Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Zločin ruského agenta Trumpa: Chce snížit dluhy USA. Jaderná obrana dolarové demokracie. Soros je tu už od 17. století? Zlato, papírky - a čirá virtualita. Kdo je poslední alchymista historie? A co je tágo?

Zločin ruského agenta Trumpa: Chce snížit dluhy USA. Jaderná obrana dolarové demokracie. Soros je tu už od 17. století? Zlato, papírky - a čirá virtualita. Kdo je poslední alchymista historie? A co je tágo?

22. 1. 2019

Tisk článku

Petr Trombik se zamýšlí nad principy, na nichž funguje americký a potažmo celý západní finanční průmysl, a vyvozuje z toho jisté nepříliš povzbudivé závěry

Americký prezident prodlužuje shutdown, a připravuje tak o živobytí statisíce státních zaměstnanců. Úředníci jsou solí každé země a pokud na ně někdo vztáhne ruku, dopustí se zla. Kroužkované expertky veřejnoprávní farmy na Kavčích horách nám zděšeně vypravuji, jak upadají USA pod nemilovaným Trumpem, který je zadlužuje každý týden o miliardy dolarů, jen proto, že mu nechtějí dovolit postavit zeď, kterou by zaslíbenou zemi americkou před migrujícími hordami chránil. Škody způsobené shutdownem jsou už prý vyšší, než by byly náklady na stavbu zdi, tedy přes 5 miliard dolarů.

Číňané si zeď postavili a několik tisíciletí snad i díky tomu jejich říše trvá. Trump ví, že jeho heslo America first může fungovat jen v podmínkách splendid isolation, jako rodná matka jeho země, Velká Británie v devatenáctém století, která zeď nepotřebovala, protože kolem bylo moře.

I ekonomové mají problém pochopit, zda zadluženost USA činí 21 nebo 63 bilionů dolarů. Často si i znalci američtiny pletou miliardy, triliony a bilióny. Pokud jde o dolary, před kterými tato pro smrtelníka nepředstavitelná hausnumera stojí a zvláště to, čím jsou dolary kryté jako platidlo, tím si naši mediální experti hlavu nelámou, neboť jim to hlava nebere. Jestliže Trump zvýší dluh rozpočtu USA shutdownem o 5 miliard dolarů, je to jako by si někdo u nás, s dluhem 60.000 Kč, půjčil dalších 5 korun.  USA shutdown ještě přežijí. 

Kreditky či plátno

S čím by však svět, včetně nás, mohl mít problém větší než američtí úředníci na neplacené dovolené a co není pouhá příležitost pro okopávání kotníků prezidenta Trumpa, který nestojí o přehnaně multikulturní obohacení Spojených států, tomu se experti nevěnují.

Tito znalci všeho špatného a dobrého, si totiž vůbec neuvědomují, co se Donald Trump snaží řešit. Není to jen ono multikulti obohacování, ale také záchrana národní ekonomiky. Tak aby prosperovala i díky reálné výrobě a nejen skrze virtuální kouzla “finančního průmyslu”. Globální ekonomika, včetně americké, a především celý západní finanční systém, funguje v současnosti jen díky výkonným tiskárnám peněz. A brzy už ani papírového oběživa nebude mít zapotřebí. Elektronické finance budou ještě lepší než ty papírové. Tak jako ty papírové byly lepší než zlaté.Proč?

Pokusme se ten trik trochu zjednodušeně popsat. Peníze fungují jako platidlo jen díky důvěře lidí v jejich platnost. Tedy zda jsou kryté zlatem, zbožím, nebo diktátem vojenské převahy. Fungujícím platidlem bylo kdysi třeba u nás plátno, od čehož je toto slovo odvozeno. To byly časy, kdy mělo platidlo užitnou hodnotu samo o sobě.

Čtěte ZDE: Světová ekonomika: Hra stále těžší a nebezpečnější. Přihlouplé tváře v Davosu zírají na světové kasino. Proč dluhové pyramidy vyrostly do nebes? Čína i USA mimo hru? Bublina velkého kalibru. Konec globalistů se blíží

Sorosové a tweety

Peníze jsou už dlouho jen kvitancí. Kdysi, při založení Bank of England koncem sedmnáctého století, byla libra kvitancí na zlato. Hlavním mincmistrem byl jmenován Isaac Newton. John Maynard Keynes, jeden z významných ekonomů minulého století, konstatoval po prostudování archivu zakladatele moderní vědy, že Isaac byl posledním alchymistou, což znamenalo, že dle dobového veřejného mínění uměl vyrobit zlato.

Isaaca alchymisty bylo v Bank of England víc zapotřebí než Isaaca zakladatele moderní vědy. Byl totiž garantem hodnoty libry, protože už tehdy bylo v Anglii dost Sorosů, kteří by libru ihned spekulativně položili, tak, jak se to provedlo v devadesátých letech XX. století Sorosovi současnému. Tehdejší Sorosové se však obávali, ze alchymista Isaac umí zlato vyrobit a jejich spekulace by narazily. Tehdy se jim říkalo zlatníci. Ti nynější, ať už se jim říká jakkoliv, spekulují a finanční bubliny nafukují jinak. Trump je svými tweety a nečekaným manévrováním ve vnitřní i zahraniční politice zneklidňuje, proto ho nemají rádi. Proč ho nemají rádi pracháči na Kavčích horách je z řečeného zjevné. 

Raději věřte

Seznámíte-li se se stavem současných globálních financí, tedy dolaru jako globálně fungujícího platidla, které lze ukládat v bankách místo zlata, uvědomíte si, ze Isaac Newton byl nejen posledním alchymistou, ale alchymistou největším, protože dokázal udělat zlato i z potištěného papíru. Proč by jinak národní banky různých států měly ve svých reservách místo tun zlata tuny papíru? 

Celkově by k pokrytí dnešního světového oběživa, které si říká “peníze” bylo zapotřebí okolo 1 milionu tun zlata, pokud by platil finanční systém, platný před rokem 1945 (Bretton Wood). Odhaduje se, že za celou historii lidstvo vytěžilo okolo 100 tisíc tun zlata. V rezervách bank všech států světa není víc než 20 000 tun zlata, bereme-li v úvahu i těch 8 000 tun zlata ve Fort Knox, USA. Snad by pokryly aspoň úroky z dluhu USA. Česká Národní banka naše zlato už za papír vyměnila zcela a je jí jedno, zda se jmenuje dolar nebo euro.

Položte si otázku, čím je platidlo kryto, aby bylo věrohodné jako kvitance na něco cenného, užitečného nebo dokonce nezbytného jako například potraviny. Někteří skeptičtí národohospodáři mají podezření, že ze 100 dolarů jsou různými komoditami pokryty pouze dva dolary. Kdybyste dolaru přestali věřit jako platidlu, pak za tuhle kvitanci si za pár dní nekoupíte ani rohlík. 

Tak dolaru raději věřte. Nebo ho zavčas alokujte, třeba do umění. Nedávno bylo v aukci vydraženo umělecké dílo jednoho umělce z 60-tých let, konzerva s výsledkem jeho trávení. Za 100 000 dolarů. Jsou to dobře uložené dolary. 

Dolar je kvitancí na nákup zboží, stejně jako papírek, který si doma pastelkami pomalujete a půjdete s ním do obchodu. Zboží vám za něj ochotně vydají, pokud budete mít v ruce revolver. A přesně tak funguje i dolar. Vás by policie zadržela a soudy by vás odeslali do vězení. Když někdo o dolar nestojí nebo ho chce dokonce nahradit, US army ho vybombarduje jako Muammara Kaddafího nebo Saddama Husajna. Prý tak neučinila proto, že dolar odmítli, ale proto, že lidská práva nedodržovali. Armáda USA brání ve světě demokracii i své zájmy současně. Vyberte si, co z toho hraje větší roli.

Čtěte ZDE: Rothschild: Svět se zásadním způsobem mění. Chce se miliardář napakovat na troskách Západu? Trump všechno pěkně zkomplikoval. Finančníci ve stresu: Přizpůsobí se novým poměrům? Nebezpečí kolapsu

Jak to funguje

Má-li stát k dispozici něco jako US Army, může ve světě za papírek s obrázkem nějakého otrokáře z dob založení USA, požadovat po kterémkoliv jiném státě cokoliv. A není prozatím nikdo, kdo by tyto plátce zadržel a poslal k soudu. Tento stav však nebude trvat věčně. Už teď jsou státy, které se dolarových papírků zbavují a některé je dokonce odmítají. Asi by jejich bombardování zatím přišlo příliš draho.

Zdá se, že FED prozatím skoro všechny státy o kredibilitě dolaru přesvědčil, nebo že se Isaacovi Newtonovi opravdu povedla a nadále pokračuje alchymistická transmutace, přesněji finanční alchymie. Zjevně ještě nepochybují o vojenské převaze "podniku zahraničního obchodu" US Army a jeho schopnosti exportovat lidská práva a demokracii.

FED založilo několik bankéřů jako reservní banku USA. Kongres to schválil a president Wilson podepsal. Můžeme spekulovat, zda je FED jako banka instituce soukromá nebo státní. Určitě je to však instituce nezávislá. Do času Bretton Wood garantoval FED krytí dolaru zlatem, tak jako Bank of England od svého založení, díky jejímu mincmistrovi Newtonovi.

V současné době už to neplatí a FED může dolary tisknout a kupovat za ně dluhopisy americké vlády, která je dává na finanční trhy a prodává, aby měla třeba na provoz a výzbroj US Army. Úrok z půjčky si FED stanoví sám a nezávisle. Čím víc dluhopisů vlády USA FED nakoupí, tím pro FED líp. Proto je 21 bilionu dolarů lepších než 21 miliard. Kdyby Trump chtěl, vydal by dluhopis, měl by na platy úředníků a hned by bylo po shutdownu. FED tímto složitým způsobem vládě USA peníze  vlastně půjčuje, protože celou globální finanční alchymii garantuje od Bretton Wood už nikoliv Isaac Newton, ale především a čím dál víc US Army, kterou financuje vláda z rozpočtu USA, který je v deficitu 21 bilionů dolarů.

Jak tedy “finanční průmysl”, který se prý na HDP USA podílí 30%, funguje? Z milionů se přechází na miliardy, z bilionů se zřejmě přejde na biliardy. To vše se promítá do geopolitiky, ve které v současném unilaterálním světě hraje jeden hráč biliár, přičemž jiné státy považuje za kulečníkové koule.

Co je tágo, je jasné. 




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky