Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Gigantická námořní flotila USA: Další šílenost amerických bažin? Ploché vidění jednookých kyklopů. Stovka jaderných ponorek? Nová strategická hrozba: Rusko a Čína si zcela drze zabezpečily obranu vlastních hranic

Gigantická námořní flotila USA: Další šílenost amerických bažin? Ploché vidění jednookých kyklopů. Stovka jaderných ponorek? Nová strategická hrozba: Rusko a Čína si zcela drze zabezpečily obranu vlastních hranic

20. 2. 2019

Tisk článku

Boris Džerelijevskij komentuje novou zákonodárnou iniciativu amerických kongresmanů, jejímž smyslem je zdvojnásobení současného počtu plavidel vojenského námořnictva USA

Američtí kongresmani zvažují projekt zásadní modernizace vojenských námořních sil USA a radikálního navýšení počtu jejich plavidel. Do roku 2050 by se v souladu s uvedeným projektem měl tento počet zdvojnásobit.

Vojenská námořní flotila měla v životě USA vždy zvláštní význam, dokonce i v době konstituování amerického státu, kdy spojení se starým světem bylo bez nadsázky „tepnou života“, avšak i v době jeho rozkvětu coby nástroj Monroeovy doktríny a „dělostřelecké diplomacie“, ale také dnes, kdy představuje jeden z hlavních prvků globální vojenské dominance.

Dalo by se rovněž říci, že námořnictvo USA je součástí globálního systému vzdušných útočných sil. Je obecně známo, že v současné době jsou stovky vojenských plavidel NATO, z nichž převažující část patří USA, opatřeny protiraketovým systémem „Aegis“, který může být použit i jako systém útočný.

Nadýmající se jestřábi

Dnes je početní sestava amerického námořnictva poněkud nižší, než tomu bylo v době studené války, ale to neznamená jeho oslabení. Zvýšené technické schopnosti moderních zbraní učinily americké námořnictvo o něco kompaktnější. Přitom jeho síla převyšuje celkovou vojenskou sílu námořních loďstev patřících zbytku světa.

Přesto téměř každý nový americký kabinet vyvíjí značné úsilí nejen k udržení daného stavu, ale i k maximalizaci námořní převahy. Tak v roce 2015 během Obamova prezidentství byl přijat třicetiletý plán na stavbu lodí, který předpokládal navýšení počtu válečných plavidel na 308 jednotek. V roce 2017 za Trumpa byl přijat plán, podle něhož by měl počet lodí v příštím období vzrůst na 355 jednotek.

V současnosti má americké námořnictvo asi 280 válečných lodí, z nichž některé se již blíží ke konci své životnosti a v příštích několika letech by měly být z námořní flotily vyřazeny. Návrh zákona předložený Kongresem (jeho autorem je Jim Banks, člen Sněmovny reprezentantů za Republikánskou stranu a důstojník amerického námořnictva ve výslužbě) svým rozmachem daleko překračuje relativně skromný plán současného amerického prezidenta. Podle kongresmana by počet vojenských lodí amerického námořnictva měl do roku 2050 dosáhnout počtu 426.

USA mají zvýšit počet letadlových lodí z 11 na 15 a do provozu uvést 38 obojživelníků, z nichž k dnešnímu dni funguje 11. Plán také zdůrazňuje, že jaderných ponorek musí být ve finále celá stovka.

Čtěte ZDE: Hvězdné války 2.0: Futuristické třeštění Pentagonu? Nová snaha uzbrojit Rusko. Sen jestřábů o absolutní dominanci. Závody bez cíle a Velitelství budoucnosti? Když jsme si hráli s… na teroristy, svět nespal

Perspektiva jednookých kyklopů

Jaký je účel takovýchto kyklopských opatření? Banks je přesvědčen, že USA jsou k tomu nuceny rostoucími hrozbami ze strany Ruska, Číny a „dalších zemí“ (pravděpodobně měl na mysli KLDR a Írán), v jejíchž světle bude pro Washington při současných silách nesmírně obtížné postavit se protivníkům, aniž by byla dotčena kontrola nad vodami světových oceánů. Podle názoru kongresmana není možné tyto úkoly zvládnout s menším počtem lodí, než kolik jich požaduje zmíněný návrh zákona.

Ruská televize „RT“ přinesla komentář hlavního vědeckého pracovníka Institutu USA a Kanady Vladimíra Baťuka, jenž vidí příčinu znepokojení Washingtonu v tom, že Rusko a Čína dokázaly vytvořit vojenské kapacity umožňující zabránit vojenské přítomnosti USA v řadě klíčových regionů.

„Rusko a Čína, přinejmenším poblíž vlastního pobřeží, dokážou shromáždit dostatečný vojenský potenciál k tomu, aby zabránily americké vojenské přítomnosti v těchto oblastech v případě ozbrojeného konfliktu se Spojenými státy americkými nebo s jejich spojenci. To není jen Arktida, ale také východní část Baltského moře, Černé moře, Žluté moře, Východočínské a Jihočínské moře. Navíc v Arktidě má Rusko velmi výraznou námořní převahu nad USA, i kdyby šlo jen o mnohonásobnou převahu ruské flotily ledoborců nad americkou. To samozřejmě Američany znepokojuje, stejně jako posilování námořnictva Čínské armády“, zdůraznil expert.

Obranyschopnost druhých je ohrožením USA?

Ve vysvětlující poznámce k návrhu zákona se říká, že „Rusko se v současné době také aktivně zabývá modernizací své námořní flotily a posilováním vojenské přítomnosti v Arktidě“. Jenomže ruská vojenská činnost na Dálném severu pochopitelně není spojena s žádnými agresivními záměry, nýbrž s potřebou zajistit vlastní bezpečnost v oblasti ruského kontinentálního šelfu a severních moří.

Ministr zahraničí Sergej Lavrov uvedl, že Rusko se musí starat nejen o průchodnost severní mořské cesty, ale také zajistit její bezpečnost. V tomto ohledu nemůže arktická převaha Ruska ve vlastní pobřežní zóně v žádném případě ohrozit USA.

Ve skutečnosti vše, čeho Rusko a Čína dosáhly, se týká pouze pobřežních zón. Námořnictvo těchto zemí dokáže čelit Američanům pouze ve vlastních vodách. O širém oceánu nemůže být ani řeč, tam má nespornou dominanci americké námořnictvo. Přitom je nepravděpodobné, že se v budoucnu situace podstatně změní. Rusko je především kontinentální velmoc a její vojenské námořní síly jsou založeny na principu přiměřené dostatečnosti.

Jinými slovy, Američané vidí smrtelné nebezpečí v tom, že Rusové a Číňané dokážou ochránit své teritoriální vody, a proto jsou v USA hotovi postavit gigantickou námořní flotilu.

Čtěte ZDE: Poseidon: O nejmocnější zbrani se raději nemluví. Dají si USA konečně pokoj? Pláč na stránkách Newsweeku. Smete New York ruská tsunami? Jelcinovo Rusko je definitivně historií

Kulhavá zbrojařská kobyla

Podobné plány mají ovšem jednu slabinu. Aby bylo možné mít v roce 2050 v americkém námořnictvu 15 letadlových lodí, bude muset být postaveno ne čtyři (nyní jich tam je 11) ale 12 plavidel. A to z jednoduchého důvodu: do té doby totiž zůstanou ze současné sestavy letadlových lodí pouze tři – dvě lodě třídy „Nimitz“ a „USS Gerald R. Ford“.

Připomeňme si příběh s torpédoborci třídy Zumwalt. Program DDG-1000 na jejich zbudování je tím, co zbylo z programu DD21, jehož rozpočet byl kongresem ořezán o více než 50 %.

Rozpočet se navíc krátil opakovaně. Zpočátku se chystali postavit 32 takových torpédoborců. Později se toto číslo snížilo na 24 a pak na sedm, když se cena jedné lodi vyšplhala na 7,5 miliardy dolarů. Nakonec zůstaly tři, avšak byly shledány jako prakticky nezpůsobilé k boji. Nejen kvůli konstrukčním nedostatkům, ale také proto, že během konstrukčního procesu bylo nutné opustit některé nadměrně drahé prvky. (Jde o ty věčně porouchané lodě, co vypadají jako ocelová plovoucí pyramida – pozn. PP)

Fantasmagorie, nebo obehraná lest?

Stojí za zmínku, že i Trumpův plán modernizace námořní flotily byl posouzen americkými odborníky jako nerealistický. Ve skutečnosti bude jeho realizace vyžadovat podle nejskromnějších odhadů každoroční nárůst již tak silně nafouknutého vojenského rozpočtu o dalších 30 miliard dolarů. Avšak kromě námořnictva existují také letectvo, pozemní síly a námořní pěchota, a ty také potřebují modernizovat.

Ve světle těchto skutečností vypadá předložený návrh zákona fantasmagoricky. Nicméně vzhledem k hysterickým náladám, které panují v amerických bažinách, nelze vyloučit, že bude přijat. Je ovšem současně sebevražedný.

Pokud se ho totiž Američané pokusí v plné míře realizovat, může to USA jednoduše položit. A i v případě, že v průběhu již zahájených prácí dojde k optimalizaci, nepovede to stejně k ničemu dobrému. Nedávná historie amerického vojensko-průmyslového komplexu je plná epizod, kdy již zahájené projekty byly stornovány kvůli překročení nákladů nebo pro jejich nedostatky. V důsledku toho byly zbytečně utraceny obrovské finanční částky. A pokračující programy bylo nutné upravovat „na koleně“. Vezmeme-li navíc v úvahu, že za takto vyhozenými rozpočtovými prostředky obvykle nenásledují žádné postihy, bude podobných případů přibývat. A programy na vytvoření nových typů zbraní budou o to dražší.

Je ovšem také možné, že návrh zákona je pokusem o zatažení Ruska a Číny do nesmyslných závodů ve zbrojení. Je ovšem velice nepravděpodobné, že by na takovou průhlednou návnadu někdo z nich skočil.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky