Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Národní válka za Huawei: Číňané se masově bouří. Fanatický bojkot amerického zboží. Vyoké pokuty za vlastnictví iPhone? Nebo rovnou padáka? Cesta k urovnání sporu se zužuje. Peking nemůže manévrovat

Národní válka za Huawei: Číňané se masově bouří. Fanatický bojkot amerického zboží. Vyoké pokuty za vlastnictví iPhone? Nebo rovnou padáka? Cesta k urovnání sporu se zužuje. Peking nemůže manévrovat

31. 5. 2019

Tisk článku

Natálie Dembinská sleduje reakci miliardového čínského národa na americký útok proti firmě Huawei, o níž se z našich médií nedozvíme zhola nic

Zatímco Peking a Washington jeden přes druhého zvyšují cla, do obchodní války mezi dvěma největšími ekonomikami světa se zapojil čínský byznys a běžní spotřebitelé. V čínských firmách pod hrozbou propuštění vyžadují od zaměstnanců, aby nekupovali americká auta a iPhony, aby nenavštěvovali provozovny McDonald's a ignorovali všechny americké obchodní značky. Také v sociálních sítích zaznívají výzvy k bojkotu zboží dovezeného z USA.

Lidem došla trpělivost

Protiamerická propaganda v Číně dosáhla vrcholu: poslední kapkou byl zákaz spolupráce s Huawei nařízený Donaldem Trumpem. Všechny přední americké IT společnosti, včetně Google, Microsoftu, Intelu, ARM, Qualcommu a Broadcomu, odmítly čínskému telekomunikačnímu gigantu dodávat software, technologie a zařízení.

Před několika týdny ve svém redakčním článku vyzvaly státem vlastněné čínské noviny The Global Times čínský lid k „národní válce“ s USA.

Reakce byla okamžitá. Na sociálních sítích požadují Číňané bojkotovat americké výrobky a nakupovat pouze smartphony Huawei. Uspořádali rozsáhlou kampaň proti gadgetům Apple.

Koupím si také telefon Huawei a vzdám se zamýšleného nákupu Apple Watch, čínská společnost má analogické produkty. Spojené státy se jí sprostě vysmívají,“ píše pobouřeně jeden z uživatelů mikroblogové služby Weibo (čínský ekvivalent Twitteru).

Nikdo nebude fantazírovat o tom, jak zastaví Huawei. Místo toho my zastavíme Apple,“ sděluje další.

Noviny „Huanqiu Shibao“ daly minulý týden slovo zaměstnancům Huawei. Všichni demonstrují semknutost a věrnost.

Poté, co sdělovací prostředky informovaly, že„ země A “přijímá opatření proti naší společnosti, klidně jsem šel do práce, klidně plnil všechny úkoly, klidně se účastnil všech jednání,“ podtrhuje jeden ze zaměstnanců. „Jsem jen řadový voják naší společnosti. Bez ohledu na to, čemu čelíme, věřím, že každý 'Huaweian' zůstane neoblomný, bude i nadále vyvíjet maximální pracovní úsilí a tehdy nebudeme poraženi!

Jsem ve společnosti nový, ale pracuji svědomitě, každý mnou napsaný řádek kódu dodává společnosti sílu,“ říká další zaměstnanec Huawei. „Pro nás, kteří se narodili v 90. letech, nejsou peníze to hlavní, navzdory všem potížím se postaráme o hodnoty vzešlé z naší práce pro firmu, čínský národ a zemi. Přeji nám, abychom překonali všechny potíže, a naší zemi přinesli rozkvět!

List uvádí, že zaměstnance Huawei v této těžké době podporují přátelé a příbuzní. „Když minulý týden Spojené státy uvalily sankce na Huawei, moje přítelkyně se o tom dozvěděla, i když se o zprávy nikdy příliš nezajímala,“ cituje slova jednoho ze zaměstnanců společnosti. „Řekla mi, že už se nebude se mnou hádat, a aby mě podpořila, vytvoří mezi námi klidnou a příjemnou atmosféru, abych mohl pracovat a přispět k vítězství nad USA.

Čtěte ZDE: Drsné metody obchodní války: Zatčení dcery šéfa Huawei. Porušení sankcí proti Íránu? Jen konkurenční boj USA a Číny "jadernými" metodami. Mýlí se Peking, nebo Trump? Kissingerovo prorocké varování

Vlast nadevše

K národní válce proti americkému zboží se připojily čínské obchodní společnosti. Výrobce internetových produktů Mengpai Technology nabídl zaměstnancům a spolupracovníkům, kteří si koupí telefony Huawei, 15% dotaci a pohrozil personálu používajícímu iPhony pokutou ve výši jejich plné ceny. Kromě toho společnost zakázala nakupovat kancelářské vybavení a automobily amerických značek.

Tato lekce vlastenectví byla ozvučena médii a Mengpai Technology následovalo mnoho dalších firem. Výrobce elektronických komponentů Shenzhen Huiyisheng šel ještě dál a zaplatí zaměstnancům vlastnícím smartphone Huawei prémii 500 jüanů (asi 72 dolarů). A iPhony nařídil zavrhnout. Jinak bude následovat propuštění.

Stanice pro testování automobilů Jinggang oznámila všem zaměstnancům: od této chvíle je zakázáno nakupovat americké zboží. Nelze používat telefony iPhone, řídit americká auta, obědvat v amerických zařízeních rychlého občerstvení, nakupovat americké spotřební zboží, zejména kosmetiku a plenky.

Namísto iPhonů máme domácí značky mobilních telefonů, například Huawei. Nejsou povolena vozidla čínsko-amerických společných podniků – pouze 100% místní výroba. Zakazuje se rychlé občerstvení McDonald's nebo KFC, zboží od Procter & Gamble, Amway a dalších amerických značek. Nedoporučují se turistické cesty do USA,“ citují noviny The Epoch Times oznámení společnosti Jinggang zaměstnancům.

Jak vysvětluje vedení společnosti, dělají to proto, aby „pomohli zemi vyhrát tuto válku“, a na ty, kdo se odváží porušit zákazy, čeká trest.

Obchodní komora v Šanghaji také přislíbila prémii za nákup smartphonů Huawei a nemilosrdné tresty pro ty, u koho budou nalezeny gadgety od Apple.

Propagandistická píseň „Obchodní válka“, kterou složil bývalý veřejný činitel Zhao Liangtian, rychle získává na popularitě v sociálních sítích.

Číňané tu jsou už tisíce let – a tisíce let se spojují proti společnému nepříteli,“ znějí slova písně. „Ničeho se nelekneme, ať třeba hoří obchodní válka. Pokud nepřátelé rozpoutají válku, pak máme dost ducha, abychom jim odpověděli. Pokud se protivník odváží zaútočit, vláda i lid se sjednotí, a postaví se mu. Pokud se nepřítel odváží udeřit, diplomacie a ekonomika mu odpoví. Pokud by se vyzyvatel odvážil nás napadnout, pak mu uštědříme takovou ránu, že se mu z toho zatočí hlava a z očí mu vyletí jiskry.

Nehodlají ustoupit

Podle analytiků toto národní vlastenecké šílení významně zužuje prostor pro manévrování samotnému Pekingu a vylučuje možnost kompromisu s Washingtonem. Čínská vláda bude muset pod tlakem veřejného mínění jednat tvrději.

A proces již začal. Od 27. května Peking oznámil antidumpingová cla na dovoz fenolu – jednoho z nejdůležitějších chemických produktů potřebných pro rafinaci ropy, farmakologii, chemický, textilní a další průmysl. Jak informovalo čínské ministerstvo obchodu, cla se vážou na produkty z EU, Jižní Koreje, USA a Japonska, přičemž každý dodavatel má svoji vlastní taxu – od snesitelných 11,9 procent až po likvidačních 129,6 procent. Není pochyb o tom, že Peking uvalil nejvyšší tarify na zboží od Američanů.

Kromě toho Čína zavádí povinné vývozní licence na vzácné kovy představující nejdůležitější surovinu pro moderní elektroniku. Oznámil to v pátek zástupce ministerstva obchodu Gao Feng.

Dnes jsou američtí výrobci z 80 procent závislí na vzácných nerostech z Číny. Ukončení jejich dodávek hrozí zastavením mnoha provozů.

Bloomberg uvádí, že pozitivní očekávání ohledně řešení obchodních sporů mezi Čínou a USA jsou nyní na rekordně nízké úrovni. Agentura zároveň konstatuje, že na asijských trzích započal aktivní prodej akcií amerických společností. Za tím samozřejmě stojí také Číňané.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace. Existence českého státu není samozřejmostí.  Zrada? Zájmy velkých hráčů. Gaučoví generálové a novodobí andělé. Dáme se rozpustit v biočaji EU?

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace....

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky