Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Útok na ruský letoun: Bezletová zóna a nové zbraně pro Sýrii. Konec hry na kočku a myš? Izrael i USA prskají vzteky. Výkvět podlosti na východě. Islamisté mezitím nezahálejí. Naučí se poražení někdy prohrávat?

Útok na ruský letoun: Bezletová zóna a nové zbraně pro Sýrii. Konec hry na kočku a myš? Izrael i USA prskají vzteky. Výkvět podlosti na východě. Islamisté mezitím nezahálejí. Naučí se poražení někdy prohrávat?

1. 10. 2018

Tisk článku

Redakce Protiproud informuje o událostech, jež se odvíjejí okolo výzvědného letounu IL-20 sestřeleného nad Sýrií i s 15 zabitými ruskými vojáky na palubě

Týden po „tragické nehodě“ ruského průzkumného letounu IL-20 sestřeleného vinou izraelské provokace (nebo přímo Izraelem?) ohlásilo Ministerstva obrany Ruské federace seznam odvetných opatření.

Zaprvé, Rusko během dvou týdnů poskytne Sýrii moderní systém protivzdušné obrany S-300, zadruhé, integruje všechny místní systémy protivzdušné obrany (PVO) do jednoho systému s ruskými jednotkami - a zatřetí, rozmístí v Sýrii prostředky radioelektronického boje (REB).

V komplexu to neznamená nic jiného, než uzavření oblohy nad územím Sýrie pro všechna letadla - tj. jak USA, tak jejich vazalů. Doposud si něco takového dovolila pouze armáda světového hegemona.

Vynucená opatření

Je pozoruhodné, že předání PVO oznámil osobně ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Připomněl, že Rusko v roce 2013 na žádost Izraele pozastavilo dodávku komplexu S-300 do Sýrie, ale nyní, nikoliv vinou Moskvy, se situace změnila a nový komplex protiletadlové obrany významně posílí bojové schopnosti Sýrie.

Šojgu zdůraznil, že Moskva je nucena v reakci na izraelské akce přijmout odpovídající odvetná opatření s cílem posílit bezpečnost ruských vojenských sil v zemi. Protiletadlový raketový systém S-300, který může zachytit cíle na vzdálenost větší než 250 kilometrů, bude doručen do Damašku během dvou týdnů. „Komplex svojí vysokou odolností proti elektronickému rušení a reaktivní rychlostí výrazně posílí bojové schopnosti syrského systému protivzdušné obrany,“ řekl Šojgu.

Ministr obrany vyjádřil přesvědčení, že opatření přijatá Ruskem „zchladí horké hlavy“ a odradí je od neuvážených kroků. A dodal, že dodávka S-300 není namířena proti třetím zemím, ale je vyvolána potřebou chránit ruskou armádu v Sýrii. Přibližně totéž oznámil také prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov.

Nyní je už také jasné, proč ruští vojáci čekali týden, přestože izraelské zavinění bylo zřejmé od okamžiku útoku na ruské letadlo. Rusko s Izraelem vyjednávalo o zastavení náletů na Sýrii, ale Izrael neprojevil ochotu k domluvě: Letadla F-16 izraelské armády se během rozhovorů opět ukázala poblíž ruské vojenské základny. Poslední pokus o dohodu byl proveden den před oznámením dodávky S-300 do Sýrie. Ruský prezident Vladimír Putin měl několik telefonních rozhovorů s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.

Čtěte ZDE: Ještě jeden americký úder na Sýrii: Z uražené ješitnosti nad nezdařenou šmelinou? Mír pro region výměnou za zradu - a ropu. Asad se zachoval čestně. Podaří se mu definitivně zvítězit? Nic příjemného pro Trumpa

Konec hry na kočku a myš

„Diskuse o okolnostech incidentu pokračovala i přesto, že informace poskytnuté izraelskou armádou o činnosti jejich letadel nad územím Sýrie byly v rozporu se závěry ruského ministerstva obrany. Ruská strana vychází z toho, že právě počínání izraelského letectva se stalo hlavní příčinou této tragédie. Vladimír Putin zdůraznil, že řešení přijatá Ruskem za účelem posílení bojových schopností syrské protivzdušné obrany jsou v dané situaci přiměřené a mají především předcházet jakémukoli potenciálnímu ohrožení života ruských vojáků, kteří vykonávají úkoly v boji proti mezinárodnímu terorismu“, stroze oznamuje Kreml na své webové stránce.

Z druhé strany bylo reakcí mnohem víc a připomínaly hysterii. Benjamin Netanjahu během telefonického rozhovoru s ruským prezidentem Vladimírem Putinem uvedl, že dodávka moderního protiletadlového raketového systému S-300 do Sýrie „zvýší rizika“ v regionu. V každém případě se v souvislosti s komplexem S-300 výrazně zvýší nebezpečí sestřelení pro izraelské, americké atd. piloty. K tomu dodal, že Izrael „bude i nadále bránit vlastní bezpečnost a své zájmy“, což lze přeložit jako „kašleme na vás, děláme si, co chceme“.

Částečně to potvrdilo i ruské ministerstvo obrany. „Odraz ruského IL-20 zmizel z obrazovky. Chtěl bych však upozornit na skutečnost, že izraelské stíhačky F-16 se i nadále nacházely v oblasti, přičemž jedna z nich v těsné blízkosti místa tragédie,“ řekl představitel ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov, který na briefingu předvedl snímky s novými důkazy. Z toho může vyplynout jediný závěr, že teď může bombardovat každý, tudíž je opravdu nejvyšší čas zchladit „horké hlavy“.

Lstí a klamem

Kromě toho Igor Konašenkov opět na prstech jedné ruky vypočítal, proč izraelské zdůvodnění, mírně řečeno, neodpovídá pravdě. Izraelská strana zpočátku informovala, že plánuje útoky na cíle v severní Sýrii, ale ve skutečnosti byl útok veden v oblasti západní provincie Latakia. „Klamné informace izraelského důstojníka o prostoru činnosti stíhacích letounů způsobily, že ruský IL-20 nebyl naveden do bezpečné oblasti,“ uvedl Konašenkov a poznamenal, že Rusko bylo o vlastním útoku informováno teprve v okamžiku jeho zahájení. „A nebyla přitom označena poloha izraelských F-16,“ dodal generál.

Na celém tomto příběhu zaráží jedna věc: proč vůbec Rusko dovolilo bombardovat území syrského suverénního státu, který je pro něj spojencem? Za jaké skvělé zásluhy si Tel Aviv nebo nějaký Washington osobují takové právo?

Konašenkov také prohlásil, že izraelské stíhačky F-16 viděly ruské letadlo, byly s ním 10 minut na stejné úrovni a záměrně se za ním ukryly před protiletadlovými raketami syrského systému protivzdušné obrany. „Izraelský pilot nemohl nevědět, že efektivní odrazový povrch IL-20 je mnohem větší než analogický povrch stíhacího letounu F-16 a ruské letadlo bude přednostní cíl pro protiletadlovou raketu,“ zdůraznil mluvčí ministerstva obrany.

Čtěte ZDE: Občan Trump versus Trump prezident: Zapomněli ti dva na sebe? Výhrůžky se stupňují. Vypukne v Sýrii válka USA s Ruskem? Staré, ale nikoli dobré myšlení je zpět. Katastrofa desetiletí a posouvání červené linie. Proč?

Ruská shovívavost

Z Konašenkovy verze sice vyplývá, že ruské letadlo bylo sestřeleno syrskou raketou, ale nezávislí odborníci jsou přesvědčeni, že na IL-20 stříleli Izraelci. Ruské ministerstvo obrany sice tvrdí, že v systémech PVO dodávaných do cizích států nejsou zabudovány detektory rozpoznávající ruské identifikační kódy bojových letadel. Je však velmi nepravděpodobné, že by systémy syrské PVO po několika letech spojenectví s Ruskem vnímaly ruská letadla jako nepřátelská. Tady zřejmě Konašenkov poněkud zmírnil rétoriku, aby nevystavil Izrael obvinění z přímé agrese.

Ať už je pravda jakákoliv, hlavním úkolem izraelské armády byla v každém případě provokace, jejímž cílem byla na jedné straně připravenost Rusů k obraně svých vlastních a na straně druhé pokus o vyvolání rozbroje mezi spojenci. V důsledku toho nyní budou mít Izraelci S-300 za vlastními humny.

Reakce USA

Ještě větší vztek propukl v zámoří – Pentagon na rozdíl od malých válečných provokatérů z Izraele bombardoval Sýrii naprosto bez skrupulí, a to nikoliv pouze jediným úderem, ale masivním ostřelováním, kvůli němuž převelel celou námořní vojenskou flotilu ke břehům Sýrie. Podle tvrzení amerického ministerstva zahraničí „Posílení systému protivzdušné obrany Asadova režimu pomocí ruských dodávek vojenské techniky pouze zvýší riziko eskalace v již tak nebezpečné zóně a zvýší riziko pro USA a jejich partnery, kteří provádějí operace proti Islámskému státu v Sýrii,“ uvedl představitel ministerstva.

Jeden z představitelů izraelské lobby, hlavní washingtonský jestřáb a poradce pro národní bezpečnost John Bolton označil rozhodnutí o dodávce protiletadlových raketových komplexů S-300 do Sýrie jako „velkou chybu“ a vyzval Moskvu, aby je zrušila. Vyjádřil také obavy, že by to mohlo způsobit „významnou eskalaci“ napětí v SAR. „Izrael má legitimní právo na sebeobranu před agresivním chováním Íránu, snažíme se snížit napětí a pravděpodobnost nové velké války,“ cituje Boltona americký tisk. Ve Washingtonu také zdůraznili, že americká armáda bude pokračovat v operacích v Sýrii, dokud íránské síly nepřestanou operovat na Blízkém východě. „Neodejdeme, dokud budou íránská vojska mimo íránské hranice,“ řekl Trumpův poradce.

Čtěte ZDE: Apokalypsa Blízkého východu: Voda dochází. Sýrie rozbitá a suchá. Umře Egypt? Bude na Nilu Válka? Teprve pak se vydají milióny na pochod do Evropy. Arabové nic nevyřeší. Jediný Kaddáfí s problémem bojoval

Výkvět podlosti

Mírně řečeno, vše je to poněkud podlé. Íránští milicionáři bojují v Sýrii a ne pod Jeruzalémem nebo Washingtonem, a mluvit o leteckých náletech půl tisíce kilometrů za hranicemi jako o „sebeobraně“ je přibližně totéž, jako vydávat za „sebeobranu“ válku USA ve Vietnamu. Navíc po 9. květnu se Moskva dohodla s Teheránem na odvolání všech íránských milicionářů, ale také bojovníků Hizballáhu a dalších podporovatelů Peršanů, od Golanských výšin a postavila tam hlídky pro ověření. To vše jen proto, aby Izrael mohl klidně spát. A k žádným vážným narušením ze strany Sýrie nebo Íránců nedošlo, neboť by o nich už slyšeli všichni, včetně malých dětí ze Zimbabwe – a v práci s médii a s ochránci lidských práv je Tel Aviv nejlepší na světě.

Je zřejmé, co ve skutečnosti znepokojuje Boltona. Tento americký občan je odpovědný za operaci „potrestání Asada za chemický útok“ a její úspěšnou realizaci. Dohodl se s Izraelem na provedení provokace, aby si „oťukal Rusy“, a nyní je ohrožen celý mnohamilionový projekt (není zrovna levné dostat lodě z různých koutů světa ke břehům Sýrie). Svět měl vidět, jak syrská armáda skončila v troskách a jak „demokratická opozice“ teroristů z „An-Nusrá“ vítězoslavně vstoupila do Aleppa. Operace USA a jejich spojenců měla zvrátit průběh války a ukázat americkou moc, a ne ji podrazit.

A život jde dál…

Zatímco všichni jsou zaujati ruským letadlem (de facto?) sestřeleným Izraelci, syrské dělostřelectvo vyhladilo pozice teroristů a Turci přivedli další jednotky na zničení An-Nusry, což znamená, že smlouva ze Soči se plní. Avšak teroristé také nesedí se složenýma rukama a podle ruské Federální zpravodajské agentury pokračují v přípravě „chemického útoku“. Radikální islamisté z „Tahrir al-Sham“ přepravili náklad s toxickými chemikáliemi do oblasti Al-Lataminah, o čemž informovala agentura Muraselon. Připomeňme, že podle dřívější zprávy teroristé z aliance řízené organizací Džabhat an-Nusrá společně s příslušníky „Bílých přileb“ připravovali provokaci s použitím chemických zbraní v provincii Idlib.

Pokus o přidušení Rusů nevyšel, v Kremlu po dlouhé přestávce vyhodnotili závěry „zlověstného mlčení“ a dali přiměřenou odpověď – zavřít oblohu. Pro Spojené státy a jejich spojence plynul čas velmi rychle a je třeba se obávat chemického útoku, který by měl přijít v nadcházejících dnech – plán se změnil, nyní je pro Boltonovu partu nutné stihnout útok před aktivací komplexů S-300.

Není však vyloučeno, že všechna potřebná zařízení jsou v Sýrii již instalována a připravena k nasazení, přičemž týdenní odmlka od tragédie ruského letounu IL-20 byla Ruskem přijata speciálně za účelem zmatení nepřítele.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky