Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Čarnogurský: Vítězná Sýrie se chystá na novou éru. Je jasné, kdo vyzbrojil teroristy. Národ stojí za Asadem. Co všechno víme o migrantech? Příběhy statečnosti o pokrytectví. Stopy historie. Syřané jsou obdivuhodní

Čarnogurský: Vítězná Sýrie se chystá na novou éru. Je jasné, kdo vyzbrojil teroristy. Národ stojí za Asadem. Co všechno víme o migrantech? Příběhy statečnosti o pokrytectví. Stopy historie. Syřané jsou obdivuhodní

11. 12. 2018

Tisk článku

Ján Čarnogurský navštívil před několika dny Sýrii a z mnoha setkání si poznamenal několik dojmů, s nimiž by se rád podělil nad rámec oficiálních zpráv z cesty

V nedávných dnech se vrátila ze Sýrie slovenská nevládní delegace. Bohužel pouze nevládní, neboť slovenská vláda (a parlament) nevidí geopolitické znaky časů, setrvávají při vazalské politice vůči Bruselu a Washingtonu a ignorují syrského vítěze prezidenta Bašára Asada. V Damašku zatím byla alespoň parlamentní delegace z Maďarska a z Polska a očekávají tam parlamentnímí a vládní delegaci ze Španělska. Sledujme, kdy se rozhoupají naši.

Na prahu vítězství

V Damašku se rodila naše civilizace. Je tam hrob Jana Křtitele. V hrobce je pohřbena hlava Jana Křtitele, kterou nechal useknout král Herodes v Jeruzalémě. Celý příběh je zachycen v Novém Zákoně. Hrob je součástí Ummájovské mešity, protože Korán považuje Jana Křtitele za jednoho z předchůdců proroka Mohameda. 

Je tam Annášův dům, v němž se ukrýval svatý Pavel po znovunabytí zraku a přiklonění se ke křesťanství, chodba, kterou utíkal k městským hradbám a otvor v hradbách, jímž opustil Damašek, aby mohl spoluzaložit křesťanskou církev. Je tam hrob sultána Saladina, který v roce 1187 vyhnal křižáky z Jeruzaléma, odstartoval zvrat v křižáckých válkách ve Svaté zemi a přinutil Evropu zamyslet se nad sebou. Damašek a Jeruzalém jsou nejstarší dvě hlavní města, které vždy byla hlavními městy svých zemí.

Slovenská delegace na místech, kam americká zástupná armáda přinesla demokracii

Avšak delegace navštívila Damašek z důvodů ryze současných. Naše politická reprezentace si zakrývá oči před tím, co se děje na Středním východě, proto musí zaskakovat nevládní organizace. 

Při prvním osvobození starobylého města Palmýra z rukou Islámského státu v březnu 2016 jsme na demonstraci proti základnám NATO na Slovensku na Hviezdoslavově náměstí v Bratislavě aklamací odsouhlasili gratulaci syrskému lidu, syrské armádě a syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi k vítězství v Palmýře. Gratulace jsme pak odeslali do Sýrie ještě vícekrát, protože bylo k čemu. 

Dnes syrská armáda osvobodila a kontroluje asi 90% území Sýrie a stojí před konečným vítězstvím. Tím podivněji - a nekvalifikovaněji - vyznívá výrok slovenského ministra zahraničí Lajčáka, když jako příklad absurdity označil, že by mu parlament mohl nařídit návštěvu syrského prezidenta. Alternativní média přinášela zpravodajství z naší cesty, proto se tento text soustředí spíše na politicky a argumentačně zajímavé momenty.

Na snímku Ján Čarnogurský a předseda syrského parlamentu Sabbagh

Přijali nás předseda syrského parlamentu dr. Sabbagh a předseda vlády Imad Khamis. V Sýrii je jakousi "národní frontou" strana Baas, jejímž předsedou je prezident Bašár Asad. Vedoucí roli však realizuje rozumněji než kdysi u nás komunistická strana či Národní fronta. Je v ní zastoupeno několik jiných strana a organizací a dokonce mohou být voleni i jednotlivci. Nepochybně by bez určité centralizace politického života Sýrie tuto válku nevyhrála a hrozil by její rozpad, jako se stalo v Iráku a Libyi.

Jednota

Předseda vlády hovořil o jednotě veřejnosti a syrské vlády v boji proti teroristům a zahraničním agresorům, mezi něž patří i Spojené státy. A ano, v tak těžké válce by se umělá jednota lidu a vlády prostě nedala vynutit. Projevila se nejpřesvědčivějším způsobem - lidé byli ochotni bojovat a umírat za udržení stávající vlády.

U předsedy parlamentu i předsedy vlády jsem nikoli bez hrdosti připomněl, že Slovensko dodalo Sýrii 200 - nakonec to mělo být až 300 - tanků typu T-72 ze slovenské zbrojařské výroby, které pomohly "vystřílet" vítězství syrské armádě.

U premiéra jsem navíc opatrně poznamenal, že Slovensko kdysi dodávalo do Sýrie spoustu výrobků a že jsou slovenské podniky připraveny navázat na minulou spolupráci a nabídnout i nové služby. Ne všechny slovenské společnosti jsou svázány současnou zaslepenou politikou. Z více zdrojů v Damašku jsme se dozvěděli, že soutěž o objednávky pro obnovu Sýrie již začala.

Předseda vlády řekl, že Sýrie bude schopna financovat obnovu z vlastních zdrojů a z půjček od přátel. Při diskusi o evropské politice jsem zopakoval, že Evropská unie je vazalem Spojených států a není v ní politická vůle se z vazalství osvobodit. Možná, že se post-merkelovské Německo  odhodlá udělat takový krok. Zatím na tom musí "pracovat" evropští voliči volbou stran jako je Alternativa pro Německo v Německu a příbuzné strany v jiných zemích. Nejsou to sněhobílé strany, ale žádné jiné nedokáží překonat současnou doktrínu.

Z vládních činitelů nás ještě přijal náměstek ministra zahraničí Faisal Magdad. V 90. letech studoval v Praze, zachoval si náklonnost k Praze a kromě politiky jsme si vyměnili dojmy ze studentských restaurací a pivnic v Praze.


Čtěte ZDE: Útok na ruský letoun: Bezletová zóna a nové zbraně pro Sýrii. Konec hry na kočku a myš? Izrael i USA prskají vzteky. Výkvět podlosti na východě. Islamisté mezitím nezahálejí. Naučí se poražení někdy prohrávat?

Obdivuhodní lidé

Z náboženských představitelů nás přijal řeckokatolický arcibiskup Nicola. Jako všichni syrští křesťanští biskupové, kteří již navštívili Slovensko, i on potvrdil, že vláda prezidenta Asada je nejlepší vládou pro Sýrii a pro syrské křesťany. Asad dokázal ubránit stát, který by se jinak rozpadl do chaosu a násilí, jako se stalo v Iráku a v Libyi. Teroristé by křesťany vyhnali nebo povraždili. Jsou známy případy, kdy se křesťanské rodiny ukrývaly u muslimských rodin, jen aby se nedostaly do rukou teroristů.

Na několika místech jsme slyšeli, že teroristy vyzbrojily západní tajné služby, případně spojenec Západu Saúdská Arábie. Tak krvavou válku jako je tato Sýrie dosud nezažila. Jako amatérský znalec dějin konstatuji, že vítěz války se stává alespoň regionálním hegemonem - a to čeká Sýrii.

V Damašku zůstali jen dva vyslanci z Evropské unie, česká velvyslankyně Eva Filipi a rumunský vyslanec. Česká velvyslankyně (v důchodovém věku) odmítla odejít, když to požadoval Brusel, protože to považovala za špatný krok. Dnes vícero diplomatů uznává, že lepší by bylo bývalo zůstat. Kromě jiných výhod má syrská tajná služba informace o mnoha migrantech do Evropy. Evropské tajné služby mají o tyto informace zájem, ale syrská služba je ochotna předat poznatky pouze přes velvyslance v Damašku. Slovenský vyslanec hned utekl z Damašku, dosud tam žádný není, ministr zahraničí v Bratislavě s tím souhlasil. 

Delegace ve škole: Na snímku zleva mj. Jalal Suleiman, generál Massoud a Ján Čarnogurský

Milé setkání jsme měli s MUDr. Ramez Orfalim. Medicínu vystudoval v Bratislavě, pak asi deset let působil jako ortoped na Slovensku, až se nakonec ještě před válkou vrátil do Sýrie. Stále působí jako soukromý i veřejný lékař, krom toho byl jmenován generálním ředitelem zdravotní služby v Damašku. 

Sýrie dokázala zachovat dosud bezplatnou zdravotní péči pro všechny občany. Léky jsou také na pojistné - a všichni víme, že některé jsou pořádně drahé. Na komplikované operace se mimochodem v Sýrii čeká kratší dobu než na Slovensku. Bylo období, kdy zaměstnanci nemocnice chodili do práce ozbrojení, protože nevěděli, jestli je cestou nepřepadnou teroristé.

Syřané jsou obdivuhodní lidé.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky