod pseudonymem Q. Uvedla se jako představitel vojenské zpravodajské služby s vysokým stupněm přístupu k státnímu tajemství. Q podle svého profilu podporuje Trumpa, má přístup do nejvyšších kruhů, ale je nucen zůstat v anonymitě, aby nebyl perzekuován. Rozhodl se však podělit o svá tajemství s frekventanty 4Chan – tak budou v kurzu ohledně skutečného boje Trumpa se „stínovým státem“ a budou se ho moci zastat, pokud dojde na ozbrojený převrat.

Čtěte ZDE: Panika v NATO: Válka s Ruskem by mohla nevypuknout! Lásky a nelásky amerického prezidenta. Komu všemu již není pomoci? Obamovi pohrobci páchají všude zlo. Bažiny teď hrají o všechno. I za cenu atentátu?

Věštění z křišťálové koule

Q vystavoval zprávy, jež svojí mlhavostí připomínaly věštby delfské Pýthie. Prorokoval nepokoje, povstání, mobilizaci národní gardy, oznámil brzké zatčení Hillary Clintonové a hlav jejího volebního štábu, Johna Podesty a samotného George Sorose. A čas od času potěšil publikum tvrzeními, že Trumpův nesmiřitelný kritik John McCain a skandální asistentka Clintonové Huma Abedinová jsou nuceni chodit s náramky, a tak sledují jejich pohyb. Takže jejich faktické uvězněnínení daleko, a to tím spíše, že do Evropy již byla odeslána žádost o vydání k trestnímu stíhání některých vůdců Demokratické strany.

Oblíbené téma pana Q je „pizza-gate“, nafouknutý pedofilní skandál, během něhož vypluly na povrch zajímavé spojitosti rodiny Clintonových s islámskými radikály ze Saúdské Arábie a zrodil se předpoklad, že tato vážená rodina se aktivně podílí na sexuálním zneužívání nezletilých dětí s pomocí Hillaryiny asistentky (nebo dokonce milenky) Humy Abedinové a jejího manžela, který ve volném čase rád posílá své nahé fotky ženám.

Mainstream se nad „pizza-gate“ pošklebuje jako nad konspiračním nesmyslem. Nebylo však provedeno žádné seriózní vyšetřování těchto obvinění. To umožňuje konspiračním teoretikům tvrdit, že mají pravdu.

Podle mínění pana Q zvláštní prokurátor Robert Mueller vůbec nepodkopává Trumpa, když vyšetřuje případ ruských hackerů. Naopak, společně s prezidentem je připraven veřejnosti ukázat šokující fakta o „pizza-gate“ a zatknout Clintona a Obamu.

Kdo to tu mluví?

Brzy se Q přestěhoval na ještě více odvázané fórum 8Chan, kde jeho „proroctví“ soustavně získávají popularitu. Dnes pouze na „reddit“ v komunitě „Velké probuzení" (Great Awakening) má více než 60.000 sympatizantů. Jeho fanoušci věří, že Q má miliony sledovatelů po celém světě.

Pokud jde o vlastní osobu Q, existují různé názory. Někteří věří, že se jedná o kolektivní pseudonym skupiny lidí z vojenské rozvědky, kteří skutečně cosi vědí a tímto exotickým způsobem se snaží uchránit prezidenta před vynalézavými plány „stínového státu“. Jiní věří, že pod pseudonymem Q píše ve svém volném čase samotný Donald Trump.

Nejvíce exotická verze předpokládá, že Q je synem 35. prezidenta Spojených států Johna Kennedyho mladšího, který za tajemných okolností zahynul v roce 1999, přičemž inscenoval svoji smrt, aby se mohl odpoutat od téhož „stínového státu“.

Verze, že Q je obyčejný šprýmař, který se chytrácky vysmívá strachům a nadějím příznivců Trumpa, není populární. I když některé z jeho příspěvků nevyhnutelně takový dojem evokují.

Čtěte ZDE: V mylném poklidu přihlížíme: Blíží se v USA povstání? Vysychající bažiny chtějí rozpoutat válku s Ruskem. Mluvil o tom Putin s Trumpem? Letošní volby mohou být poslední. Rusko: Cvičení, nebo mobilizace?

Hnutí QAnon

Časem se příznivci Q sjednotili pod přízviskem QAnon. Čekají na „Velké probuzení“, které by mělo nastat před „bouří“. Překladem do srozumitelného jazyka to znamená, že v případě pokusu o převrat a nezákonného sesazení Donalda Trumpa z postu amerického prezidenta vyjdou aktivisté QAnon do ulic a tam... Co bude „tam“ je záhada, ale někteří předpovídají občanskou válku.

QAnon by mohlo být výrazem obyčejné konspirační teorie, po jaké tolik baží američtí voliči. Jenomže letos v létě zastánci tohoto internetového hnutí skutečně začali vycházet do ulic. Lidé s velkým písmenem Q na transparentech a na tričkách byli zaznamenáni v řadách demonstrantů podporujících Trumpa na Floridě.

Následně o QAnon začaly psát velké noviny, byť s jistým despektem, ale i tak. Mezi příznivci byly identifikovány některémístní celebrity – sportovci, novináři, veřejní činitelé. Na jeho příspěvky se začali odkazovat blogeři píšící o politice. QAnon podpořila i herečka Roseanne Barrová, známá stoupenkyně Trumpa.

Od bezmoci k přeludům

Příběh o tom, jak neznámá postava s komickými příspěvky jako „Kde je Huma? Hledejte Humu!“ se za šest měsíců stala významnou autoritou formující názory lidí, dobře odráží rozčarování, bezmoc a chaos v myslích prostých Američanů. Ti na tradiční sdělovací prostředky již docela rezignovali. Nenajdou tam totiž nic jiného než lži a propagandu proti Trumpovi.

Nikoliv bez důvodu Q pravidelně připomíná ve svých příspěvcích operaci „Posměváček“. Jde o název skutečné operace CIA prováděné v padesátých a šedesátých letech. Agenti tehdy verbovali novináře z nejvlivnějších médií a přiměli je zveřejňovat požadované informace. Formálně vše skončilo v polovině sedmdesátých let, ale mnoho Američanů je přesvědčeno, že operace stále probíhá a speciální služby zneužívají všechny přední noviny pro své vlastní účely.

V takovémto informačním vakuu se občané uchylují k alternativním zdrojům informací. Navíc v příspěvcích Q vidí spoustu pravdivých zjištění. Prezident Trump skutečně čelí silnému tlaku elit. Tento skrytý boj je téma, od něhož hlavní média odvádějí pozornost svého publika.

Příběhy o „ruských hackerech“ a „ruce Kremlu“ se připravují jen proto, aby čtenáři nevěnovali pozornost tomu, co se skutečně děje v Bílém domě. „Rusko s tím nemá nic společného,“ píše Q v jednom ze svých příspěvků.

V tom je těžké s ním nesouhlasit.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

Západ se hroutí: Kudy na sebeobranu? Bildergerg, Trilaterála, Aspen, Globsec a vláda nevolených. Korporátní fašismus EU. Proč Zuckerberg staví bunkr a převádí majetky do zlata? Platební karty? Ne, hotovost! Je to náš boj!

Západ se hroutí: Kudy na sebeobranu? Bildergerg, Trilaterála, Aspen, Globsec a vláda nevolených....

Likvidace zemědělství: Bláznění? Ne, plán! Žádné jídlo, žádní lidé. Spiknutí s cílem depopulace. Umělé vyvolání hladomorů. Vy a vaše rodina musíte zmizet. Nechte zdivočet zemi. Vypusťte divokou zvěř. Po dobytku vybijí i vás

Likvidace zemědělství: Bláznění? Ne, plán! Žádné jídlo, žádní lidé. Spiknutí s cílem depopulace....

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky