Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Páchání dobra ad absurdum: Po zbraních se zakazují nože. Proč je mohou mít pouze zločinci? S Národní příborovou asociací zatočíme! A co zakážeme příště? Útok na svobodu i logiku. Kdy se toho dočkáme u nás?

Páchání dobra ad absurdum: Po zbraních se zakazují nože. Proč je mohou mít pouze zločinci? S Národní příborovou asociací zatočíme! A co zakážeme příště? Útok na svobodu i logiku. Kdy se toho dočkáme u nás?

19. 2. 2019

Tisk článku

Robert Tracinski kroutí hlavou nad nesmyslným omezováním občanských svobod v Evropě - projevujících se zákazem držení nožů - a ptá se, co bude následovat

Pokud byste chtěli sepsat parodii či grotesku odhalující stupiditu snah o kontrolu zbraní, mohla by vypadat nějak následovně.

Londýnský starosta Sadiq Khan - ten, kdo v půli roku 2017 prohlásil, že "Londýn je nejbezpečnější globální velkoměsto na světě") oznámil v loňském roce opatření proti nožům v reakci na rostoucí množství násilností v britské metropoli, poté co zde počet vražd poprvé v historii překonal americký New York.

Mediální parodie

"Již žádné výmluvy: neexistuje dobrý důvod nosit u sebe nůž," napsal Khan na Twitter. "Kdo ho u sebe bude mít, bude zajištěn a pocítí na vlastní kůži plnou sílu spravedlnosti".

Vlastnictví střelných zbraní je ve Spojeném království velmi přísně regulováno (po zavedení této regulace násilná trestná činnost drasticky vzrostla - pozn. PP) a rostoucí počet vražd v Londýně tak má přímou spojitost se zločiny spáchanými nožem, které si letos zatím vyžádaly přinejmenším 31 obětí. New York – velkoměsto s podobně početnou populací – mezitím zažívá stabilní pokles zločinnosti. Například během února 2018 došlo v Londýně k 15 vraždám, v březnu pak dalším 22. V americkém velkoměstě to bylo 14 vražd v únoru a 21 v březnu, jak je zaneseno v policejních statistikách London Metropolitan Police a New York Police Departement.

Nejedná se ovšem o parodii, ale skutečné zpravodajství, které pokračuje rozborem stávající úpravy držení nožů ve Velké Británii.

Ve Velké Británii je v současnosti nelegální nosit na veřejnosti nůž s čepelí delší než tři palce (7,6 cm) "bez dobrého důvodu" a takovéto ilegální držení nože lze trestat až čtyřmi roky odnětí svobody a "pokutou bez horní hranice". Sebeobrana mezi příklady "dobrých důvodů pro drení nože" uvedena není.

Čtěte ZDE: Znásilňovací epidemie v Anglii: Horší než noční můra. Totální selhání státního aparátu. Vypalování Mohamedovy iniciály na těla? Omluva paní Simons za drobné nedopatření. Budeme nadále politicky korektní?

Tajemné zákonitosti

Jestliže zakážeme nože, budou je mít u sebe jedině zločinci. To vysvětluje dnes běžné zprávy jako například tato. Zní podobně jako víkendové kriminální zpravodajství z Chicaga. Stačí si jen místo "střílení" dosadit "pobodání".

Nekoukejme na to však jako na parodii, ale svého druhu vědecký experiment. Na jedné straně máme zemi, kde dostupnost střelných zbraní neustále roste, zatímco míra násilné zločinnosti rok od roku klesá. Nejen v jednom velkoměstě, ale po celé zemi.

Na straně druhé máme zemi již proslulou svou přísnou regulací držení zbraní, přesto zde míra násilné trestné činnosti roste. Hlavním stimulantem zločinnosti tedy zjevně není dobrá dostupnost zbraní. To už bychom ale měli dávno vědět (čtenáři Protiproudu to vědí).

Nejsem schopen s jistotou říci, co stojí za vlnou zločinnosti v Británii. Podle zpráv má "velká část násilností spojitost s gangy". To ovšem vede k další otázce: proč se v zemi množí gangy a roste jejich brutalita? Víme však určitě dost na to, abychom dokázali říct, co příčinou není: Není to materiální faktor, není to chudoba - vždyť Velká Británie je bohatá země. Nejsou to ani zbraně, protože ty se skoro všechny podařilo lidem sebrat.

Abychom dospěli ke skutečným příčinám zločinnosti, museli bychom se více věnovat lidským příčinám, proměnám kultury i politickému vývoji. Abych citoval další (pravdivé) klišé příznivců zbraní: zbraně nezabíjejí lidi, zabíjejí je jiní lidé. Když jim vezmete zbraně, budou zabíjet noži.

Čtěte ZDE: Obrana domova: Naše vlast se hordám neubrání! Pistole, útočná puška a brokovnice do každé rodiny? EU nás chce odzbrojit. Budou nás pacifikovat migranti? Nikdy se nesmíme vzdát. Co je vlastně domov?

Lobby výrobců provazů

Co se ovšem stane, když se lidé z tohoto experimentu zatvrzele odmítají poučit? Budou se svými nepodloženými domněnkami řídit až do bodu absurdity – a dál. Jak už bychom si dnes měli uvědomovat, sebeparodie nezná hranic. Jakmile překročíte Poeův horizont, neexistuje žádná další logická překážka – a tak se klidně dočkáte něčeho podobného.

Nový předseda skotské Royal College of Psychiatrists doktor John Crichton volá po zákazu prodeje špičatých kuchyňských nožů, což má prý pomoci snížit počet smrtelných útoků nožem. Toto opatření poprvé navrhnul už před třemi lety, podporu většího množství politiků si však nezískal. Mezitím však po útocích předměty s čepelí přišly o život desítky dětí, včetně školáků.

Dr. Crichton, který se předsedou instituce stal loni v červnu, vyzývá k přechodu k tzv. nožům s R-ostřím/čepelí, které mají zaoblené hroty, a tak jsou mnohem hůře využitelné jako zbraně. "Rádi a snadno kritizujeme naše americké bratrance a jejich náklonnost ke střelným zbraním, ale tady máme problém, nad kterým se sami vůbec nezamýšlíme."

Jak to popsal jeden z mých přátel: "Tohle už se snad ani nedá zparodovat. Kdybych jako další krok navrhl zákaz prodeje provazů v rámci prevence sebevražd a uškrcení, nejspíš by po tom nadšeně skočili." Ale to vše až poté, co konečné porazíme Národní příborovou asociaci a vyčistíme naši politiku od zhoubného vlivu lobby výrobců provazů.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky